• 7 Jan. 2020
 • 8 min

Zile libere în 2020. Câte sărbători legale vom avea

zile libere

Este o perioadă potrivită să începi să-ți faci și planurile de vacanță, căci anul asta vine cu vești bune în ce privește zilele libere legale.

Anul 2020 este generos, cu 15 zile libere legale pe care le poți folosi pentru a merge într-un city break sau pe care le poți lega cu weekend-urile ca să-ți faci o vacanță mai mare.

 

Află ce zile libere legale te așteaptă în 2020. Iată ce să bifezi în calendar:

 • 1 ianuarie (miercuri) – 2 ianuarie (joi) Anul Nou
 • 24 ianuarie (vineri) Ziua Unirii Principatelor României
 • 17 aprilie (vineri) Vinerea Mare
 • 19 aprilie (duminică) – 20 aprilie (luni) Paştele Ortodox
 • 1 mai (vineri) Ziua Muncii
 • 1 iunie (luni) Ziua Copilului
 • 7 iunie (duminică) Rusalii
 • 8 iunie (luni) A doua zi de Rusalii
 • 15 august (sâmbătă) Adormirea Maicii Domnului
 • 30 noiembrie (luni) Sfântul Andrei
 • 1 decembrie (marți) Ziua Marii Uniri
 • 25 decembrie (vineri) – 26 decembrie (sâmbătă) Crăciun

Dacă te numeri însă printre angajații a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza specificului jobului, atunci angajatorul este obligat să compenseze cu zile libere în următoarele 30 de zile, potrivit datelor din Codul Muncii.

De asemenea, în cazul în care, din motive justificate, în compania în care lucrezi nu se acordă acele zile libere legale, prevăzute mai sus, în calendar, atunci beneficiezi, pentru muncă prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.

 

 

calendar

 

Cum poți crea punți între zile libere legale în 2020

În 2020 poți avea patru, chiar cinci minivacanțe unind acele zile libere legale. Iată ce să bifezi în calendar:

 1. Paștele ortodox se sărbătorește anul acesta pe 19 aprilie și poți să-ți iei o scurtă vacanță de vineri, 17 aprilie, până luni, 20 aprilie 2020. 
 2. 1 Mai este într-o zi de vineri, așadar îl poți uni cu weekend-ul și să ai o vacanță între 1 și 3 mai. 
 3. 1 Iunie este luni, prin urmare poți planifica în calendar o scurtă vacanță de pe 30 mai până pe 1 iunie. Pentru o vacanță mai lungă poți să-ți iei 4 zile de concediu și să faci punte cu următoarea zi liberă, a doua zi de Rusalii, sărbătorită pe 8 iunie. Așadar, ai putea să te bucuri de un sejur de 10 zile, între 30 mai și 8 iunie inclusiv.
 4. Sfântul Andrei se sărbătorește anul acesta într-o zi de luni, iar 1 Decembrie a doua zi – marți. Prin urmare vacanța este de 4 zile, între 28 noiembrie și 1 Decembrie.

 

Ce mai spune Codul Muncii despre zile libere legale

Prin contractul colectiv de muncă pot fi stabilite și alte zile libere, în urma negocierilor între angajator și salariați/reprezentanții salariaților. De aceea este bine să te informezi despre ele încă din momentul în care semnezi actele cu angajatorul.

Dacă ai un cult religios legal în România, altul decât cel creștin, te bucuri de două zile libere legale pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale. Mai exact, ai dreptul la zile libere pe care le au și ortodocșii, dar și la alte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale specifice cultului tău.

Zile libere speciale

Articolul 52 din Codul Muncii menționează că în cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă. Evenimentele familiale deosebite şi numărul de zile libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin contractul colectiv de muncă, unic la nivel național, aplicabil tuturor societăților comerciale, salariații au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situații. Iată care sunt acestea:

 • căsătoria salariatului – 5 zile;
 • căsătoria unui copil al salariatului – 2 zile;
 • nașterea unui copil – 5 zile + 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultura;
 • decesul soțului/soției, copilului, părinților, socrilor – 3 zile;
 • decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi;
 • donatorii de sânge – 1 zi;
 • schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile;
 • 30 de zile concediu fără plată pentru pregatirea și susținerea lucrării de diplomă în învățamântul superior.

*În unele companii se acordă zi liberă tuturor femeilor în ziua de 8 Martie sau se acordă zi libera plătită pentru ziua de naștere, așa că merită să le adaugi în calendar dacă sunt prevăzute în contractul de muncă.

