• 8 Mar. 2021
  • 3 min

Ce vor să afle recrutorii când te întreabă de ce vrei să pleci de la actualul job?

intrebari interviu

Recrutorii au o serie de întrebări favorite pe care ți le pot adresa la interviul de angajare. Unele s-ar putea să ți se pară banale și să nu le înțelegi scopul. Totuși, e important să ai pregătite niște răspunsuri bune care te pot aduce mai aproape de jobul dorit. 

E important să fii înarmat cu cele mai bune răspunsuri la întrebările angajatorilor, căci departamentele de HR pot scoate numeroase interpretări din informațiile pe care le primesc de la tine. Unele intrebari interviu sunt menite să descopere cât de creativ ești, iar altele sunt mai subtile, prin care angajatorul dorește să înțeleagă trăsăturile tale mai puțin evidente. Una dintre întrebările comune pe care le pun recrutorii la interviul de angajare este: „De ce vrei să pleci de la actualul job?”. Iată care este scopul acesteia și cum ar trebui să arate răspunsul perfect. 

Compania dorește să afle unde a greșit competiția

Indiferent de domeniul din care vii, pentru un recrutor orice companie reprezintă competiție. Așadar, noul angajator dorește să știe ce te-a nemulțumit la vechiul job ca să înțeleagă mai bine ce să evite, cum să-și îmbunătățească beneficiile oferite angajaților actuali și cum să te țină mai mult timp în propria companie. Recrutarea este un proces costisitor pentru organizație, iar cu cât se poate evita mai mult acest lucru, cu atât e mai bine.

 

Ce factori te-ar putea determina să pleci din compania lor 

Dacă un candidat a rămas timp de 5 ani într-o companie și a plecat deoarece a simțit că nu are loc să fie promovat, iar altul a plecat în mai puțin de un an de la un alt angajator din același motiv, primul candidat s-ar putea să aibă mai multe șanse de a primi o ofertă din simplul motiv că așteptările lui sunt mai realiste. Așadar, atunci când îți compui răspunsul la această întrebare, ține minte să iei în calcul și contextul jobului actual. Un răspuns aparent dezirabil îți poate crea probleme dacă situația nu se potrivește cu valorile companiei.

 

Intrebari interviu. Angajatorul vrea să afle care este starea ta generală de spirit

De cele mai multe ori, demisia de la un job vine cu niște stări emoționale negative. Până la urmă ceva nu ți-a plăcut sau ți-a lipsit de la job, iar asta te-a convins să îți dorești să faci o schimbare. Pe de o parte e foarte important să fii onest cu răspunsul tău. Poate te-a deranjat distanța dintre sediu și casă, iar acum îți surâde ideea de a lucra la această companie la 10 minute distanță de unde locuiești, dar ce nu știi tu sunt planurile companiei respective de a muta sediul în altă zonă a orașului în viitorul apropiat. E o situație pur ipotetică, dar chiar și așa e mai bine să spui ce te-a deranjat la vechiul job decât să te trezești în aceeași poveste câteva luni mai târziu. Pe de altă parte încearcă să nu vii cu foarte multe plângeri. Un angajat cu foarte multe nemulțumiri poate avea la fel de multe așteptări, iar din punctul de vedere al recrutorului poate părea intolerant și un factor de risc în privința moralului celorlalți angajați. Poți fi candidatul ideal ca pregătire, experiență și cunoștințe, dar dacă nu ai atitudinea necesară, riști să pierzi jobul.  

Răspunsul pe care îl oferi la această întrebare poate spune foarte multe, atât despre tine, cât și despre viitorul tău în compania care te-a invitat la interviu, așa că e indicat să îl gândești de acasă. Nu ar trebui să minți, dar nici să exagerezi în răspunsurile tale. Încearcă să formulezi întotdeauna ceva special pentru fiecare companie pe care o vizitezi. 

Acum că știi cum să răspunzi la una dintre intrebari intrebari de la interviu, e timpul să aplici la sutele de joburi scoase la bătaie de către angajatori pe eJobs.ro. În cazul în care ai nevoie de ajutor, îți recomandăm să suni la 021.9124 (tarif normal), linia telefonică de consiliere profesională eJobs. Poți suna oricând, de luni până vineri, între orele 09:00-17:00, iar un operator eJobs te va ajuta gratuit cu redactarea CV-ului, cu sfaturi legate de carieră și aplicarea la joburile care ți se potrivesc.

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum te poate sabota la job dorința de a face lucrurile perfect

Echipa eJobs la primul job. Experiențele care ne-au format

Cinci lucruri de evitat când îți cauți loc de muncă

 

A fost util articolul? 44
demisieinterviu angajareintrebari interviu
  • AvatarBolboceanu Alexandru Claudiu zice

    Cred ca este o intrebare tendentioasa. Evident ca sunt nemultumit, si daca ii spune ca sunt ,am pierdut,da nu ii spun iar am pierdut. Deci mai bine ii raspund “alta intrebare”. HR-ul sa isi faca treaba pentru care a fost platit, adica sa angajeze mana de lucru bine pregatita care poate sa efectueze treaba ce o cere postul vacant, nu sa faca ei studii de piata cu privire la mediul concurential, ca ei nu sunt manageri sau strategi. HR-ul sa isi mai vada lungul nasului.

Leave a Reply