Vorbitul în public poate stârni niște emoții intense, nu contează dacă ești pe scenă sau doar într-o ședință de birou, dacă ai în față un public numeros sau doar câțiva colegi. Ele te pot acapara și te pot lăsa fără cuvinte. Nu ești singurul care simte asta. De fapt, 74% dintre membrii Generației Z se confruntă cu teama de a vorbi în public.
Emoțiile când vorbim în public sunt inevitabile. Chiar și persoanele care par extrem de încrezătoare și confortabile în pielea lor le resimt. Dar cum reușesc totuși unii să emane atâta siguranță când vorbesc? Ei bine, secretul lor stă în capacitatea de a transforma aceste emoții într-o sursă de energie pozitivă, care îi face încrezători. Cum să faci și tu asta afli în rândurile ce urmează.
Prima regulă de aur este să te pregătești în avans. Ai de ținut o prezentare? Fă câteva repetiții înainte. Exersează de câte ori e nevoie, până când totul sună bine și se simte natural. Cu cât exersezi mai mult, cu atât vei fi mai pregătit și mai puțin stresat. Este mai bine să te simți că te-ai pregătit prea mult, decât prea puțin. Nu uita să-ți acorzi totuși o pauză până la prezentare propriu-zisă. Este sănătos să nu repeți chiar până în ultima secundă.
Verifică slide-urile, notițele și materialele care îți susțin prezentarea. Dacă ai clipuri video sau audio, asigură-te că totul se vede și se aude clar. Și iată un sfat util: roagă un prieten sau un coleg de încredere să arunce o privire asupra prezentării. E posibil să fi trecut cu vederea ceva, iar un al doilea set de ochi poate face minuni. În plus, îți poate oferi sugestii valoroase pentru îmbunătățiri. O prezentare bine pusă la punct îți va da încredere și te va ajuta să transmiți mesajul ori informația către cei din sală.
Asigură-te că ai un plan B pentru orice scenariu neprevăzut. De exemplu: gândește-te la ce s-ar întâmpla dacă prezentarea ta ar fi pierdută sau pointerul cu care navigezi prin slide-uri are bateriile descărcate. O soluție excelentă este să încarci prezentarea finală pe un stick USB sau în alt format portabil și să ai la tine un set de baterii de rezervă. Fă-ți un favor și elimină situațiile care îți pot da emoții inutile. Cu aceste măsuri, te vei simți mai în control și vei câștiga mai multă încredere în tine, iar asta se va reflecta în discursul tău.
Poate până acum ai încercat să eviți cu orice preț să vorbești în public. Dar dacă vrei cu adevărat să învingi această anxietate, trebuie să faci exact opusul. Poți începe cu pași mici, cum ar fi să te oferi voluntar să prezinți la următoarea ședință de echipă. Sau să expui managerului tău o idee în loc să o scrii într-un e-mail. Doar așa vei reuși să înfrângi teama de a vorbi în public.
Înainte de a ieși în față, găsește metode care te ajută să-ți calmezi emoțiile. Poți opta pentru exerciții de respirație profundă sau să îți îndrepți poziția corpului pentru a-ți crește încrederea. O altă variantă este să faci o scurtă plimbare pentru a-ți elibera mintea și a te relaxa. Poți, de asemenea, să-ți imaginezi cum te vei simți după prezentare, când vei fi mândru de tine. Este foarte posibil ca la un moment dat nici să nu mai ai nevoie de acest ritual de eliberare a emoțiilor.
Cu siguranță ai auzit sfaturi precum „Imaginează-ți publicul gol”, „Scanează mulțimea în formă de Z” sau „Nu privi într-un punct fix”. Aceste sfaturi pot fi utile pentru unii, dar nu sunt neapărat potrivite pentru toată lumea. O altă abordare ar putea fi să cauți o față prietenoasă în mulțime, precum colegul care te-a ajutat cu prezentarea sau cineva care-ți arată un zâmbet sincer și manifestă interes pentru ceea ce spui. Găsirea acelei persoane te va ajuta să te simți mai în largul tău și să gestionezi mai bine emoțiile.
Atunci când vorbim în public și emoțiile ne copleșesc, avem tendința să grăbim discursul, în speranța că vom scăpa mai repede de momentul respectiv. Cu toate acestea, efectul este unul contrar. Așadar, încetinește ritmul. Fă mici pauze între propoziții. Și tu și publicul aveți nevoie de ele. Tu ca să respiri, ceilalți ca să te poată urmări. Fără aceste pauze, riști să pierzi atenția și interesul celor din public, iar eforturile tale de a transmite mesajul vor fi în van.
Intră în sala în care urmează să susții prezentarea. Ia-ți locul în fața scaunelor goale și vezi cum se simte. Familiarizează-te cu spațiul și perspectiva din care vei vorbi. Dacă nu ai această posibilitate, asigură-te că ajungi cu cel puțin 15-30 de minute înainte. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Acest lucru îți va permite să arunci o privire în sală, să iei pulsul lucrurilor și să fii cât se poate de pregătit atunci când sosește momentul tău.
Studiază aparițiile celor pe care îi admiri și ia-i ca exemplu. Dacă nu îți vine niciun nume în minte, urmărește câteva videoclipuri TED Talks. Vezi ce anume te face să vrei să-i urmărești până la capăt. Folosesc glume? Gesticulează în timpul discursului? Recurg la jocuri de cuvinte? Fă-ți notițe cu privire la aceste aspecte și apoi încorporează-le în propriile tale prezentări. Poți învăța o mulțime de tehnici diferite urmărind, ascultând și notând ceea ce observi.
Lasă-te inspirat de alții, dar în cele din urmă, fii tu! Nu trebuie să fii perfect, pentru că nimeni nu este. Emoțiile sunt naturale și toată lumea le are, dar unii le ascund mai bine decât alții. Cu timpul, vei învăța să le gestionezi și tu mai bine. Până atunci, nu e nicio problemă să fii sincer și să împărtășești cu cei din fața ta că ai emoții.
Recunoașterea emoțiilor ar putea să le diminueze din intensitate și să-ți ofere un plus de curaj și încredere. Mai mult decât atât, ele pot adăuga autenticitate discursului tău, astfel încât publicul să se conecteze mai bine cu tine.
Cum îți dezvolți curajul de a da glas diverselor idei la job