 

 


 

Câte zile libere legale au alte țări din Europa

În 2020 angajații români au 15 zile libere legale în calendar și țara noastră stă destul de bine în clasamentul european. Este devansată de Albania cu 22 de zile libere, Germania cu 18 zile libere, Bulgaria cu 17 zile și Spania cu 16 zile, conform datelor oferite de publicholidays.eu.
Ne mândrim cu același număr de zile libere legale ca Finlanda. Foarte aproape în clasament sunt și Franța și Grecia cu 14 zile libere legale.
România stă mai bine chiar decât țările nordice. Surprinzător, Danemarca, aflată pe primul loc în topul celor mai fericite țări din lume, are doar 11 zile libere legale în calendar. Norvegia are 12 zile, iar Suedia are 13 zile libere legale.

Cum petrec alte naționalități de zile libere legale

Am tras cu ochiul la cei care au mai multe zile libere decât noi (germanii și spaniolii), dar și la cei care au același număr (francezii și finlandezii) și am găsit câteva idei despre cum petrec ei aceste zile libere, de sărbătoare:

 

Zile libere legale în Germania

În zilele libere naționale, germanii nu muncesc. Și chiar țin la asta. Doar cafenelele, restaurantele, unele brutării, teatrele și sălile de cinema sunt deschise. Magazinele sunt închise. 

Germanii sunt mari iubitori de „poduri” între zilele libere pe care le numesc Brückentag. De exemplu, dacă sărbătoare publică este într-o joi, atunci vinerea ar fi o așa-numită „Brückentag”. Trebuie să știi că aceste „poduri” sunt extrem de importante pentru planificarea vacanței germanilor. De ce? Pentru că germanii adoră călătoriile. Așa că la începutul anului, germanii se așază frumos la birou și caută în calendar acele zile de legătură, doar pentru a fi primii care vor merge la job și își vor anunța vacanța. În unele companii chiar se organizează așa numitele loterii ale zilelor libere. Și nu e glumă. Zilele libere sunt la mare cerere.

Crăciunul și Paștele le petrec în familie, merg la slujba de la biserică, iar tradițiile sunt similare cu cele din România. De Revelion se uită acasă la faimoasa piesă de teatru englezească „Cină pentru unul” și apoi petrec cu prietenii. De 1 Mai, sărbătoresc cu tradiționalul „Dance into May”.

 

Zile libere legale în Spania

Spania este una dintre țările care se respectă cel mai mult când vine vorba de zile libere legale. Pe lângă cele 16 zile libere legale naționale din calendar, fiecare regiune a Spaniei are propria sa listă de sărbători. Fiecare oraș din Spania are maximum 13 sărbători publice în fiecare an, dintre care nouă sunt stabilite de guvernul național. La acestea se adaugă și sărbătorile regionale care variază în număr de la an la an. Dacă zilele libere naționale pică în weekend, spaniolii vor avea mai multe sărbători regionale. 

Multe orașe și regiuni organizează festivaluri mari pentru sărbătorile cel mai iubite. Adormirea Maicii Domnului și Ziua Hispanică (Ziua Națională a Spaniei) sunt sărbătorite cu artificii și parade. Și, desigur, Crăciunul este o sărbătoare majoră pentru familii, o petrec împreună mâncând și făcând schimb de cadouri. Spre deosebire de o mare parte a lumii, Spania sărbătorește Ziua Mamei în prima duminică din mai, iar Ziua Tatălui pe 19 martie. Spaniolii ies în familie la o masă de sărbătoare sau se adună acasă la un prânz sau o la cină.

Dacă vorbim de vacanțe, angajații spanioli au, în mod normal, dreptul la 30 de zile calendaristice de concediu plătit în fiecare an. Zilele de concediu sunt luate de obicei în iulie, august sau septembrie, luna august fiind cea mai populară lună pentru relaxare.

 

 

 

Zile libere legale în Franța

Francezii au 14 zile libere legale în calendar, iar câteva (Paștele, Ziua Înălțării) variză ca dată, la fel ca la noi. În luna mai, există o sărbătoare aproape în fiecare săptămână, așa că închid magazinele, băncile și muzeele zile întregi. De asemenea, au și multe sărbători regionale care nu sunt incluse în calendar. Și francezilor le place să creeze punți între zile libere și dacă o sărbătoare legală e marți sau joi, mulți își iau și luni sau, respectiv, vineri.

Conform legii, pe lângă aceste zile, fiecare cetățean francez are dreptul la cinci săptămâni de vacanță. Majoritatea nativilor își iau vacanța de vară în iulie sau august, iar multe afaceri importante se închid în aceste luni. De altfel, francezii pun mare preț pe echilibrul dintre viața personală și job. Săptămâna de lucru are doar 35 de ore, iar 15 ore pe zi le dedică îngrijirii personale, somnului și altor activități de relaxare.

