• 21 Jun. 2019
 • 3 min

Vrei să te întorci la job? Iată ce trebuie să știi despre luna tatălui

Autor
SAMAS
SAMAS Asociația SAMAS este o organizație nonprofit cu o rețea n... Arată mai mult

După un an si 11 luni, timp în care ai stat în concediu de creștere copil, vine și rândul tatălui să aibă acest job full time timp de o lună. Iată ce e bine să știți amândoi despre acest concediu, dar și despre stimulent de insertie.

Condiția pentru ca tatăl să poată să stea acasă este să fi înregistrat venituri impozabile timp de 12 luni în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului.

Pentru a opta pentru luna tatalui, acesta trebuie să meargă cu cel puțin 30 de zile înainte ca juniorul/junioara să împlinească 2 ani, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) de sector sau la primăria de care aparține. Iată ce documente sunt necesare:

 • Cărțile de identitate ale părinților (copie și original)
 • Certificatul de naștere al copilului (original + copie)
 • Certificatul de căsătorie (original + copie)
 • Adeverința tip (Anexa 2) – se descarcă de pe site-ul DGASP
 • Decizia de suspendare a contractului de muncă, în original sau conform cu originalul, de la locul de muncă
 • Extrasul de cont (cu ștampilă și semnătura băncii)
 • Cererea tip
 • Dosar cu șină, cu coperta întreagă

Conform OUG 111/2010, art. 12, pct. 7, mama NU va primi indemnizația de creștere a copilului și nici stimulentul de inserție (acordat dacă revine la job cu 60 de zile înainte de a împlini copilul 2 ani) cât timp tatăl este în concediu pentru creșterea copilului. Logica e ca statul nu plătește și indemnizație și stimulent în același timp.

Ce se întâmplă dacă tatăl nu optează pentru luna lui

Conform, OUG 111/2010 actualizată în 2018, în situația în care persoana prevazută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia. Așadar mama are următoarele opțiuni la 1 an și 10 luni ai copilului. Se poate întoarce la job cu 60 de zile înainte ca juniorul/junioara să împlinească 2 ani pentru realizarea de venituri supuse impozitului și pentru a beneficia de stimulent de inserție. O altă opțiune este să mai stea o lună acasă cu bebe în concediu fără plată. Cererea pentru concediul fără plată se depune la angajator. Este important de știut că acest concediu fără plată constituie perioada asimilată în cele 12 luni necesare pentru cotizare în situația în care mai apare un copil.

luna tatalui

Tatăl poate să stea în concediu de creștere copil minimum o lună, maximum 23 de luni.

Întrebări frecvente despre luna tatalui:

Ce se întâmplă cu indemnizația dacă tatăl are venituri în altă țară?
Conform OUG 111/2010, tatăl se va supune legilor din tara unde plătește impozit și va beneficia de ce oferă statul respectiv. Este nevoie să depună declarația din care să reiasă că nu se încadrează pentru luna tatălui, iar mama să nu piardă suplimentul sau indemnizația pentru luna respectivă.

Trebuie să mă întorc la serviciu înainte ca bebe să împlinească un an. Daca tatăl nu își ia luna, voi primi stimulent? Ce se întâmplă dacă își ia luna lui?
Dacă te întorci cu mai mult de 90 de zile și tatăl nu își ia luna tatălui vei primi stimulent de inserție și pe luna respectivă. Dacă alege să-și ia luna, atunci nu vei primi stimulent. Stimulentul de inserție îl primești până când juniorul/junioara împlinește 3 ani.

Care este valoarea indemnizației în luna tatalui?
Cât timp stă acasă, tatăl primește indemnizație în valoare de 85% din veniturile nete obținute în cele 12 luni care se iau în calcul.

Există posibilitatea ca tatăl să stea mai mult de o lună în CIC (concediu de îngrijire copil)? 
Tatăl poate sta minimum o lună, maximum 23 de luni. De exemplu, dacă mama se întoarce la 1 an și 9 luni, tatăl poate sta maximum 3 luni. În acest timp tatăl primește indemnizatie (85 % din media veniturilor nete din ultimele 12 luni anterioare nașterii copilului), iar mama nu primește stimulent. Cert e că statutul nu plătește și indemnizație și stimulent în aceeași lună.

Luna tatalui trebuie să înceapă fix din ziua în care mama își reia activitatea sau poate fi luată oricând cu maximum 30 zile înainte de 2 ani?
Luna tatalui poate fi luată cu maximum 30 de zile înainte ca juniorul/junioara să împlinească 2 ani. Nu este condiționată de ziua în care mama se întoarce la serviciu.

A fost util articolul? 40
concediu de maternitateluna tatalui
 • AvatarAndreea zice

  Tatal(celalalt parinte) a optat pentru 12 luni , timp in care eu, mama , am ramas in concediu fara plata . Interpretarea OUG imi lasa de inteles ca ar fi trebuit sa mi se plateasca contributiile sociale in aceasta perioada de minim o luna max.. din Fondul de asigurari Sociale .lucru care nu s a intamplat .
  Aveti informatii in directia asta ?

 • AvatarAndrei zice

  Daca mama se intoarce la servici cu 2 luni jumatate(de exemplu) inainte sa implineasca copilul 24 luni, deci eligibila pentru coeficientul de insertie, iar tatal intra in concediul acea luna pt. al 2lea parinte, in acceasi zi in care mama se intoarce la servici. Cand se va intoarce tatal din concediu pana la varsta de 24 luni ale copilului ar mai ramane o luna jumate. In aceste conditii, mama mai este eligibila pentru stimulentul de insertie?

 • AvatarAndrei zice

  Mai concret, ce am vrut sa intreb mai sus; eligibilatatea parintilor, in acest caz mama, de a putea beneficia de stimulentul de insertie pana la varsta de 3 ani a copilului este in vreun fel conditionata de faptul ca impreuna la intoarcerea tatului din concediu nu mai raman 60 zile inainte de implinirea a 24 de luni de catre copil? Sau faptul ca mama se intoarce la serviciu cu peste 60 zile inainte de aceasta data este factorul decisiv?tatal putand sa intre in concediu 30 zile, fie in luna 22, 23, sau 24?

 • AvatarNica zice

  Buna ziua.
  Concediul de creșterea copilului afectează numarul de zile de CO acordate de angajator?
  Am beneficiat de 3 luni de CCC timp in care sotia s a intors la muncă. Acum de la locul de munca al tatalui ii este comunicat ca va fi scazut CO datorită celor 3 luni de CCC.
  Mulțumesc.

  • AvatarTeodora Iftime zice

   Buna seara ! După ce am născut am stat in concediu doar cele 126 de zile și m-am întors la munca , direct pe stimulent , dar , poate beneficia in continuare de concediu de creștere al copilului , tatăl , chiar dacă nu este angajat ? Mulțumesc

   • Bună, Teodora,

    Din informațiile noastre, nu puteți lua și stimulent și indemnizație de creștere copil. Tatăl este plătit pentru luna lui, timp în care tu nu vei mai lua stimulent. Este bine să verifici informația și la Direcția de Asistență Socială din sectorul unde locuiești. O zi frumoasă!

   • AvatarBogdank zice

    Buna ziua. Soția mea incepe serviciul in 1.04.2020 se intoarce mai rpd cu 60 zile.m-am interesat pt a lua eu concediu pt creșterea copilului .intrebarea mea e ca daca imi iau eu concediul sotia mai primeste stimulentul acela de 650 lei timp de 1 an?

    • Bună, Bogdan,

     Nu puteți lua în același timp și indemnizația pentru creștere copil și stimulentul de inserție. Este nevoie să alegeți una dintre ele.

    • AvatarGuru NICOLETA Ionica zice

     Mama as dori sa incep lucrul inainte cu 60 zile de a face copilul 2 ani, tatal mai are dreptul la concediul de creșterea copilului ?

     • Bună, Nicoleta,

      Da, tatăl are dreptul la concediu creștere copil de la 1 an și 11 luni ai copilului la 2 ani. Tu nu vei lua stimulent în această perioadă, acesta fiind acordat începând cu ziua în care tatăl iese din concediu de creștere copil.

 • AvatarCiocoiu Silviu zice

  Bună seara! Daca nu sunt căsătorit legal pot lua o lună de concediu. Soția trebuie să se întoarcă cu două luni inainte. Multumesc.

  • Bună, Silviu,

   Este important să te adresezi Direcției de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești pentru a te lămuri. Din informațiile noastre, nu există o condiționare a acordării indemnizației față de statusul marital al părinților. Trebuie să întruniți condițiile pentru acordarea acesteia.

 • AvatarCristian zice

  Bună seara.
  Daca eu Tatăl mi-am dat demisia de 3 zile din cauza că nu puteam sa fac doar schimbul 1 sa o ajut și pe soție care face un curs de frizer as mai putea opta pentru luna tatălui?
  Mulțumesc anticipat!

  • Bună, Cristian,

   Cel mai potrivit este să suni la Direcția de Asistență Socială din sectorul unde locuiești și să le expui detaliat cazul tău. Dacă te mai putem ajuta și cu alte informații, suntem aici. O zi frumoasă!

 • AvatarMonica zice

  Cu câte luni înainte de a împlini copilul 24 de luni trebuie să mă întorc la servici sa pot beneficia de stimulentul de inserție in condițiile in care tatăl nu poate să își ia luna lui deoarece nu ii acorda firma asemenea concediu?

  • Bună, Monica,

   Ordonanța de Urgență nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului spune că este nevoie să te întorci cu cel puțin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de doi ani. Dacă te mai putem ajuta și cu alte informații, te rugăm să ne scrii. O zi frumaosă!

 • AvatarSimona zice

  Buna seara! Am o intrebare, copilul este nascut pe 28 iunie iar decizia pentru indemnizație este de la 1 august, cand ar trebuii sa revina la munca?
  Multumesc

  • Bună, Simona,

   Ar trebui să revii la muncă când copilul împlinește 1 an și 10 luni, nu mai târziu. Dacă te putem ajuta și cu alte recomandări, te rugăm să ne scrii. O zi frumoasă!

 • AvatarCristina zice

  Buna ziua. Am ai eu o intrebare. Am fost sa depun actele pentru post natal,de care beneficiaza tatal copilului. Eu sunt casnica,si de aceea tatal a intrat n post natal. Si alocatia copilului vine tot pe numele lui, problema este ca el a parasit domiciliul .se poate face ceva sa merg sa anulez post natalul in cazul in care el nu indeplineste nici o conditie de crestere a copilului. Si sa pot trece alocatia pe numele meu ? Multumesc frumos.

  • Bună, Cristina,

   Este important să suni la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din sectorul unde locuiești pentru a afla exact în funcție de situația ta. Va fi nevoie de o evaluare a situației de către autorități, pentru a lua o decizie. Dacă te mai putem ajuta și cu alte informații, suntem aici. O zi frumoasă!

 • AvatarMaria zice

  Buna seara. Tatal poate sa isi ia acea luna la inceput? Mentionez ca de pe 20 ianuarie sunt in concediu prenatal..bebe s.a nascut pe 15 februarie..pot sa imi iau toate zilele de prenatal sau concediu fara plata daca poate sa stea tatal prima luna? De la 1 aprilie? Multumesc

  • Bună, Maria,

   Din informațiile noastre, tatăl are libertatea de a alege perioada de concediu. Dacă nu ai depus încă actele pentru indemnizatie, poți sta în concediu fără plată sau cu banii din prenatal. În cazul în care ai fi depus actele de indemnizație, procedura ar fi mai anevoioasă, după luna tatălui, ar trebui să depui din nou actele pentru indemnizație. Este important să suni la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din sectorul unde locuiești pentru a afla exact în funcție de situația ta. Dacă te mai putem ajuta și cu alte informații, suntem aici. O zi frumoasă!

 • AvatarMaria zice

  Multumesc mult pt raspuns.inca nu am depus actele tinand cont de situatia aceasta cu carantina pana pe 31.03.2020…chiar maine primeste sotul adeverinta si suspendarea pe luna aprilie…voi depune intai actele pt alocatie si pt luna tatalui…apoi la sfarsitul lunii le pot depune pt mine..? Multumesc.

