• 22 Jun. 2023
  • 7 min

Profesia de barman: cum știi dacă ți se potrivește

Profesia de barman cum știi dacă ți se potrivește

Profesia de barman presupune mult mai mult decât simpla servire a băuturilor potențialilor clienți. Ea este mai degrabă un mix complet între creativitate, ospitalitate și abilități multitasking, care implică realizarea unor băuturi delicioase, dar și interacțiunea cu clienții și menținerea unui mediu vibrant în cadrul barului.

În acest articol, vom explora în detaliu ce presupune meseria de barman, de la pregătirea și cunoașterea ingredientelor și tehnicilor de mixologie, până la abilități de comunicare și de gestionare a timpului necesare pentru a asigura cea mai bună experiență celor care trec pragul localului.  

 

Care sunt fundamentele meseriei de barman 

Pregătirea și cunoașterea ingredientelor: Un barman profesionist trebuie să fie familiarizat cu o gamă largă de băuturi și ingrediente, cum ar fi băuturile spirtoase, vinurile, berile și băuturile non-alcoolice. Cunoașterea detaliată a acestora este esențială pentru a crea mixuri echilibrate și de calitate.

Tehnici de mixologie: Abilitatea de a folosi tehnici precum shaking, stirring, layering și muddling permite unui barman să creeze cocktailuri complexe și să obțină arome și texturi diferite în cadrul unei băuturi.

Cunoașterea echipamentului: De la shakere și pahare speciale până la ustensile de măsurare, un barman trebuie să fie familiarizat și să utilizeze în mod corespunzător echipamentul specific pentru a-și desfășura activitatea într-un mod cât mai eficient.

 

Ce abilități de comunicare sunt importante pentru un astfel de rol

Interacțiunea cu clienții: Un barman joacă practic rolul gazdei într-un bar și, din acest motiv, trebuie să-și dezvolte abilitățile de comunicare și empatie pentru a se conecta cu clienții. Acesta trebuie să fie capabil să ofere recomandări personalizate, să asculte nevoile clienților și să răspundă prompt solicitărilor acestora.

Gestionarea clienților dificili: În unele situații, un barman se poate confrunta cu clienți dificili sau tensionați. Capacitatea de a rămâne calm, de a rezolva conflictele într-un mod elegant și de a menține un mediu sigur și confortabil este esențială pentru a asigura o experiență plăcută tuturor clienților.

Cunoașterea băuturilor și a meniului: Barmanul trebuie să fie bine informat despre băuturile și meniul barului pentru a răspunde întrebărilor clienților.

Înțelegerea limbajului non-verbal: De asemenea, un barman trebuie să fie un bun observator și să-și dezvolte abilitățile de citire a oamenilor. Este important să poți citi expresiile faciale, limbajul corpului și emoțiile clienților, pentru a înțelege nevoile și preferințele lor în ceea ce privește băuturile. Această capacitate de a citi oamenii poate duce la recomandări personalizate și la construirea unei relații autentice cu clienții, ceea ce poate conduce la satisfacție și loialitate pe termen lung.

 

Pe lista de lecturi a celor care vor să se specializeze în domeniu

Dacă îți dorești să devii un barman bun și să-ți perfecționezi abilitățile necesare în această meserie, există o serie de cărți care-ți pot oferi cunoștințele necesare. Iată câteva exemple de titluri pe care le poți parcurge pentru a-ți dezvolta expertiza în domeniu:

The Craft of the Cocktail: Everything You Need to Know to Be a Master Bartender, with 500 Recipes de Dale DeGroff – Această carte clasică este considerată un ghid esențial pentru aspiranții la un astfel de rol. Autorul, Dale DeGroff, cunoscut și sub numele de „King Cocktail”, oferă cunoștințe detaliate despre istoria băuturilor, tehnici de preparare, echipamente și o selecție vastă de rețete clasice și contemporane.

Liquid Intelligence: The Art and Science of the Perfect Cocktail de Dave Arnold – Dave Arnold, un pionier în lumea mixologiei moderne, explorează în această carte intersecția dintre arta cocktailului și știința culinară. Cartea oferă informații detaliate despre chimia și fizica din spatele băuturilor, precum și despre metode inovatoare de preparare, cum ar fi infuzarea sous-vide. Prezentând peste 120 de rețete și aproximativ 450 de fotografii color, Liquid Intelligence începe de la subiecte de bază precum felul în care se formează gheața și cum să faci cuburi cristaline în propriul congelator – și apoi progresează în tehnici avansate, cum ar fi clarificarea sucului de lămâie tulbure cu enzime sau cum infuzezi vodka cu cafea, portocale sau boabe de piper. Volumul vine cu sfaturi practice pentru prepararea băuturilor și a sucurilor homemade. Cartea lui Arnold este începutul unei noi metode de a face băuturi, dar și o altă abordare de rezolvare a problemelor bazată pe observație atentă și tehnici creative. 

