Dacă te afli în căutarea unui nou loc de muncă, e important să fii la curent cu tendințele de pe piața muncii, mai ales în această perioadă, în care pot interveni diverse schimbări neașteptate.
Pentru a fi la zi cu toate noutățile despre și pentru cariera ta, urmărește-ne pe cariera.ejobs.ro, iar dacă ești la cel dintâi loc de muncă, ai toate informațiile pe primul-job.ro.
În acest articol însă îți venim în întâmpinare cu tendințele ce privesc salariu mediu net pe economie, cum te raportezi la câștigul salarial atunci când îți cauți un job și de ce nu ar trebui să ignori beneficiile oferite de un angajator.
În noiembrie anul trecut, salariul mediu brut pe economie a fost de 5.565 de lei, cu 113 lei mai mare decât în luna octombrie, arată cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
Cât despre salariu mediu net, acesta a ajuns la 3.411 lei în noiembrie 2020, în creștere cu 68 lei față de luna anterioară.
Făcând o comparație cu perioada similară a anului 2019, salariu mediu net a crescut cu 7,3% în noiembrie 2020.
„În majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri. De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari, în funcţie de contracte/proiecte”, se arată într-un comunicat de la INS.
Cel mai mare salariu mediu net, s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice). Angajații din domeniul IT au ajuns la un salariu de 8.273 de lei pe lună. Așa că, dacă te tentează o carieră în acest sector, iată ce trebuie să știi!
La polul opus, cu cele mai mici salarii din economie se regăsesc angajații care lucrează în hoteluri și restaurante, salariile lor nete au fost de 1.668 de lei net pe lună. Nu este însă de mirare, căci angajații din HoReCa istoric au cele mai mici salarii din economie.
De asemenea, această industrie a avut de suferit anul trecut, având în vedere că restaurantele și hotelurile au fost închise o mare parte din timp.
Sectoarele care au beneficiat de cele mai mari creșteri ale salariului sunt: fabricarea produselor din tutun cu creștere de 11,9%, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor cu 10,6%, transporturi pe apă cu 10,3%, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente cu o creștere între 7,0% şi 9,0%.
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net, potrivit INS, s-au înregistrat în domenii care se ocupă de organizarea spectacolelor, a activităților culturale și recreative cu 5,2%, în domeniul fabricării produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice cu 4,6%, dar și în sectorul care se ocupă de extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, industria metalurgică, hoteluri şi restaurante, transporturi aeriene, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii, fabricarea băuturilor cu scăderi cuprinse între 1,5% şi 3,5%.
„Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activităţii, de continuarea şomajului tehnic în cazul anumitor agenţi economici sau de remunerarea parţială a salariaţilor, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici”, mai arată comunicatul INS.
Potrivit Comisiei Naționale de Strategie și Prognoze (CNSP), angajații care lucrează în sistemul public vor câștiga un salariu lunar mediu brut cu circa 45% mai mare decât cel al angajaților din companiile private în 2021.
Mai exact, CNSP estimează un salariu mediu brut de 7.141 de de lei pentru angajații de la stat. Cei de la privat se estimează că vor primi puțin peste 5.000 de lei brut în 2021.
E bine să-ți dorești un salariu mediu net pe măsură, însă ar trebui să ții cont de anumite aspecte atunci când îți negociezi câștigul.
În primul rând, ține cont de experiența pe care o ai în domeniu. Acest aspect te va ajuta să invoci o sumă corespunzătoare pentru abilitățile și cunoștințele pe care le deții.
De asemenea, e important să cunoști media salarială oferită de către angajatorii din domeniul în care dorești să lucrezi. Doar așa vei putea purta o discuție realistă cu recrutorul și vei putea primi un salariu corelat cu nivelul pieței.
Mai multe despre cum să-ți negociezi salariu mediu net, am vorbit aici.
Desigur, salariul este important, dar dacă totuși nu reușești să obții suma pe care ți-o dorești, poate că ar trebui să pui accentul și asupra beneficiilor pe care le primești. Dacă vei lua în calcul doar banii s-ar putea să nu ai o viziune corectă asupra modului în care ești răsplătit.
Iată câteva aspecte care pot fi luate în discuție atunci când îți negociezi salariul: bonusurile, zilele de lucru, timpul de lucru, acoperirea transportului, spațiul de lucru, telefonul sau laptopul de birou, mediul de lucru sau posibilitățile de avansare.
Cinci lucruri de analizat înainte să aplici pentru jobul de vis
Cinci audiobook-uri pentru dezvoltare personală care-ți oferă o nouă perspectivă
Cel mai mare salariu mediu net, s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice). Angajații din domeniul IT au ajuns la un salariu de 8.273 de lei brut pe lună.
Până la urmă, este vorba de salariul net sau brut?
Bună, Daniel,
Este vorba despre salariul net.
Îți mulțumim pentru constatare!