• 26 Sep. 2018
  • 2 min

Cu cât au crescut salariile în România?

salariile
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

Salariul mediu net pe economie a fost anul trecut de 2.338 de lei pe lună, în creștere cu 14,3% față de anul precendent, arată datele de la Institutul Național de Statistică (INS).

Cele mai mari câștiguri salariale nete s-au realizat în domeniul IT&C, unde media salarială a fost de 4,734 de lei pe lună. Creșterea accelerată a salariilor din domeniul IT&C în ultimii ani este generată de extinderea businessurilor din acest sector, dar și de deficitul de candidați din piața muncii.

Angajații din domeniul IT&C au fost urmați de cei din sectorul intermedierilor financiare și asigurări, unde salariile au depășit 4.300 de lei net pe lună.

De asemenea, printre angajații care au câștigat cele mai mari salarii din economie anul trecut se mai numără cei care lucrează în administracție publică, industria extractivă sau producția și furnizarea de energie electrică și termică.

La polul opus, câștigurile salariale medii lunare nete care s-au situat la cea mai mare distanță sub media pe economie au fost în industria HoReCa, unde angajații au ajuns la salarii de 1.424 de lei pe lună. Salariile mici din domeniul HoReCa se văd și în deficitul de personal din acest sector. Tot mai multe companii din piață se plâng că nu găsesc forță de muncă disponibilă, iar unele dintre acestea aduc oameni din alte țări care să lucreze ca ospătari, bucătari sau recepționeri. 

Cum evoluează salariile pe județe?

În profil teritorial, pe judeţe, câştigul salarial mediu lunar net în anul 2017 s-a situat sub media pe economie în 37 dintre judeţe.

Cele mai mici câştiguri s-au înregistrat în judeţele Harghita (1.796 lei, cu 23,2% mai puţin decât media pe economie), Vrancea (1.800 lei, cu 23,0% mai puţin decât media pe economie), respectiv Bistriţa-Năsăud (1.815 lei, cu 22,4% mai puţin decât media pe economie).

La polul opus s-a situat câştigul salarial mediu lunar net realizat în Capitală, unde media salarială a fost de 3.272 lei, cu 39,9% peste media pe economie.

 

Cât cheltuie în medie un angajator pentru un salariat?

Costul mediu lunar al forţei de muncă a fost anul trecut de 4.008 lei per salariat, în creştere cu 14,7% faţă de anul precedent. Comparativ cu media pe economie, costul mediu lunar a fost semnificativ mai mare în activităţile IT&C, industria extractivă, respectiv intermedieri financiare şi asigurări, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, administraţie publică.

Cele mai importante valori ale costului mediu lunar situate sub media pe economie s-au înregistrat în activităţile de hoteluri şi  restaurante, alte activităţi de servicii, construcţii, agricultură, silvicultură şi pescuit, respectiv activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport.

 

Vrei să afli și alte salarii oferite în piață? Citește și:

Îți dorești o carieră în psihologie? Află ce salariu poți câștiga!

Ce limbi străine aduc cele mai mari salarii?

Ce salariu are un mecanic auto?

A fost util articolul? 3
castigul salarial mediu netsalariisalariile

Leave a Reply