Se spune că persoanele care au trecut printr-o situație mai dificilă în viață sunt mai puternice. Și așa ar trebui să fii și când îți cauți viitorul job. Contextul actual este însă o provocare pentru toți candidații, iar pregătirea pentru întâlnirea cu recrutorul este esențială. Ar trebui să ai atitudinea corectă și sinceră, să arăți interes pentru jobul respectiv și să te documentezi temeinic despre companie, misiunea și responsabilitățile tale. Joburi există, poți alege munca la domiciliu sau joburile apropiate de casă. Pe eJobs.ro vei descoperi angajatori care apreciază diversitatea și sunt deschiși să cunoască persoane dedicate care se potrivesc profilului profesional căutat. Descoperă toate informațiile utile despre indemnizatie handicap 2021 și oportunități în carieră, pe care ar trebui să le știe o persoană cu dizabilitati care vrea să se angajaeze acum.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în prezent, peste un miliard de oameni (aproximativ 15% din populația lumii) trăiesc cu o formă de dizabilitate. De asemenea, între 110 și 190 de milioane de adulți au dificultăți grave de funcționare. În România, la finele lunii iunie 2019, erau 833.131 persoane cu dizabilitati, conform datelor Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilitati (ANPD). Dintre acestea, 97,88% (815.463 persoane) se aflau în îngrijirea familiilor și/sau trăiau independent (neinstituționalizate) și 2,12% (17.668 persoane) în instituțiile publice rezidențiale de asistență socială pentru persoanele adulte cu dizabilitati (instituționalizate). Viața este o provocare în această situație și, de multe ori, te lupți poate cu bariere fizice, sociale, financiare, medicale. Cu toate acestea, este important să încerci pe cât posibil să depășești aceste bariere. Dacă starea de sănătate îți permite să lucrezi, gândește-te la o activitate care îți place și care poate fi remunerată. Pe lângă salariu, vei continua să primești și indemnizatie handicap 2021. Începe printr-o documentare temenică:
Legea nr.448/2006 actualizată prevede toate măsurile de protecție și promovare a drepturilor persoanelor cu handicap. Articolul 6 din Legea 448/2006, menționează că persoanele cu dizabilitati se bucură de dreptul la muncă, având astfel dreptul la salariu, precum și la indemnizație (prestații sociale).
Persoanele cu handicap beneficiază de drepturi la:
a) ocrotirea sănătăţii – prevenire, tratament şi recuperare;
b) educaţie şi formare profesională;
c) ocuparea şi adaptarea locului de muncă, orientare şi reconversie profesională;
d) asistenţă socială, respectiv servicii sociale şi prestaţii sociale;
e) locuinţă, amenajarea mediului de viaţă personal ambiant, transport, acces la mediul fizic, informaţional şi comunicaţional;
f) petrecerea timpului liber, acces la cultură, sport, turism;
g) asistenţă juridică;
h) facilităţi fiscale;
i) evaluare şi reevaluare prin examinarea la domiciliu a persoanelor nedeplasabile de către membrii comisiei de evaluare, la un interval de 2 ani.
Citește și despre contract de colaborare!
„Indiferent de gradul sau tipul de handicap, este important de precizat ca te poți angaja, poți fi încadrat în câmpul muncii, conform pregătirii profesionale şi capacităţii de muncă, atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap. În conformitate cu prevederile art. 75 din Legea 448/2006, ai dreptul să ți se creeze toate condiţiile pentru a-ți alege şi exercita profesia, meseria sau ocupaţia, pentru a dobândi şi menţine un loc de muncă, precum şi pentru a promova profesional”, precizează Adrian Vlad Chiotan, Președintele Asociației Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități. Doar o persoană care are şi calitatea de pensionar cu grad de invaliditate nu se poate angaja.
