• 22 Jan. 2024
  • 3 min

Perfecționist din fire? Cum eviți sabotarea în carieră

perfectionism
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

Îți dorești ca activitățile pe care le desfășori la job să iasă ca la carte, să fii remarcat și apreciat de manageri și colegi. Sună atât de bine, însă există o diferență între a duce sarcinile de lucru la bun sfârșit și a tinde spre perfecționism, o trăsătură care îți poate sabota evoluția în carieră.

Cum îți dai seama dacă ai căzut în această extremă și care sunt dezavantajele perfecționismului? Cum să faci o schimbare în felul în care te raportezi lucruri, îți dezvăluim în continuarea articolului.

 

Perfectionism: ce stă în spatele unei imagini impecabile?

Interviul de angajare este de obicei locul în care îți dorești să arăți că ești perfect și te potrivești jobului. Însă această dorință poate să ascundă o lipsă a încrederii în propria persoană, spun psihologii. Așa că, dacă te numeri printre cei care doresc ca lucrurile să le iasă impecabil tot timpul, trebuie să știi că această latură este mai degrabă un zid în jurul tău pe care ți l-ai construit din nevoia de a te proteja de părerile celor din jur.

 

Cum te sabotează la job?

Pierzi timp prețios

Perfecționiștii au standarde ridicate și întotdeauna vor fi considera că pot face un task și mai bine. Obișnuiești poate să-ți petreci prea mult timp pe activitățile care, în mod obișnuit, nu ar trebui să-ți ia prea mult timp. Pe termen lung, acest mod de lucru nu face decât să-ți consume din energia pe care o poți investi în lucruri importante sau creative. 

 
Ești mereu nemulțumit 

Oamenii aflați în căutarea perfecționismului cu greu acceptă că unele lucruri nu depind de ei și că feedback-ul negativ pe care îl primesc nu-i face mai puțin valoroși. Sigur, nimeni nu dorește să primească un feedback negativ de la managerul său. Însă, de cele mai multe ori, o critică constructivă este binevenită și te poate ajuta să descoperi care sunt punctele la care mai ai de lucrat.

Așadar, data viitoare când îți pui la îndoială progresul, îți recomandăm să te oprești din tot ceea ce faci și să recunoști că ai făcut tot ceea ce ține de tine ca lucrurile să iasă bine. Iar dacă ai dubii în continuare, programează o discuție cu managerul pentru a verifica dacă direcția în care mergi este una bună!


Ți-e teamă că vei fi judecat

E normal să-ți dorești ca ideile tale să fie apreciate de manager, dar nu întotdeauna acest lucru este posibil. Gândim diferit și vedem lucrurile din propria perspectivă. E important să-ți prezinți ideile, desigur, cele în care crezi cu adevărat. Chiar dacă propunerea ta nu va fi ceea de ce are nevoie compania, s-ar putea ca, într-o ședință să o șlefuiești împreună cu ai tăi colegi, astfel încât să se plieze pe nevoile angajatorului.

 

Stresul te copleșește

Oricare este poziția pe care o ocupi într-o companie, este normal să-ți dorești să-ți iasă lucrurile conform așteptărilor tale și ale managerilor. Să fie fără cusur. Însă, așa cum spun psihologii, perfecționiștii experimentează niveluri mai ridicate de stres, pentru că pun prea multă presiune asupra lor. Așa că, data viitoare când simți că intri în panică sau că starea ta de spirit este afectată din cauza unei sarcini de serviciu, gândește-te dacă acesta merită să-ți pui în pericol sănătatea emoțională sau nu.

 

Cum scapi de perfectionism

Dacă te-am convins că e momentul să faci o schimbare a modului în care-ți vezi rezultatele de la job, iată câțiva pași pe care îi poți urma!

  • Nu te compara cu cei din jur, ci mai degrabă caută să te inspiră-te de la ei!
  • Conștientizează dezavantajele acestui mod de lucru și analizează ce-ți consumă mult prea multă energie!
  • Acceptă că lucrurile nu ies întotdeauna așa cum îți dorești!
  • Nu fii critic cu tine și cu cei din jur!

Așadar, înainte să-ți faci griji pentru sarcinile de lucru care, în viziunea ta nu sunt impecabil realizate, mult mai important este să vezi dacă ai susținerea și ghidarea managerului și a colegilor. Iar dacă acestea nu există, adu curajul de a încerca ceva nou! Descoperă mii de locuri de muncă pe eJobs.ro!

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum setezi niște limite sănătoase la job

Miturile care te pot ține pe loc în carieră în 2024

A fost util articolul? 23
carieradezvoltare profesionalăfeedback

Leave a Reply