• 24 Aug. 2023
  • 3 min

Succesul nu este întotdeauna egal cu împlinirea

succesul

Unii oameni au tendința să creadă, în mod eronat, că succesul în viața profesională le poate aduce împlinire, punând semnul de egalitate între cei doi termeni. Aceștia nu țin cont de faptul că împlinirea e un sentiment ce vine din interior, iar succesul este doar un factor extern și trecător. Care este diferența dintre cei doi termeni, află în continuarea acestui articol. 

Pentru început, e important să știi că împlinirea este un sentiment profund de care te poți bucura atunci când faci ceea ce-ți place cu adevărat. Fie că este vorba de un job la care ai visat sau de o pasiune în care ai început să investești poate mai mult timp și energie. În schimb, succesul este recunoașterea pentru ceea ce faci, acesta poate lua forma unor premii sau distincții. De cele mai multe ori, succesul este definit în termeni de lucruri materiale. 

 

Se poate întâmpla să ai succes, dar să nu fii împlinit?

Probabil nu o dată ai cunoscut oameni care deși au o carieră de vis, numeroase bunuri materiale și recunoaștere din partea celor din jur, însă nu se simt împliniți. Fericirea lor este temporară și îi determină să se afle continuu în goana după acest sentiment. Spre deosebire de succes, împlinirea nu se estompează în timp. E acel sentiment de satisfacție și motivație puternică de a persevera în ceea ce faci și poate chiar mai mult de atât.

 

Cum îți dai seama dacă ai succes sau ești împlinit?

Ca să faci mai ușor distincția dintre cele două, îți poți adresa câteva întrebări. Răspunsurile la ele te vor ajuta să te cunoști mai bine și chiar să înțelegi ce îți dorești, de fapt, de la viața ta profesională și personală. Iată câteva dintre ele:

  • Cum te simți atunci când lucrezi la un task?
  • Cât de mult te entuziasmează jobul tău? 
  • Ești dispus să dai tot ce e mai bun pentru realizarea sarcinilor de la job?
  • Care dintre activitățile tale zilnice îți aduc mai multă împlinire?
  • Ce sarcini îți aduc succes profesional, dar nu neapărat împlinire?

 

Cum să transformi succesul în împlinire

Succesul nu este o stradă cu sens unic, ci o călătorie. Practic, este mijlocul prin care poți să ajungi la un scop. Iar scopul este împlinirea. Cum să atingi acest obiectiv? Ți-am pregătit șase modalități prin care te poți simți mai motivat și satisfăcut atât la job, cât și în viața personală.

 

Află motivele pentru care faci ceea ce faci

De ce ți-ai stabilit un anumit obiectiv? Vrei să obții o mărire de salariu? Să pleci în vacanță cu familia? Sau pur și simplu îți place ceea ce faci? Numai atunci când știi de ce urmărești un anumit scop vei ajunge să fii împlinit de succes. Așa cum o companie se gândește la misiunea și scopul ei, întocmai ar trebui să procedezi și tu.

 

Menține un echilibru în toate

E important să-ți dedici energia la job și să-ți dorești să duci la bun sfârșit un proiect. Asta însă nu înseamnă că trebuie să lucrezi suplimentar sau să aloci mai puțin timp pasiunilor sau familiei tale. Cei mai împliniți oameni caută un echilibru în toate: în carieră, în relații, în familie, în educație, sănătate, hobby-uri sau spiritualitate.

 

Preocupă-te de un mod de viață sănătos

Sănătatea și starea de bine se numără printre cei mai importanți factori atunci când vine vorba despre satisfacție și mulțumire. E important să ai grijă de tine. Caută să ai un program care să includă atât sport, o dietă sănătoasă, cât și diverse modalități prin care să minimizezi stresul.

 

Împărtășește cu cei din jur realizările tale

E important să te bucuri de realizările tale, dar și mai important este să le împărtășești cu ceilalți. Spre exemplu, poți să te oferi să ghidezi un nou coleg de la job, chiar dacă asta nu face parte din responsabilitățile tale. De asemenea, te poți înscrie într-un program de voluntariat.

 

Ține cont că împlinirea îți poate aduce succes, nu invers

Acest lucru poate părea contraintuitiv, dar stă la baza împlinirii tale. Fericirea în combinație cu multă muncă te aduce mai aproape de succes. Cu toate acestea, succesul nu se traduce automat în mulțumire. Cred că ți s-a întâmplat măcar o dată să-ți spui: „Voi fi fericit, atunci când îmi voi cumpăra o mașină sau când voi câștiga un salariu de X lei sau atunci când voi reușit să-mi schimb jobul!”. Și nu de puține ori s-a dovedit că atunci când ai atins aceste lucruri, fericirea a durat extrem de puțin.

 

Organizează-ți diminețile altfel

Modul în care începi ziua este esențial pentru felul în care te vei simți în restul timpului. În loc să te trezești, să verifici e-mail-urile, organizează-ți diminețile altfel. Aranjează-ți hainele cu o zi înainte, nu-ți verifica telefonul măcar primele 15 minute după ce te-ai trezit, gândește-te la cel puțin un lucru sau o persoană pentru care ești recunoscător, nu uita de mișcare și stabilește-ți maximum 3 obiective realiste pentru ziua respectivă.

A acorda prioritate împlinirii și bunăstării tale generale, înseamnă adesea să alegi calea mai dificilă și mai provocatoare. În toată această schema, felul în care alegi să-ți petreci timpul este moneda pentru o viață mai împlinită. Astfel, dacă simți că ai vrea să faci altceva la job sau în viața personală, începe cu pași mărunți. În zona profesională, redactează-ți CV-ul, începe să aplici la joburile care ți se potrivesc, mergi la interviuri chiar dacă nu ești hotărât 100% că vrei să faci o schimbare, ci mai degrabă pentru a afla care sunt oportunitățile și ce beneficii îți oferă companiile. 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum se monetizează pasiunea pentru gastronomie

Cum să-ți subliniezi realizările la job fără să pară că te lauzi

De ce ar trebui să-ți alegi bătăliile isteț la job

A fost util articolul? 0
carieramotivatiasucces

Leave a Reply