Totodată, orice venit ai avea la locul de muncă, ai dreptul să primești, în același timp, și prestații sociale, precum: indemnizaţie lunară (pentru handicap grav și accentuat), buget complementar (acordat persoanelor cu handicap grav, accentuat și mediu) şi indemnizaţie de însoţitor (pentru persoanele cu handicap grav), în baza Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Sprijinul financiar pentru persoanele cu handicap este reglementat de legea 448/2006, modificată prin OUG nr. 60/2017, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
În articolul III din OUG nr.60/2017 se precizează:
Începând cu data de 1 iulie 2018, alineatele (4), (5) şi (13) ale articolului 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 3 ianuarie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi vor avea următorul cuprins:
(4) Adultul cu handicap beneficiază, în condiţiile prezentei legi, de următoarele prestaţii sociale:
a) indemnizaţie lunară, indiferent de venituri:
(i) 70% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, pentru adultul cu handicap grav;
(ii) 53% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, pentru adultul cu handicap accentuat;
b) buget personal complementar lunar, indiferent de venituri:
(i) 30% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, pentru adultul cu handicap grav;
(ii) 22% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, pentru adultul cu handicap accentuat;
(iii) 12% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, pentru adultul cu handicap mediu.
(5) Părintele, tutorele sau persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului cu handicap în baza unei măsuri de protecţie specială, stabilită în condiţiile legii, beneficiază de prestaţii sociale, pe perioada în care îl are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere, astfel:
a) 60% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul copilului cu handicap grav;
b) 35% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul copilului cu handicap accentuat;
c) 12% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul copilului cu handicap mediu.
Indicatorul social de referință este reglementat de Legea nr. 76 din 2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forței de muncă. Valoarea ISR pentru anul 2021 este de 500 de lei, iar indemnizația lunară pentru adultul cu handicap grav 70% din ISR, iar pentru adultul cu handicap accentuat este 50% din ISR. La această sumă se adaugă și un buget complementar lunar, achitat indiferent de venituri. Valoarea acestuia este între 12 și 30% din ISR, în funcție de gradul de handicap.
Indicatorul Social de Referință reprezintă o unitate a cărei valoare este echivalentul unei anumite sume, în lei. În baza acesteia sunt determinate beneficiile sociale acordate din bugetul de stat, printre care și indemnizația pentru persoanele cu handicap. În momentul de față valoarea ISR este de 500 de lei, însă această valoare nu a mai fost modificată din 2008, atunci când a fost ultima dată stabilită prin OUG 126/2008, act normativ care completa Legea 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.
Există și un proiect de lege care propune modificarea valorii ISR pentru a crește astfel și nivelul indemnizatie handicap 2021. Propunerea legislativă prevede majorarea valorii ISR cu 100% din rata medie anuală a inflației, numai în condițiile în care valoarea acesteia este pozitivă. Dacă rata inflației este negativă, atunci se păstrează ultima valoare a ISR. Datele Oficiului European de Statistică arată însă că România a înregistrat a patra cea mai mare rată anuală a inflaţiei (2,2%) în luna iunie 2020, la nivelul Uniunii Europene, după ce în luna mai aceasta a fost de 1,8%. Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost, luna trecută, în Polonia (3,8%), Cehia (3,4%), Ungaria (2,9%). În alte state membre UE, rata inflației a fost negativă: Cipru (minus 2,2%), Grecia (minus 1,9%) şi Estonia (minus 1,6%).
Citește și despre deducerea personala!
Așadar există un cadru legal care te protejează în momentul în care decizi să te angajezi. Începe prin a cere consiliere prealabilă angajării și cursuri de formare profesională care te pot ajuta să faci față mai ușor cerințelor jobului. Comunică întotdeauna cu managerul tău despre adaptarea ta. Aceasta poate dura mai mult, dar e bine să existe un feedback constant pentru ca lucrurile să se îmbuntățească, iar tu să te simți din ce în ce mai confortabil la noul job și în noua echipă. De asemenea, există flexiblitate și în ceea ce privește programul de lucru, poți alege un job part-time sau poți lucra 6 ore, contează să-i comunici angajatorului posibilitățile tale și, împreună, să alegeți o variantă convenabilă de colaborare.
