• 29 Sep. 2020
  • 5 min

Intrebari interviu: care sunt cele mai comune

puncte forte la interviu de angajare
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

După ce ai aplicat cu CV-ul pe eJobs.ro, ești chemat la interviul de angajare. Și e foarte important să fii pregătit pentru orice întrebare pe care ți-o poate adresa recrutorul.

S-ar putea ca unele întrebări pe care le primești la un interviu să ți se pară banale și să nu înțelegi sensul și scopul acestora. Pentru a te lămuri, am selectat cele mai frecvente intrebari interviu pe care poți să le primești și ce vor să afle, de fapt, recrutorii prin intermediul acestora. Am stat de vorbă Iuliana Leurent, CEO al firmei de recrutare și închiriere de forță de muncă temporară Temps România și Ionela Bădău, Recruitment Team Leader la APT, grupul de recrutare și închiriere de forță de muncă temporară. Am aflat chiar de la specialiștii în recrutare care este scopul celor mai comune intrebari interviu. 

Întrebările de la interviu reprezintă doar un text enunțat pentru a afla informații în cea mai brută formă. Maturitatea și expertiza fiecărui consultant de recrutare poate face această experiență plăcută și chiar revelatoare pentru candidat. Scopul acestor întrebări este de a afla abilitățile, motivațiile și barierele personale ale candidatului, explică Iuliana Leurent.

Intrebari interviu: ce să răspunzi la ele?

Unde te vezi peste 5 ani?

Iuliana Leurent: Această întrebare poate părea la prima vedere foarte generică și poate inutilă. Ca recrutor poți însă afla puterea inițiativei în preluarea propriului drum profesional, curajul și încrederea candidatului de a se proiecta pe mai departe. Fiind un plan cu o bătaie atât de lungă, automat această întrebare ajută recrutorul să vadă consistența și structura planului, disponibilitatea candidatului de a investi în traseul său profesional, dar și munca deja depusă în slujba obiectivului principal al acestuia. Tipul obiectivului ajută, de asemenea, angajatorul să clarifice lucrurile care îl animă pe candidat în momentul prezent, respectiv criteriile de selecție ale priorităților. 

Ionela Bădău: La începutul activității mele profesionale, când mă aflam în postura de candidat, îmi amintesc că mă pregăteam pentru un interviu și citeam review-urile altor candidați pentru a mă pregăti și pentru a nu fi luată prin surprindere de întrebările adresate. Întrebarea: ,,Unde te vezi peste 5 ani?” părea interesantă și confuză în același timp însă o priveam ca atare. Treptat, din postura de recruiter, simțeam că această întrebare poate fi îmbunatățită și adresată sub alte forme pentru că așa cum întrebarea poate suna clișeic, răspunsul va fi pe măsura întrebării. La bază, fie că întrebi ,,Unde te vezi peste 5, 10 ani?” sau ,,Care sunt planurile de viitor pe care le ai?”, ,,Ce obiective îți dorești să atingi în următorii X ani?” sau ,,Ce obiective pe termen mediu/lung ți-ai planificat?”, scopul este același: dacă ai planuri, care sunt acestea și cum putem face acest match între ce își dorește compania angajatoare și planurile candidatului. La urma urmei, nu ține de creativitatea recruiterului de a formula întrebarea, ci primordială e valoarea răspunsului onest astfel încât să existe acea potrivire între job sau companie și candidat.

  

Care e venitul minim de care ai nevoie?

Iuliana Leurent: Salariul a reprezentat un subiect tabu în multe dintre conversațiile de la interviul de angajare. De multe ori este evitat ori folosit în scopuri în care banii au „valoare”. Ceea ce poate fi explorat de către recrutor prin această întrebare este relația pe care candidatul o are cu resursele financiare, dar și valoarea acestora ca instrument utilizat pentru a merge spre diverse experiențe. Totodată, recrutorul poate vedea cum se valorizează candidatul, dar și cât accent pune pe procesul de învățare, pe acumularea experienței. Venitul minim poate apărea că o tentativă mascată de negociere , dar și pentru a valida încrederea în valoarea oferită și flexibitatea de a negocia perspectivele de dezvoltare. 

Ionela Bădău: Indiferent sub forma în care e adresată întrebarea, e imperios ca acest subiect să fie atins încă din prima discuție deoarece trebuie setate așteptările ambelor părți în vederea unui proces de recrutare reușit. Poate exista acel „perfect match” între companie și candidat, dar dacă bugetul alocat pentru poziția vacantă nu atinge așteptările candidatului, atunci timpul petrecut în interviuri, și asteptarea feedback-ului nu se vor concluziona conform așteptărilor inițiale. Deschiderea aceasta față de zona salarială poate fi benefică pentru că oferă o siguranță atât companiei angajatoare, cât și candidatului că lucrurile merg în direcția potrivită, dar poate fi un semnal de alarmă și pentru angajatori că piața forței de munca își schimbă trendul și atunci un răspuns onest poate să aducă modificări în privința bugetului.

 

De ce dorești să lucrezi pentru compania noastră?

