• 20 Feb. 2016
  • 2 min

7 sfaturi pentru persoanele introvertite care vor să se afirme la job

Forbes.com notează că aproximativ 50% dintre persoanele care lucrează sunt introvertite. Dacă îţi place să reflectezi asupra lucrurilor, preferi grupurile mici şi momentele liniştite, am gândit o strategie eficientă prin care să fii în acelaşi timp şi vizibil la job.


Ai fi tentat să crezi că persoanele extrovertite sunt şi cele mai influente şi câştigă adesea prin felul lor de a fi, însă persoanele introvertite pot avea farmecul lor în cadrul întâlnirilor de business. Secretul constă în a şti să-ţi foloseşti punctele forte pentru a câştiga vizibilitate.


Foloseşte regula primelor minute de afirmare


La şedinţe, mergi de regulă cu temele făcute şi încearcă să îţi construieşti multe idei. Evită să stai tăcut într-un con de umbră şi să aştepţi ca unul dintre colegi să te invite la discuţie. Pentru a prinde curaj, deschide discuţia şi afirmă punctul tău de vedere. Astfel vei rămâne implicat şi îţi vei valorifica ideile.

Ascultă activ şi întreabă


Întrebările pot fi punctul de pornire pentru a-ţi expune ideile, mai ales atunci când nu eşti sigur că punctul tău de vedere este agreat de colegi. Foloseşte abilitatea ta de atent observator şi pune întrebări care pot schimba perspectiva asupra unui subiect. O strategie eficientă este să ai un draft cu o scurtă documentare despre subiectul abordat în şedinţă, precum şi o listă cu întrebări.

Cunoaşte punctele tale forte

 

Povesteşte în şedinţe din experienţele tale, arată rezultatele unor testări, precum şi noile idei aflate la evenimentele de business. Poveştile sunt plăcute şi chiar pot reprezenta punctul de pornire spre crearea unei campanii.

Sintetizează ideile

 

Foloseşte în mod util abilitatea ta de a asculta şi reflecta asupra subiectelor de discuţie. În timpul şedinţei, atunci când participanţii se contrazic sau preferă să vorbească fără a acorda întâietate, poţi sintetiza discuţia astfel:„Aşa cum Mihai şi Andrei au atras atenţia, campania ne poate afecta vânzările. Cum putem optimiza?“

Doza de energie

 

CEO-ul şi colegii alături de care participi la şedinţă te vor percepe din start ca introvertit dacă eşti obosit, cu gândul la task-urile urgente pe care vrei să le termini. Cea mai bună strategie pentru a fi activ la o şedinţă este o pauză, un desert sau chiar o sesiune de jogging care te va ajuta să-ţi pui ordine în gânduri.

Destinde discuţia


Chiar dacă eşti perceput ca introvertitul grupului, poţi destinde discuţiile prin abordarea temelor preferate ale echipei şi chiar prin noutăţile despre hobby-urile comune. O carte pe care ai citit-o recent şi care poate ajuta în dezvoltarea personală a echipei sau un film despre leadership pot schimba perspectiva asupra şedinţei. Din persoana introvertită vei deveni persoana simpatică a echipei care pune accent pe calitatea momentelor petrecute împreună.   

Follow-up

 

Orice şedinţă merită să fie însoţită de un feedback obiectiv din partea CEO-ului şi din partea colegilor. Cere feedback într-un mod plăcut, în pauza de cafea. Vei obţine informaţii despre felul tău de a fi şi chiar sfaturi prietenoase de  îmbuntăţire a prezenţei tale în timpul şedinţei.

A fost util articolul? 0
job

Leave a Reply