 

Zile libere legale în Finlanda

Ajunul Crăciunului și Ajunul Midsummer (cunoscut și ca solstițiul de vară) ar putea foarte bine să fie cele mai importante sărbători pe tot parcursul anului pentru finlandezi. În mod surprinzător, acestea nu sunt oficial sărbători. Diferă de cele legale prin faptul că magazinele sunt deschise dimineața devreme până la prânz. O serie de sărbători principale (Revelionul și 1 Mai) sunt, de asemenea, precedate de zile mai scurte de lucru decât în ​​mod normal. Într-un calendar finlandez vei vedea și zile cu steag. Ziua de 1 Mai, Midsummer și Ziua Independenței sunt zile în care se arborează steagul național și o modalitate prin care finlandezii anunță că e zi de sărbătoare. De 1 Mai, oamenii se adună pentru picnic. Le place să savureze gogoși și sima, o băutură apropiată de limonadă. Mulți sărbătoresc și cu vin spumant. Locuințele sunt decorate cu baloane, iar pe străzi au loc marșuri. Mulți finlandezi preferă să-și petreacă Midsummer la casele de vacanță. O altă zi importantă din calendar este Ziua Independenței, sărbătorită pașnic și solemn, cu lumânări albe și albastre, cine în familie și urmărirea festivităților la TV.

Pentru fiecare lună de muncă cu normă întreagă, finlandezii câștigă cel puțin două zile de concediu anual. Vacanța de vară începe la ei la sfârșitul lunii iunie, când finlandezii sărbătoresc Midsummer.  Și chiar țin la zilele lor libere, dar și la calitatea vieții. În 2019, capitala Finlandei, Helsinki, a fost numit cel mai bun oraș pentru echilibrul job-viață personală din lume. Orașul a primit scoruri mari la capitolul fericire, societate, instituții, concediu maternal și paternal, funcționalitate –  timpul mediu petrecut în trafic este de 26 de minute, la fel și în Oslo și Stockholm. În Londra și Paris, acesta depășește 40 de minute. 

 

 

 

Ce poți face în acele zile libere legale pentru a te încărca cu energie

În primul rând, încearcă să reduci timpul petrecut pe rețelele de socializare și chiar să-ți propui să închizi telefonul pentru a te bucura cu adevărat de vacanță. Ai nevoie de deconectare completă pentru a reveni cu idei noi și energie la birou.

Un studiu anual realizat de Freizeit-Monitor arată că 61% dintre germani ar vrea ca în timpul liber să doarmă, 55% ar vrea să adauge în calendar excursii de weekend, 52% ar vrea să nu facă nimic, iar 46% să petreacă timp cu partenerul. „Cu cât viața devine mai complexă, mai planificată, cu atât simți nevoia de lucruri simple. La fel ca în copilărie, aș vrea să am libertatea să-mi urmez intuiția”, spune Ulrich Reinhardt, directorul științific al studiului.

Alege să faci acea activitate care știi că te relaxează și la care te gândești cu plăcere toată săptămâna. Iată ce merită să treci în calendar:

Exerciții. Vacanța ar trebui să fie relaxare, dar pentru starea ta fizică și psihică e bine să faci mai mult decât să stai întins pe plajă cu un cocktail în mână. „Nu înseamnă că trebuie să alergi în fiecare zi dacă nu ești în mod clar un alergător, ci să încerci activități noi și distractive, să mergi într-o drumeție sau la un nou curs de yoga”, spune Keri Gans, dietician și contributor la U.S. News. De asemenea, exercițiile fizice îți pot îmbunătăți starea de spirit și te pot ajuta să fii mai energic pe parcursul zilei.

Somn. Deși ai fi tentat ca în vacanță să nu ții cont de timp și nici de ora la care adormi, pentru o stare bună ar trebui să urmezi aceeași rutină din timpul unei săptămâni de lucru. Pune în calendar cel puțin 7 ore de somn – lucrul cel mai important de care ai nevoie 😊.

Reconectare și hygge. Știi de ce sunt danezii sunt printre cei mai fericiți oameni din lume? Pentru că pun mare preț pe hygge – acea stare de bine care este dată nu numai de o băutură caldă sau o prăjitură, ci și de întâlnirile cu familia și prietenii. Timpul petrecut cu cei dragi îți dă o stare de bine și aprecierea de care ai nevoie. Așa că e momentul să dai un telefon și să pregătești ceva dulce pentru următoarea vacanță în grup.

O zi pentru tine înainte de a te întoarce la birou. Știm cum sunt vacanțele pe repede înainte. Pleci în prima zi liberă și te întorci fix cu doar câteva ore înainte de a merge la birou. Chiar dacă vacanța e scurtă, planifică cu grijă timpul și rezervă câteva ore în calendar și pentru tine, pentru meditație sau pentru exerciții de respirație.

 

Articol de Mihaela Pascari și Steluța Năstase-Lupu

Ți-a plăcut articolul despre zile libere legale? Citește și:

Șase tehnici pentru gestionarea conflictelor la job

Starea de prezență în timpul liber

A fost util articolul? 18
vacanțăzile libere
 • AvatarIleana zice

  Cele 15 zile libere sunt de fapt 10… Restul pica in week-end, când oricum erau libere.

Leave a Reply