 • AvatarAlina d. zice

  Buna seara! Urmează sa îmi reiau activitatea in data de 10.05.2029 , in condițiile in care in data de 13.04.2020 copilul meu împlinește 2 ani . Întrebarea mea este : dacă tatăl nu dorește sa beneficieze de ultima luna de cic , cum se plătesc ultimele 3 luni? Mai concret: pe Martie voi lua normal indemnizație? pe Aprilie pana in data de 10 ce ma întorc la lucru indemnizației , după data de 10 salariu și stimulent? Sau dacă nu e luna întreaga cum se calculează? Pe luna mai , având in vedere ca tatăl nu își ia luna lui, voi lua doar salariu? Și se pierde stimulentul?

  • Bună, Alina,

   Dacă te întorci la serviciu nu vei mai primi indemnizație creștere copil. Trebuie să anunți la Direcția de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești. Indemnizația se va calcula și se va plăti până pe 14 aprilie, când copilul împlinește 2 ani.
   Stimulentul de inserție de acordă dacă mama se întoarce la serviciu cu cel puțin 60 de zile înainte ca copilul să implinească 2 ani, respectiv 3 ani (în cazul copilului cu handicap), conform Ordonanţei de urgenţă nr. 111/2010.
   E bine de știut că Nu poți lua și indemnizație de creștere copil, și stimulent în același timp.

  • AvatarGeorgiana Serban zice

   Buna seara. Imi puteti spune va rog cand trebuie tatal sa se reintoarca la serviciu din Concediu Crestere Copil? Bebe implineste 2 ani pe data de 17. 05.2020 iar sotul ar fi dorit reluarea activitatii pe data de 15.05.2020. Mentionez ca nu am dorit sa beneficiem de stimulentul de insertie. Va multumescfrumos!

   • Bună, Georgaiana,

    Dacă nu doriți stimulentul de inserție, tatăl se poate întoarce din concediu creștere copil pe 15.05.2020. Pentru stimulent, este condiția să se întoarcă cu 60 de zile înainte ca bebe să împlinească 2 ani.

 • AvatarMaria zice

  Buna ziua.din nou…de la directia sociala mi s.a spus ca nu poate tatal sa isi ia luna in acelasi timp cu postnatalul…doar daca imi iau concediu fara plata pt luna aprilie..intrebarea mea este:daca pe luna aprilie sunt in concediu fara plata,pt a putea beneficia de ICC trebuie sa depun din nou cerere pt reluarea activitatii si pt suspendare a CIM cu aceeasi data..?? Multumesc

 • AvatarDenisa Gabriela zice

  Buna seara! Am si eu o intrebare
  Eu sunt in CCI bebe o sa faca 2 ani pe 4 Mai si nu ma mai pot intoarce la munca întrebarea e poate soțul sa ia stimulentul de inserție,el lucrează?
  Multumesc

  • Bună, Gabriela,

   Conform Ordonanței 111/2010, poate beneficia de stimulent oricare dintre cei doi parinti care se află în concediul pentru creșterea copilului. Acest drept ți-ar reveni ție, pentru că tu ai stat în concediu creștere copil.

 • AvatarLaura zice

  Buna ziua! Ma puteti lamuri, va rog, in urmatoarea situatie? Copilul nostru implineste 2 ani pe 10 decembrie. Tatal a optat initial ptr a lua luna de CCC dar nu doreste sa o mai faca. Ca sa primesc stimulent de insertie, am inteles ca trebuie sa ma intorc la munca cu 60 de zile inainte. Intrebarea mea este: voi continua sa primesc indemnizatie pana la 1 an si 10 luni adica pana in 10 octombrie, dupa care din 11 octombrie mi se va calcula stimulentul de insertie? Cineva spunea ca trebuie sa ma intorc cu 90 de zile inainte ca sa primesc stimulentul. Pe mine ma interseaza insa sa primesc mai degraba indemnizatia (care e mai mare) pe luna a 10-a, decat acel stimulent. Va multumesc!

  • Bună, Laura,

   Indemnizație creștere copil primești până în ziua când te întorci la serviciu. Angajatorul îți dă o decizie/dispoziție din care să reiasă data de începere a activitatii pe care o vei depune la dosarul pentru stimulent insertie.
   Pentru a primi stimulentul de inserție este nevoie să te întorci la job cu cel puțin 60 de zile înainte de a împlini copilul 2 ani.

 • AvatarFlori N zice

  Buna ziua,
  Va rog, daca se poate sa ma ajutati cu o opinie.
  Momentan am contractul suspendat conf art 51, adica pentru crestere copil pana la data de 12.07.2020 inclusiv.Tatal nu doreste sa isi ia luna cuvenita iar eu nu doresc sa beneficiez de stimulent de insertie, deci am obligatia notificarii angajatorului cu 30 de zile inainte de revenire, adica 12.06.2020. Am inteles ca nu beneficiez de indemnizatie pt luna 24, adica perioada 12.06-12.07 si ca pot beneficia de concediu fara plata pentru aceasta ultima luna. Intrebarea mea se indreapta asupra obligatiei notificarii AJPIS de catre tata ca renunta la luna lui. Cum ma poate afecta acest lucru? Nu vad logica. De ce tb notificata autoritatea competenta daca obligatia nu se creaza? Voi beneficia de avantajele ccc pentru luna 23, respectiv asigurari si remunerare? Multumesc pentru timpul acordat!

 • AvatarBogdan zice

  Banii aceștia îi da angajatorul sau statul…având în vedere problema cu covid 19

 • AvatarMariana zice

  Buna ziua. Am si eu o intrebare. Urmeaza sa imi reiau activitatea inainte cu minim 60 de zile de împlinirea copilului a vârstei de 2 ani.O sa fac cerere pentru stimulent iar tatăl copilului nu dorește să își ia luna care i se cuvine.Este obligat, în aceste condiții, sa anunte autoritățile ca nu dorește să intre în CCC? Dacă da, cu cât timp timp înainte trebuie să anunțe si ce fel de declarație trebuie folosită ( este un model tip sau se poate face o cerere de către el? ). Va multumesc anticipat pentru raspuns!

  • Bună, Marina,

   Dacă depui actele pentru stimulent de inserție, tatăl nu trebuie să mai anunțe autoritățile că nu dorește să-și ia luna tatălui. Oricum dacă și-ar lua luna tatălui, tu nu ai mai primi stimulent în acea lună.

 • AvatarBirladeanu Violeta zice

  Bună ziua. Bebe urmează sa împlinească 2 ani pe 22.05.2020.cand ar trebui depuse actele pentru ultima luna a tatălui?
  La locul de munca al meu nu mai au nevoie de personal și nici eu nu as vrea momentan sa ma întorc k sa mai stau cu bebe acasă. Mi-au oferit posibilitatea de șomaj. Când ar trebui sa depun actele de șomaj? Mulțumesc anticipat pentru răspuns

  • Bună, Violeta,

   Pentru a sta cu bebe acasă, tatăl ar trebui să depună actele până în 22 aprilie 2020 (cu cel puțin 30 de zile înainte ca juniorul să împlinească 2 ani), la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) de sector sau la primăria de care aparține. În articolul 34 din legea 76/2002 se menționează că șomerii prevăzuți la art. 17 alin. 1 beneficiază de șomaj dacă au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 luni premergătoare datei înregistrării.
   cererii. Actele le poți depune imediat ce ieși din concediu îngrijire copil.

 • AvatarCorina zice

  Buna ziua
  Copilul meu a împlinit 2 ani pe 2 aprilie 2020
  In condițiile in care tatăl nu a optat pentru luna lui, eu voi mai lua luna aceasta indemnizație sau in martie a fost ultima?
  Va multumesc

  • Bună, Corina,

   În luna tatălui, indiferent daca o ia sau nu, nu vei mai lua indemnizatie crestere copil. Conform OUG 111/2010, articolul 1, litera b) în situația în care persoana prevazută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.

 • AvatarBadic ionela zice

  Buna ziua! Am si eu o intrebare. Am un baietel care implineate 2 ani pe 23 mai. Intrebarea mea este…daca ma intorc la munca cu o luna mai devreme…luna aprlilie beneficiez de stimulent de insertie pana la 3 ani?

  • Bună, Ionela,

   Condiția pentru a beneficia de stimulent inserție este să te întorci la serviciu cu minimum 60 de zile înainte ca juniorul să împlinească 2 ani. În condițiile stării de urgență, concediul de îngrijire copil se prelungește automat. Găsești detalii pe site-ul http://www.mmanpis.ro/. Prin urmare, este important să iei legătura cu Direcția de Asistență Socială din sectorul/județul unde locuiești pentru a te îndruma în acest caz.

 • AvatarAttila zice

  Buna ziua!
  Tatal copilului a fost angajat in ultimii doi ani anteriori nașterii copilului, dar de cand copilul a implimit un an si jumatate, nu mai este angajat, insa este asociat unic la firma lui si incaseaza venituri din dividende (deci nu este angajat). In cazul asta are dreptul la luna tatalui??
  (copilul nostru in 14 iunie implineste 2 ani)
  Multumesc!

  • Bună, Attila,

   Indemnizația tatălui se va calcula astfel: 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni anterioare nașterii copilului.

   • AvatarAttila zice

    Multumesc!

    • AvatarFilip zice

     Buna ziua,

     Intervin pentru o solicitare de clarificare, va rog. Sunt intr-o situatie similara. Deci daca tatal in momentul in care doreste sa isi ia CCC, luna tatalui (1 an si 11 luni varsta copilului) NU este angajat mai beneficiaza de indemnizatie?

     Multumesc,

     • Bună, Filip,

      Da, iei indemnizație de creștere a copilului chiar dacă nu ești angajat momentan. Condiția este să fi înregistrat venituri impozabile timp de 12 luni în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului. Te sfătuim să discuți și cu reprezentanții Direcției de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești.

 • AvatarDenisa zice

  Bună ziua.. Eu mi.am depus actele pe data de 2 martie pt stimulentul de inserție. Pe data de 1 martie mi.am reluat activitatea în munca. Ieri s.au băgat alocațiile și indemnizațiile însă am primit doar alocația. În momentul când am sunat sa întreb mi s.a spus ca tocmai în luna Mai o sa primesc pt luna aprilie pt ca pe martie trebuia sa ia tatăl. Întrebarea mea este.. Pt luna martie nu pot sa iau stimulentul de inserție dacă tatăl nu a luat luna lui?

  • Bună, Denisa,

   Pentru luna martie nu primești stimulent de inserție, este luna tatălui, indiferent dacă o ia sau nu.

 • AvatarLUCIA zice

  Buna ziua,
  Fetita face 2 anișori pe 14.09.2020. Cand ar trebui sa ma intorc la job pt a putea primi stimulentul de insertie pana la 3 ani? Cu 60 de zile înainte sau 90? Zile lucrătoare sau calendaristice? Tin sa mentionez faptul ca tatal nu va sta acasa.
  Va multumesc.

  • Bună, Lucia,

   Te poți întoarce la job cu minimum 60 de zile calendaristice înainte ca fetița să împlinească doi ani.

 • AvatarOana Niculae zice

  Bună ziua am și eu o nelămurire legata de indemnizația soțului. A început mai devreme munca depa ce a făcut cea mica 1 an și 1 luna. Precizez eu nu mai lucrez de când eram însărcinată în luna 3 pot ști de ce i sa oprit luna aceasta stimulentul soțului

  • Bună, Oana,

   Întreabă la Direcția de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiți. Este posibil să nu fi primit stimulent pentru că este luna celuilalt părinte, indiferent dacă o ia sau nu.

 • AvatarCatalina zice

  Buna ziua! Daca optez sa stau cu copilul pana implineste 2 ani, ultima luna nu voi mai primi indemnizatie?ce se intampla daca ma intorc la 1 an si 11 luni?

  Multumesc!

  • Bună, Cătălina,

   Într-adevăr, în ultima lună nu vei mai primi indemnizație, indiferent dacă tatăl va lua sau nu luna lui. O oțiune este să te întorci la serviciu cu minimum 60 de zile înainte ca copilul să împlinească doi ani și vei putea beneficia de stimulent de inserție. Atenție, însă, stimulentul nu îl primești în luna tatălui, indeferent dacă o ia sau nu.