Angajarea persoanei cu handicap se realizează în următoarele forme, conform art. 79 din Legea 448/2006:
a) pe piața liberă a forței de muncă
b) la domiciliu
c) în forme protejate2) Formele protejate de angajare în muncă sunt:
a) loc de muncă protejat;
b) unitate protejată autorizată
Angajații cu handicap grav și accentuat sunt scutiți de impozitul pe salarii. În cazul în care lucrezi de la domiciliu, angajatorul este obligat prin lege să asigure transportul gratuit al materiilor prime şi materialelor necesare în activitate, precum şi al produselor finite realizate. Indiferent de gradul de handicap, beneficiezi de o perioadă de probă la angajare, plătită, de cel puţin 45 de zile lucrătoare și de un preaviz plătit de minimum 30 de zile lucrătoare, acordat la desfacerea contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, pentru motive neimputabile acestuia. Toate aceste beneficii sunt stipulate în Legea 448/2006.
Te poți orienta spre companii care au cel puţin 50 de angajaţi, pentru că acestea au obligaţia de a angaja persoane cu dizabilitati, într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi. Astfel îți crești șansele de angajare. O opțiune este să alegi marii retaileri care angajează persoane cu dizabilități pentru posturile de casier sau unul dintre joburile remote, după ce ai o discuție cu angajatorul și vezi care este abordarea sa față de persoanele cu dizabilități.
„Ce a făcut compania pentru persoanele cu dizabilitati până acum?” Este o întrebare importantă pe care merită să o pui angajatorilor înainte de a lua o decizie cu privire la viitorul tău job. Cei care au lucrat până acum cu persoane cu dizabilitati sau care au angajați cu dizabilitati sunt empatici și dispuși să te integreze fără ezitare în echipa lor. Și să investească în formarea ta. Instruirea poate lua forma unor întâlniri virtuale în contextul actual și poate contribui la îmbunătățirea competențelor tale. De asemenea, deschiderea companiei spre integrarea și formarea persoanelor cu dizabilitati, dar și pentru formarea celorlalți membri ai echipei va îmbunătăți mult comunicarea internă și va contribui la ștergerea etichetelor.
Iată câteva recomandări pentru persoanele cu dizabilități medii:
Misiunea ta este să întâmpini clienții cu zâmbetul pe buze, să scanezi și să încasezi contravaloarea produselor așezate pe bandă. Și chiar să le ușurezi puțin experiența de cumpărare cu o ghidare rapidă în caz că au uitat să cumpere ceva. De asemenea, poți avea și atibuții care te pot ajuta să-ți dezvolți abilitățile în zona de vânzare, cum ar fi participarea la acţiunile comerciale din magazin. Pe lângă salariu, primești și beneficii precum tichete de masă, asigurare medicală privată, cupoane de reduceri pe care le poți folosi în magazin, primă de vacanță, cursuri de formare.
Domeniul bancar se bucură de încredere din partea românilor în această perioadă, arată un studiu eJobs și vestea bună este că își măresc și echipele cu oameni care pot lucra de acasă. Te poți angaja ca analist credite corporate, job pe care îl poți face din confortul casei tale. Contează să ai studii superioare economice finalizate, experiență în analiza credite (IMM sau Corporate), cunostințe financiar-bancare, cunoștințe de limba engleză (scris și conversațional), capacitate dе a lucra cu termene limită, atenție la detalii. Principalele tale responsabilități vor fi: să analizezi dosarele dе crеdit trаnsmise de sucursale, să verifici dacă conțin toate documentele menționate în normele interne ale bancii, în func’ie de categoria de credit solicitat; să asiguri suport personalului din sucursale, celor din vânzări și analiștilor. Ai program flexibil, abonament medical, Bookster, costuri bancare preferențiale (comisioane, schimburi valutare, dobanda credit); traininguri.