The Bar Book: Elements of Cocktail Technique de Jeffrey Morgenthaler – Jeffrey Morgenthaler, un barman renumit oferă în această carte o perspectivă practică asupra tehnicilor esențiale pentru prepararea cocktailurilor. Cartea acoperă aspecte precum măsurarea, agitarea și amestecarea, și oferă sfaturi și trucuri pentru a obține băuturi echilibrate și de calitate.

Death & Co: Modern Classic Cocktails de David Kaplan, Nick Fauchald & Alex Day – Această carte este o resursă excelentă pentru a explora rețete de cocktailuri clasice și moderne. Death & Co, unul dintre cele mai influente baruri din New York, iar volumul, pe lângă rețete, oferă și informații despre ingrediente, tehnici de decorare și prezentare. De asemenea, cartea conține și povești captivante despre cultura și istoria băuturilor.

The Joy of Mixology: The Consummate Guide to the Bartender’s Craft de Gary Regan – Gary Regan, un barman experimentat și autor apreciat, oferă în această carte un ghid comprehensiv despre arta mixologiei. Cartea acoperă diverse aspecte, de la alegerea și stocarea ingredientelor până la tehnici de amestecare și prezentare. De asemenea, autorul explorează tipurile de băuturi și oferă sfaturi despre crearea propriilor rețete.

Acestea sunt doar câteva exemple de cărți care-ți pot fi utile pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de barman. Fiecare carte aduce în discuție aspecte diferite ale meseriei și oferă informații valoroase pentru dezvoltarea expertizei în domeniu. În plus, nu uita că practica și experiența de lucru într-un bar real sunt la fel de importante pentru a-ți perfecționa abilitățile și a te dezvolta ca barman profesionist.

 

5 Conturi de Youtube pe care ar trebui să le urmărească un barman pasionat

Nu ai timp să parcurgi volumele de mai sus? Există și alte modalități prin care îți poți extinde aria de cunoștințe. În lumea fascinantă a mixologiei, creativitatea și abilitățile deosebite sunt cheia succesului. Pentru un barman pasionat, căutarea de noi rețete, tehnici și sfaturi poate fi esențială pentru a-și dezvolta expertiza și pentru a-și impresiona clienții. Iată și 5 conturi de Youtube pe care ar trebui să le urmărească un barman pasionat pentru a-și îmbunătăți abilitățile și pentru a descoperi cele mai noi tendințe din industrie.

Bartending Pro 

Unul dintre cele mai importante canale pe care ar trebui să-l urmărească un barman pasionat este „Bartending Pro”. Acest canal este dedicat exclusiv artei cocktailurilor și oferă tutoriale detaliate despre cum să pregătești cele mai populare și delicioase băuturi. De la clasicele Margarita și Mojito, până la rețete mai inovatoare, dar pe val, precum Espresso Martini sau Negroni, vei găsi aici toate informațiile necesare pentru a obține rezultatele dorite.

Mixology Masters

„Mixology Masters” este un canal care se axează pe rețete inovatoare și tehnici avansate de mixologie. Printre clipurile sale, barmanii pasionați vor găsi sfaturi și trucuri despre cum să creeze băuturi unice și surprinzătoare. De la infuzii de fructe și siropuri homemade, până la prezentarea creativă a băuturilor, acest canal oferă o mulțime de informații valoroase pentru cei care doresc să-și îmbunătățească abilitățile și să-și lase amprenta în domeniu.

The Educated Barfly

Pentru cei interesați de istoria cocktailurilor și de metodele tradiționale de preparare, canalul “The Educated Barfly” este o alegere excelentă. Un barman pasionat și experimentat te va învăța cum să creezi băuturi clasice și moderne, oferindu-ți, în același timp, o perspectivă interesantă asupra originii și evoluției băuturilor. Fie că-ți dorești să impresionezi clienții cu un Old Fashioned autentic sau să experimentezi cu rețete mai puțin cunoscute, acest canal îți va oferi toate informațiile de care ai nevoie.

Tipsy Bartender

Dacă ești în căutarea unor rețete de cocktail-uri inovatoare și excentrice, „Tipsy Bartender” este canalul perfect pentru tine. El este dedicat celor care doresc să se distreze și să încerce băuturi noi și surprinzătoare. Vei găsi aici rețete unice, care combină arome și ingrediente neobișnuite, precum și idei de prezentare a băuturilor care vor impresiona. Vrei să explorezi noi dimensiuni ale mixologiei? Nu rata aceste clipuri!

Small Screen Drinks

Ultimul, dar cu siguranță nu cel din urmă, este canalul „Small Screen Drinks”. Clipurile sale combină pasiunea pentru băuturi cu o poveste captivantă. Aici vei descoperi rețete delicioase, dar și interviuri cu barmani celebri și vizite virtuale în cele mai faimoase baruri din lume. Cu acest canal, vei fi mereu la curent cu cele mai noi tendințe din industrie și vei avea oportunitatea de a învăța de la cei mai buni profesioniști din domeniu.

