Oricât ne-am dori să existe o barieră magică care să delimiteze viața personală de job, în realitatea trasarea unei linii clare între cele două medii este aproape imposibil de realizat.
Fie pentru că nu știm exact unde ar trebui „desenată”, fie pentru că emoțiile și starea noastră interioară nu ne permit. Și în această perioadă este firesc să avem gânduri și emoții față de ceea ce se întâmplă pe plan geopolitic, iar acestea să aibă impact și asupra jobului.
În momentele în care trecem printr-o situație stresantă avem tendința să ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic, să ne ancorăm în mediul de lucru și să dăm uitării problemele personale. Totuși, poate ai observat că în zilele mai puțin bune ești întrebat de colegi sau de manager dacă ești bine, dacă ai nevoie de ceva, deși nu vorbești despre trăirile tale. Explicația este foarte simplă, atunci când încerci să ascunzi faptul că ești supărat sau trist, te trădează postura corpului, trăsăturile chipului, mimica, și, uneori, chiar luminozitatea feței care îți lipsește în astfel de momente.
Situațiile neplăcute la care ești poate martor în viața personală îți pot afecta performanța la job, relația cu colegii sau cu managerul, având în vedere că ai mai puțină răbdare decât în mod obișnuit. Totodată o stare mentală nu tocmai bună îți afectează concentrarea. Un studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății arată că 10% dintre oameni nu pot lucra din cauza problemelor personale. Nu există o rețetă magică care să-ți schimbe instant starea, însă te poți folosi de câteva tactici prin care să gestionezi mai bine astfel de situații!
E exact ca în cazul imperfecțiunilor. Atunci când tu le accepți, nici oamenii din jurul tău nu le mai observă. Nu e recomandat să-ți stopezi emoțiile, ci mai degrabă să le recunoști, să le accepți și să le trăiești. Fără îndoială, majoritatea oamenilor au trecut printr-o situație similară și odată ce-ți vei recunoaște ție, dar și colegilor de birou că nu ai o zi tocmai reușită, cu siguranță vei primi înțelegerea necesară.
Dacă simți că starea ta, influențată de contextul actual, îți afectează rezultatele de la job și ai hotărât să împărtășești managerului situația ta, ar trebui să fii atent la detaliile pe care le oferi. Desigur, depinde de relația pe care o ai cu managerul, dar încearcă să vorbești despre lucruri care te fac să te simți confortabil. De exemplu despre ceea ce ai nevoie ca să-ți faci treaba mai bine: „Trebuie să fiu sincer cu tine, într-adevăr, trec printr-o perioadă mai dificilă și îmi este greu să fiu prezent la job în totalitate. Încerc să remediez situația și să revin cu forțe proaspete. Până atunci însă m-ar ajuta să beneficiez de un program flexibil/câteva zile remote. Desigur, dacă ai și alte sugestii în minte sunt deschis la ele.”
Starea emoțională poate avea un impact mai mare decât cea fizică, de aceea e important să te preocupi de ea, atunci când simți că nu poți face față provocărilor. Ia-ți o zi liberă în care să-ți pui gândurile în ordine. S-ar putea să revii la birou cu forțe proaspete și mai multă energie. Rezolvarea problemelor este un proces mult mai ușor atunci când iei fiecare provocare în parte. Dacă apare ceva personal, acordă timpul pe care îl merită situația respectivă și nu încerca să te descurci atât cu task-urile de la job, cât și cu provocările emoționale simultan.
În unele situații munca te poate ajuta să te detașezi de problema cu care te confrunți acasă. Totuși, nu ar trebui să ascunzi problemele sub preș. Acordă-ți timpul necesar pentru a o analiza, pentru a-ți pune toate gândurile în ordine. Poți face asta ieșind la o plimbare în aer liber, în timpul unei clase de fitness sau ocupându-te de un hobby. Asigură-te că îți oferi timpul necesar pentru tine.
Dincolo de toate tacticile menționate, e important să-ți reamintești de fiecare dată că ai tăi colegi și managerul nu-și doresc să lucreze cu un robot. Trăiește emoțiile, indiferent cât de neplăcute sunt și nu uita că cea mai bună soluție pentru a-ți îmbunătăți starea este comunicarea, fie cu un prieten, cu managerul tău, fie cu un psihoterapeut.