• 18 May. 2023
  • 7 min

Învață să fii lider, preluând aceste lecții din filmele de animații!

lider

Când ai o carieră și ești și părinte, observi că viața profesională și cea personală se intersectează. De multe ori, ceea ce înveți la job despre managementul timpului, despre prioritizarea sarcinilor aplici și acasă în relația cu juniorii tăi. La rândul lor, ei te îndrumă spre desene animate din care poți extrage lecții valoroase de leadership. Până la urmă de ce să nu te bucuri la maximum de timpul pe care îl petreci alături de copii, discutând pe baza poveștilor din desene animate și învățând împreună abordări care sunt utile la job și la școală?

Dacă juniorilor le plac filmele de desene animate sau personajele Disney, vei descoperi nu numai de poveștile sincere, ci și lecții care te vor ajuta să fii un lider modern.


Citește totul, schimbă ce poți și continuă să înveți

„Frumoasa și Bestia” este unul dintre acele filme de desene animate care ne țin în suspans cu privire la evoluția relației dintre Belle și Bestia. Te-ai întrebat dacă timpul și efortul pot să schimbe natura unei persoane sau a unui lucru? Poate ai avut situații la job în care ai transformat un task nu tocmai plăcut într-o activitate productivă. Ai putea asemăna acțiunea cu transformarea Bestiei din monstru în prinț. De la Belle vei deprinde o lecție importantă de leadership: nu ar trebui să încetezi să înveți, contează să folosești informațiile relevante și să le aplici cu sârguință. Hărnicia ei oferă un exemplu bun oricărui aspirant la poziția de lider. Transformarea Bestiei se datorează eticii incredibile a muncii lui Belle, care azi ar fi un CEO excepțional.


Cerul este limita, indiferent de obstacolele tale

Filmul Up este mai mult decât o poveste despre dragostea pierdută și regăsită. Filmul prezintă viața lui Carl si Ellie, suflete pereche, de la prima lor întâlnire în copilărie, pasionați fiind de acelasi explorator, aventurierul Muntz, la nunta lor și țelul comun de a călători la Cascada Paradise din America de Sud. Carl și-a început cariera ca vânzător de baloane, apoi a folosit aceste baloane pentru a-și dezvolta o afacere. Și-a dorit să-și facă cunoscute baloanele pe tot globul și să-și îndeplinească astfel visul de-o viață, acela de a călători în America de Sud. În pragul internării într-un azil și pe cale să-și piardă casa, reușește să surprindă pe toată lumea când dispare de sub ochii infirmierilor cu tot cu căsuța sa ridicată în aer de o multitudine de baloane multicolore umplute cu heliu. Planul bătrânului, care vrea să-și țină promisiunea făcută soției lui, are o singură hibă: în momentul „decolării”, pe prispa casei lui se află și un entuziast puști de 8 ani. 

Aventura lui Carl nu e ușoară, așa cum nici leadershipul nu e ușor. Dar, în ciuda vârstei, Carl a învățat că este momentul să fie ambițios și să țină pasul cu schimbarea. A aflat că mierea prinde mai multe muște decât oțetul, în timp ce s-a încălzit alături de tovarășul său, Russell, s-a împrietenit cu o pasăre rară pe nume Kevin și cu un Golden Retriever care poartă un guler cu un dispozitiv ce traduce gândurile în engleză. Toate aceste lecții despre urmarea visului, indiferent de obstacole, și despre prietenie le poți aplica și în echipa ta, în găsirea și păstrarea clienților și asumarea riscurilor.

Inteligența emoțională și echilibrul sunt cruciale

Inside Out oferă o privire inovatoare asupra creierului uman. Viața lui Riley, o fetiță veselă și lipsită de griji, este dată peste cap când trebuie să-și ia rămas-bun de la copilăria ei fericită din Minnesota pentru a se muta în San Francisco. Riley este ghidată de emoțiile sale – Bucurie, Frică, Furie, Dezgust și Tristețe. Emoțiile locuiesc în Centrul de Control din mintea lui Riley, de unde ele încearcă să o sfătuiască în viața de zi cu zi. Pe măsură ce Riley și emoțiile sale se străduiesc să se adapteze la o nouă viață în San Francisco, în Centrul de Control apare dezordinea. Cu toate că Bucurie, principala și cea mai importantă emoție a lui Riley, încearcă să păstreze o atitudine pozitivă, emoțiile nu cooperează bine într-un oraș, o casă și o școală cu totul noi.

