• 14 Dec. 2021
  • 4 min

Cum să te detașezi de muncă și să te bucuri de sărbători

Perioada Crăciunului e despre familie, odihnă, cadouri și cozonac. Deadline-urile, urgențele la job și e-mailurile în care regăsești cuvântul „ASAP” nu au niciun loc de sărbători. Mult mai important este să-ți dai timp pentru detașare. Și ai la îndemână și un plan pentru a intra în starea de bine, care îți dă energie pentru 2022.

Perioada de dinainte de concediu de odihna este, de regulă, una stresantă, în care pui multă presiune pe tine pentru a finaliza anumite task-uri. Însă, de multe ori, și după ce intri în vacanță, reapare ceva legat de muncă, fie un e-mail, fie un apel telefonic, și, odată cu aceste situații, apare și stresul care nu ar trebui să aibă loc de sărbători. 

Într-un studiu eJobs despre munca în concediu, am descoperit că 3 din 10 angajați lucrează chiar și atunci când sunt în vacanță, iar numărul pare să fie în creștere. Așadar, dacă și tu faci parte din acei trei și dacă vrei să te odihnești cu adevărat în acest concediu, să te detașezi de muncă și să te întorci cu forțe proaspete la începutul anului, încearcă sfaturile următoare:

 

Lasă-ți ordine în task-uri

Profită de ultimele zile înainte de concediu pentru a termina sarcinile, dar propune-ți să nu stai peste program. Asta te va forța să lucrezi cât mai eficient și să nu pierzi totuși din orele libere pe care le ai la sfârșitul unei zile de lucru. Și chiar e indicat să ai o trecere lină între task-urile de la birou și vacanță. Încearcă să te relaxezi și să te pregătești pentru vacanță cu cel puțin o săptămână înainte, printr-un program de finalizare a sarcinilor, dar și prin delegarea muncii și prin anunțarea clienților că vei lipsi de la birou. O bună planificare îți permite să ai și o  deconectare adecvată.

 

Vorbește despre planurile tale de vacanță

Calendarul tău plin de întâlniri și task-uri de realizat până în sărbători nu va impresiona prea mult. Contează mult să aduci atmosfera de sărbătoare în echipă. Să vorbești despre familia ta, despre tradiții, despre planurile de vacanță. Chiar să încurajezi să aveți un meeting pe această temă. Astfel colegii vor fi mult mai dispuși să-ți ofere suport în realizarea sarcinilor pe care le ai pe listă și să-ți respecte timpul liber.

 

Nu uita de „Out of Office”

Chiar dacă ai vorbit cu toată lumea și ai anunțat cu fermitate de multiple ori perioada în care vei fi în concediu, nu uita de OOO – reply-ul Out of Office. E-mail-ul care se trimite automat în perioada în care nu ești la birou tuturor celor care îți vor scrie în acest interval. Poți menționa din nou aici data la care te vei întoarce la job și îți poți lăsa numărul de telefon în caz de urgențe și în caz că nu există nicio persoană care te poate înlocui în această perioadă. 

 

Dezactivează notificările în concediu

Telefonul tău poate fi o sursă majoră de stres și anxietate în timpul vacanței. Și acesta nu e niciun secret. Contează ceea ce faci pentru a-i limita influența. Pentru a fi prezent cu familia și prietenii, oprește notificările sau pur și simplu dezactivează-le cu totul. Astfel te vei putea bucura de timpul cu cei dragi fără întrerupere.

 

Setează obiective pozitive

Ia în calcul și situația în care ești bine intenționat și vrei să te deconectezi de job în timpul sărbătorilor, însă modul în care vorbești de acest obiectiv poate determina dacă vei avea sau nu succes. „Mulți oameni nu reușesc să-și schimbe comportamentul pentru că se concentrează mai degrabă pe ceea ce nu vor face decât pe acțiunile pe care le vor întreprinde”, spune Art Markman, autorul cărții Smart Thinking, Smart Change and Habits of Leadership. Să vorbești negativ de un obiectiv: Mi-am propus să fac acest lucru în vacanță, dar timpul nu-mi permite, înseamnă să lași timpul să ia decizii pentru tine. Tu ești managerul timpului tău. Și îți poți face cadou un set de cărți cu mesaje motivaționale care te pot ajuta să crezi în tine și în abilitatea ta de a duce la îndeplinire ce ți-ai propus.

