Supravegherea video este o metodă practicată de mai multe companii cu scopul de a proteja angajații și business-urile în sine. Această practică este eligibilă atunci când compania vizează zonele permise pentru filmare, iar angajații sunt informați despre asta.
Ce se întâmplă însă când angajatorii folosesc camere ascunse? Sau ai surprins un sistem de supraveghere într-un vestiar? Până unde au voie să meargă companiile în această privință? Despre tot ce trebuie să știi legat de acest subiect, ne-a povestit Ana-Maria Udriște de la Avocatoo.ro!
Pentru început, e bine de știut că supravegherea video la locul de muncă nu este ilegală, dar asta nu înseamnă că fiecare angajator o poate face așa cum vrea el. Mai ales că riscă să-și ia amendă pe tema asta. Mai mult, angajatorul care dorește să supravegheze video angajații, trebuie să demonstreze un interes legitim pentru care a ales să facă asta. Adică, să poată explica de ce interesele companiei sunt mai presus de interesele și drepturile angajaților. Deci, practic, este o excepție nu o regulă.
Există limite legale în acest sens pe care ar fi bine să le cunoști, dar ca să nu te încărcăm cu reglementări, ți le vom prezenta mai simplu, ca să știi dacă și când îți sunt încălcate drepturile.
Informarea trebuie să fie clară și completă, adică nu poate omite să spună că a pus o cameră în locul X. Transparența ar trebui să fie totală. Mai mult, trebuie să existe o dovadă că te-a informat. Cel mai probabil, dacă la jobul tău există camere de supraveghere, ai semnat efectiv că a avut loc această informare, că ai luat la cunoștință.
Dovada se poate face și prin faptul că toți cei vizați au primit un e-mail, dar semnătura este calea mai sigură, căci e-mail-ul presupune totuși niște neclarități: l-ai primit, dar nu l-ai și citit, spre exemplu; sau nu l-ai primit; a intrat în spam etc.
Spre exemplu, dacă lucrezi într-o casă de amanet unde există posibilitatea unui jaf, pe fondul obiectului activității. În acest caz, supravegherea video are ca scop inclusiv protecția ta și posibilitatea probării celor întâmplate.
Mai exact, angajatorul nu poate să facă baze de date întregi cu imaginile video. Așadar, le poate verifica constant și nu le păstrează acolo, ca să fie, ci le ține cel mult 30 de zile.
Pentru că vorbim de o intruziune semnificativă în viața privată, trebuie ca monitorizarea să fie făcută foarte strict și cu toate regulile respectate. Iar ca să contribuim la un loc de muncă cât mai confortabil pentru tine, e important să cunoști toate aspectele în privința supravegherii.
Ce drepturi ai în concediu de odihnă și în alte tipuri de concedii