• 5 Jan. 2022
  • 2 min

Tendințe 2022. Tot ce trebuie să știi despre piața muncii

tendinte
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Una dintre principalele priorități ale candidaților în 2021 a fost găsirea unui loc de muncă sau schimbarea celui curent.

Astfel, anul trecut, românii au aplicat de peste 12,6 milioane de ori la joburi pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România. Numărul candidaturilor depuse este cu 34% mai mare ca în 2019 și cu 5% mai mare ca în 2020, 2021 fiind și anul cu cele mai multe aplicări din ultimul deceniu pentru eJobs România.

În același timp, și oferta de angajare a fost foarte apropiată de nivelul pieței din perioada prepandemică: aproape 365.000 de joburi noi au fost scoase la bătaie în 2021, cu doar 5% mai puține ca în 2019 și, totodată, cu 22% mai multe ca în 2020.

„Dacă în 2020 am văzut candidați nevoiți să facă schimbări profesionale ca urmare a disponibilizărilor și a transformărilor impuse de pandemie, în 2021 s-a resimțit puternic faptul că schimbarea jobului a redevenit o alegere și a încetat să mai fie o constrângere, ca în anul anterior. Am văzut candidați mai curajoși ca oricând, iar asta s-a reflectat în cifre record la nivel de aplicări: 12,6 milioane, cele mai multe din ultimii zece ani”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România, liderul pieței de recrutare.

Domeniile care au atras cele mai multe CV-uri în 2021 au fost Retail, Prestări servicii, Call-center/BPO, IT/Telecom și Financiar/Banking. Pe de altă parte, cele mai puține aplicări au ajuns la angajatorii care activează în Industria textilă, Asigurări, Educație/Training, dar și Sport & Wellness.

Cei mai mulți candidați dornici de o schimbare în carieră provin din Capitală, care a atras peste un sfert din aplicări. Totodată, marile centre universitare, precum Cluj, Timișoara și Brașov, au venit puternic din urmă, cumulând aproape 19% din totalul aplicărilor. De asemenea, interesul candidaților pentru joburile în afară rămâne la un nivel minim istoric. Anul trecut, doar 1,3% din totalul aplicărilor au fost pentru pozițiile disponibile în străinătate.

Cei mai activi candidați în 2021 au fost cei cu vârste cuprinse între 25-35 de ani. Aceștia au fost urmați de cei cu vârste între 18-24 de ani și  36-45 de ani. În continuare cea mai mare reticență la schimbare o observăm la categoria 45+, acești candidați aflându-se și în topul celor mai greu angajabili de pe piața muncii, potrivit unui studiu realizat de eJobs în 2021.

 

Tendinte 2022. Cu ce ne întâmpină noul an?

„Cu siguranță, 2022 va fi un an în care piața muncii se va stabiliza și mai mult. Ne vom reîntoarce la o luptă acerbă pentru talente – în multe domenii deja se întâmplă acest lucru – și va crește rata de fluctuație în echipe. De asemenea, va exista o presiune și mai mare pe bugetele pentru salarii și vom vedea creșteri salariale în majoritatea domeniilor. Totodată, candidații vor fi mai selectivi în fața ofertelor de muncă și vor îmbrățișa schimbarea doar dacă oportunitatea profesională le va bifa toate criteriile dorite. Companiile care vor investi în continuare în brandul de angajator și vor ști să-l folosească în favoarea lor vor reuși să iasă câștigătoare din lupta pentru cele mai bune talente”, mai spune Bogdan Badea.

O perspectivă mai amplă asupra anului 2021, dar și principalele trenduri pentru anul în curs sunt prezentate pe larg în ediția din acest an a raportului Review & Trends, realizat de eJobs România, disponibil aici în varianta integrală.

 

 

Ți-a plăcut articolul despre tendinte 2022? Citește și: 

Cum poți ajunge mai ușor la jobul dorit. Topul căutărilor pe eJobs

Persoană cu dizabilități – Ce trebuie să știi pentru a te angaja

Zile libere în 2022. Află când poți crea punți pentru minivacanțe!

A fost util articolul? 4
cautarea unui job nourezolutiitrend
  • AvatarSomeone zice

    Bună ziua! Sunt din Focșani. Aici avem o mare problemă. Majoritatea angajatorilor din privat care scot la concurs posturi pentru cei cu studii superioare caută angajați recomandați de cunoștințe, rude, prieteni etc. Este un oraș al pilelor și relațiilor. Este groaznic să-ți cauți de lucru aici. Din păcate nu pot pleca de aici pentru ca soțul nu vrea să plece, am și copil de grădiniță. Și am mai observat ceva: dacă pui de la început problema măririi salariului în timp, nu spun nu dar apoi iți caută nod în papură din orice, ajungi să fii abuzat emotional de pleci singur, nu-ți mai trebuie nimic. Îmi puteți da vreun sfat ca să-mi găsesc de lucru în acest oraș? Va mulțumesc.

    • Bună, Liza,

      Îți recomandăm să suni la 021 9124 și colegii te vor îndruma spre anunțurile de joburi care ți se potrivesc.

Leave a Reply