• 20 Dec. 2023
  • 4 min

Cum să practici recunoștința prin acțiune?

recunoștința
Autor
Hilio
Hilio Hilio este platforma care adună toate resursele pentru săn... Arată mai mult

Mai sunt doar câteva zile din acest an, iar presiunea deadline-urilor devine din ce în ce mai acută.

Pentru că în această perioadă suntem mult mai predispuși să ne epuizăm atât fizic, cât și emoțional, te invităm să iei o pauză și să afli, de la Adelina Marițiu, psihoterapeut și specialist Hilio, cum te poate ajuta practicarea recunoștinței să ajungi astfel la un echilibru între viața personală și cea profesională.

Recunoștința e un cuvânt pe care am început să-l auzim destul de des, devenit ușor clișeic și folosit pe pilot automat fără să mai reflectăm la profunzimea lui. Ce e recunoștința?

Să fii recunoscător înseamnă să recunoști lucrurile bune din viața ta. Și nu numai. Putem fi recunoscători și pentru lucrurile mai puțin bune pentru că uneori ne ajută să creștem. O despărțire, pierderea unui job, chiar dacă dureroase, ne pot duce într-o direcție mai bună. Recunoștința nu înseamnă să spunem sau să scriem mecanic liste cu lucrurile pe care le apreciem. Recunoștința presupune chiar să simțim aprecierea pentru lucrurile respective.

Nu e mereu ușor să fim recunoscători. Avem tendința să ne concentrăm pe provocări, să vedem mai mult ce ne lipsește. Pe de o parte, e natural ca energia noastră să se ducă unde avem o problemă de rezolvat. Pe de altă parte, ne putem păcăli la nesfârșit că avem lucruri de rezolvat și de obținut. Mereu apare câte ceva. Întrebarea devine:

Când știi că ai făcut destul și ai tot ce îți trebuie?

E o întrebare ce provoacă rezistență pentru că mulți dintre noi simt că niciodată nu e de ajuns. Mai avem nevoie de ceva, mai avem ceva de rezolvat, ceva de îmbunătățit. Și, uneori, devine un cerc vicios în care ne amânăm la nesfârșit bucuria și relaxarea.

 

Pentru ce să fim recunoscători?

Uneori credem că trebuie să avem realizări mari că să simțim recunoștință, dar recunoștința poate fi pentru orice. Pentru oamenii din viața noastră, pentru suportul pe care l-am primit, pentru frumusețea din jurul nostru – pentru soare, mâncare bună, filme, cărți, pentru orice ne-a adus la un moment dat un zâmbet.

Și putem să ne fim recunoscători nouă. Pentru că am trecut prin situații grele și ne-am descurcat, pentru că am obținut un job care ne susține, pentru că ne facem anumite bucurii, pentru că avem grijă de noi și am ajuns azi aici. Chiar dacă ne-am dori să fim mai departe.

Paradoxul este că ne dorim lucruri și ne plângem că nu le avem, dar soluția pentru a primi mai mult și a ajunge mai departe este recunoștința pentru ce avem deja.

 

Cum practicăm recunoștința? Recunoștința se poate practica pur și simplu prin reflecție, dialog interior sau în scris. Dar mai puternic de atât, recunoștința se poate practica prin acțiune. Cum arată acest tip de recunoștință? Prețuirea, îngrijirea și fructificarea a tot ce avem deja.

Recunoștința pentru corpul și sănătatea noastră o putem arăta făcând mișcare, mâncând mai sănătos sau mergând la medic atunci când avem o problemă, în loc să amânăm. Ne arătăm recunoștința pentru oamenii din viața noastră fiind alături de ei, cu ajutor, mulțumiri, complimente. Ne arătăm recunoștința pentru munca noastră fiind dedicați, implicați. Și așa mai departe.

Ne ducem recunoștința în acțiune când tratăm cu respect și apreciere tot ce avem deja. Dacă vrem un job nou sau o mașină nouă, ideal ar fi să nu criticăm și să nu tratăm cu neglijență și superioritate ce avem deja. Ci să avem o intenție clară despre ce ne dorim, dar să tratăm cu respect și apreciere jobul și mașina actuală. Așa avem mai multe șanse să obținem ce ne dorim mai departe.

 

Recunoștința în echilibrul dintre viața personală și cea profesională

Cum te poate ajuta recunoștința să echilibrezi viața personală cu cea profesională? Uneori, încercând să păstrăm un echilibru, devenim încrâncenați. Ne supărăm pe cei dragi când nu ne înțeleg că trebuie să muncim mai mult, ne enervăm pe job când ne ține departe de cei dragi sau ne frustrăm că nu ne mai rămâne timp pentru pasiunile noastre.

Recunoștința ne ajută să schimbăm filtrul. În loc să ne concentrăm pe ce nu avem de ajuns, ne concentrăm pe ce avem deja. Apreciem timpul de calitate cu cei dragi, chiar dacă nu e atât de mult pe cât am vrea. Apreciem munca noastră și tot ce ne aduce. Și din starea asta, de apreciere pentru ce avem, ne putem pune intenția ca aceste două aspecte să fie mai echilibrate. Și dintr-o astfel de stare, va fi mai ușor să vedem soluțiile și să gestionăm diferit.

 

Recunoștința la sfârșit de an

Cu atât mai mult acum, la sfârșit de an, e un moment bun să reflectezi asupra anului care a trecut, să închei proiectele și să te concentrezi pe timp de calitate alături de cei dragi. 

Pentru unii dintre noi, sfârșitul anului se poate simți greu dacă am muncit prea mult și ne-am neglijat celelalte nevoi. Dacă vrem să evităm un potențial burnout, e important să începem să ne întrebăm care sunt nevoile noastre fizice și emoționale și să vedem ce putem face pentru a le îndeplini. Dacă am avut un an în care am muncit mult, poate e momentul să ne arătăm recunoștința față de corpul nostru pentru tot efortul și să îi oferim odihnă, relaxare și timp alături de cei dragi.

Un exercițiu frumos de sfârșit de an este să te gândești la lucrurile care s-au întâmplat anul acesta, pentru care ești recunoscător. Apoi, să te întrebi cât și cum ți-ai arătat recunoștința pentru lucrurile respective. Și la final, să găsești care este modul în care vrei să pui recunoștința în practică mai mult, de acum încolo.

Recunoștința nu e pasivă. Recunoștința e o practică de a recunoaște și onora binele și frumosul din viața noastră. Uneori poate fi greu de văzut, dar mereu există undeva un fir de lumină. Și dacă nu-l putem vedea, putem cere ajutor.

 

 

Ți-a plăcut articolul despre cum să practici recunoștința? Citești și:

Cum să ai succes în carieră în 2024: idei pentru satisfacție la job

Cum gestionezi inspirat diversele ganduri negative legate de job

Cum să te detașezi de muncă și să te bucuri de sărbători

A fost util articolul? 1
echilibrusănătate emoționalăvacanță

Leave a Reply