   • AvatarAna zice

    Bună ziua,
    Având în vedere starea de urgenta, dacă copilul împlinește 2 ani pe 10 iunie 2020, în momentul ridicării stării de urgenta, tatăl poate sa își mai ia luna? Mama poate beneficia de stimulentul de inserție dacă depune cele necesare după ridicarea stării de urgenta ? Mulțumesc

    • Bună, Ana,

     Prezintă această situație la Direcția de Asistență Socială din orașul/sectorul unde locuiești. Momentan, știm că indemnizația creștere copil se prelungește pe perioada stării de urgență: http://www.mmanpis.ro/

 • AvatarMaria zice

  Buna ziua,
  Daca cel mic este nascut pe 23 aprilie, cand trebuie sa revina tatal (aflat momentan in cic) la munca? Angajatorul spune 23 aprilie, cei de la DGASPC 24 aprilie. Cum este corect conform legii? Multumesc!

  • AvatarMaria zice

   Ma puteti ajuta va rog cu un raspuns? In conditiile actuale, este importanta chiar si o zi, pt ca este mult mai dificil sa gasim pe cineva sa stea cu cel mic, daca sotul incepe serv. Multumesc!

  • Bună, Maria,

   Pe 24 aprilie ar fi corect, așa cum a calculat și DGASPC, pentru că tatăl primește indemnizație până la doi ani copilului, adică până pe 23 aprilie inclusiv. Soțul trebuie să discute cu angajatorul și să ajungă la o înțelegere cu acesta.

 • AvatarMariana zice

  Buna ziua. Dacă eu ma întorc la serviciu inainte cu 60 de zile inainte ca cel mic sa împlinească 2 ani iar tatăl nu dorește să își ia luna de CIC, mai are obligația tatăl sa anunte autoritățile ca nu va solicita acest drept? Dacă da, cu cate zile inainte de împlinirea copilului a vârstei de 2 ani trebuie să trimită această declarație ? Va multumesc anticipat pentru raspuns!

 • AvatarFlorin zice

  Buna ziua , soția a stat în prenatal 10 luni, după care ea s a intors la serviciu si am intrat eu ,
  Când trebuie să mă întorc la serviciu pt a putea primi stimulentul, copilul împlinește 2 ani pe 11.07.
  Pe 11.05 sau pe 11.06 (se ia în considerare luna tatălui?) ?
  Multumesc!

  • Bună, Florin,

   Ar trebui să te întorci la serviciu cu minimum 60 de zile calendaristice ca copilul să împlinească 2 ani, pe 11.05. Nu mai beneficiezi de luna tatălui, celălalt părinte (mama în cazul de față) are dreptul să stea cu copilul în acea lună, timp în care tu nu vei primi stimulent, acesta fiind reluat după această lună.

   • AvatarNICOLETA zice

    Buna ziua! Am născut în dată de 7 ian 2020, până pe 10 mai sunt in C.M sarcina si lauzie(126zile), teoretic contractul meu de munca trebuie suspendat cu data de 11 mai. Intrebarea mea este, pot opta pentru concediu creștere copil pana la varsta de 1 an? Mentionez ca doresc sa ma reîntorc la munca începând cu anul 2021. Nu inteleg cum este cu luna tatălui!? Mulțumesc anticipat!

    • Bună, Nicoleta,

     Te poți întoarce la un an din concediul de îngrijire copil. Poți depune documentele pentru stimulent insertie. Nu vei primi acest stimulent în luna tatalului, indiferent dacă o ia sau nu.

 • Avataranca zice

  Buna ziua, fetita implineste 2 ani in 30 iulie. Planul nostru a fost ca eu sa ma intorc in jur de 25-30 mai la job, inainte sa faca fetita 1 an si 10 luni, sa isi ia sotul o luna astfel incat sa beneficieze si el de luna tatalui si sa ia indemnizatie pe luna respectiva si sa ma incadrez si eu la stimulentul de insertie. Citind comentariile de aici ceva nu imi e clar. Daca el isi ia luna tatalui eu pierd stimulentul pentru luna lui sau pierd pentru toate lunile pana face fetita 3 ani?MUltumesc.

  • Bună, Anca,

   Nu vei lua stimulent pentru luna tatălui, după care totul va reveni la normal și vei lua până când fetița va împlini 3 ani.
   Statul nu poate plăti două indemnizații pentru copil în același timp. Dacă tatal ia indemnizatie crestere copil pentru o lună, tu nu vei fi plătită în acea lună.

   • AvatarRaluca zice

    Buna ziua, deci pt a beneficia de stimulent tatal isi ia luna tatalui de la 1 an si 10 luni pana la 1 an si 11 luni? Am inteles bine?

    • Bună, Raluca,

     Tatăl își ia luna lui de la 1 an și 11 luni la 2 ani ai copilului.

     • AvatarDaniela zice

      Buna seara,
      Doresc sa beneficiez si eu de stimulent si sa isi ia tatal la 1 an si 10 luni, este obligatoriu la 1 an si 11 luni?
      Este cumva obligat tatal sa fie angajat in momentul intrarii in luna tatalui? Mentionez faptul ca are 24 luni lucrate inaintea nasterii.
      Multumesc

     • Bună, Daniela,

      Din informațiile noastre, tatăl are libertatea de a alege luna ȋn care să intre ȋn concediul de creștere copil. Înainte de a lua o decizie, este important să întrebi și la Direcția de Asistență Socială din orașul/sectorul unde locuiți. Nu este obligatoriu să fie angajat în momentul intrării în luna tatălui, trebuie doar să îndeplinească condiția de a fi înregistrat venituri impozabile timp de 12 luni în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului.

 • AvatarMaria zice

  Buna ziua!
  In 7 August face bebe 2 ani, iar tatăl nu își va lua luna lui.
  Cu cât timp trebuie sa ma întorc la lucru ca sa nu rămân descoperită cu luna tatalui? La 1 an și 11 luni adică in Iulie, deci practic as fi plătită doar 1 an și 10 luni? Sau la 2 ani adică in August, ținând cont ca indemnizația se plătește cu o luna in urma?!
  Mulțumesc anticipat!

  • Bună, Maria,

   Ia legătura cu Direcția de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești. Ține cont de faptul că nu vei primi indemnizatie crestere copil in luna tatalui si nici stimulent (în cazul in care vei reveni la job la 1 an și 10 luni al copilului). În cazul acesta, e mai avantajos să te întorci la serviciu cand copilul are 1 an si 10 luni si in luna tatalui sa primesti salariu.

 • AvatarIasmina zice

  Buna!
  M-am intors la servici inainte de cele 90 de zile si urmeaza sa beneficiez de insertie pana in decembrie.
  Intre timp am ramas din nou insarcinata si o sa nasc la sfrasitul lui iulie.
  Pana in momentul nasterii o sa lucrez, apoi o sa intru in cele 126 de zile de prenatal…
  Insertia se primeste si pe durata prenatuluilui pana cand implineste primul copil 3 ani sau se sisteaza odata cu intrarea in prenatal?
  Multumesc!

  • Bună, Iasmina,

   Din informatiile noastre, stimulentul de insertie se sistează în momentul în care vei primi prenatal. Este nevoie să anunți la Direcția de Asistență Socială.

 • AvatarJurju cristian zice

  Sarut-mana!
  Am si eu cateva nelamuriri si doresc sa ma ajutati dvs.
  Eu si sotia mea ne am casatorit in SUA si urmeza sa avem un copil, care se va naste in luna august tot in SUA.
  Pot beneficia de indemnizatie si cine trebuie sa depuna dosarul?
  Ma refer ca tb neeaparat un parinte sau poate si o persoana imputernicita.

  Mentionez ca suntem cetateni romani, avem domiciliile in Romania, suntem angajati la firma din Romania.

  • Bună, Cristian,

   Condițiile pentru a beneficia de indemnizatie crestere copil sunt: sa aveti domiciliul in Romania si sa fi lucrat in tara in ultimele luni anterioare nasterii copilului. Incearca sa iei legatura prin e-mail/telefon cu Directia de Asistenta Sociala din orasul/sectorul unde ai domiciliul, prezintă situația si vezi dacă poți trimite documentele pe e-mail. Oricare dintre părinți poate beneficia de această indemnizatie de crestere copil, conditia este să nu fie angajat in acelasi timp cat primeste indemnizatie.

 • AvatarGhorghe zice

  Buna ziua baiatul meu s a nascut pe 20 martie pe data de 04 mai sotia face 42 zile de post natal am inteles ca dupa aceste zile incepand cu a 43 zi se poate ca unul dintre noi sa depuna dosarul de indemnizatie ptr cresterea copilului pana la doi ani, noi avem servici amandoi si am decis sa mi iau eu CCC. Dar vreau sa stiu daca se poate ptr ca eu am fust in somaj tehnic de pe data de 30 martie pana pe 04 mai si mi s a spus sa nu ma m ai intorc la munca dupa aceasta data 04 mai adica sa imi dau demisia, eu nu am semnat nimic deci nu stiu ce sa zic si daca s ar putea cum raane cu sotia trebuie sa si dea demisia sau concediu fara salar cum sa procedez. MULTUMESC

  • Bună, Gheorghe,

   Condiția ca tatăl să poată să ia concediu de creștere copil este să fi înregistrat venituri impozabile timp de 12 luni în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului. Așadar somajul tehnic si demisia nu te afectează. Ia legătura cu Direcția de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești pentru mai multe detalii.

 • AvatarAlina zice

  Buna ziua. Sunt in crestere copil si am optat pentru 2 ani. Sotul nu lucreaza si vreau sa stiu daca luna tatalui este obligatorie,cum procedez? In cazul acesta voi lua indemnizatia doar 23 de luni?

  • Bună, Alina,

   În luna tatalui, persoana care a stat in concediu crestere copil nu va lua indemnizatie, beneficiaza de aceasta indemnizatie doar 23 de luni. Din pacate, tatal nu poate depune actele pentru luna lui daca nu lucreaza, nu realizeaza venituri.
   Una dintre condiții este să aducă la DGASP decizia de suspendare a contractului de muncă, în original sau conform cu originalul, de la locul de muncă.

 • AvatarMariana zice

  Bună ziua,

  Bebe 1 împlinește 1 an pe 2 Septembrie.
  Bebe 2 se va naște pe 15 Septembrie.
  1. Dacă ma intorc la munca și întru în concediu prenatal, ma afectează la indemnizație?
  2. Indemnizația va fi mai mica pentru bebe 2, în comparație cu indemnizația luata la bebe 1?
  3. Dacă tatal nu se încadrează să-și ia luna pentru bebe 1, am înțeles ca o pot lua tot eu, dar nu mai întru în prenatal? Adică nu ma mai întorc nici la munca.
  4. Îmi afectează indemnizația dacă nu întru deloc în prenatal?
  Va mulțumesc frumos!

  • Bună, Mariana,

   1. Prenatalul se va calcula din indemnizatia crestere copil.
   2. În cazul in care indemnizatia crestere copil pentru al doilea copil este mai mică (decât la primul copil), ți se va acorda aceeași indemnizație ca la primul copil.
   3. Nu poți lua luna tatălui dacă tu ai fost în concediu crestere copil. Este dreptul celuilalt părinte.
   4. Indemnizatia nu este afectata daca nu intri in prenatal. În prenatal inseamna sa ai si venituri mai mici (85% din indemnizatia de crestere copil) care se vor resfrange si asupra indemnizatiei crestere copil.
   După naștere poți depune direct actele pentru cea de-a doua indemnizație și să iei aceeași sumă ca la primul copil. Discută aceste aspecte și cu Direcția de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești.

 • AvatarAna zice

  Buna ziua! Urmeaza sa ma intorc la munca in August, cand cea mica va avea 1an si 9 luni. Sotul vrea sa isi ia luna tatalui pentru a putea sta cu cea mica pana incep cresele. Am inteles ca luna aceea nu voi lua stimulent si il voi lua dupa ce va termina tatal luna lui. Este posibil ca tatal sa stea cu bebelusa si 2 luni si sa iau stimulentul dupa aceea sau ei au dreptul doar la 1 luna? Multumesc

  • Bună, Ana,

   Tatăl are dreptul doar la o lună de stat acasă cu copilul. Cât timp el va fi plătit pentru îngrijire copil, tu nu vei primi stimulentul.