Tot în domeniul bancar, te po’i angaja ca tester. Contează să ai studii superioare, curiozitate și abilități dе comunicare eficientă în echipă, precum și experiență în zona dе testare (testare manuală) minimum 1 an. Beneficiile pe care le vei avea, îți indeplinesc cele mai importante nevoi, dar și unele dintre visuri: program flexibil, liber de ziua ta de naștere, abonamente medicale premium la clinici de prestigiu, Bookster, costuri bancare preferențiale (comisioane, schimburi valutare, dobanda credit); programe strâns legate de pasiunile tale, traininguri, sesiuni de inovație.
Dacă cunoști bine limba engleză și ai capacitatea de a te adapta la diferitele situații primite de la clienți, precum și de a veni cu rezolvări la problemele acestora, te poți angaja în domeniul asistenței clienților. Jobul îl faci din confortul casei tale și nu este obligatoriu să ai experiență anterioară în domeniu. Te vei bucura de lucru într-o echipă ambițioasă și pozitivă, într-un mediu prietenos; vei avea formare profesională; feedback continuu pentru a vă putea dezvolta profesional; sporuri de weekend și sărbatori legale, bonusuri de performanță (începând cu a 4-a luna); asigurare de sănătate privată; tichete de masă.
Îți place să te implici în tot ceea ce faci? Dacă te recunoști și, în plus, ai și ceva abilități de analiză, este momentul să faci primul pas spre un job de operator date care îți oferă siguranță și îți permite să pășești cu dreptul în lucrul de acasă. Experiența nu este obligatorie. Contează abilitățile digitale. Ce vei face? Te vei ocupa de introducerea datelor, de corectarea și tehnoredactarea textelor, de analiza și generarea corelațiilor specifice bazelor de date ale companiei, precum și de asigurarea consistenței informațiilor din bazele de date. Vei primi training complet și vei posibilități de avansare și dezvoltare pe trepte de carieră, într- o echipă tânără, deschisă și prietenoasă.
Toate aceste joburi remote le găsești dând click, din home page eJobs, pe Joburi – Filtrează rezultate – Remote (de acasă) – Vezi joburi. O altă opțiune este să alegi un job apropiat de casă. Tot ce trebuie să faci este să dai click, din Home Page, pe Joburi și în pagină nou deschisă să dai Afișare după – Distanță.
Pentru a fi informat zilnic despre joburile care apar, cea mai bună opțiune este să te abonezi la newsletter-ul de joburi. Iată cum poți face asta:
Vestea bună este că în România există companii care pun pe primul loc diversitatea, fiind de părere că aceasta oferă echipei sinergie și valoare. Și integrează în echipele lor persoane cu dizabilitati așa cum o fac cu orice nou angajat. Încă din anunțurile de joburi își arată deschiderea spre angajarea persoanelor cu dizabilități.
Carrefour este unul dintre primii angajatori din România care au început procesul de recrutare și de integrare a persoanelor cu dizabilitati încă din anul 2009. De atunci, în fiecare an, compania recrutează între 30 și 50 de persoane cu diferite tipuri de dizabilitati și luptă împotriva discriminării, a prejudecăților și a stereotipurilor. Acum are peste 200 de angajați cu dizabilități în diferite departamente ale companiei.
Alexandru are 29 de ani, este din Slobozia și locuiește în București de 4 ani, de când s-a înscris la facultate. Pasiunea lui este biologia, pentru lucrarea de licență a studiat viața țestoaselor din America. De aproape patru ani de zile are și un job stabil, lucrează la Carrefour Unirii, pe postul de casier.
