Tu știi ce să faci atunci când observi că îți sunt încălcate drepturile? Pe parcursul acestui articol te vom lămuri care sunt obligațiile angajatorului față de tine și cui să te adresezi în caz că nu îți sunt respectate drepturile.
Tu adu curajul de a-ți apăra drepturile la job, noi te ajutăm cu toate informațiile de care ai nevoie pentru a face asta.
Poate te întrebi de ce este important să cunoști obligațiile angajatorului, în fond sunt obligațiile lui, nu ale tale. Ei bine, răspunsul este unul cât se poate de simplu. Obligațiile angajatorului se traduc în drepturile tale ca angajat, iar cunoașterea lor este esențială, chiar dacă este vorba de primul tău job. Iată câteva dintre acestea:
Nu întâmplător am ales să începem cu această obligație, prima de altfel menționată în Codul Muncii, la obligațiile angajatorului, întucât această obligație nu este doar față de angajați, cât mai ales față de viitorii angajați. Acest lucru înseamnă că este o obligație pe care posibilul angajator o are față de tine înainte ca tu să iei o decizie cu privire la locul de muncă oferit.
De exemplu, în procesul de recrutare, angajatorul are obligația de a-ți prezenta cât mai realist care sunt atribuțiile postului, cum îți vei desfășura activitatea și care sunt condițiile de muncă, ca mai apoi tu să poți refuza sau accepta jobul în cunoștință de cauză.
Simplu, ca tu să îți poți duce la îndeplinire sarcinile prevăzute în fișa postului, trebuie să ai atât cadrul necesar, cât și instrumentele esențiale muncii tale. Iar angajatorului îi revine această obligație. Hai să luăm un caz concret: dacă ești barista, ai nevoie de un aparat de cafea ca să îți poți îndeplini munca.
Drepturile ce decurg prin lege sunt drepturi pe care le au angajații și la care angajatorul nu te poate obliga să renunți. De exemplu, concediul de odihnă de minim 20 de zile pe an este un drept al tău de care angajatorul nu te poate priva. La fel, angajatorul nu poate stabili alte praguri minime decât cele prevăzute de lege, cum ar fi salariul minim garantat în plată în funcție de sectorul de activitate și de țară.
Această comunicare se poate face anual, bianual sau trimestrial și poate include informații cu privire la cifra de afaceri, proiectele și inițiativele companiei, obiectivele și indicatorii de performanță, evoluția veniturilor și cheltuielilor și orice alte informații consideră angajatorul că ar mai trebui transmise.
Pe scurt, angajatorul este obligat să consulte sindicatul ori reprezentanții salariaților pentru a se asigura că anumite decizii nu afectează drepturile și interesele angajaților. O situație în care angajatorul trebuie să se consulte cu aceste entități este în cazul concedierilor colective.
Din salariul brut, angajatorul are obligația să rețină și să vireze contribuțiile și impozitele datorate de salariat statului. Salariul pe care tu în primești în mână se numește salariu net.
Anumite informații, precum suspendarea contractului, renegocierea salariului și orice altă modificare adusă contractului individual de muncă, trebuie transmise, de către angajator, prin intermediul registrului general de evidență a salariaților (REVISAL).
Dacă urmează să începi un loc de muncă nou, tot obligația angajatorului este și înregistrarea contractului individual de muncă în REVISAL. Atenție! CIM-ul se înregistrează în REVISAL anterior începerii activității. În caz contrar, se consideră că munca pe care tu o faci este muncă nedeclarată și se sancționează prin lege.
Angajatorul este obligat să elibereze, la cerere, angajaților actuali sau foștilor angajați documentele care atestă activitatea desfășurată de salariat, cum ar fi adeverința de vechime în muncă. Aceste documente le poți solicita și direct Inspectoratului teritorial de muncă din raza teritorială unde își desfășoară angajatorul activitatea, fără să mai fie nevoie să apelezi la (fostul) angajator.
CNP-ul, număr personal de telefon, adresă, toate acestea și nu numai sunt date confidențiale prin care o persoană poate fi identificată. Angajatorul este obligat prin lege să asigure confidențialitatea acestor date cu caracter personal. Mai mult decât atât, știai că tot angajatorului îi revine obligația de a păstra confidențial salariul angajatului?
Codul Muncii prevede sancțiuni pentru angajatorii care își încalcă obligațiile față de angajați, de la amenzi, interdicții, până la închisoare. Iar acum că știi care sunt obligațiile pe care angajatorul le are față de tine, îți poți da seama dacă îți sunt încălcate drepturile.
Ce faci mai departe? Îți aperi drepturile, pentru că dacă nu o faci tu, probabil că nu o va face nimeni în locul tău. Adresează-te Inspectoratului teritorial de muncă și semnalează faptul că angajatorul nu își respectă obligațiile pe care le are față de tine. O altă variantă este să mergi direct către instanța de judecată.
În ce situații poți face reclamație la ITM și cum trebuie să procedezi
Ce drepturi ai ca angajat. Cum să le aplici și cum să le protejezi
Lucrez la SONDE FORAJ VIDELE nu se mai da grupa de munca din 2001 . Și acum 3 ani neau luat și sporul de vechime ce este de făcut
Bună, Radian,
Poți face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din orașul/județul unde locuiești și poți discuta cu un avocat specializat în dreptul muncii.