• 20 Jun. 2023
  • 2 min

Tichete de vacanţă 2023: cât valorează și unde le poți folosi

tichete de vacanta

Chiar dacă de abia am intrat în sezonul estival, mulți dintre noi suntem deja în plină desfășurare de forțe a planificărilor pentru concediul de vară. Așa că nu puteam rata ocazia să-ți împărtășim informații esențiale cu privire la tichetele de vacanță oferite în 2023

Află în continuarea articolului cine primește tichete de vacanță în 2023, cât valorează, dar și ce poți plăti cu aceste vouchere de vacanță.

Cine primește tichete de vacanţă

Tichetele de vacanță sunt un beneficiu suplimentar pe care angajatorii îl pot oferi angajaților din instituţiile statului (așa cum a fost și până acum). Elementul de noutate vine din faptul că, începând cu anul viitor, tichetele de vacanţă vor putea fi oferite de stat și angajaților din mediul privat, asta dacă proiectul de lege va trece de Parlament.

E important să știi că această politică de acordare a tichetelor de vacanță poate să difere de la o țară la alta și de la o companie la alta. Deci, fii pregătit să descoperi dacă voucherele de vacanță se regăsesc printre beneficiile oferite de angajatorul tău!

Când se oferă tichetele de vacanţă

De obicei, ele sunt oferite în perioada verii, mai ales în lunile iulie și august, când mulți dintre noi ne planificăm concediile binemeritate. Dar hai să lămurim ceva: nu există o regulă generală în acest sens. Fiecare companie decide în funcție de nevoile și strategia internă când oferă tichetele de vacanță.

Deci, să nu te surprindă dacă vei primi tichetele de vacanță și în altă perioadă a anului. Unele companii aleg să le acorde în apropierea sărbătorilor de iarnă sau cu ocazia unor evenimente importante la nivel de companie, de exemplu aniversarea firmei.

Ce valoare au tichetele de vacanţă primite în 2023

Tichetele de vacanţă pentru bugetari au o valoare fixă de 1.450 de lei pe an. Aceasta este suma pe care o vei primi în cazul în care lucrezi în regim full-time. Dacă ai un contract de muncă part-time sau lucrezi la oră, suma primită va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate, raportat la valoarea maximă a voucherelor de vacanţă stabilită pentru programul normal de lucru.

Aceeași sumă de bani de 1.450 de lei ar urma să primească din 2024 și angajații din sectorul privat, sub forma voucherelor de vacanță. Rămâne de văzut dacă proiectul legislativ va fi aprobat și va intra în vigoare anul viitor.

Ce poţi face cu aceste tichete de vacanţă în 2023

Intuitiv, așa cum sugerează și numele, tichetele de vacanţă pot fi folosite în concedii sau vacanţe. De la transport și mâncare, la tratament balnear și diverse activități recreative. Totuși, ține cont de faptul că există unele restricții în utilizarea lor.

Așadar, tichetele de vacanță sunt emise pe numele tău și nu pot fi transferate altcuiva. Ele sunt create special pentru tine, pentru a te bucura de toate beneficiile lor. De aceea nu sunt transmisibile, se folosesc doar pe baza actului de identitate şi nu pot fi vândute. Totodată, trebuie să iei în calcul faptul că voucherele de vacanţă pot fi utilizate doar în cadrul unităţilor HoReCa din România.

Până când sunt valabile tichetele de vacanţă

Dacă e bine știut faptul că vacanța nu durează parcă niciodată suficient de mult, reține că nici tichetele de vacanţă nu sunt valabile la nesfârșit. Acestea au o valabilitate de un an de la momentul în care le-ai primit. Așadar, după 12 luni voucherele expiră și nu mai pot fi folosite.

Ce mai trebuie să ştii este că tichetele de vacanţă se impozitează cu 10% în luna în care îți sunt înmânate. Cum se realizează impozitarea depinde de politica fiecărui angajator. Poate fi prin virament bancar ori prin reținerea impozitului pe voucherele de vacanță direct din salariul tău lunar.

Profită de aceste tichete de vacanță și creează amintiri prețioase în timpul concediului! Curajul pentru mai bine vine din tine!

 

 

 

 

Ți-a fost util articolul „Tichete de vacanţă 2023: cât valorează și unde le poți folosi”? S-ar putea să te intereseze și:

La ce valoare au ajuns tichetele culturale și pentru ce le poți folosi

Poți fi obligat să-ți iei concediu de odihnă?

A fost util articolul? 5
tichete de vacanta

Leave a Reply