Cel mai mult la jobul de casier îi place că interacționează cu oamenii, cunoaște deja clienții fideli ai magazinului, care trec pe la casa lui de marcat la fiecare vizită în magazin, iar el îi întâmpină de fiecare dată cu zâmbetul pe buze. Dar poate cel mai motivant pentru el la job este faptul că-și poate exersa limba engleză, pentru că interacționează zilnic cu clienți străini. A învățat engleza din jocuri video și filme și spune că se descurcă destul de bine.
Alexandru n-a întâmpinat dificultăți în obținerea jobului când s-a angajat la Carrefour, mărturisește doar că a trebuit să aștepte să fie invitat la interviu. „Acum am alături o echipă unită, în care colegii sunt sociabili, comunicativi și nu am simțit niciodată că sunt privit diferit”, mărturisește Alexandru. Alături de el, la Carrefour Unirii lucrează și două colege cu deficiențe de auz și vorbire, care ajută clienții din spatele caselor de marcat.
Un alt exemplu este Bilstein, o companie multinațională din domeniul ingineriei auto care încurajează diversitatea. În anunțurile de joburi precizează: Apreciem diversitatea și de aceea considerăm binevenite toate sugestiile/aplicările indiferent de sex, naționalitate, origine etnică și socială, religie si convingeri, dizabilități, vârstă sau orientare și identitate sexuală.
De asemnea, o altă opțiune este să aplici la asociațiile persoanelor cu dizabilități care sunt preocupate să ofere un trai mult mai bun persoanelor cu dizabilități din România prin crearea de locuri de muncă și oportunități de dezvoltare.
E un moment bun să te îndrepți spre un job care îți place, fără a ține cont de bariere. Numărul locurilor de muncă pe eJobs.ro este acum în creștere, așadar ai de unde alege, iar majoritatea companiilor lucrează remote. Contează să ai încredere în tine, să arăți entuziasm pentru job și dorința de a învăța. Reține că oamenii speciali fac ca joburile lor să fie speciale.
Articol de Steluța Năstase-Lupu și Oana Anghel
Șomajul tehnic. Tot ce trebuie să știi dacă ești angajator
„Caut de lucru. Cum îmi găsesc?” Sună la 021.9124 și noi te ajutăm!
Câteva sugestii:
1. Ar trebui actualizat articolul cu noile prevederi ale legii 448/2006 –> exemplu subvenție de 1900 Ron / luna pentru fiecare persoana cu handicap angajata de firmele cu peste 50 angajati.
2. Cumva articolul ar trebui sa fie mult mai vizibil pentru angajatorii cu peste 50 angajati. O promovare bine gandita ar spori sansele persoanelor cu handicap sa se angajeze.
Buna ziua!
In trend cu uzantele din Romania de la Guvern in jos cu toate angajamentele fata de implementarea conventiei ii doare la basca de asemenea categorii de napastuiti.
IO in calitate de persoana cu grad ”accentuat” am scris la toate ministerele si m-au trimis la plimbare prin fluturarea sintagmei ”conform si in conditiile legii” iar in situatia cand tocmai structurile guvernamentale nu au ocupate procentele cu asemenea persoane, ce sa mai vorbim de structurile teritoriale-deconcentrate, primarii, consilii locale cu entitatile din subordinea acestora, ba mai mult ITM-ul local singura institutie identificata de mine ca are atributii de constatare si sanctionare a neconformarii in domeniu a negat chiar dupa indicarea normei si articolului ca nu este in sarcina sa a controla o asemenea regularitate/conformare, chiar si in conditiile de sris negru pe alb.
Asa ca dragi specialisti in resurse umane precum si dragi colegi de suferinta in ale sorti va certific in calitate de persoana cu dizabilitati urmare a unui AVC ca totul este o bataie de joc chiar cacialma la adresa noatra mai dureroasa decat propaganda neocomunista cat despre Unitatile protejate sau cei autointitulati sprijinitorii nostri am intalnit numai declarativi de bune intentii, PR…..si suficienti care se hranesc pe seama napastei noastre ca asa este moda prezenta, nu?!
