• 7 Jun. 2018
  • 2 min

5 recomandări pentru integrarea la un nou loc de muncă

integrarea la un nou loc de muncă

Încă din primii ani de activitate în Resurse Umane, mi-am dat seama cât este de important procesul de integrare pentru un nou angajat, atât pentru confortul psihic al acestuia, cât și pentru nivelul său de productivitate la job. Află ce pași trebuie să urmezi dacă tocmai ai obținut un nou loc de muncă și vrei să te integrezi în noul colectiv cât mai ușor.

De fiecare dată când recrutam o persoană nouă, printre primele acțiuni pe care le desfășuram erau cele legate de construirea și implementarea unui plan de integrare. Acum, în activitatea de consiliere în carieră, sunt persoane care îmi spun că le este dificil să se acomodeze într-un nou mediu de lucru și uneori acesta este motivul pentru care amâna schimbarea job-ului.

 

Această dificultate reprezintă o piedică evidentă în evoluția profesională.

Ce temeri apar când ai un nou loc de muncă?

Una dintre persoanele implicate în procesul de consiliere în carieră mi-a spus la prima ședință că ar ajuta-o să fie mai deschisă la nou, astfel încât să nu îi mai fie teamă să facă schimbările pe care le consideră necesare în plan profesional.

 

Analizând împreună cauzele pentru care îi era dificil să se acomodeze într-un nou context organizațional, am constatat că principalele motive sunt legate de teama de a nu fi suficient de bună pentru respectiva poziție si de teama de a fi respinsă de către grupul de muncă, două cauze determinate de nivelul scăzut de încredere în sine.

Cui îi aparține responsabilitatea integrării?

Integrarea unui nou membru în echipă este atât responsabilitatea companiei, cât și a noului angajat. Însă în acest articol voi aborda acele aspecte de care este recomandat sa țină seama angajații.

 

Așadar, vă prezint câteva recomandări care vă pot fi de ajutor în procesul de integrare la un nou loc de muncă:

1. Solicitarea unor obiective profesionale clare

Lipsa obiectivelor sau existența unor obiective neclare pot reprezenta factori care conduc la un nivel crescut de frustrare. Totodată, este dificil sa fii motivat dacă nu cunoști care sunt așteptările companiei în raport cu poziția pe care o ocupi. Astfel este esențială solicitarea unui set de obiective clare.

2. Negocierea obiectivelor

Dacă obiectivele setate sunt nerealiste este important să transmiteți un feedback argumentat superiorului direct.

3. Accentul pe comunicare și socializare

În primele luni la un nou loc de muncă, comunicarea și socializarea joacă un rol foarte important. În acest fel, veți reuși să vă cunoașteți colegii și să construiți relații profesionale cu aceștia. Astfel, este indicat să veniți cu inițiativa de a petrece timp împreună și în afara biroului, așa încât le puteți propune colegilor să luați masa de prânz împreună sau să ieșiți în oraș după programul de lucru.

4. Construirea statutului profesional

Fiecare dintre noi are atât atuuri profesionale, cât și aspecte pe care este necesar să le îmbunătățească. Recomandarea este să admiteți că nu le știți pe toate, dar să lăsați în același timp să se vadă și zonele pe care le gestionați foarte bine. În acest fel, veți reuși în timp să vă construiți un statut profesional autentic.

5. Deschiderea către nou și flexibilitatea

Pentru ca noua poziție ocupată să reprezinte un prilej de evoluție profesională este necesar să fiți deschiși să acumulați noi informații și să deprindeți noi abilități și competențe. De asemenea, este important să fiți deschiși în a primi feedback atât de la superiorul direct, cât și de la colegi.

 

O integrare eficientă la locul de muncă este esențială în evoluția profesională. Tocmai din acest motiv este important sa ne asumăm partea noastră de responsabilitate în gestionarea acesteia, chiar dacă implică un efort suplimentar la început.

 

Citește și:

De ce angajații sunt responsabili de starea lor de bine?

8 strategii pentru a fi motivat la job

Cum să te adaptezi la noul job

A fost util articolul? 8
angajarecarierajoburilocuri de munca

Leave a Reply