• 5 Feb. 2024
  • 3 min

Cum să-ți actualizezi CV-ul înainte să aplici la un job

experienta

Anul trecut ai resimțit poate provocările de pe plan economic și fiscal, care s-au reflectat și în oferta de joburi. Vestea bună pentru 2024? Angajatorii au început anul cu planuri de extindere a echipelor, astfel încât peste 25.000 de joburi au fost postate de la începutul anului pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România.

Cum îi convingi că ești candidatul potrivit? Începe cu actualizarea CV-ului, urmând câteva direcții care te aduc mai aproape de jobul dorit!

 

Arată că ești candidatul vizat  

CV-ul este prima interacțiune pe care o ai cu un recrutor, iar dacă-ți dorești ca șansele tale de a ajunge la interviu să crească exponențial, atunci trebuie să fii atent ca experiența profesională să se plieze pe cerințele jobului la care aplici. Astfel, înainte de a aplica, iată câteva aspecte la care merită să fii atent în CV:

  • Activitățile pe care le-ai desfășurat la fostele joburi trebuie să fie relevante pentru locul de muncă la care aplici. Dacă nu ai experiență în acel domeniu, dar îți dorești să faci o reconversie profesională, atunci poți să menționezi în CV cursurile sau calificările pe care le-ai obținut și au totuși legătură cu domeniul respectiv. 
  • Anii de experiență trebuie să fie apropiați de nivelul experienței cerut în anunțul de angajare. Dacă, spre exemplu, o companie caută un angajat cu 10 ani de experiență, iar tu ai doar 3, s-ar putea ca aplicarea ta să nu fie luată în considerare de recrutor. Însă, dacă jobul cere 3 ani de experiență și tu ai un an și jumătate, atunci îți poți încerca norocul, mai ales dacă ai abilitățile cerute în anunțul jobului și le menționezi la începutul documentului. 
  • Nu uita de valorile companiei care ar fi ideal să se alinieze cu obiectivele și misiunea ta. Află de pe site-ul companiei care sunt acestea și arată potrivirea în câteva cuvinte în rubrica Despre mine.

Pune în evidență abilitățile

Tocmai ai descoperit un job pe care ți-l dorești, însă pentru care nu ai experiența necesară. Desigur, la interviul de angajare poți demonstra dorința ta de a învăța, dar până să ajungi acolo trebuie să convingi angajatorul încă din CV că ești un candidat cu potențial pentru rezolvarea sarcinilor viitoare. Poți face asta prin evidențierea abilităților transferabile. Mai exact, este vorba despre acele calități profesionale pe care le-ai însușit într-un anumit domeniu, dar care sunt relevante și în alte domenii. 

De altfel, abilitățile sunt mai mult decât importante în 2024 și pe viitor. Prezentarea acestora la începutul CV-ului, chiar în rubrica Despre mine, te poate ajuta să te califici pentru jobul dorit. Pentru a prezenta abilitățile tale, folosește același limbaj ca recrutorul, menționând în CV-ul tău cuvintele-cheie din anunțul jobului, în măsura în care acestea se potrivesc cu experiența ta. Anunțurile de joburi conțin, în medie, 21,8 abilități, în timp ce CV-urile listează doar o medie de 13 competențe. De aceea e important să citești cu atenție anunțurile, pentru a descoperi competențele necesare jobului pe care ți-l dorești și apoi să le adaugi în CV pe care care ți se potrivesc. Numai așa îți vei spori șansele de a face o schimbare dorită în carieră.

Iată câteva exemple de abilități transferabile:

  • munca în echipă,
  • organizarea/managementul timpului,
  • abilitățile de comunicare,
  • spiritul analitic,
  • rezolvarea problemelor,
  • atenția.
      

Mizează pe rezultate și pe verbe puternice

Evită să-ți prezinți realizările astfel: „Am fost responsabil de negocierea contractelor pe partea de achiziții”. În schimb, poți alege o exprimare mai convingătoare: „Am scăzut costurile cu 22% după negocierea contractelor pe partea de achiziții”. Cifrele, procentele, detaliile despre creșterea veniturilor sau scăderea costurilor sunt importante deoarece arată angajatorilor valoarea pe care o poți oferi companiei lor. Cel mai bun mod de a scrie CV-ul tău este să te asiguri că vorbește despre ceea ce poți face, precum și despre rezultatele obținute. Pune în evidență și spiritul antreprenorial. Menționează munca independentă care a devenit jobul tău sau pe care o faci în timpul liber în secțiunea Experiență din CV, așa cum ai enumera experiența pentru orice altă poziție. Angajatorii vor fi impresionați de adaptabilitatea, inițiativa și spiritul tău antreprenorial.

Actualizează CV-ul cu cele mai noi date despre experiența ta, precum și cu cele potrivite jobului pe care ți-l dorești, astfel îți sporești șansele de a te angaja într-un timp mai scurt. De un singur lucru mai ai nevoie. Adu curajul de a încerca ceva nou! Descoperă zeci de mii de locuri de muncă pe eJobs.ro

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

 

6 întrebări pe care le poți primi la interviu pentru un job part-time

Miturile care te pot ține pe loc în carieră în 2024

 

 

 

A fost util articolul? 6
  • AvatarGabriela Serestely zice

    Bună! Ma numesc Gabriela ,momentan locuiesc în Spania, lucrezi..în regim hotelier, am.o diploma de infirmier, și dispusă, să lucrezi și online, sunt o persoană responsabilă, și de încredere!

    • Bună, Gabriela,

      În ce domeniu vrei să lucrezi?
      Poți suna la 0219124, de luni până vineri, și colegii te vor îndruma spre joburile de care ești interesată.

Leave a Reply