Multumesc si iertare pentru duritate dar mi s-a acrit, fie sa auzim de Ganduri, Priviri, Vorbe, Fapte si Lucruri minunate chiar si in asa un sector/domeniu !!
Bună, Nicolae,
Acest articol este dedicat candidaților. Pentru angajatori, am pregătit acest articol.
Bună seara ma numesc Florin Nicolescu Florin sunt persoană cu dizabilități am o problemă la un picior dar din păcate închis în Caut de muncă și să respingi pe toate căile drumurilor am depus siviuri a fost interviuri ne sau promiți promisiunea și nu mai suna nimenea ziua de astăzi ce pot să fac cu 3 milioane jumate să trăiesc lună nu mă ajută nimenea nu am niciun sprijin Nu am nimic aștept răspunsul dumneavoastră
Ij ce masura puteti ajuta o persoana cu handicap in vederea angajarii?
Bună, Flori,
Poți suna la 0219124 și consilierii eJobs te vor îndruma spre acele anunțuri de joburi care ți se potrivesc.
Bună, Florin,
Poți suna la 0219124 și consilierii eJobs te vor îndruma spre acele anunțuri de joburi care ți se potrivesc.
M-am angajat de 7luni înainte de ama angaja m-am informat dacă mai am dreptul la pensie de handicap și am înțeles cal primesc în continuare dar am primit acasă o îrtie în care scrie că mise ia dreptul de pensie
Buna ziua sunt persoană cu handicap angajat la o firma de aproximativ 10 luni am observat ca din ianuarie 2018 nu îmi mai opreste cota pt somaj, este normal si daca nu ce trebuie sa fac?
Multumesc anticipat
Buna ziua ,am 35 cu un grad de invalidità de 35% la mana stanga recunoscut in Italia,mias dori sa ma intorc acasa cui as fi incadrat in Romania in campul muncii???
In Italia Sant’ intro lista protejat ,citesc le net da si in Romania e oblig de lege sa che angajat 4% pentru societati peste 50 de muncitori
In Romania cum as muncii ,Este valabil certificatu din italia,unde ad trebui sa ma incriu ???
Multumesc anticipat ,00393899917081
Trăim într-o țară fără demnitate! Am și eu o persoană ,o dona în vârstă de 50 de ani care a fost fost forțată să intre în șomaj fiind în concediu medical accident aduse când pleca de la serviciu , diagnostic cu probleme ,dubla fractură la oasele din i terior laba picioar!
Buna seara ! Sunt persoana cu handicap gr2 accentuat permanent.In prezent ma intereseaza daca este alta lege sau ordonanta guvernamentala referitoare la activiti economice independente cum era art 46/legea 448 care a fost abrogata!?
Este bine sa ne informam dar nu ne prea ajuta sa inteleg
Bună, Daniela,
Cu ce informații te putem ajuta?
Sunt persoana cu handicap accentuat si invaliditate grad 2.
Pot gasi un job pt mine.?
Bună, Mihai,
Te încurajăm să te abonezi la alerta de joburi. În fiecare zi apar noi joburi (unele dedicate persoanelor cu dizabilități) pe care le poți primi la tine pe e-mail. Iată ce trebuie să faci:
În partea dreaptă a CV-ului trebuie să bifezi Criteriile jobului dorit: Nivel cariera/Nivel studii/Tip job/Orase de lucru/Departamente/Industrii/Salariu net lunar. Bifarea acestor criterii este esențială pentru ca noi să putem sorta joburile pentru tine.
Intră apoi în Setări cont – opțiune aflată sub poza ta de profil (din partea dreaptă sus). De pe coloana din stânga, alege Setări alerte e-mail ⤏ Frecvența alertei ⤏ Zilnic
buna ziua! as dori mai multe detalii, va rog!
Buna ziua
Am handicap accentuat si sunt interesata de oferta d-tra.
