• 25 Sep. 2023
  • 3 min

5 drepturi mai puțin cunoscute pe care nu știai că le ai la job

drepturi mai putin cunoscute la job

Se spune că îți cunoști drepturile cel mai bine atunci când îți sunt încălcate. Totuși, nu trebuie să ajungi în acea situație neplăcută. Pornind de la această premisă, ne-am propus să-ți prezentăm 5 drepturi mai puțin cunoscute pe care, probabil, nu știai că le ai la job.

Înainte de a descoperi acele drepturi mai puțin cunoscute, să nu uităm de cele populare – care nu ar trebui trecute cu vederea! Dintre acestea amintim dreptul la muncă, care presupune faptul că alegerea unei profesii, a unei meserii sau chiar a unui loc de muncă sunt decizii libere, ce nu pot fi îngrădite. La fel și dreptul la salarizare pentru munca depusă. Pe scurt, pentru munca prestată în baza unui contract individual de muncă, ai dreptul la un salariu exprimat în bani.

Acum însă, să revenim la drepturile mai puțin cunoscute. Iată 5 drepturi pe care le ai, dar pe care e posibil să le fi trecut cu vederea atunci când ai semnat contractul de muncă.

 

1. Dreptul la demnitate în muncă

Este foarte important să știi că la locul de muncă ai dreptul la demnitate, la respectarea vieții private, la propria imagine, la integritate fizică și psihică, tot așa cum orice om are dreptul la viață. Concret, angajatorul trebuie să se abțină de la orice comportament care ți-ar putea prejudicia demnitatea. Bonus: îi poți cere angajatorului confidențialitatea cu privire la anumite informații, de exemplu, despre sănătate, credințe religioase sau orice alt aspect personal.

2. Dreptul la egalitate de șanse și de tratament

Fie că ești la primul job sau ai deja vechime în câmpul muncii, e important să reții că este obligatoriu ca toti angajații să fie tratați egal. Asta înseamnă să nu fii discriminat în niciun fel. Nici direct, nici indirect ori prin asociere. Și în mod cert nu trebuie să fii hărțuit sau victimizat din motive ce țin de religie, limbă, activitate sindicală, handicap sau situație familială.

Iar asta nu este tot. La fel de importantă este și egalitatea între bărbați și femei la job. Pe scurt, nimeni nu trebuie discriminat pe bază de sex, indiferent că vorbim de discriminare la nivel de angajare, salarizare, beneficii extrasalariale sau promovare.

3. Dreptul de acces la formarea profesională

Și când credeai că nimic nu te mai poate surprinde, află că angajatorul are obligația să-ți asigure accesul la programe și cursuri de formare profesională. Nu-i așa că-i minunat? Așadar, ceea ce este o obligație a angajatorului devine un drept al tău, de care te poți bucura periodic. Iar dacă nu ești interesat sau nu dorești să participi, este suficient să spui acest lucru. E tot dreptul tău să refuzi participarea la un curs de formare profesională, fără ca acest lucru să se considere abatere disciplinară.

4. Dreptul la repaus zilnic și săptămânal

Scurt și la obiect: ca angajat, ai dreptul la repaus zilnic și săptămânal. Între 2 zile lucrătoare, ai dreptul la minimum 12 ore consecutive de repaus. Dacă lucrezi în ture, la minimum 8 ore consecutive. Iar dacă programul tău depășește 6 ore de lucru pe zi, ai dreptul la pauză de masă.

La nivel de săptămână, ai dreptul la 48 de ore de repaus, spre exemplu weekendul. Dacă jobul tău presupune munca și în zilele de sâmbătă și duminică, vei primi un spor și-ți vei lua repaus în alte zile, stabilite în contract.

Dacă tot suntem la acest capitol, hai să vorbim puțin și despre dreptul tău la concediu de odihnă anual, care trebuie să fie de minimum 20 de zile. Da, ai înțeles bine, poți avea chiar mai multe zile, în funcție de vechime sau de politica internă a companiei, dar niciodată mai puțin de 20.

5. Dreptul la protecție în caz de concediere

Așa cum ai dreptul la demisie, care presupune să pui capăt contractului de muncă din proprie inițiativă, tot așa ai dreptul la protecție în caz de concediere. Subliniem încă o dată faptul că orice angajat cu contract de muncă are dreptul la preaviz, cu excepția situațiilor în care se află în perioada de probă.

Este important să reții că decizia de concediere trebuie să-ți fie comunicată obligatoriu în scris. Aceasta va conține motivul și durata preavizului. De regulă, durata și condițiile de acordare a preavizului sunt stabilite la momentul angajării și sunt incluse în contractul de muncă.

În loc de încheiere, avem un sfat valoros pentru tine: profită de drepturile pe care le ai ca angajat și nu accepta compromisuri! Dacă simți că drepturile îți sunt încălcate, cea mai bună soluție este să te adresezi Inspectoratului Teritorial de Muncă. Curajul pentru mai bine vine din tine!

 

 

 

 

Ți-a fost util articolul „5 drepturi mai puțin cunoscute pe care nu știai că le ai la job ”? S-ar putea să te intereseze și:

9 răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de diurnă

 

Telemunca din altă țară pentru o companie din România. Iată ce trebuie să știi!

A fost util articolul? 17
drepturi angajatdrepturile la job

Leave a Reply