 Îți va plăcea probabil ideea că toți avem mici „personaje” în cap care reprezintă emoțiile de bază și controlează pe rând acțiunile pe care le întreprindem, colorând atât experiențele, cât și amintirile noastre despre ele. Bucurie realizează că Tristețe este o emoție la fel de necesară ca oricare alta și este nevoie de o serie de emoții pentru a menține și dezvolta bunăstarea unei persoane. Când ești lider, este important să te înconjori de oameni cu personalități diferite, cu puncte forte și talente, cu inteligența emoțională, numai astfel vei putea dezvolta un business de succes. Liderii buni țin cont de acest lucru, acordând prioritate echilibrului emoțional.

 

Uită de o viață liniștită! Îngrijorarea face parte din munca ta, ca lider

În The Lion King (Regele Leu), duo-ul simpatic alcătuit din mangusta Timon și mistrețul Pumba cântă despre o filosofie de neuitat: „Hakuna Matata”, expresia din limba swahili, vorbită în estul Africii, care înseamnă „fără griji”.

În film îl vei găsi în prim plan pe Simba, puiul regelui Mufasa și al reginei Sarabi. În timp ce Simba crește, fratele mai tânăr al lui Mufasa, Scar, realizează că nu mai este moștenitorul tronului și pune la cale să îl ucidă pe Simba și pe Mufasa. Scar îl ademenește pe Simba în ceea ce el numește o surpriză de la tatăl său. Acesta îl convinge pe Simba că el este responsabil pentru moartea tatălui său și îi recomandă să părăsească teritoriul și să nu se mai întoarcă niciodată acolo. Simba ajunge într-un deșert, unde este găsit de Timon și Pumba, care îl adoptă și îl cresc în stilul lor de viață. După ce Simba crește, se întâlnește cu prietena lui, Nala, care îi spune că tirania lui Scar a distrus tot teritoriul Pride Lands. Îi cere lui Simba să se întoarcă pentru a deveni rege dar acesta refuză, simțindu-se încă vinovat pentru moartea tatălui său. În cele din urmă este convins de Rafiki (un mandril shaman) și de fantoma tatălui său, se întoarce împreună cu Nala, Timon și Pumba. 

Sintetizând povestea, Simba ignoră starea comunității sale în timp ce trăiește în junglă și ar putea fi asemănat cu un CEO ignorant care privește cum compania sa decade. Poți învăța din această poveste că liderii ar trebui să fie prezenți și implicați chiar dacă asta înseamnă să se ocupe în mod direct de probleme. Evaluarea riscurilor și tratarea lor promptă, în loc să le lași să se agraveze sunt o dovadă de leadership. 

 

Ai o misiune importantă

„Înot în continuare” este un sfat atât de valoros pentru zilele care nu sunt tocmai ușoare. Aceasta este una dintre principalele lecții pe care le transmite filmul de animație, Finding Nemo.  Filmul prezintă călătoria peștelui clovn Marlin pentru a-și găsi fiul Nemo. Este o poveste despre perseverență, care te poate inspira. Și nu trebuie doar să înoți, ci să faci acest lucru în conformitate cu misiunea ta. În cazul lui Marlin, misiunea este să-și găsească fiul și chiar dacă pe drum întâlnește mulți pești care ar putea să-i devină fii, el își urmează scopul. Poți urma modelul lui Marlin și în mediul profesional. Să-ți urmezi scopul în tot ceea ce faci. Marele succes vine dintr-o misiune clară care ajută și echipa să-și păstreze motivația. La sfârșitul filmului, Marlin avea alături de el jumătate din viețuitoarele oceanului căutându-l pe Nemo alături de el. Un lider bun atrage lumea de partea sa. Un alt exemplu este Ryder, liderul Patrulei Cățelușilor.

 

Ryder, liderul din Paw Patrol, un exemplu de leadership

Ryder din Paw Patrol reușește să mobilizeze și să-și motiveze echipa de cățeluși pentru a-i salva pe locuitorii din Adventure Bay de tot felul de necazuri. Și oferă în fiecare episod lecții de leadership pe care le poți prelua la job.

