• 20 May. 2020
 • 2 min

Reconversie profesionala dupa 45 de ani?

reconversie profesionala dupa 45 de ani

După vârsta de 45 de ani angajații care vor să-și schimbe locul de muncă sau chiar să se reprofileze se confruntă cu provocări, căci angajatorii preferă să angajeze candidați tineri cu o vârstă de până în 35 de ani.

Cu toate că trendul din ultimii ani este pe o pantă ascendentă când vorbim despre reconversie profesionala dupa 45 de ani, pe piață sunt destul de mulți șomeri cu această vârstă.

Dacă și tu te regăsești printre cei care vor să facă reconversie profesionala dupa 45 de ani sau doar dorești să-ți schimbi locul de muncă actual, atunci uite ce ai de făcut pentru a atrage atenția angajatorilor:

 

Începe cu redactarea CV-ului

Realizarea CV-ului este cea mai importantă parte a procesului de recrutare, având în vedere că angajatorul face cunoștință cu candidatul prin intermediul acestuia. Experiența anterioară este importantă pentru viitorul angajator, așa că axează-te pe cele mai importante lucruri pe care le făceai la locul de muncă anterior.

Dacă realizarea CV-ului este un proces dificil pentru tine, atunci fii conectat cu ce se întâmplă în câmpul muncii, căci angajatorii se gândesc la soluții pentru a ușura procesul de angajare a persoanelor cu vârsta de peste 45 de ani.

 

Arată că vrei să înveți lucruri noi

Odată ajuns la interviul de angajare, este nevoie să arăți angajatorului că ești deschis în a învăța lucruri noi, chiar dacă activitatea ta anterioară este ușor diferită față de ce caută recrutorul.

De asemenea, trebuie să-ți arăți disponibilitatea de a învăța de la colegii mai tineri din companie, căci angajatorii de astăzi apreciază munca în echipă și colaborarea activă, chiar dacă în cadrul companiei lucrează salariați cu vârste diferite.

 

Vorbește-i despre viitor, nu doar despre trecut

Experiența ta anterioară contează pentru viitorul angajator, însă nu pune accentul doar pe aceasta. Mai degrabă încearcă să spui cum te vezi în compania angajatoare, cât de importantă este evoluția ta și ce vrei să faci ca să ajungi să te dezvolți. Cu siguranță angajatorul va aprecia deschiderea ta și vei fi un candidat atractiv pentru el.

 

Oferă cât mai multă energie și entuziasm

Angajatorii asta caută, mai multă energie și entuziasm față de locul de muncă pe care îl scot la bătaie. Din acest motiv, uneori aleg tineri în detrimentul celor cu vârste de peste 45 de ani, chiar dacă cei din urmă au o experiență mai potrivită decât cealaltă categorie de candidați. Astfel, atitudinea ta pozitivă și dorința de a evolua vor face diferența pentru ei și vor trece cu vederea vârsta pe care o ai.

 

Reconversie profesionala dupa 45 de ani: care este soluția

Oportunitățile din câmpul muncii pot fi diferite față experiența în muncă pe care o ai. Asta însă nu înseamnă că nu ți-ai putea schimba domeniul de activitate. Reconversia profesională este o soluție la orice vârstă și chiar dacă vei fi nevoit să depui efort pentru a te adapta, pe termen lung este o decizie bună. Așa că dacă ești atras de un loc de muncă care nu se pliază pe abilitățile pe care le deții deja, nu ezita să aplici pentru acel job.

Așadar, dacă ai peste 45 de ani, iar găsirea unui loc de muncă îți dă bătăi de cap, atunci urmează sfaturile de mai sus. Și nu în ultimul rând, apelează la platforma de joburi www.eJobs.ro unde există locuri de muncă pentru orice vârstă, orice calificare și orice nivel de experiență.

 

Citește și:

Șapte sfaturi pentru a începe o carieră în domeniul IT

Câteva motive pentru care merită să lucrezi în producție

Dacă aș fi din nou studentă

A fost util articolul? 20
 • AvatarStefania zice

  De șapte ani am suportat pe costuri proprii fel de fel de cursuri de reconversie profesională fără să fiu chemata la vreun interviu .Toți angajatorii vor experiență….
  La ultimul curs privind managementul calității la care m-am înscris și pe care statul mi-l putea oferi gratuit prin programul ”Fii activ la orice vârsta”si unde chipurile ,in functie de rezultatele obtinute puteai obtine si un job , eu eram deja in depresie !
  Cum nici rabdare nu mai aveam, la prima lectie am cerut trainerului sa-mi raspunda la cateva intrebari .Voiam sa stiu cate persoane au primit loc de munca in urma cursului iar raspunsul a sosit pe masura . In cele trei serii pe care le avusese pana in acel moment ,doar o singura persoana obtinuse un loc de munca !
  V-as recomanda la rându-mi sa scrieti despre acei minunati angajatori care recruteaza persoane trecute de 45 ani doar pe baza unor atestate de reconversie profesionala. Multa bafta sa aveti!

  • AvatarAdriana zice

   Buna Stefania,

   Nu esti singura care ai patit astfel.Eu de 6 luni sunt in somaj, am 49 de ani si deja am la activ cateva cursuri de reconversie.
   Raspunsul aplicarilor, este aproape intotdeauna acelasi: “Nu va potriviti profilului”.Incep sa inteleg de ce nu ma potrivesc.
   Cu toate ca somajul este mic, se pare ca nu au nevoie de persoane mai in varsta.Este foarte trist, nici eu nu am crezut ca este posibil asa ceva, pana nu m-am lovit chiar eu.

 • AvatarSarateanu Mircea zice

  Cred ca , ideea de a face o facultate in domeniul CALCULATOARE / IT /PROGRAMARE la varsta de 38 de ani nu a fost chiar buna. Angajatorii din domeniul IT doresc tineri.
  Oarecum am avut noroc sa ma angajez ca programator la o companie de stat (deoarece nu vine nimeni sa lucreze pe o grila de salariu fixa), unde fac programare sa zicem OCAZIONAL si asta cred din cauza unui management defectuas (CEVA DE GENUL, SE TREZESTE MINISTRUL TRANSPORTURILOR CA DE CE NU AVEM APLICATIA X SI IMEDIAT TAC-PAC SA APARA APLICATIA PINA DISEARA). Ceva stresant

 • AvatarMIrcea zice

  Da, din nefericire la +45 nu prea mai ai pe cine convinge. Eu, la 51 de ani, inginer de profesie + 19 ani de experienta ca manager, dupa 4 luni in care am trimis 14 cv-uri (am trimis doar unde as fi indeplinit conditiile specificate in anuntul de angajare), NU am obtinut nici macar 1 (unu) interviu. NIMIC! In cel mai bun caz, si asta numai de la angajatori mari (multinationale), am primit un mail in care mi se comunica faptul ca nu am fost selectat…

  • Bună, Mircea,

   Înțelegem situația. Sună la 021.9124 (tarif normal) unde poți discuta cu unul dintre consilierii eJobs.ro care te poate îndruma.

 • AvatarGabriela zice

  Problema cu angajarea după vârsta de 40+ este una foarte dezamăgitoare, te simți de ca și cum ti a scăzut termenul de valabilitate. Te determina sa minti in cv pt ca sa te poti angaja, dar ce faci cand e sa duci actele? Greu, foarte greu.

  • Bună, Gabriela,

   Înțelegem situația. Te-ai confruntat cu o astfel de situație în care ai trecut de interviu și ai întâmpinat un refuz din partea angajatorului când ai dus actele?

Leave a Reply