• 30 Mai. 2018
  • 2 min

Cum să-ți găsești un job dacă ai peste 45 de ani?

45 de ani

După vârsta de 45 de ani angajații care vor să-și schimbe locul de muncă sau chiar să se reprofileze se confruntă cu provocări, căci angajatorii preferă să angajeze candidați tineri cu o vârstă de până în 35 de ani.

Cu toate că trendul din ultimii ani este pe o pantă ascendentă când vorbim de angajarea celor de peste 45 de ani, în piață sunt destul de mulți șomeri cu această vârstă. Spre exemplu, datele de la Institutul Național de Statistică arată că cei mai mulți șomeri în luna martie aveau între 40 și 49 de ani, adică peste 100.000 de persoane.

Dacă și tu te regăsești printre ei sau doar dorești să-ți schimbi locul de muncă actual, atunci uite ce ai de făcut pentru a atrage atenția angajatorilor:

 

Începe cu redactarea CV-ului

Realizarea CV-ului este cea mai importantă parte a procesului de recrutare, având în vedere că angajatorul face cunoștință cu candidatul prin intermediul acestuia. Experiența anterioară este importantă pentru viitorul angajator, așa că axează-te pe cele mai importante lucruri pe care le făceai la locul de muncă anterior.

Dacă realizarea CV-ului este un proces dificil pentru tine, atunci fii conectat cu ce se întâmplă în câmpul muncii, căci angajatorii se gândesc la soluții pentru a ușura procesul de angajare a persoanelor cu vârsta de peste 45 de ani.

 

Arată că vrei să înveți lucruri noi

Odată ajuns la interviul de angajare, este nevoie să arăți angajatorului că ești deschis în a învăța lucruri noi, chiar dacă activitatea ta anterioară este ușor diferită față de ce caută recrutorul.

De asemenea, trebuie să-ți arăți disponibilitatea de a învăța de la colegii mai tineri din companie, căci angajatorii de astăzi apreciază munca în echipă și colaborarea activă, chiar dacă în cadrul companiei lucrează salariați cu vârste diferite.

 

Vorbește-i despre viitor, nu doar despre trecut

Experiența ta anterioară contează pentru viitorul angajator, însă nu pune accentul doar pe aceasta. Mai degrabă încearcă să spui cum te vezi în compania angajatoare, cât de importantă este evoluția ta și ce vrei să faci ca să ajungi să te dezvolți. Cu siguranță angajatorul va aprecia deschiderea ta și vei fi un candidat atractiv pentru el.

 

Oferă cât mai multă energie și entuziasm

Angajatorii asta caută, mai multă energie și entuziasm față de locul de muncă pe care îl scot la bătaie. Din acest motiv, uneori aleg tineri în detrimentul celor cu vârste de peste 45 de ani, chiar dacă cei din urmă au o experiență mai potrivită decât cealaltă categorie de candidați. Astfel, atitudinea ta pozitivă și dorința de a evolua vor face diferența pentru ei și vor trece cu vederea vârsta pe care o ai.

 

Reconversia profesională este o soluție

Oportunitățile din câmpul muncii pot fi diferite față experiența în muncă pe care o ai. Asta însă nu înseamnă că nu ți-ai putea schimba domeniul de activitate. Reconversia profesională este o soluție la orice vârstă și chiar dacă vei fi nevoit să depui efort pentru a te adapta, pe termen lung este o decizie bună. Așa că dacă ești atras de un loc de muncă care nu se pliază pe abilitățile pe care le deții deja, nu ezita să aplici pentru acel job.

Așadar, dacă ai peste 45 de ani, iar găsirea unui loc de muncă îți dă bătăi de cap, atunci urmează sfaturile de mai sus. Și nu în ultimul rând, apelează la platforma de joburi www.eJobs.ro unde există locuri de muncă pentru orice vârstă, orice calificare și orice nivel de experiență.

 

Citește și:

Șapte sfaturi pentru a începe o carieră în domeniul IT

Câteva motive pentru care merită să lucrezi în producție

Dacă aș fi din nou studentă

 

A fost util articolul? 1
angajarecarierajoburilocuri de munca

Lasă un răspuns