   • AvatarAna zice

    Multumesc pentru raspuns. Daca eu vreau sa ma intorc la serviciu pentru a putea lua stimulentul, trebuie sa ma intorc inainte cu 60 zile, fara luna tatalui sau in cele 60 de zile sunt incluse si cele 30 zile pentru luna tatalui?

 • AvatarNicoleta zice

  Buna ziua am si eu o intrebare daca vrem sa renuntam la stimulent si sa intre in prenatal se poate? Copilu are 6 luni. Tatal copilului ia stimulent.

  • Bună, Nicoleta,

   Din informațiile noastre, tatal nu poate intra in prenatal. Intreaba acest aspect si la Casa de Asigurari de Sanatate.

   Iata pe ce ne sustinem afirmatiile:

   Conditiile pentru a beneficia de indemnizatie de maternitate:

   ai domiciliul sau reședința pe teritoriul României
   prezinți certificatul medical care atestă starea de graviditate, eliberat de medicul curant
   ai cotizat cel puţin 6 luni pentru contribuția de concedii și indemnizații. Contribuția aceasta o plătesc angajatorii pentru fiecare contract de muncă, lunar. Dacă nu ești salariată, dar obții venituri ca persoană fizică autorizată, poți plăti contribuțiile, prin contract de asigurare cu Casa de Asigurări de Sănătate.

   Cine beneficiază de concediu de maternitate
   Indemnizația de concediu de maternitate se acordă beneficiarei (asigurata care îndeplinește condițiile menționate pentru a primi indemnizația) sau alte persoane:
   a) reprezentantul legal sau mandatarul desemnat prin procură specială de catre acesta (art. 39 din O.U.G. nr. 158/2005);
   b) dacă salariata a decedat, indemnizația de maternitate se plătește:
   – soțului supraviețuitor;
   – copiilor ;
   – părinților ;
   – în lipsa acestora, persoanei care dovedește ca a îngrijit-o pana la data decesului.

 • AvatarAndreea zice

  Buna ziua! Ma aflu in concediu de crestere si ingrijire copil dar am optat sa primesc stimulent deoarece pe langa serviciu am si o firma careia trebuia sa ii suspend activitatea asa ca am ales sa renunt la indemnizatie si sa primesc stimulentul. Intrebarea mea este: cand trebuie sa ma intorc la locul de munca?

  • Bună, Andreea,

   Pentru a lua stimulent de insertie, trebuie să revii la job cu cel putin 60 de zile calendarististice inainte ca juniorul/junioara să împlinească 2 ani.

 • AvatarCristi17 zice

  Buna seara! Am si eu o nelamurire; pe altele le-am limpezit citind pagina aceasta.
  Sotia, care este inca in indemnizatie de crestere a copilului, trebuie sa se intoarca la vechiul loc de munca sau se poate angaja oriunde atata timp cat depune actele pentru stimulent inainte cu 60 de zile de implinirea a 2 ani a micutei noastre?
  Intreb asta, fiindca am depasit cele 90 de zile pana la implinirea celor 2 ani pentru a face notificarea catre angajator…
  Eu nu doresc “luna tatalui”. 🙂

  • Bună, Cristi,

   Soția se poate angaja oriunde, condiția pentru a lua stimulent de inserție este să realizeze venituri impozabile. Să se angajeze mai intai pentru a primi adeverinta din partea angajatorului (că a început munca) și apoi să depună actele pentru stimulent cu înainte cu 60 de zile înainte de a împlini copilul 2 ani. Sa incerce si la vechiul angajator, poate este de acord să reia colaborarea cu sotia.

   • AvatarCristi17 zice

    Mulțumesc frumos pentru răspuns!
    Situația la vechiul angajator este destul de delicată din cauza pandemiei. Că veni vorba, din aceeași cauza, pe timpul situației de urgență, am înțeles că nu poți depune niciun document. Este o altă nedumerire, dar nu atât de importantă, fiindcă până pe 4 iunie, când se isprăvesc cele 22 de luni, e vreme suficientă să rezolvăm problema angajării și să depunem documentația.
    O zi frumoasă!

 • AvatarAnca zice

  Buna ziua,
  Luna tatălui se poate lua oricand in cele 24 luni? Dupa luna tatălui (daca o ia cand are copilul 1 an ) mama mai poate intra inapoi in concediu de creștere copil?
  Multumesc

  • Bună, Anca,

   Este nevoie să discuți acest aspect cu Direcția de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești.

 • AvatarAlina zice

  Bună ziua. Cu cât timp înainte de împlinirea vârstei de 2 ani a copilului ar trebui sa revin la serviciu, în condițiile în care nu doresc stimulentul de inserție, iar tatăl posibil sa nu poată sta cu el luna prevăzută de lege?mulțumesc

  • Bună, Alina,

   În cazul acesta nu ai nicio condiție din partea statului, te poți întoarce chiar în ziua când implineste copilul 2 ani sau cu o zi-două mai devreme. Discută cu angajatorul data revenirii tale la job.

 • AvatarAna-Maria zice

  Buna dimineata,
  Scrie in articol ca daca tatal lucreaza in strainatate se depune o cerere cum ca nu se incadreaza pentru luna tatalui si mama ia indemnizatie si pentru acea luna. Unde se gaseste aceasta cerere si unde se poate depune? Cu multumiri.

  • Bună, Ana-Maria,

   Trebuie să iei legătura cu Direcția de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești.

 • AvatarAna-Maria zice

  Daca ultima luna de acordare indemnizatie crestere copil a fost luna martie, apoi urma luna tatalui, insa pentru perioada de urgenta a fost anuntata prelungirea platii indemnizatiei, ce se intampla? Ia mama indemnizatie in continuare pana la finele instituirii situatiei de urgenta, fara sa se mai tina cont de luna tatalui? Multumesc.

  • Bună, Ana-Maria,

   Din informațiile noastre, mama ia indemnizație până la finalul stării de urgență: http://www.mmanpis.ro
   Pentru mai multe detalii despre ce se întâmplă cu luna tatălui, ia legătura cu Direcția de Asistență Socială din orașul/sectorul unde locuiești.

 • AvatarDiana zice

  Buna ziua! Am o intrebare…in cazul in care nu doresc sa primesc stimulentul de insertie, pot ramane acasa cu cel mic pana face 2ani? In cazul acesta ce se intampla cu luna pentru tată si cu indemnizatia mea( primesc indemnizatie pentru toate cele 24luni de stat acasa cu, copilul?) Multumesc!

  • Bună, Diana,

   Poți sta cu cel mic acasă până face doi ani, dar nu vei primi indemnizație în luna tatalui, indiferent dacă acesta o ia sau nu.

   Conform, OUG 111/2010 actualizată în 2018, în situația în care persoana prevazută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia. O opțiune este să ceri concediu fără plată. Cererea pentru concediul fără plată se depune la angajator. Este important de știut că acest concediu fără plată constituie perioada asimilată în cele 12 luni necesare pentru cotizare în situația în care mai apare un copil.

 • AvatarMarian zice

  Buna ziua! Eu lucrez in sanatate de aproximativ 6 ani si ceva. In data de 12.06.2020 primul copil o sa faca 2 ani. In data de 31.03.2020 sa nascut al 2.lea cum procedam in situatia asta. Cumva un pic de vreme se suprapune una peste alta. Cum fac eu cu luna tatalui pot sa o iau acuma sau la sfarsitul celor 4 ani daca o sa mearga sotia mai repede cu 2 sau 3 luni?? Cum ar fi mai bine de procedat. Asteptam un raspuns multumesc! Deocamdata nu am facut nici un demers!

  • Bună, Marian,

   Poți lua luna tatalui pentru fiecare copil, cand acesta va avea un an și 11 luni. Nu se raporteaza. Mai multe detalii este în măsură să-ți ofere Direcția de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești.

  • AvatarRamona zice

   Buna ziua. Fetita mea este nascuta pe 10 august, pentru a beneficia de stimulentul de insertie ar trebui sa ma intorc la serviciu inainte de 10 iunie, asa este? Multumesc frumos!

   • Bună, Ramona,

    Este corect cum ai calculat, pentru a primi stimulentul de inserție este nevoie să te întorci la serviciu cu cel puțin 60 de zile înainte ca junioara să împlineacă 2 ani. Atenție, nu vei primi stimulent în luna tatălui (nici dacă tatîl ia această lună, nici dacă nu ia această lună). Vei primi stimulentul pe următoarele luni, până la vârsta de 3 ani ai copilului.

 • AvatarIoana zice

  Bună ziua, dacă mama se întoarce cu 60 de zile mai repede la servici deci este eligibila pentru stimulent dar tatăl întra în concediu de creștere a copilului pana la vârsta de 2 ani, știind ca mama nu primește stimulent în acest timp dar totuși dosarul trebuie depus în maxim 30 de zile de la reînceperea activității, care ar ordinea depunerii dosarelor astfel încât sa fie totul în regula? De exemplu eu ma întorc în 15. 05 20 la servici sunt plătită de stat pana în 15 și după aceea de către angajator, iar soțul din data de 15 solicita indemnizația de creștere. Care e ordinea de depunere a dosarelor astfel încât sa se facă schimbul corect? Mulțumesc

  • Bună, Ioana,

   Este important să vă informați la Direcția de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiți cand să depuneti actele fiecare.

   Din informațiile noastre, tatăl trebuie să se prezinte cu cel puțin 30 de zile înainte de a implini copilul 2 ani, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) de sector sau la primăria de care aparține.
   Tu vei putea depune actele pentru stimulent insertie, imediat ce te vei intoarce la serviciu si angajatorul iti va da adeverintă din care să reiasă data reluării activității și perioada de ICC – termenul de depunere a dosarului fiind de 30 de zile de la reluarea activității. Dosarul de stimulent va cuprinde și declarația celuilalt părinte în care va spune că dorește să intre în concediu creștere copil. Exemplu: https://dgaspc3.ro/wp-content/uploads/declaratie-celalalt-parinte-stimulent-insertie.pdf
   Din punctul nostru de vedere, tatăl ar trebui să depună mai întâi dosarul, dar, dacă fiecare respectă termenele și dosarele sunt complete, cu toate declarațiile, nu aveti de ce să vă faceti griji. Tatal va beneficia de concediu crestere copil si tu de stimulent de insertie. Este posibil ca plata sa fie făcută cu întârziere sau retroactiv, dar sigur va veni.

 • AvatarGeorge zice

  Buna seara.o sa trebuiasca sa intru si eu in concediul pentru Luna Tatalui.Am inteles ca indemnizatia va fi 85% din net.Eu la acelasi loc de munca am 2 contracte.Unul este pe carte de munca iar altul pe drept de autor.Intrebarea mea este:Se vor lua ambele in calcul?Sau cum se va proceda?

  • Bună, George,

   În Ordonanța de urgență nr 111/2010 se menționează: Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (…), beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară”.

   Atât timp cât pentru veniturile tale din drepturi de autor ai plătit impozit pe venit, sunt luate în considerare.

   Cel mai potrivit este ca înainte de a pregăti dosarul să vorbești la Direcția de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești.

 • AvatarAlina zice

  Buna seara. Am nascut pe data de 15.10.2018 si cand am depis actrle pentru indemnizatie pe 3 ianuarie 2019 am optat pentru doi ani de stat cu copilul. Sotul nu a lucrat cu forme legale deci nu ar putea sa intre in luna tatalui. Intrebarea mea este va rog, sunt obligata sa ma intorc la munca la 1 an si 10 luni sau daca stau acasa pana face fetita 2 ani nu mai primeac indemnizatie 24 de luni?

  • Bună, Alina,

   Dacă alegi să stai acasă până când fetița va împlini 2 ani, vei primi indemnizatie pana la 1 an si 11 luni al copilului. Ultima luna (pana la 2 ani) este a tatalui (chiar dacă o ia sa nu).
   Dacă te întorci la locul de muncă când cu minimum 60 de zile înainte ca fetița să împlinească 2 ani, vei putea beneficia de stimulent de inserție plătit timp de 12 luni. Reține că în luna tatălui nu vei primi stimulentul de inserție, chiar dacă acesta își ia luna sau nu. Vei începe să-l primești după ce copilul împlinește 2 ani.