Iuliana Leurent: Așa cum candidatul este curtat de către angajator, tot așa și compania își dorește să se simtă curtată. Entuziasmul candidatului va fi un indiciu evident, însă, uneori,  înșelător în adjudecarea jobului. Recrutorul, în funcție de maturitatea sa, va înțelege entuziasmul sub forme diverse, chiar opuse de multe ori. Uneori este chiar un joc de orgolii. Consultanții în recrutare cu experiență vor vedea însă individualități și complementaritate, iar procesul va deveni o experiență constructivă pentru ambele părți. 

Ionela Bădău: Interesul acordat fișei de post sau companiei pentru care un candidat participă la interviu reprezintă un semn de implicare și atenție la detalii. Din postura de recuiter, există o încredere mai mare într-un candidat care știe unde vrea să se angajeze și adresează intrebari interviu de clarificare. Este vorba despre încrederea cu care pornim în procesul de recrutare și interesul manifestat încă din prima etapă. Cu cat pornești cu dreptul de la început, cu atât șansele de a fi parte din acea companie cresc considerabil.

 

Intrebari interviu: De ce ai plecat de ultimul job?

Iuliana Leurent: Atunci când ești „rănit”, tinzi să ai o atitudine defensivă, mult mai precaută. Vei căuta să eviți conflictele. Eu aș sfătui însă consultantul în recrutare să caute indicii despre atitudine și mai puțin latură cancanistică a derulării faptelor care dă dreptate unei singure părți. Personal, m-aș uita la nivelul personal de asumare și la puterea de a trece peste anumite evenimente.

Ionela Bădău: Această întrebare vine ca o completare la: ,,Unde te vezi peste 5 ani?”, deoarece așteptările pe care le-ai avut de la ultimul angajator și nu au fost îndeplinite vor putea fi satisfăcute doar dacă acestea sunt exprimate verbal, deschis și într-un mod diplomat.

 

De ce te-am recruta pe tine?

Iuliana Leurent: Aceasta este o invitație la pledoarie care necesită structură de discurs, dar și naturalețe în exprimare. Foarte puțini candidați știu să livreze spontan un elevator speech. Cei care însă o vor face sub o formă structurată, livrând argumentele ce denotă ascultare activă și aspectele cheie ale jobului, fac diferența. 

Ionela Bădău: Un răspuns argumentat reprezintă o gândire logică, coerentă și evidențiază interesul manifestat față de compania angajatoare. Totodată, întrebarea oferă posibilitatea de a-ți pune în valoare abilitățile, competențele, motivația, practic de a demonstra prin ce te diferențiezi față de ceilalți candidați. Tocmai din acest motiv, un raspuns cât mai argumentat și concludent raportat la job, companie și pus în balanță cu persoana și profesionistul, vor da o valoare considerabilă candidaturii.

 

Care sunt calitățile și defectele tale?

Iuliana Leurent: În principiu, această întrebare este o explorare a conștiinței de sine și a asumării personale prin dezvăluirea atât a punctelor forte, cât și a vulnerabilităților. Aici recrutorul urmărește atitudinea candidatului în fața unui proces continuu de învățare și identificarea sistemului defensiv, a barierelor personale care ar putea reprezenta provocări în comunicare. De cele mai multe ori, se urmărește, de asemenea, alinierea candidatului cu echipa și valorile companiei.

Ionela Bădău: Fiecare dintre noi avem calități, dar și defecte, însa nu toți suntem dispuși să le declarăm. Întrebarea e adresată tocmai pentru că angajatorii apreciază candidații, angajații care sunt flexibili și deschiși să-și îmbunătățească punctele slabe. Este mult mai ușor de lucrat cu cineva care conștientizează că anumite comportamente pot afecta viața profesională și care e deschis să accepte un feedback constructiv, implicit să se dezvolte nu doar la nivel profesional, ci și la nivel interpersonal. Concluzionând, scopul unui proces de recrutare trebuie să fie un win-win de ambele părți. Prin urmare, o atitudine deschisă, flexibilă și diplomată, precum și evidențierea competențelor și a motivației vor crea cadrul unei întâlniri de succes.

Indiferent de domeniul în care lucrezi sau de experiența pe care o deții, dacă vrei o schimbare în carieră e nevoie să fii pregătit de interviul de angajare. E important să iei în serios întreg procesul de recrutare și să fii pregătit pentru orice întrebare. Răspunsurile bine puse la punct te pot pune într-o lumină bună în fața angajatorului și îți pot crește șansele de a obține jobul dorit. 

 

Ți-a plăcut articolul despre intrebari interviu? Citește și:

De ce să aplici pentru un loc de muncă în construcții

Începi un nou job de acasă? Iată ce trebuie să știi!

Pregătește-te pentru un interviu în 30 de minute

A fost util articolul? 16
intrebariintrebari interviu
  • AvatarMihail Comisaru zice

    Articolul este util chiar dacă pe parcursul lecturii am simțit nevoia de exemple concrete.
    Sper să-l aduceți, în timp, la forma finală cu exemple de caz.

    • Bună, Mihail,

      Mulțumim pentru feedback și recomandare! Vom încerca să aducem și exemple concrete.

Leave a Reply