• 5 Jan. 2024
  • 2 min

Tichete de vacanţă 2024: cât valorează și unde le poți folosi

tichete de vacanta

Chiar dacă suntem în sezonul de iarnă, mulți dintre noi ne gîndim deja la vacanțele de anul viitor. Așa că nu puteam rata ocazia să-ți împărtășim informații esențiale cu privire la tichetele de vacanță.

Află în continuarea articolului cine primește tichete de vacanță în 2024, cât valorează, dar și ce poți plăti cu aceste vouchere de vacanță.

Cine primește tichete de vacanţă

Tichetele de vacanță sunt un beneficiu suplimentar pe care angajatorii îl pot oferi angajaților din instituţiile statului (așa cum a fost și până acum). Elementul de noutate vine din faptul că, începând cu anul 2024, vor primi tichete de vacanţă doar angajații de la stat ale căror salarii nete nu sunt mai mari de 8.000 de lei/lunar (potrivit Legii 296/2023).

E important să știi că această politică de acordare a tichetelor de vacanță poate să difere de la o țară la alta și de la o companie la alta. Deci, fii pregătit să descoperi dacă voucherele de vacanță se regăsesc printre beneficiile oferite de angajatorul tău!

Reținem că voucherele de vacanță se vor acorda în continuare pentru angajații din sectorul public. Această măsură va fi menținută (cel puțin pentru moment) până în 2026. Pentru angajații din sectorul privat, alegerea de a oferi sau nu vouchere de vacanță ca beneficiu extrasalarial rămâne la latitudinea angajatorului.

Când se oferă tichetele de vacanţă

De obicei, ele sunt oferite în perioada verii, mai ales în lunile iulie și august, când mulți dintre noi ne planificăm concediile binemeritate. Dar hai să lămurim ceva: nu există o regulă generală în acest sens. Fiecare companie decide în funcție de nevoile și strategia internă când oferă tichetele de vacanță.

Deci, să nu te surprindă dacă vei primi tichetele de vacanță și în altă perioadă a anului. Unele companii aleg să le acorde în apropierea sărbătorilor de iarnă sau cu ocazia unor evenimente importante la nivel de companie, de exemplu aniversarea firmei.

Ce valoare au tichetele de vacanţă primite

Tichetele de vacanţă pentru bugetari au o valoare fixă de 1.600 de lei pe an. Aceasta este suma pe care o vei primi în cazul în care lucrezi în regim full-time. Dacă ai un contract de muncă part-time sau lucrezi la oră, suma primită va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate, raportat la valoarea maximă a voucherelor de vacanţă stabilită pentru programul normal de lucru.

Ce poţi face cu aceste tichete de vacanţă

Intuitiv, așa cum sugerează și numele, tichetele de vacanţă pot fi folosite în concedii sau vacanţe. De la transport și mâncare, la tratament balnear și diverse activități recreative. Totuși, ține cont de faptul că există unele restricții în utilizarea lor.

Așadar, tichetele de vacanță sunt emise pe numele tău și nu pot fi transferate altcuiva. Ele sunt create special pentru tine, pentru a te bucura de toate beneficiile lor. De aceea nu sunt transmisibile, se folosesc doar pe baza actului de identitate şi nu pot fi vândute. Totodată, trebuie să iei în calcul faptul că voucherele de vacanţă pot fi utilizate doar în cadrul unităţilor HoReCa din România.

Până când sunt valabile tichetele de vacanţă

Dacă e bine știut faptul că vacanța nu durează parcă niciodată suficient de mult, reține că nici tichetele de vacanţă nu sunt valabile la nesfârșit. Acestea au o valabilitate de un an de la momentul în care le-ai primit. Așadar, după 12 luni voucherele expiră și nu mai pot fi folosite.

Ce mai trebuie să ştii este că tichetele de vacanţă se impozitează cu 10% în luna în care îți sunt înmânate. Cum se realizează impozitarea depinde de politica fiecărui angajator. Poate fi prin virament bancar ori prin reținerea impozitului pe voucherele de vacanță direct din salariul tău lunar.

Profită de aceste tichete de vacanță și creează amintiri prețioase în timpul concediului! Curajul pentru mai bine vine din tine!

 

 

Ți-a fost util articolul „Tichete de vacanţă 2024: cât valorează și unde le poți folosi”? S-ar putea să te intereseze și:

La ce valoare au ajuns tichetele culturale și pentru ce le poți folosi

Poți fi obligat să-ți iei concediu de odihnă?

A fost util articolul? 6
tichete de vacanta

Leave a Reply