• 20 Nov. 2020
  • 4 min

E suficient talentul pentru o carieră de succes? 

talent

Cariera este formată din experiențele prin care trecem pe măsură ce creștem în domeniul nostru de activitate. Așa că primul loc de muncă pe care ni-l alegem poate marca începutul carierei noastre. De aceea e important să luăm o decizie bine cântărită atunci când acceptăm primul job. 

Pe primul-job.ro îți venim în întâmpinare săptămânal cu diverse sfaturi ce țin de startul și evoluția traseului tău profesional, iar de data aceasta vorbim despre talent. Despre cât de important este acesta atunci când ne alegem locul de muncă și dacă este suficient pentru o carieră reușită. 

 

Talent sau abilitate? 

Pentru început e important să faci diferența dintre talent și abilitate. Talentul este o aptitudine, o înclinare înnăscută, ce vine în mod natural. Deși, oricât de talentat ești într-un anumit domeniu, tot ai nevoie să-ți rafinezi aptitudinea pe care o deții. 

Pe de altă parte, abilitățile pot fi învățare de la zero, iar avantajul acestora este că majoritatea task-urilor de la un job presupun mai degrabă abilități decât talente. Desigur, există și situații în care talentul este mai presus decât abilitățile, spre exemplu, dacă dorești să devii cântăreț, este necesar să ai voce, pe care să o îmbunătățești pe parcurs.

Pentru majoritatea joburilor însă ai nevoie mai degrabă de capacitatea și dorința de a învăța și dezvolta diverse abilități. Spre exemplu, pentru a utiliza un program software, a ține un discurs sau a gestiona un buget.  

Desigur, una pe cealaltă nu se amână, pentru a avea succes în carieră, varianta ideală este să deții un mix de talent și abilități. Și dacă încă nu le-ai descoperit la tine, atunci iată ghidul pe care trebuie să-l urmezi pentru a afla mai multe despre valorile, aptitudinile și personalitatea ta. 

 

Cum să-ți descoperi talentul și abilitățile

Pentru început poți să folosești anumite instrumente de autoevaluare sau teste de carieră, pentru a aduna informații despre trăsăturile tale și ulterior, pentru a genera o listă de ocupații care sunt potrivite. Și un consilier în carieră te poate ajuta în acest demers. Dacă totuși vrei să iei în propriile mâini această misiune, iată setul de întrebări a căror răspunsuri te vor ajuta să de descoperi mai bine. 

  • Care sunt punctele mele forte?
  • Ce îmi place cel mai mult să fac? Ce nu-mi place?
  • La ce fel de stil de viață aspir?
  • Cum măsor succesul?
  • Care sunt disciplinele școlare care-mi plac mai mult? Dar la care excelez?
  • Care sunt interesele mele?
  • Prefer să-mi petrec timpul într-un birou sau în aer liber?
  • Îmi place să lucrez cu oameni, date sau cărți?
  • Ce activități mi-ar lipsi cel mai mult dacă nu le-aș mai putea face?
  • Ce fel de personalitate am?
  • Prefer să lucrez singur sau în grup?
  • Prefer să cooperez sau să concurez cu alții?
  • Îmi place să-i ajut pe alții sau prefer să deleg? 
  • Sunt o persoană artistică sau iubesc listele și organizarea?

Răspunsurile la aceste întrebări te pot ajuta să restrângi posibilele domenii în care ți-ai dori să lucrezi. De exemplu, dacă îți place matematica, dar nu-ți place să vorbești în public, poate că domeniul IT ți s-ar potrivi. 

Pe lângă răspunsurile la aceste întrebări, care desigur îți vor contura dorințele tale în ce privește viitoarea carieră, e important să treci la acțiune, pentru a scurta și mai mult lista domeniilor în care ai dori să lucrezi. 

