Poate ai primit telefoane de la recrutori, ai participat la interviuri, dar totuși nu ai obținut un job in IT. Există multe explicații care pot sta la baza acestui scenariu. Mai jos găsești câteva dintre ele.
Job in IT. De ce nu l-ai obținut până acum
Nu ai dat dovadă de pasiune
Angajatorii pot simți dacă entuziasmul pentru o poziție lipsește. Abilitățile pot fi dobândite, dar angajatorii își doresc să vadă pasiune atunci când iau în considerare un candidat. Transmite cât de atractivă ți se pare respectiva poziție în scrisoarea de intenție și în timpul interviului inițial. Când aplici pentru un loc de muncă, citește-i cu atenție descrierea și cercetează compania. Fă o listă cu toate detaliile care te fac să-ți dorești să lucrezi acolo și asigură-te că explici de ce-ți place IT-ul și cum activitatea ta ar putea fi benefică pentru misiunea și obiectivele companiei.
CV-ul tău nu-ți oglindește adevărata valoare
CV-ul reprezintă prima impresie pe care o lași angajatorilor și, dacă nu arată cât de potrivit ești pentru respectivul loc de muncă, nu vei avea niciodată șansa de a impresiona în persoană angajatorii.
Un CV de succes ar trebui să bifeze următoarele lucruri:
- Să aibă o lungime adecvată pentru experiența și calificările tale
- Să conțină abilități relevante și istoricul muncii
- Să reflecte nevoile poziției pentru care aplici
- Să arate ce beneficii ai putea aduce companiei
CV-ul tău ar trebui să fie specific. Nu te teme să-ți cuantifici realizările. Însă nu minți și nici nu exagera. Nu e o idee tocmai bună.
Așteptările tale sunt ridicate
Mai ales la început de drum, pe un teritoriu complet nou, e important să fii flexibil cu așteptările salariale și cu beneficiile pe care ți le dorești. Participarea la un interviu cu o listă de cerințe care nu pot fi negociate poate constitui un semnal de alarmă pentru angajatori. Ce poți să faci? Întocmește o listă a beneficiilor de care ai nevoie neapărat, cum ar fi asigurarea de sănătate. Apoi, fă o listă suplimentară de beneficii care ar fi ideale, dar negociabile. Apoi la interviu explică-ți nevoile, dar dă dovadă și de flexibilitate.
Au apărut candidați mai buni
Din păcate, nu vei învinge întotdeauna competiția. Acest lucru nu înseamnă neapărat că nu ai fost bun pentru respectivul loc de muncă, ci doar că altcineva s-a potrivit mai bine. Indiferent dacă abilitățile și experiența lor au fost mai potrivite, sau pur și simplu au avut acea scânteie care ție ți-a lipsit – unii candidați sunt imposibil de învins.
Și având în vedere că mulți angajatori publică în prealabil posturi vacante și intern, există șansa ca aceștia să aibă deja pe cineva în minte înainte de a te întâlni. Dar, înainte de a începe să te îndoiești de propriile abilități, nu uita: a nu fi ales nu înseamnă că nu ești bun în ceea ce faci. Înseamnă doar că altcineva era locul potrivit la momentul potrivit. Păstrează-ți optimismul și încearcă să înveți ce poți din această experiență. În acest fel, îți vei crește șansele de a fi acea persoană data viitoare.
Nu ai urmat un curs care să-ți structureze informațiile pe care le ai despre acest domeniu
Sunt multe persoane care studiază pe cont propriu pentru a obține un prim loc de muncă în IT, dar asta nu înseamnă că un curs nu-ți poate facilita întregul proces. Plus că el poate fi trecut la CV și poate reprezenta un plus în ochii recrutorilor. Ai o gândire logică, înclinație spre design, precum și atenție la detalii? Nu lăsa aceste aptitudini nevalorificate. Ai și un start bun pentru a-ți face o calificare în JavaScript sau în QA. Tot ce trebuie să faci pentru a te specializa este să urmezi cursuri gratuite în IT, puse la dispoziție de eJobs prin Proiectul cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
La aceste cursuri de IT se poate înscrie orice persoană care bifează următoarele puncte:
- Are domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București)
- Are o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
- Este angajată, cu contract de muncă, PFA , Întreprindere Individuală
- A absolvit cel puțin 8 clase
PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020
Axa Prioritară 6 – Educație și competențe
ID proiect: POCU/726/6/12/135988
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Contact: SILVIU PETRESCU
silviu.petrescu@ejobsgroup.ro
0729.729.843
Ți-a plăcut articolul despre motivele pentru care nu ai obținut un job in IT până acum? Citește și:
Buna ziua ! Sunt interesat de cursuri gratuite de IT!
Bună, Constantin,
Verifică aici dacă îndeplinești condițiile pentru înscriere: https://cursuri-it.ejobs.ro/intrebari-frecvente/
Aici te poți înscrie, dând click pe Detalii Curs: https://cursuri-it.ejobs.ro/cursuri/