 

Discută cu familia despre planurile tale de detașare

Ai mai multe șanse de a te bucura de timpul liber pe care îl aștepți dacă discuți cu cei dragi și le povestești despre starea ta și despre așteptările tale de la vacanță. Astfel puteți planifica împreună zilele libere, cu atenție pe ceea ce îți dorești sau puteți gândi momentele în care un membru al familiei poate prelua copiii și tu să faci ceea ce-ți place mai mult, de ex. să citești o carte, să savurezi un cocktail sau să te dedici meditației, pentru a-ți pune ordine în gânduri.

 

Mută atenția asupra unui alt scop

Detașarea înseamnă să ieși din rutina task-urilor și sedințelor online de la job și să-ți trăiești viața offline. Să interacționezi cu oamenii. Găsește acei oameni sau acele activități care te conectează la un scop mai mare în viață, acele conexiuni puternice care îți pot oferi perspectivă în viață. Poate fi vorba de timpul petrecut cu familia, de acte de voluntariat sau de donații, toate te ajută să-ți extinzi gradul de conștientizare și să identifici ceea ce este cu adevărat important.

 

Oferă-ți atenția necesară în concediu

Te-ai dedicat destul de mult jobului înainte de vacanță și poate ți-ai neglijat viața personală. Acum e momentul să-ți acorzi atenție. Să mergi la petrecerea de Crăciun nu dintr-o obligațíe, ci pentru a te simțí bine. Să te reconectezi cu familia și prietenii sau să-ți stabilești o săptămână de răsfăț. Și pune evenimentul acesta important în calendar, pentru a te mobiliza să i te dedici.

 

Practică sport și dormi mult

Exercițiile fizice te vor ajuta să rămâi concentrat asupra activității pe care o desfășori și să te detașezi de job. În plus, exercițiul fizic stimulează procesele psihologice și fiziologice și îmbunătățește atât sănătatea fizică, cât și cea mintală, oferindu-ți o stare de bine.

După efortul fizic, ia-ți timp și pentru odihnă. Să fii bine odihnit este esențial pentru a te deconecta de la muncă în vacanță, pentru că în acest fel vei avea mai multă vitalitate și vei profita de zile mai mult, și mai bine.

 

Și totuși dacă ceva arde…

Dacă însă îți e foarte greu să renunți complet la muncă cât ești în concediu, mai ales dacă ești antreprenor. asigură-te că ai totuși o strategie de lucru ca să nu te simți ca și cum muncești în tot acest interval. Poți, spre exemplu, să îți aloci două ore pe zi dimineața sau seara în care să rezolvi sarcinile urgente. Asta îți va permite să te relaxezi în restul timpului, fără a avea stresul că ai putea pierde un contract important.

 

Chiar dacă poate nu ne place să recunoaștem asta, modul în care lucrăm în prezent, tot timpul conectați la jobul nostru, ne forțează să ne dezvoltăm mecanisme de odihnă. Relaxarea, chiar și în perioada sărbătorilor, nu mai vine de la sine, așa că e datoria ta să descoperi combinația potrivită pentru relaxare și să te bucuri de un concediu în adevăratul sens al cuvântului.  

Articol scris de Iulia Văcăroiu și Steluța Năstase-Lupu

Ți-a plăcut articolul? Citești și:

Meserii bine plătite. Ce alegi în noul an

Strategii pentru a-ți securiza jobul într-o perioadă incertă

Obiective SMART sau cum să aduci un suflu nou carierei tale în 2021

A fost util articolul? 4
concediucraciunsărbători fericite

Leave a Reply