Să spunem că ești în situația în care ai spus da ofertei de muncă și urmează să începi noul job. Dar știai că angajatorul are anumite obligații față de tine chiar de dinainte de momentul semnării contractului de muncă? Chiar așa, obligațiile angajatorului față de orice salariat încep înainte de prima zi de lucru, imediat după acceptarea ofertei și continuă pe toată perioada derulării contractului de muncă.
Indiferent de punctul în care te afli, fie că ești la început de drum sau ai deja vechime în muncă, e bine să îți cunoști drepturile, ca să fii pe fază în cazul în care acestea îți sunt încălcate. Iată care sunt obligațiile angajatorului conform contractului de muncă
Odată ce ai acceptat oferta de angajare, angajatorului îi revine sarcina de a întocmi documentele care stabilesc relațiile de muncă. Ne referim aici la contractul individual de muncă, precum și la actele adiționale acestuia. Atenție, în lipsa unui astfel de act CIM, munca ta este nedeclarată, ceea ce înseamnă că lucrezi la negru.
Pe lângă contract, trebuie să primești fișa postului și regulamentul intern. Dacă angajatorul nu ți le dă, îndrăznește să le ceri. Faptul că ați discutat în cadrul interviului de angajare care vor fi sarcinile tale nu scutește angajatorul de realizarea unui document cu toate responsabilitățile pe care trebuie să le îndeplinești.
Așadar, asigură-te că primești contractul individual de muncă până începi activitatea propriu-zisă și că îl semnezi înainte de prima zi de lucru la noul job. Înregistrarea acestuia în Revisal (Registrul General de Evidență a Salariaților) este obligatorie și se face de către angajator cel târziu cu o zi înainte de data la care tu începi munca.
De asemenea, angajatorul trebuie să-ți asigure condițiile de sănătate în muncă. Iar asta începe chiar înainte de momentul angajării, prin întocmirea unei fișe medicale pentru angajare. Rolul acestui examen medical este de a dovedi că ești apt să faci munca pe care ai acceptat să o prestezi. Pe scurt, este obligația angajatorului să se preocupe de tot ceea ce ține de medicina muncii. Tu doar trebuie să te asiguri că nu întârzii la programare.
Ca să înțelegi și mai bine importanța acestui certificat medical, îți spunem doar atât: contractul de muncă este valabil numai în baza unei astfel de fișe medicale. De aceea, medicina muncii se face întotdeauna înainte și nu după începerea activității la noul loc de muncă. Ulterior, acest control realizat la angajare se face periodic, mai precis, în fiecare an.
Angajatorul are sarcina de a lua toate măsurile necesare pentru a preveni accidentele sau bolile profesionale, pe toată durata programului de muncă. Tot în grija lui cade și acordarea de prim ajutor, stingerea incendiilor ori evacuarea angajaților. La angajare, de regulă în prima ta zi de muncă, ți se face instruirea și vei semna o fișă de instruire individuală pentru SSM, Securitatea și Sănătatea în Muncă. Instruirea nu este un lucru care se face o singură dată, la angajare, ci periodic, întotdeauna în timpul programului de lucru și pe cheltuiala angajatului.
Dacă pe tine te interesează în mod special salariul net, banii pe care îi primești „în mână”, pe angajator îl preocupă salariul brut. Asta dintr-un motiv foarte simplu și anume pentru că salariul brut include taxele și contribuțiile datorate statului. Una dintre obligațiile angajatorului este aceea de a plăti în numele tău, din salariu brut, contribuția pentru asigurări sociale, asigurari sociale de sănătate și impozitul pe venit. Contribuția asiguratorie pentru muncă se face tot de către angajator, însă aceasta nu este inclusă în calculul salariului brut.
Toți salariații au dreptul la concediu de odihnă, fără excepții. Durata minimă standard pentru concediul de odihnă este de 20 de zile lucrătoare pe an. Vestea bună este că zilele de concediu pot fi mai multe. Ele se pot negocia la angajare, dar niciodată mai puține. Dacă ai convenit cu angajatorul că vei avea un număr mai mare de 20 de zile de concediu de odihnă anual, această informație trebuie să se regăsească și în contractul individual de muncă. De reținut este și faptul că, restrângerea numărului de zile de concediu anual (sub minimul de 20) este interzisă prin Codul Muncii. Tot la capitolul obligațiile angajatorului intră și acordarea concediile pentru părinți și a zilelor libere legale.
Dacă angajatorul nu-și respectă obligațiile pe care le are față de tine și care sunt menționate alb pe negru în contractul de muncă, legile prevăd penalizări, în timp ce tu îți poți oricând căuta un alt loc de muncă. Așa cum știi deja, curajul pentru mai bine vine din tine!
Ce drepturi ai în concediu de odihnă și în alte tipuri de concedii