Pentru un barman pasionat, urmărirea conturilor de Youtube dedicate mixologiei poate fi o modalitate excelentă de îmbunătățire a abilităților și de a descoperi cele mai noi tendințe din industrie. Canalele precum Bartending Pro, Mixology Masters, The Educated Barfly, Tipsy Bartender și Small Screen Drinks oferă o varietate impresionantă de informații valoroase, de la tutoriale detaliate și sfaturi practice, până la rețete inovatoare și idei de prezentare a băuturilor.

 

Ce plusuri și ce minusuri presupune meseria de barman

Această profesie este una fascinantă, dar care vine totodată și cu propriile provocări și implicații. Așa cum se întâmplă în majoritatea meseriilor, există atât aspecte pozitive, cât și negative asociate cu această carieră. Vom explora în continuare plusurile și minusurile meseriei de barman, oferind o perspectivă cuprinzătoare asupra acestora.

 

avantajele și dezavantajele meseriei de barman

 

Plusurile meserie de barman

Creativitate și exprimare artistică: Barmanii au oportunitatea de a-și exprima creativitatea prin realizarea de cocktailuri unice și atractive. Această activitate implică combinarea ingredientelor, decorarea băuturilor și prezentarea lor într-un mod artistic. Barmanii talentați pot transforma prepararea băuturilor într-o formă de artă și pot impresiona clienții cu creațiile lor inovatoare.

Interacțiune socială și construirea de relații: Unul dintre aspectele remarcabile ale meseriei de barman este interacțiunea cu oamenii. Barmanii interacționează cu clienții zilnic și au oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile de comunicare și relaționare. Iar în timp, asta poate duce la construirea de relații cu clienții fideli și la stabilirea de conexiuni personale.

Mediu de lucru dinamic și stimulare constantă: Munca într-un bar este animată și plină de energie. Fiecare zi aduce noi provocări și oportunități de învățare. Un barman este mereu în mișcare, gestionând comenzile, colaborând cu colegii și adaptându-se la nevoile clienților. Această dinamică constantă poate oferi un sentiment de stimulare și satisfacție.

Oportunități de dezvoltare profesională: Industria ospitalității oferă o gamă largă de oportunități de dezvoltare profesională. De la cursuri de specializare și seminarii, până la avansarea către poziții de conducere sau chiar deschiderea propriului bar, există multe direcții în care un barman poate progresa în cariera sa.

Apreciere și recunoaștere: Atunci când un barman talentat reușește să creeze băuturi delicioase și oferă o experiență deosebită clienților, este adesea apreciat și recunoscut pentru munca sa. Acest feedback pozitiv poate fi extrem de motivant și poate contribui la satisfacția personală în exercitarea meseriei.

 

Minusurile asociate acestei profesii

Program de lucru neregulat și ture prelungite: Unul dintre aspectele negative ale meseriei de barman este programul neregulat de lucru. Majoritatea barurilor funcționează seara și în weekend-uri, ceea ce poate afecta viața personală și socială a unui barman. Turele lungi și orele de lucru prelungite pot duce la oboseală și pot necesita ajustări în stilul de viață.

Presiunea și stresul: În momentele aglomerate, barmanii se confruntă cu presiunea timpului și cu așteptările ridicate ale clienților. Gestionarea comenzilor rapide, menținerea unui nivel ridicat de calitate și gestionarea situațiilor tensionate pot genera stres și solicitare emoțională.

Expunerea la un mediu în care se consumă mult alcool: Lucrul într-un bar presupune interacțiunea cu clienți care consumă alcool. În unele cazuri, clienții pot avea un comportament inadecvat sau chiar agresiv, ceea ce poate fi dificil de gestionat și poate impune abilități de gestionare a conflictelor și de calmare a situațiilor tensionate.

Efort fizic și presiune constantă: Munca într-un bar poate fi solicitantă din punct de vedere fizic. Barmanii trebuie să stea în picioare pentru perioade îndelungate de timp, să se deplaseze rapid și să transporte obiecte grele, cum ar fi sticlele de alcool sau gheața. Această solicitare constantă poate duce la oboseală și poate avea impact asupra sănătății fizice.

Monotonie și rutină: Deși meseria de barman este dinamică, există momente în care se poate insera monotonia și rutina. Unele sarcini repetitive, cum ar fi curățarea echipamentelor sau reînnoirea stocurilor, pot deveni plictisitoare în timp.

În concluzie, meseria de barman are atât plusurile sale, cât și minusuri. Este important să analizezi cu atenție aceste aspecte și să decizi dacă această carieră se potrivește personalității, pasiunilor și stilului tău de viață. Cu o abordare pozitivă, determinare și abilități dezvoltate, un barman poate transforma aceste provocări în oportunități de creștere și satisfacție profesională. Dacă te tentează un rol în domeniu pe eJobs.ro găsești în acest moment peste 250 de poziții deschise

 

Ți-a plăcut articolul Profesia de barman: cum știi dacă ți se potrivește? Citește și: 

Tichete de vacanţă 2023: cât valorează și unde le poți folosi

Există flexibilitate în spațiu

Ce pași să urmezi pentru a obține un job de vară 

 

A fost util articolul? 2
meserie barmanprofesie barman

Leave a Reply