• 20 Mar. 2018
  • 2 min

Joburi de studenți și absolvenți: ce așteaptă angajatorii de la tine

joburi de studenti si absolventi
Autor
Raluca Dumitra
Raluca Dumitra Head of Marketing // De mai bine de 13 ani contribuie la con... Arată mai mult

În 2018 e dificil să îți începi cariera. Mediul academic nu te pregătește suficient pentru intrarea pe piața muncii, iar de cele mai multe ori ești nevoit să mergi la interviurile de angajare bazându-te pe experiența prietenilor, de la care afli cum se întâmplă lucrurile, ce întrebări îți pun recrutorii, cum ar trebui să te îmbraci and so on. Asta în cazul bun.

În cazul mai puțin bun, când nu ai experiență, cauți pe net ca să afli cum se face și iei de bune părerile unor necunoscuți. Și apoi speri să fie bine la interviu și să obții primul job. Dar nu se întâmplă mereu. Și atunci? Ce ne facem?

Tocmai din ideea de a-ți veni în ajutor la început de carieră, am stat de vorbă cu un profesionist, am mers direct la sursă pentru a-ți oferi câteva răspunsuri care sigur îți vor fi de folos.

 

Ștefan Turtaru e Global Recruiting Strategist la Crossover și vine cu câteva idei care ar putea să te ajute la început de carieră

Joburi de studenți și absolvenți – cum le obții

Ștefan e conștient că, la fel ca generațiile precedente, tinerii de azi își doresc să redefinească valorile tradiționale și să aducă invoație în lumea în care s-au născut.

„Sunt pragmatici, ambițioși și foarte muncitori, dar își pierd interesul foarte repede. În momentul în care aplică pentru un job, candidații din Generația Z ar trebui să țină cont că, la final, contează câte proiecte ai terminat și nu câte proiecte ai început, iar acest lucru ar trebui să se reflecte și în CV-ul lor.”

Asta înseamnă că data viitoare când vei merge la un interviu, ar trebui să arăți persoanei din fața ta că ești capabil nu doar să te concentrezi pe un task sau pe un proiect când e nevoie, dar și să-l duci la bun sfârșit. Poți lua exemple de proiecte din facultate, poate lucrarea de licență, poate acțiuni de voluntariat sau momente în care ai reușit să convingi un grup de oameni să lucreze pentru același scop cu succes. Vor ști ei cum să-și traducă lucru ăsta mai departe în noțiuni pe care le caută la un candidat precum spirit de echipă, abilități de project management și ownership.

L-am întrebat pe Ștefan și ce ar face el dacă ar trebui să se ducă mâine la un interviu pentru primul job, iar răspunsul lui cred că îți va da și ție câteva idei:

„Cred că m-aș gândi la un mod în care tehnologia ar putea să revoluționeze compania pentru care îmi doresc să lucrez sau ar facilita comunicarea dintre companie și parteneri și m-aș duce la interviu cu o propunere de inovație în acest sens.”

Nu-i așa că deja sună mai puțin scary primul interviu, primul CV, primul job?

 

Poți citi mai multe pe subiect aici:

A fost util articolul? 3
joburilocuri de muncaprimul jobstudent

Leave a Reply