 

Câteva acțiuni pe care le poți face pentru a-ți alege cariera potrivită

Aplică la un stagiu de practică sau un program de internship 

O modalitate excelentă prin care poți afla dacă-ți place, spre exemplu, ingineria sau vânzările este să lucrezi într-un astfel de domeniu. Așa că, încearcă să afli dacă în companiile aflate în aria ta de interes, există programe de internship disponibile sau dacă acestea pun la dispoziția tinerilor stagii de practică. 

 

Află mai multe chiar de la oamenii din domeniu 

Cel mai bun mod de a afla mai multe informații despre diverse arii de activitate este să stai de vorbă chiar cu oamenii care ocupă rolurile țintite de tine. Folosește-te de rețeaua ta de networking și întreabă oamenii ce le place la jobul lor și ce nu. 

După ce lista ta s-a scurtat la câteva opțiuni, poți cerceta fiecare domeniu în parte. Găsește joburi din domeniu și află ce-și doresc angajatorii de la viitorii angajați, ce studii trebuie să aibă aceștia, dar și care sunt oportunitățile de avansare. 

 

Iată care-s beneficiile pe care le obții dacă alegi jobul în funcție de talent și de abilități

Îți place ceea ce faci

Munca ta ar trebui să se bazeze pe ceea ce îți place să faci, nu pe ceea ce trebuie să faci. Dacă sarcinile de la jobul tău sunt aliniate cu talentul și abilitățile tale, munca ta va deveni mai plăcută. Trebuie să înveți să te întrebi dacă-ți place ceea ce faci, dar și cum poți aplica abilitățile și al tău talent la jobul pe care îl ai. 

 

Timpul trece mai repede

Când te folosești de talentul înnăscut și de abilitățile pe care le-ai dezvoltat de-a lungul timpului, timpul se mișcă repede. În loc să te uiți la ceas toată ziua dorind să se apropie ora 18:00, te vei întreba când a trecut timpul.

 

Îți cresc șansele de a fi promovat

Folosește-ți talentele și abilitățile în avantajul tău. E important să le recunoști și să le promovezi angajatorului. Dacă ești foarte bun în ceea ce faci, ai o atitudine pozitivă, cu siguranță vei fi luat în calcul când va există un rol disponibil.

Așadar, e important să-ți alegi cariera în funcție de ce-ți place să faci, de ce talent ai. Dar, dincolo de asta, nu trebuie să-ți lipsească dorința de învăța lucruri noi și de a evolua. Pentru a lua o decizie bună în privința primului tău job, e important să faci o analiză amănunțită a dorințelor, intereselor tale și personalității tale. 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Vrei să devii arhitect? Iată ce presupune această meserie

Vrei să devii contabil? Iată ce trebuie să știi despre acest domeniu

Cum să obții primul job în marketing dacă nu ai experiență

A fost util articolul? 1
abilitatipasiunea la jobprimul job
  • AvatarMariana Iluc zice

    Totdeauna am lucrat cu oamenii. Deși am 66 de ani, m-aș încumeta să îngrijesc o persoană în vârstă.

    • Bună, Mariana,

      Poți alege joburi din domeniul Au pair / Babysitter / Curatenie: https://www.ejobs.ro/locuri-de-munca/au-pair-babysitter-curatenie/

      Te poți abona și la newsletter pentru a primi în fiecare zi cele mai noi joburi care apar în acest domeniu. Iată acum poți face asta. În partea dreaptă a CV-ului trebuie să bifezi Criteriile jobului dorit: Nivel cariera/Nivel studii/Tip job/Orase de lucru/Departamente/Industrii/Salariu net lunar. Bifarea acestor criterii este esențială pentru ca noi să putem sorta joburile pentru tine
      Intră apoi în Setări cont – opțiune aflată sub poza ta de profil (din partea dreaptă sus). De pe coloana din stânga, alege Setări alerte e-mail ⤏ Frecvența alertei ⤏ Zilnic

      O altă opțiune este să suni la 021 9124 și colegii te pot ghida spre acele anunțuri de joburi care ți se potrivesc.

Leave a Reply