 • AvatarAndreea zice

  Bună ziua! In iulie copilul va avea un an și 10 luni. Mama beneficiara de concediu de creștere copil nu se poate întoarce la munca până la această dată și nu va lua stimulentul de inserție dar mai are dreptul la indemnizație in continuare? Iar luna tatălui se pierde daca acesta nu realizează venituri? Mulțumesc.

  • Bună, Andreea,

   Vei lua indemnizație de crestere a copilului până la 1 an și 11 luni al copilului, ultima lună (până la 2 ani) fiind dedicată tatălui (chiar dacă acesta o ia sau nu, nu vei fi plătită). Intr-adevar se pierde dacă nu realizeaza venituri.

 • AvatarMihalas zice

  Buna ziua .sunt in ccc si vreau sa ma reîntorc la munca cu 60 de zile inainte de a face bebe 2 ani.Am anuntat la departamentul resurse umane la serviciu si de acolo evită reangajarea mea pe motiv ca nu au punctul de lucru deschis din cauza pandemiei….pe 4 iunie trebuie sa mi se deschida contractul .Ma puteti ajuta cu un sfat va rog ce e de facut.Multumesc!

  • Bună, Mihalas,

   În Legea 89/2019 care vine cu modificări la Ordonanța de Urgență 111/2010 este prevăzută obligația salariatului/salariatei, care intenționează să revină la locul de muncă pe durata în care are dreptul să beneficieze de concediu pentru creșterea copilului, de a informa angajatorul cu cel puțin 30 de zile înainte cu privire la reluarea raportului de muncă sau de serviciu. Dacă salariatul/salariata respectă această obligație îi este interzis angajatorului să restricționeze accesul acestuia/acesteia la stimulent de insertie.

   Conform articolului 25, alineatul (6) din Legea 89/2019: Este interzis angajatorului să restricționeze accesul salariatei/salariatului la acordarea stimulentului de inserție prevăzut la art. 7 alin. (2), dacă aceasta/acesta și-a îndeplinit obligația prevăzută la alin. (5).

   Îți recomandăm să iei legătura cu un avocat specializat în dreptul muncii pentru a te îndruma.

 • AvatarVioleta zice

  Am nascut in 2018 pe 11/07. Am depus dosarul de indemnizatie pana in 15/08. Am avut drept la indemnizatie pt 12 luni lucrate,dar cand am aflat de sarcina nu mai aveam servici. Am vazut acea lege cu luna tatalui,nu suntem casatoriti,si el nu este in tara pt a o lua,cand ar fi ultima luna de indemnizatie ce as putea sa o mai iau si daca eu nu am loc de munca de ce nu as putea lua cele 24 de luni? Pun aceasta intrebare deoarece eu sunt cea care a contribuit la stat ,nu sotul. Cand am depus dosarul am indeplinit toate conditiile si nu mi s-a spus de aceasta lege cu luna tatalui. Deci precizez inca o data…nu eram angajata cand am descoperit sarcina …deci nu am unde sa ma intorc la munca.

  • Bună, Violeta,

   Indemnizație pentru creștere copil vei lua pănă la 1 an și 11 luni al copilului, ultima lună (până la 2 ani) este a tatălui și statul nu plătește mamei indemnizație pentru această lună, chiar dacă tatăl ia sau nu.

   Iată prevederile OUG 111/2010

   ART. 11
   (1) Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă
   pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum şi
   celor aflate în situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), începând cu această dată, în situaţia în care ambele
   persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
   a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre
   persoanele care nu a solicitat acest drept;
   b) în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt
   părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.
   (2) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. b), persoana care a solicitat iniţial concediul şi indemnizaţia
   pentru creşterea copilului poate opta pentru concediu fără plată sau, după caz, pentru realizarea de
   venituri supuse impozitului.
   (3) În cazul în care persoana care a solicitat iniţial concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului
   optează pentru concediu fără plată, acesta constituie perioadă asimilată în sensul art. 2 alin. (5) lit. i).

   In perioada in care cealalta persoana beneficiaza de dreptul la concediul propriu de crestere a copilului de cel putin o luna, dreptul celuilalt parinte la indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda, conform prevederilor OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin HG 52/2011 , cu modificarile si completarile ulterioare.

 • AvatarAlina zice

  Buna ! Dacă mă aflu in prezent in CCC , pot demisiona abia când copilul împlinește 2 ani ? Sau trebuie sa îmi dau demisia mai devreme ? Mulțumesc !

  • Bună, Alina,

   Concediul de creștere copil până la 1 an și 11 luni este dreptul tău, dar poți să te întoci oricând la muncă după cele 42 de zile de concediu de lâuzie și îți poți da demisia.

 • AvatarIna zice

  Buna ziua.Cele 60 de zile pt reluarea activitatii sunt calendaristice sau lucratoare?Data reinceperiii serviciului o calculez eu?

  • Bună, Ina,

   Cele 60 de zile sunt calendaristice. Data o calculezi tu. Pentru a fi sigură că ai calculat corect și că Direcția de Asistență Socială îți acceptă dosarul, poți discuta înainte cu un reprezentant al acestei instituții.

 • AvatarManea Stefania zice

  Buna ziua!
  Am si eu nevoie de o lamurire !
  Eu am nascut in ianuarie 2019, cand trebuie sa ma intorc la serviciu pentru a beneficia de stimulent de insertie daca tatal nu isi ia luna tatalui?
  Cum calculez data exacta? Numar inapoi de la data de naștere a copilului? Sau pur si simplu numar de la începutul lunii de naștere?
  Imi cer scuze,dar sunt total bulversată si nu mai inteleg nimic.
  O zi buna!

  • Bună, Stefania,

   Pentru a beneficia de stimulent de inserție numără înapoi 60 de zile calendaristice de la data de naștere a copilului. Poți verifica dacă ai calculat corect și cu reprezentanții Direcției de Asistență Socială, unde unrmează să depui actele pentru stimulent.

 • AvatarCiunel Marina zice

  Dacă copilul face 2 ani pe 30octombrie iar tatăl nu isi ia luna tatălui cand trebuie să încep munca …daca incep pe 30 august in iulie mai iau indemnizația sau trebuie sa incep cu 90 de zile daca tatăl nu isi ia luna

  • Bună, Marina,

   Dacă dorești să primești stimulent de inserție trebuie să te întorci la serviciu cu minimum 60 de zile calendaristice înainte de a împlini copilul 2 ani. Indiferent de care e decizia tatălui (dacă își ia luna sau nu), tu nu vei fi plătită la un an și 11 luni ai copilului, prin urmare e mai avantajos să te întorci la serviciu când acesta are 1 ani și 10 luni și să primești salariu și apoi stimulent de inserție.

  • AvatarMaria zice

   Dacă nu vă supărați am și eu o întrebare.
   Dacă tatăl nu își poate lua luna tatălui iar eu nu pot sa mă întorc mai devreme la muncă până când iau indemnizația de creștere copil? Până când face copilul 2 ani?

   • Bună, Maria,

    Vei lua indemnizație de creștere copil până la 1 an și 11 luni ai copilului.

 • AvatarLUCIAN zice

  Buna ziua,
  Am si eu nevoie de o lamurire!
  Am doi copii,unul de 3 ani si 4 luni ,si celalalt de 1 an si 6 luni,sotia, a stat acasa de cand s-a nascut primul copil ,si eu trebuie sa stau acasa 2 luni,Al doilea copil implineste 2 ani pe data de 04.12.2020.
  Cand trebuie sa depun eu actele,ca tata pentru a beneficia de indemnizatie,pentru acele 2 luni?
  Va multumesc !

  • Bună, Lucian,

   Tatăl are dreptul la doar o lună de concediu de creștere copil, de la 1 an și 11 luni ai copilului până la 2 ani ai acestuia. Această perioadă nu se cumulează cu cea de la primul copil, în cazul în care nu ai luat-o în urmă cu un an și cinci luni.
   Actele le poți depune la Direcția de Asistență Socială cu cel puțin 30 de zile înainte ca juniorul să împlinească 2 ani.

   • AvatarMircea Ramona Elena zice

    Buna ziua.Eu sunt in Ccc daca tatăl să își ia luna tatălui cu 90 de zile înainte de a face copilul doi ani??După luna tatălui daca tatăl se întoarce cu 60 de zile înainte de a face copilul 2 ani poate beneficia el de stimulent???Copilul împlinește 2 ani pe 20 octombrie de la ce daca trebuie depuse actele pentru ambele variante??

    • Bună, Ramona,

     Luna tatălui este de la 1 an și 11 luni ai copilului la 2 ani.

     Din informațiile noaste, stimulentul de inserție se acordă persoanei care a fost în concediu creștere copil și nu celuilalt părinte care a fost o lună în creștere copil. Este important să întrebi și la Direcția de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești.
     Pentru luna tatălui actele se depun cu 30 de zile înainte de a lua această lună, pentru stimulent de inserție, dosarul trebuie depus în termen de 60 de zile lucrătoare de la data reluării activității.

 • AvatarMadalina zice

  Buna ziua!
  Daca ma intorc la serviciu cu 60 zile inainte de a implini copilul 2 ani, iar tatal intra in concediu in aceeasi perioada, voi mai ramane eligibila pentru stimulentul de insertie? Sau ar trebui sa ma intorc cu 90 zile mai repede?
  Multumesc anticipat!

  • Bună, Mădălina,

   Dacă te întorci la serviciu cu 60 de zile înainte de a împlini copilul 2 ani și tatăl își ia luna luni, ești eligibilă pentru stimulent de inserție. Depune actele pentru stimulent la câteva zile după de te întorci la job și obții adeverința și decizia de reluare a activitîții de la angajator.

 • AvatarMadalina zice

  Buna ziua!
  Dacă eu nu ma reîntorc la serviciu, iar tatăl își ia luna lui de concediu, copilul primește acea indemnizație de 650 lei pana la vârsta de 3 ani dacă tatăl se întoarce după o luna înapoi la serviciu?
  Mulțumesc!

  • Bună, Mădălina,

   Este nevoie să te întorci la serviciu cu 60 de zile înainte de a implini copilul 2 ani. Tatăl își poate lua luna lui – de la 1 an și 11 luni ai copilului la 2 ani. Apoi se poate întoarce la serviciu. Tu nu vei primi stimulent în luna aceea, vei primi de la 2 ani ai copilului la 3 ani.

 • AvatarAdrian zice

  Bună seara!
  Cand se poate intoarce mama la serviciu, astfel incat sa primeasca stimulent de insertie, dar si tatal sa poata intra in concediu de crestere pana la finalul perioadei?

  Este posibilă următoarea variantă : tatal intra de la 1 an si 10 luni ale copilului la doi ani ale acestuia in concediu de crestere, mama va primi stimulent de insertie dupa ce juniorul va implini varsta de doi ani, timp de 12 luni.

  • Bună, Adrian,

   Pentru a beneficia de stimulent de inserție, mama trebuie să se întoarcă la serviciu cu minimum 60 de zile înainte de a implini copilul 2 ani.
   Luna tatălui este de la 1 an și 11 luni ai copilului la 2 ani, dar având în vedere că mama se întoarce mai devreme la serviciu, poți discuta la Direcția de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiți pentru a vedea dacă o poți lua la 1 an și 10 luni. Teoretic tatăl poate opta pentru luna lui oricând în cei doi ani de creștere a copilului.
   Mama nu va primi stimulent pentru luna când tu vei lua concediu de creștere copil.

 • AvatarAnca zice

  Buna ziua, copilul meu implineste 2 ani pe 6 Feb 2021. Inteleg ca pentru a beneficia de stimulentul de insertie pana la 3 ani, trebuie sa revin la job cu cel putin 60 zile inainte de 2 ani… adica inainte de 6 decembrie 2020. In perioada 6 dec 2020- 6 Feb 2021,tatal poate intra 1 luna in CCC, timp in care mie mi se suspenda stimulentul de insertie. Poate fi orice perioada de 30 zile in intervalul acesta? Dupa ce tatal revine la job, eu primesc incontinuare stimulentul de insertie? Va multumesc!