Bună, Irinel,
Poți suna la 0219124 și consilierii eJobs îți vor prezenta spre acele anunțuri de joburi care ți se potrivesc, te pot ajuta să-ți actualizezi CV-ul și să aplici.
Bună, Flory,
Ne poți preciza ce informații îți putem oferi?
Si eu sunt persoana cu dizabilitati , am numeroase calificari , abilitat SSM , Formator , etc
https://www.ejobs.ro/user/scrisori-de-intentie.php
Articol frumos nimic de zis, dar ca si legea 448/2006 , sunt doar VORBE scrise frumos.
Locuri de munca pentru persoane cu handicap pe toate siteurile de joburi aproape 0 (ZERO)!!!!
Bună, Nicu,
Te încurajăm să te abonezi la alerta de joburi. În fiecare zi apar noi joburi (unele dedicate persoanelor cu dizabilități) pe care le poți primi la tine pe e-mail. Iată ce trebuie să faci:
În partea dreaptă a CV-ului trebuie să bifezi Criteriile jobului dorit: Nivel cariera/Nivel studii/Tip job/Orase de lucru/Departamente/Industrii/Salariu net lunar. Bifarea acestor criterii este esențială pentru ca noi să putem sorta joburile pentru tine
Intră apoi în Setări cont – opțiune aflată sub poza ta de profil (din partea dreaptă sus). De pe coloana din stânga, alege Setări alerte e-mail ⤏ Frecvența alertei ⤏ Zilnic
Buna ziua. Unde pot gasi ajutor pentru a ma putea angaja?
Salut! Te invităm să suni la 021.9124, linia telefonică de consiliere profesională eJobs. Tariful este normal, iar serviciul este 100% gratuit. Un operator eJobs îți va răspunde oricând de luni până vineri, între orele 09:00-17:00, și te va ajuta cu actualizarea CV-ului și aplicarea la joburile care ți se potrivesc. Succes!
Bună, Tadeus,
Poți suna la 0219124 și consilierii eJobs te pot ajuta cu recomandări de joburi care ți se potrivesc.
Bună ziua! Sunt cadru didactic și sunt incadrată în grad de handicap accentuat. Întrebarea mea este, în caz de restrângere de activitate ce drepturi am. Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Bună, Monica,
Îți recomandăm să te adresezi Autotității Naționale pentru Persoanele cu Dizabiliăți.
@ Steluța
Problema NU ESTE ca nu stim noi sa setăm alertele pe site-ul ejobs, – asa cum ai dat raspunsul anterior – ci REALITATEA este ca nu sunt locuri de muncă pentru persoanele cu handicap !
Dă-mi linkuri cu joburi! Si mai ales joburi asigurate de STAT ca este responsabilitatea Statului să protejeze aceste persoane cu handicap !!!
Am. Gradul. 3. Ce. Loc. De. Munca. As. Putea. Sa. Am. 24. De. Ani
Bună, Andreea,
Pe eJobs, găsești aceste anunțuri: https://www.ejobs.ro/locuri-de-munca/?cauta=dizabilitate
https://www.ejobs.ro/user/locuri-de-munca/solution-sales-support-inside-sales/1341244
Cum pot obtine indemnizatie pentru însoțitorul persoanei cu handicap grav ?
am primit decizie de la Direcția de Generale de Asistență Socială grav cu insotitor
dar decizia Consiluilui Judetean Valcea este de 500 lei , fara insotitor…
deci cum pot obtine indemnizatie pentru însoțitorul persoanei cu handicap grav de la Consiluilui Judetean Valcea ?
Cealalta optiune se poate obtine indemnizatie pentru însoțitorul persoanei cu handicap grav de la casa de pensii in situatia pensionarii pe caz de boala.
Mulumesc !
Bună, Mircea,
Înțelegem situația. Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități este în măsură să te îndrume în acest caz.