Abilități excelente în recrutare: Poate cea mai importantă calitate a lui Ryder este aceea că este un recrutor excelent. Și-a recrutat cățeluși cu abilități și talente diferite care se completează reciproc. De la Ryder poți învăța că nu are rost să ai în echipă 10 profesioniști grozavi dacă aceștia nu au abilitățile de care ai nevoie.

Sintetizează și simplifică: Ryder primește apeluri de la oameni care spun povești încărcate de emoții despre circumstanțele în care se află. El explică cățelușilor foarte didactic și foarte simplu tot ceea ce implică misiunea lor (chiar folosește desene pe un ecran mare). Ca lider este foarte important să oferi echipei tale o ghidare clară, astfel încât oamenii să poată contribui la atingerea obiectivelor stabilite.

Recunoaște (și recompensează) echipa: Ryder și-a format un obicei util din a lăuda cățelușii, spunând că au făcut o treabă grozavă, îi recompensează cu biscuiți, timp liber și chiar vacanțe. Încearcă pe cât posibil să nu te lași copleșit de rutină și să nu uiți să recunoști meritele oamenilor din echipă! Aprecierile motivează mult mai mult decât recompensele financiare.

Coordonează echipa prin exemplu: Rayder nu este un dictator autoritar. Își cucerește echipa pentru acțiunile sale. Lucrează activ în misiuni, înțelege fiecare situație și știe ce rol poate îndeplini fiecare membru în fiecare misiune. Când te poziționezi pe aceeași linie cu oamenii din echipă și lucrezi cot la cot cu ei ai mai multe șanse de reușită decât atunci când susții o colaborare pe verticală.

Deleagă: Patrula este condusă de Ryder, dar are grijă să existe și un lider al cătelușilor. Chase este ceea ce ai putea numi „liderul tehnic al misiunilor”. Acest tip de profil este esențial într-o echipă, ai nevoie de un om tehnic care să aibă și abilități de leadership.

 

Îți va plăcea ca lider și…

 

Cunoscut pentru inteligența sa, Dexter (Dexter’s Laboratory) nu se teme de niciun risc. În ciuda faptului că unele proiectele îi eșuează deoarece este fie excesiv de anxios, fie prea încrezător, Dexter este foarte priceput să-și folosească reflexe rapide și să rezolve probleme pentru a-și duce treaba la bun sfârșit. 

Wanda Venus Fairywinkle-Cosma (din The Fairly OddParents) al cărei nume este prea distractiv pentru a nu fi remarcat este unul dintre cele mai mature personaje de desene animate. Când Timmy (finul ei) și Cosmo (soțul ei) intră în diferite situații dificile, Wanda este întotdeauna acolo pentru a-i conduce în direcția corectă.  Jobul Wandei este să împlinească dorințele copiilor și în fiecare episod va încerca să împlinească o dorință diferită. După ce vei urmări serialul de desene animate, îți vei dori dori să deprinzi curajul acestei zâne. 

Theodore Jasper “T.J.” Detweiler din Recess este un lider îndrăzneț și curajos. Are abilități excelente de conducere, încredere în sine când vorbește în public și capacitatea de a ieși cu brio din orice situație. Cu o sinceritate debordantă, T.J este adesea vocea celor fără voce atunci când prietenii lui sunt în pericol și tratează fiecare copil de pe terenul de joacă cu egalitate. Este preocupat de bunăstarea colegilor săi de la școală și adesea îi adună și îi convinge să lucreze împreună pentru a-și susține drepturile. 

Chiar dacă le-ai văzut în copilărie sau în urmă cu mulți ani, de 1 Iunie merită să revezi desenele animate dintr-o altă perspectivă. Studiază cu atenție personajele și deprinde de la ele abilitățile care te ajută să fii un lider adevărat: interesul pentru învățare continuă, curajul de a înfrunta obstacolele, urmărirea unui scop, implicarea directă în rezolvarea problemelor, coordonarea echipei prin puterea exemplului personal. Poveștile care pot împleti partea fictivă cu experiență reală sunt o modalitate excelentă de a deprinde lecții de leadership. Prin puterea lor de a ne conecta emoțional, deschid ușa spre decizii mai bune în viață.


Ți-a plăcut articolul „Învață să fii lider, preluând aceste lecții din animații!”? S-ar putea să-ți placă și: 

 

10 recomandări pentru a fi creativ la locul de muncă

 

Indemnizație creștere copil. Află cum să depui corect dosarul

A fost util articolul? 4
lider

Leave a Reply