  • Bună, Anca,

   Tatăl poate lua luna lui de la 1 an și 11 luni ai copilului până la 2 ani ai acestuia. Întreabă la Direcția de Asistență Socială dacă puteți alege perioada tatălui.
   Stimulentul tău se suspendă cât timp tatăl este în concediu creștere copil. După ce acesta revine la job vei primi în continuare stimulentul de inserție.

 • AvatarCosmin zice

  buna seara. Inainte Cu cât timp trebuie sa se întoarcă tatăl la serviciu pentru a beneficia de acei 650 RON de la stat. Multumesc mult

  • Bună, Cosmin,

   Dacă tu ai optat să stai în concediu creștere copil cea mai mare parte din perioadă, atunci trebuie să te întorci cu minimum 60 de zile îaninte ca acesta să împlinească doi ani.
   Nu poți primi stimulent de inserție dacă ai stat doar în luna tatălui. În acest caz, dreptul la stimulent de inserție îi revine mamei.

 • AvatarIuliana Moldovan zice

  Buna seara, vin si eu cu o intrebare. Am fost in co de crestere al copilului mi am reluat activitatea de la dat de 1 mi am depus dosarul ptr stimulent dar, ce tip de cerere este necesar pentru a completa sotul meu cum, ca nu vrea sa stea o luna acasa ai nu va beneficia de indemnizatie.?

 • AvatarValentina zice

  Buna ziua,

  Se poate intra in concediul de crestere copil combinat? Sa stau eu 1 an iar tatal 1 an? Sau trebuie decis de la inceput cine ?

  Multumesc.

  • Bună, Valentina,

   Din informațiile noastre, se poate. Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, cel puțin o luna din perioada totală a concediului de creștere a copilului îi e alocata parintelui care nu a cerut acest drept.
   De aceasta indemnizație pot beneficia atât mama, cât și tatăl dacă au obținut venituri salariale în cel putin 12 luni din ultimii doi ani de dinaintea nașterii copilului.
   Mama trebuie să anunțe Direcția de Asistență Socială și tatăl să-și depună actele chiar atunci sau la scurt timp după aceea. Este important să știi că nu vei primi stimulent de inserție până când tatăl revine la job.
   Recomandarea noastră este să vorbești la Direcția de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești, pentru a afla toate detaliile.

 • AvatarLaura zice

  Buna ziua, am o intrebare: copilul implineste 2 ani pe 02.10.2020. Când ar trebui sa ma întorc la serviciu dacă vreau sa primesc stimulent sau în cazul în care nu vreau stimulent? Mulțumesc frumos

  • Bună, Laura,

   În cazul în care dorești stimulent de inserție, trebuie să revii la job pe 2 august.
   În cazul în care nu dorești, poți sta acasă până la 1 an și 11 luni ai copilului, iar apoi își poate lua tatăl luna lui. Cert e că de la 1 an și 11 luni ai copilului până la 2 ani mama nu primește indemnizație de creștere a copilului chiar dacă tatăl își ia sau nu luna lui.

 • AvatarAngelica zice

  Bună! Ma ajuți și pe mine cu un răspuns te rog din suflet?
  Fetita s-a născut pe 29.01.2019. Eu iau indemnizație de crestere copil, dar nu ma mai pot întoarce la servici căci nu am cu cine sa o las.. Cum pot face sa ia stimulent tatăl?trebuie sa între el în cic 1 luna și apoi poate lua stimulent? Îmi poți spune ce sa fac exact ca să nu pierd stimulentul?

  • Bună, Angelica,

   Este important să discuți cu reprezentanții Direcției de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești.

   Conform OUG 111/2010, ART. 8, alineatul (1) De indemnizaţia lunară şi stimulentul de inserţie prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă beneficiază oricare dintre părinţii fireşti ai copilului, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.

   Condiția, conform art. 7 din aceeași Ordonanță de Urgență, este ca , în perioada în care ești îndreptățit să beneficiezi de concediul pentru creşterea, copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţii venituri supuse impozitului. Este posbil ca stimulentul să poată fi acordat doar mamei dacă revine la muncă cu cel puțin 60 de zile înainte de a implini copilul doi ani.

   O zi frumoasă!

   • AvatarAngelica zice

    Dar dacă eu întrerup acum cic la 1an și 6 luni ai copilului și face tal dosarul și sta 2 luni el în cic, apoi poate face el dosarul sa ia stimulent? Reîncepe activitatea cu 60zile înainte sa facă 2ani copilul..

    • AvatarAngelica zice

     *face tatăl dosarul

    • Bună, Angelica,

     Te sfătuim să discuți cu reprezentanții Direcției de Asistență Socială care te pot îndruma.

 • AvatarNicolae zice

  buna ziua,
  in cazul tatalui, cate zile de concediu crestere copil are voie legal sa ia?
  30 sau 60?
  multumesc.

  • Bună, Nicolae,

   Tatăl are dreptul la 30 de zile de concediu, de la 1 an și 11 luni ai copilului la 2 ani, dar poate lua și mai multe dacă mama întrerupe concediul de creștere a copilului.

   • AvatarSmeu zice

    Buna ziua.ca tata cat trebuie sa astepti de la nasterea copilului sa intri in concediul de paternitate am vazut ceva de 42 zile..cele 42 de zile sunt lucratoare?sau de la nasterea copilului 42?

    • Bună, Ionuț,

     Poți depune actele pentru concediu creștere copil la 42 de zile calendaristice de la nașterea copilului. Cel mai bine este ca înainte să suni la Direcția de Asistență Socială din orașul/sectorul unde locuiești pentru a le prezenta cazul tău și a obține îndrumări.

 • AvatarLupu Corina zice

  Buna ziua, daca tatal a avut venituri inainte de nasterea copilului, dar nu a vrut acea luna de CCC, iar eu am stat acasa pana cand copilul a facut 2 ani, respectiv data 28.07.2020, am depus declaratia tatalui in care reiese ca refuza acea luna, dar mi s-a spus spus ca deja apar la plata pentru luna iulie, in cazul in care in luna august primesc acea suma de bani pentru luna iulie( luna in care copilul a facut 2 ani), cum se procedeaza? Acea suma poate sa mi se ceara inapoi? Daca da, cam in cat timp ar trebui sa primesc decizia de a inapoia banii, poate dura si cateva luni?? Multumesc.

  • Bună, Corina,

   Te sfătuim să întrebi la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială din județul unde locuiești. Îți vor spune exact cum se procedează în acest caz.

   • AvatarGrosu E zice

    Buna ziua ! Mai este valabilă luna de concediu pentru tata daca mama este in timpul concediului de creștere copil care are 1 an si 2 luni , si intre timp primește si stimulentul pentru copilul care are 2 luni ?…cand ar trebui să merg sa depun actele pentru indemnizație.la cel de al doilea copil ?
    Ca sa ma înțelegeți , al doilea copil a venit cand primul avea 1 an si eram in concediu

    • Bună,

     Te rugăm să ne lămurești. Nu este foarte clară situația. Este vorba de stimulentul de inserție? Cine îl primește?
     Actele pentru cel de-al doilea copil le poți depune începând cu cea de-a 42-a zi de la nașterea acestuia.

 • AvatarIoana zice

  Buna ziua! O intrebare, va rog: daca tatal nu isi ia luna si eu nu doresc sa ma intorc mai repede, cat sa beneficiez de stimulentul de insertie, exista posibilitatea sa raman in crestere copil pana ce acesta implineste 2 ani, fara a solicita fara plata la angajator, ci doar pur si simplu fara a primi nici o suma din partea statului? Sau ce optiuni am? Copil nascut pe 10 oct.2018. Multumesc!

  • Bună, Ioana,

   Sigur, există această posibilitate. Dacă ești angajată este important să anunți angajatorul despre decizia ta de a sta cu copilul până când împlinește 2 ani.
   Concediul fără plată te-ar ajuta astfel: constituie perioada asimilată în cele 12 luni necesare pentru cotizare în situația în care mai apare un copil.

 • AvatarAdriana zice

  Buna ziua, va rog daca ma puteti lamuri intr-o chestiune. Eu am revenit la locul de munca atunci cand copilul a implinit 1 an si 6 luni, iar sotul a intrat in concediu de crestere a copilului in locul meu. Eu voi solicita stimulentul de insertie atunci cand sotul isi va relua activitatea, dar nu stiu cum se va face plata: retroactiv, inclusiv lunile in care sotul a fost in CIC sau doar din momentul in care depun dosarul? Va multumesc.

  • Bună, Adriana,

   Banii pentru stimulent sunt socotiți începând cu prima zi în care soțul nu mai este în concediu creștere copil. Din experiența noastră, îți putem spune că aceștia sunt încasați în următoarea lună după ce copilul împlinește doi ani. Nu vei primi stimulent pentru lunile în care soțul a stat acasă cu copilul, pentru că statul nu poate plăti două indemnizații.

   • AvatarSimona zice

    Bună ziua!
    Sunt în concediu de creste copil,cel mic are 1 an și 3luni. Doresc sa încep munca și sa intre soțul în ccc! Întrebarea mea este pana când poate sa stea soțul în ccc? Și de stimulentul de inserție cine beneficiază, după, eu sau soțul? Mulțumesc anticipat!

    • Bună, Simona,

     Sigur, soțul poate să intre în concediu creștere copil și, cu luna tatălui, poate sta până la 2 ani. Pentru stimulentul de inserție puteți depune actele oricare dintre voi dacă realizați venituri supuse impozitului pe venit. Acesta se va acorda după ce copilul împlinește 2 ani, nefiind posibil să se acorde în același timp indemnizație creștere copil și stimulent de inserție.

 • AvatarFaga zice

  Daca tatal nu isi ia ultima luna ,si mama sta acasa pana se termina maternitatea,atunci mama mai ia banii pe ultima luna?

  • Bună,

   Indemnizația de creștere a copilului se acordă până la 1 an și 11 luni ai copilului. Ultima lună (până la 2 ani) este a tatălui – timp în care mama nu primește indemnizație chiar dacă tatăl își ia sau nu această lună.

 • AvatarSilviu Popovici zice

  Buna,

  Baietelul nostru va implini 3 ani in 2 ianuarie 2021 (are certificat de handicap ). Daca mama incepe job-ul de la 1 septembrie, eu(tatal) as putea sa intru in CCC pana la data de 2 Oct sau 2 Nov pentru ca mama sa primeasca dupa stimulentul de insertie pana la 4 ani?
  Multumesc

  • Bună, Silviu,

   Poți intra în concediu creștere copil până când băiețelul va împlini 3 ani dacă iei în calcul și luna tatălui. Mama va primi stimulentul după ce tu ieși din concediu, de la 3 ani ai copilului la 4 ani.

 • AvatarIspas Izabella zice

  Bună ziua,
  Am nevoie de o informație. Bebe 1 este născut în 2017,bebe 2 în 2018,am întrat dintr-un CCC în altul. Bebe 2 face 2 ani pe 11.11.2020.M-am informat și limita angajări este 9 septembrie dar trebuie sa declare tatăl ca nu își ia lunile(o luna bebe 1,o luna bebe 2). Ce acte sunt nevoie pentru a declara ca tatăl nu dorește sa ia aceste luni?

  • Bună, Izabella,

   Dacă depui actele pentru stimulent de inserție, veți avea opțiunea de a menționa că tatăl nu dorește să-și concediu de creștere copil. Încearcă să contactezi Direcția de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiți pentru a afla toate detaliile.

 • AvatarGaby zice

  Buna ziua.
  Am un băiat care va face 2 ani pe 28 martie 2021.
  Eu mă pot întoarce la serviciu când el are 1 an și 11 luni pentru a beneficia de stimulent? Cat timp.se primește stimulentul? Doar o lună până împlinește 2 ani??

  • Bună, Gaby,

   Condiția pentru a beneficia de stimulent de inserție este să te întorci la serviciu cu cel puțin 60 de zile înainte ca băiatul tău să împlinească 2 ani. Stimulentul se primește timp de 12 luni, de la 2 ani ai copilului la 3 ani.

 • AvatarFlorin Gabriel zice

  Bună seara doresc sa știu dacă se poate întra în concediu maternal dacă copilul are opt luni va rog un răspuns

  • Bună, Florin,

   Concediul maternal are 126 de zile și se poate lua cu cel puțin 63 de zile înainte de naștere, restul până la 126 de zile, putând fi luat după nașterea copilului.
   Dac te referi la concediu creștere copil și acesta are 8 luni, este important să prezinți cazul tău la Direcția de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești.

 • AvatarCatalina zice

  Buna seara!
  Am inteles din lege ca in timpul lunii tatalui mama are 2 posibilitati:sa si ia concediu fara plata sau sa obtina venituri.
  1.Mama poate obtine venituri oriunde sau la locul de munca unde are contractul suspendat?
  2.Daca tatal decide sa stea in ccc toata perioada de pana la 2 ani ai copilului mama poate sta in concediu fara plata toata această perioada (sau sa obtina venituri din alta parte decat unde are contractul suspendat)?

  • Bună, Cătălina,

   1. Da, poți obține venituri oriunde, nu ești condiționată să revii la locul de muncă unde ai contractul de muncă suspendat.
   2. Sigur, poți sta în concediu fără plată cât timp tatăl este in CCC sau te poți angaja în altă parte.

 • AvatarMaria zice

  Buna ziua!am nevoie urgent de un raspuns! Copilul meu implineste 2 ani peste 4 luni,pe 1 ianuarie..eu am depus actele pentru indemnizatie anul trecut in martie iar prima plata am primit o in mai..daca cel mic implineste 2 ani pe 1 ianuarie,cand ar trebui sa ma intorc la serviciu?

  • Bună, Maria,

   Trebuie să te întorci la serviciu cu cel putin 60 de zile înainte de a împlini copilul 2 ani, pe 1 noimebrie. Te poți angaja într-o altă companie, nu trebuie să te întorci la același angajator. Condiția este să realizezi venituri supuse impozitului pe venit.

 • AvatarMaria zice

  Si inca ceva..mentionez ca in orasul in care eu am lucrat,firma respectiva nu mai are niciun sediu…

  • AvatarMarina zice

   Buna ziua. Eu sunt in CCC, cum as putea sa iau stimulentul de insertie, daca voi fi concediata si ca sa imi găsesc alt serviciu, sunt necesare minim 2 luni.
   Poate intra tatal in CCC si ulterior sa ceara el stimulentul? Si la cate luni trebuie sa intre in CCC, astfel incat sa depuba actele pentru stimulent.
   Multumesc.

   • Bună, Marina,

    În acest caz, e bine să intre tatăl în concediu de creștere copil și ulterior să ceară stimulentul. Atât tatăl, cât și mama se pot încadra pentru stimulent dacă realizează venituri supuse impozitului pe venit.
    Sună la Direcția de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiți și prezintă cazul pentru a te îndruma exact.

 • AvatarLaurentiu zice

  Buna ziua.

  In cazul meu:
  primul copil implineste 2 ani ani in septembrie an curent iar al 2 lea copil e nascut in februarie an curent. Doresc sa aman luna de concediu la finalul implinirii varstei de 1 an si 10 lui a celui de-al doilea-inteleg ca trebuie sa dau un email la ajpis.
  Intrebarea este: Daca sotia nu doreste sa se intoarca la lucru, iar eu nu doresc sa iau cele doua luni de concediu , indemnizatia o sa fie platita 24 luni sau 23 /copil, adica pana implineste un an si 10 luni al doi lea?

  Multumesc

  • Bună, Laurențiu,

   Indemnizația va fi plătită până la 1 an și 11 luni ai copilului, ultima lună fiind a tatălui și nefiind plătită mamei chiar dacă tatăl ia această lună sau nu.

  • AvatarMarina zice

   Buna ziua. Daca eu ma intorc la munca la 1 an si 11 luni ai copilului si peste jumătate de luna mi se suspenda contractul, pentru ca e pe perioada determinata. Poate intra tatal in CCC si cand(1 an si 11 luni, 1 an si 10 luni)?
   Si daca intra tatal in CCC, poate depune pe numele lui actele pentru stimulentul?
   Care ar fi optiunile ca sa primim stimulentul, dacă eu raman fara munca(indiferent cand ma intorc la munca) si va dura minim 2 luni sa găsesc alt serviciu?

   • Bună, Marina,

    Tatăl poate intra în concediu de creștere copil începând cu ziua următoare celei în care tu revii la serviciu, așadar de la 1 an și 11 luni ai copilului la 2 ani.
    În privința stimulentului cel mai bine este să întrebați dacă poate fi acordat la Direcția de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiți.

 • AvatarAna Maria zice

  Buna ziua, baietelul meu face 2 ani pe 2 aprilie 2021, as dori sa ma intorc inapoi la job pentru a beneficia de stimulentul de insertie. Intrebarea mea este ma intorc la job cu 60 de zile inainte de a implini 2 ani baiatul, dar se calculeaza 60 zile calendaristice sau lucratoare? Mulțumesc frumos.

 • AvatarCristina zice

  Buna seara! Se poate prelungi concediul de crestere copil dupa ce împlinește 2 ani?
  Este obligatoriu luna tatălui?

  • Bună, Cristina,

   Concediul de creștere copil nu se poate prelungi după doi ani. Doar în cazul copilului cu handicap acest concediu este până la 3 ani.
   Luna tatălui nu este obligatorie, dar chiar dacă o ia, chiar dacă nu o ia, mama nu este plătită în acea lună.

 • AvatarMaria zice

  Buna ziua! De 3 zile am aflat ca sunt din nou insarcinata in 6 saptanai urmand ca pe 1 ianuarie primul copil sa implineasca 2 ani…ar insemna ca al doilea copil se va naste la 4 luni dupa terminare concediului de crestere copil..mai pot beneficia de indemnizatie si pt al doilea copil ??am nevoie de un raspuns!multumesc!

 • AvatarMaria zice

  Va trebui sa ma reintorc la serviciu ?firma unde am lucrat nu mai detin niciun sediu in orasul in care am lucrat..si nu am nicio informatie despre asta

 • AvatarIulia zice

  Buna ziua! Sunt in urmatoarea situatie: fetita implineste 2 ani pe 1 decembrie 2020, am intrat in ccc in martie 2019. Ar trebui sa ma intorc in noiembrie la munca,fetita avand 1 an si 11 luni pe 1 noiembrie. Pe octombrie mai am dreptul la indemnizatie? De asemenea, din 15 noiembrie am dreptul de a intra in concediul prenatal (cele 63 de zile), fiind din nou insarcinata. Angajatorul imi poate refuza redeschidea contractului de munca din acest motiv? Mentionez ca sunt medic rezident cu contract pe perioada determinata. Va multumesc!

  • Bună, Iulia,

   Da, pe octombrie vei lua indemnizație de creștere copil. Aceasta nu va mai fi acordată din noiembrie, când fetița are 1 an și 11 luni și începe luna tatălui. Pentru concediu prenatal trebuie să vorbești cu angajatorul. În cazul în care îl refuză poți discuta cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate și să închei acolo o asigurare prin care să ți se plătească concediul de maternitate.

 • AvatarGabriela Marginean zice

  bună ziua, va deranjez cu o intrebare. As dori sa revin la servici pentru a beneficia de stimulent. Fetita împlinește 2 ani la data de 29 martie 2021. Eu vreau sa ma intorc la servici la începutul lui ianuarie. În acest caz beneficiez de stimulent? Tatăl nu își ia luna.

  • Bună, Gabriela,

   Sigur, beneficiezi de stimulent dacă revii la job în ianuarie 2020. Primii bani îi vei lua după ce fetița împlinește doi ani, în aprilie. În luna tatălui, chiar dacă o ia, chiar dacă nu o ia, nu vei primi stimulent.

 • AvatarAlupei Silviu zice

  Buna ziua. Am si eu o intrebare, doua. Primul copil are 1 an si 10 luni. Sotia este in Ccc. Al doilea copil s-a nascut acum. Intrebarea1: eu ca tata imi pot lua luna de concediu pt primul copil?
  Intrebarea 2: mama merge in continuare cu Ccc pt al doilea copil cu acelasi venit ca la primul copil sau cu minimul pe economie? Multumesc

  • Bună, Silviu,

   1. Da, îți poți lua luna tatălui de la 1 an și 11 luni ai copilului la 2 ani.
   2. Referitor la indemnizația de creștere copil, este important să știți că în Monitorul Oficial nr. 340 din 3 mai 2019 a fost publicata Legea 89/2019 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Astfel, în situatia in care persoana care a beneficiat de concediu și indemnizație pentru creșterea copiilor naște unul sau mai mulți copii într-o perioadă de până la 12 luni de la finalizarea concediului anterior, aceasta are dreptul la indemnizația mai mare, dacă din calculul indemnizației curente reisese o valoare mai mică față de indemnizația precendentă.

 • AvatarMaria zice

  Buna ziua! As dori sa stiu si eu daca mai pot beneficia de indemnizatie pt al doilea copil,daca acesta se va naste la 5 luni dupa terminarea primului ccc !multumesc !

 • AvatarRodica Florentina zice

  Bună ziua, dacă tatăl nu se încadrează, dacă nu are 12 luni lucrate din 24 anterioare nașterii copilului și mama nu începe lucru, firma nu mai este și atunci prefer sa rămân acasă cu copilul ce se întâmplă cu acei bani, pot beneficia eu?
  Mulțumesc

  • Bună, Florentina,

   Din păcate, nu poți lua luna tatălui, dar dacă nu te întorci la job mai devreme cu 60 de zile (pentru stimulent), poți beneficia de concediu creștere copil până la 1 an și 11 luni ai copilului.

  • AvatarMihaela zice

   Buna ziua, daca bebe este nascut pe 6 februarie 2019, cand ar trebuie ca mama sa se intoarca la serviciu pentru a primi acel stimulent de insertie. Fara ca tatal sa bebeficieze de luna lui. Multumesc

   • Bună, Mihaela,

    Ar trebui să te întorci pe 7 decembrie 2020 pentru a beneficia de stimulent de inserție.

 • AvatarMira zice

  Sotul nu detine venituri si nu poate lua o luna de concediu crestere copil.eu doresc sa reincep activitatea la implinirea a 2 ani a copilului.nu doresc stimulentul de insertie.E necesar sa solicit angajatorului concediu fara plata pentru luna tatalui care nu o poate lua din cauza veniturilor pe care nu le detine?

  • Bună, Mira,

   Da, în aceste condiții poți cere angajatorului o lună de concediu fără plată astfel încât să stai cu copilul până la 2 ani.

 • AvatarIrina zice

  Buna seara! Eu nu am stiut de luna tatalui dar oricum nu m am putut intoarce la munca cu 60zile inainte ca bebe sa implineasca varsta de 2ani..am ramas in continuare acasa. Acum mai are 2sapt pana implineste 2ani si nu stiu in ce situatie sunt…mai primesc indemnizatie luna asta sau nu ?

  • Bună, Irina,

   Nu primești indemnizație pentru luna tatălui, chiar dacă o ia, chiar nu o ia. Până la 1 an și 11 luni ai copilului se acordă.

 • AvatarCosmina zice

  Buna ziua, dacă tatăl nu lucrează și nu dorește sa ia ultima luna, mama poate beneficia de aceasta luna? Nici mama nu are contract de munca deoarece a beneficiat de indemnizație de pe urma facultății. Mulțumesc!

  • Bună, Cosmina,

   Tatăl nu mai poate beneficia ulterior de această lună. Mama nu poate beneficia de indemnizație în luna tatălui, chiar dacă tatăl își ia concediul, chiar dacă nu și-l ia. Poți primi indemnizație până la un an și 11 luni ai copilului.

   • AvatarLaura zice

    Daca mama se intoarce la munca la 1 an si 5 luni, tatal cat poate sta in concediu in asa fel incat sa mai primeasca stimulentul de insertie dupa ce se termina concediul?

    • Bună, Laura,

     Dacă tu te întorci la serviciu la 1 an și 5 luni ai copilului, tatăl poate să stea în concediu până la doi ani ai copilului (ultima lună, de la 1 an și 11 luni la 2 ani ai copilului, fiind luna tatălui). Vei lua stimulent de inserție după ce se termină concediul tatălui. Cert e că pentru un copil, o familie nu poate primi în același timp și indemnizație de creștere copil și stimulent. Este important să iei legătura și cu Direcția de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiți și și să le prezinți cazul pentru a-ți spune când trebuie să depui actele astfel încât să beneficiezi de stimulent.

 • AvatarSimion florin zice

  Buna ziua .tatal copilului ai intrat in post natal angajatorul nu vrea sal mai primeasca la munca .ce este de facut.
  Cu cat timp in naite trebuie sa ma duc la munca casa beneficiez de ce 650 de lei .
  Si cum sa procedez cu angajatorul .mia spus ca vrea sa disfinteze postul ca nu poate sal mai tina la acelas salariu care lam avut.si ca ma va da in somaj tehnic.
  Explicatimi cum sa procedez casmi fie bine

  • Bună, Florin,

   Pentru a beneficia de stimulent de inserție trebuie să revii la job cu minumum 60 de zile calendaristice înainte de a implini copilul 2 ani.

   Conform articolului 25, alineatul (6) din Legea 89/2019: Este interzis angajatorului să restricționeze accesul salariatei/salariatului la acordarea stimulentului de inserție prevăzut la art. 7 alin. (2), dacă aceasta/acesta și-a îndeplinit obligația prevăzută la alin. (5) și anume aceea de a informa angajatorul cu cel puțin 30 de zile înainte cu privire la reluarea raportului de muncă sau de serviciu.

   Legea nr. 89/2019 care modifică Ordonanța de Urgență 111/2010 stabilește că este interzisă concedierea salariatului/salariatei care se află în plata stimulentului de inserție timp de 6 luni după revenirea definitivă în unitate.

   Aceste prevederi este bine să le prezinți angajatorului. Dacă refuză în continuare să-ți recunoască drepturile, poți depune o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă. În demersurile pe care le faci este indicat să ceri sfatul unui avocat specializat în dreptul muncii.

   • AvatarAlexandra Anghel zice

    Buna ziua,

    Ma ajutati va rog in urmatoarea situatie?

    Copilul implineste 2 ani pe data de 19.02.2021.
    Intre timp, am ramas insarcinata cu al doilea copil – data probabila a nasterii fiind 25.04.2021.
    In aceasta situatie:

    Tatal poate intra in CCC o luna – la 1 an si 11 luni deci ~ 19.01.2021 eu urmand sa ma intorc la munca la data respectiva?
    Tatal va lua indemnizatie iar eu… Salariu de la angajator, corect?

    In situatia data, avand in vedere ca mai am ramase ~23 zile concediu (zile care mi-au spus ca se vor reporta pentru perioada in care ma voi reintoarce la munca) – le-as putea lua oare incepand cu 19.01.2021 cand ar trebui sa ma intorc la munca?
    Sa am contractul reinceput ca sa zic asa dar sa cer concediu zilele de care am dreptul sa beneficiez.

    Ulterior – incepand cu 19.02.2021 pot intra in concediu prenatal pentru al doilea copil (avand in vedere ca trebuie sa am ramase minim 42 zile pentru postnatal, in cazul de fata fiind mult mai mute)?

    Nu sunt foarte lamurita cu luna tatalui.

    Daca la 1 an si 11 luni implinite ale copilului eu ma intorc la munca si el isi va lua CCC, eu voi lua salariu (fara stimulent) de la angajator, iar el indemnizatie 85% din media salariului net pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului?
    Am inteles bine?

    In speranta unui raspuns, va multumesc anticipat!
    O zi placuta!

    • Bună, Alexandra,

     Este important să discuți în avans cu angajatorul care îți poate spune dacă îți poți lua acele zile de concediu imediat ce revii la serviciu. Decizia depinde și de organizarea internă, de regulamentul intern.

     Mai jos îți voi răspunde punctual și la celelalte întrebări:

     1. Tatal poate intra in CCC o luna – la 1 an si 11 luni deci ~ 19.01.2021 eu urmand sa ma intorc la munca la data respectiva? Tatal va lua indemnizatie iar eu… Salariu de la angajator, corect?

     Da, tatăl va lua indemnizație, iar tu salariu de la angajator chiar dacă intri în concediu de odihnă.

     2. Ulterior – incepand cu 19.02.2021 pot intra in concediu prenatal pentru al doilea copil (avand in vedere ca trebuie sa am ramase minim 42 zile pentru postnatal, in cazul de fata fiind mult mai mute)?

     Este ideal să intri în concediu de creștere copil cu 63 de zile înainte de data probabilă a nașterii. Dacă îți iei mai mult de 63 de zile în prenatal este ok, dar ține cont de faptul că nașterea ar putea întârzia și poți fi la limită cu cele 42 de zile obligatorii de postnatal.

     3. Daca la 1 an si 11 luni implinite ale copilului eu ma intorc la munca si el isi va lua CCC, eu voi lua salariu (fara stimulent) de la angajator, iar el indemnizatie 85% din media salariului net pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului?

     Da, tatăl va fi plătit cu 85% din media salariului net pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului.

 • AvatarAlin zice

  Buna seara. Am citit Explicațiile Dvs dar nu sunt lămurit. Copilul împlinește 2 ani in Ianuarie 2021.Soția începe munca începând cu data de 02.11.2020. Eu am dreptul să stau acasă doar 1 luna sau 3 luni? Soția nu o sa primească stimulentul doar pe perioada cât stau eu acasă sau nu o sa mai primească deloc stimulent? Multumesc frumos pentru lămuriri!!

  • Bună, Alin,

   Tatăl are dreptul să stea acasă o singură lună de la 1 an și 11 luni ai copilului la 2 ani, dar, din informațiile noastre, această lună poate fi luată oricând până la 2 ani ai copilului. Este important să întrebi acest aspect la Direcția de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești.
   Dacă soția se întoarce la serviciu cu cel puțin 60 de zile înainte de a împlini copilul 2 ani și depune actele pentru stimulent în termen de 30 de zile de la reluarea activității, va lua stimulent după ce tu vei ieși din concediu creștere copil. Cert e că statul nu acordă în același timp două indemnizații pentru același copil.

 • AvatarAmalia zice

  Buna seara. Vreau sa stiu daca infiez in copil pot beneficia de concediu de crestere a copilului pana la 2 ani?

 • AvatarNora zice

  Buna ziua, as vrea sa stiu daca se poate,urmatoarele: Sunt insarcinata in 19 săptămâni si in momentul actual, sunt in ccc cu primul copil.Acesta implineste 2 ani pe 6 februarie 2021.In conditiile In care la doilea copil se va naste la o data aproximata pe 31 martie, este necesara reinceperea activitatii sau pot lua legatura cu hr-ul de la locul de munca pentru formalitati? Adica reluarea activitatii scriptice si intrarea in concediu medical pana la dreptul de a intra in concediu prenatal?
  Multumesc anticipat

  • Bună, Nora,

   Este important să iei legătura din timp cu HR-ul companiei care te poate îndruma, în funcție și de normele interne.

 • AvatarGergiana zice

  Bună ziua. Știe cineva cum se procedează în cazul copilului cu handicap? Avem certificatul de handicap valabil 12 luni de la data de 3.11.2020. Copilul împlinește 3 ani în data de 23 februarie urmând ca de la vârsta de 3 ani sa între mama în concediul de creștere a copilului cu handicap. Tatăl ar trebui sa beneficieze de luna lui din data de 24 ianuarie-23 februarie. Ce se întâmplă cu mama în aceasta luna? Se întoarce la servici iar la împlinirea vârstei de 3 ani, rămâne din nou acasă? Iar dacă tatăl nu are posibilitatea dea a rămâne acasă cu copilul? Știe cineva cum se procedează?

  • Bună, Georgiana,

   Cel mai bine este să întrebi la Direcția de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești. Conform Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului, pentru copilul cu handicap, părintele care îndeplineşte condiţiile de eligibilitate prevăzute de lege, va beneficia de concediul pentru creşterea copilului până la împlinirea de către acesta a vârstei de 3 ani.
   De la 3 ani la 4 ani se primește stimulentul de inserție. În luna cât tatăl este în concediu de creștere copil, mama nu primește indemnizație. Poate reveni la muncă cu minimum 60 de zile înainte de a împlini copilul 3 ani și, după ce tatăl iese din concediu crestere copil, va primi stimulent.
   În luna tatălului, mama nu primește indemnizație, chiar dacă acesta își ia această lună, chiar dacă nu o ia.

 • AvatarNicoleta zice

  Buna ziua!
  Fetita mea a împlinit 2 ani pe 2 noiembrie.De la DGASPC mi s-a spus că luna aceasta mai iau indemnizație pentru 2 zile întrucât fetita este născută pe data de 2 iar tatăl nu a optat pentru luna lui sa stea acasa.Eu am încasat astăzi indemnizatia si alocatia întregi.Este posibil sa fie o greșeală si sa trebuiască sa dau banii inapoi?

  • Bună, Nicoleta,

   Te sfătuim să suni la Direcția pentru Plăți și Inspecție Socială din orașul unde locuiești pentru a afla mai multe detalii.

 • AvatarDenisa zice

  Buna, la noi situația este invers.
  Soțul este in concediu de paternitate deoarece eu nu ma încadram pentru indemnizație .
  Cum se procedează ?
  Este posibil sa rămână tatăl pana la 24 de luni ? Sau vom pierde ultima luna de indemnizație ?

  • Bună, Denisa,

   Ultima lună, de la 1 an și 11 luni ai copilului la doi ani, este a celuilalt părinte care nu a beneficiat până atunci de concediu. Însă condiția pentru a beneficia de indemnizație este să fi realizat venituri supuse impozitului pe venit în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori nașterii copilului. Chiar dacă iei această lună de concediu, chiar dacă nu o iei, tatăl nu va primi indemnizație în luna respectivă, aceasta va fi acordată până la un an și 11 luni ai copilului.

 • AvatarFLORIN zice

  BUNA,.SOTIA INCEPE LUCRU CU 60 DE ZILE INAINTE PT A BENEFICIA DE STIMULENT,POT INTRA EU IN CONCEDIU 60 DE ZILE?

  • Bună, Florin,

   Vrei să iei și luna tatălui? Dacă dorești 60 de zile, ar trebui ca, pe lângă cele 30 de zile din luna tatălui, să completezi cu zile de concediu.

 • AvatarSofia zice

  Bună ziua 20.01.2021 mi se încheie ccc și sunt însărcinată cu al doilea copil mai am dreptul pt ccc pt bebe 2. Și în ce condiții. Eu in ianuarie asi avea 6 luni de sarcina

  • Bună, Sofia,

   Legea 89/2019 face referire la doilea copil din familie şi la mama care a stat în concediu de creştere (şi a primit indemnizaţie). Aşadar, potrivit acestei legi, dacă al doilea copil se naşte în mai puţin de 12 luni de când mama a încetat concediul de creştere pentru primul copil, indemnizaţia pentru al doilea copil trebuie să se păstreze la aceeaşi valoare (să nu scadă, mai exact).

   Articolul 9^1:

   În situația în care persoana care a beneficiat de concediu și indemnizație pentru creșterea copilului naște unul sau mai mulți copii ori se află într-o nouă situație dintre cele prevăzute la art. 8 alin. (2) într-o perioadă de până la 12 luni de la finalizarea concediului pentru creșterea copilului anterior, dacă din calculul indemnizației conform art. 2 alin. (2) rezultă un cuantum al indemnizației lunare pentru creșterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizației primit anterior nașterii celui din urmă copil, se acordă indemnizația lunară pentru creșterea copilului primită pentru copilul anterior.

 • AvatarGheorghiță Anda Ioana zice

  Bună ziua, dacă copilul meu în decembrie face 2 ani, eu în ianuarie iau ultima tura de bani?

  • Bună, Anda,

   Te referi la indemnizația de creștere a copilului? Dacă da, aceasta se acordă pentru mamă până la 1 an și 11 luni ai copilului, ultima lună fiind a tatălului. Așadar vei primi ultima tură de bani până să împlinească copilul 2 ani.

 • AvatarMarius zice

  Copilul face pe 01.04.2020 2 ani.sotia este in concediu de crestere a copilului.sotia ar vrea sa ia concediu fara plata .eu ca tata as putea depune de stimulent,mentionez ca am peste 2 ani lucrati.va multumesc anticipat

Leave a Reply