Perioada Crăciunului e despre familie, odihnă, cadouri și cozonac. Deadline-urile, urgențele la job și e-mailurile în care regăsești cuvântul „ASAP” nu au niciun loc de sărbători. Mult mai important este să-ți dai timp pentru detașare. Și ai la îndemână și un plan pentru a intra în starea de bine, care îți dă energie pentru 2023.
Perioada de dinainte de concediu de odihna este, de regulă, una stresantă, în care pui multă presiune pe tine pentru a finaliza anumite task-uri. Însă, de multe ori, și după ce intri în vacanță, reapare ceva legat de muncă, fie un e-mail, fie un apel telefonic, și, odată cu aceste situații, apare și stresul care nu ar trebui să aibă loc de sărbători.
Într-un studiu eJobs despre munca în concediu, am descoperit că 3 din 10 angajați lucrează chiar și atunci când sunt în vacanță, iar numărul pare să fie în creștere. Așadar, dacă și tu faci parte din acei trei și dacă vrei să te odihnești cu adevărat în acest concediu și să te întorci cu forțe proaspete la începutul anului, încearcă sfaturile următoare:
Profită de ultimele zile dinainte de concediu pentru a termina sarcinile, dar propune-ți să nu stai peste program. Asta te va forța să lucrezi cât mai eficient și să nu pierzi totuși din orele libere pe care le ai la sfârșitul unei zile de lucru. Și chiar e indicat să ai o trecere lină între task-urile de la birou și vacanță. Încearcă să te relaxezi și să te pregătești pentru vacanță cu cel puțin o săptămână înainte, printr-un program de finalizare a sarcinilor, dar și prin delegarea muncii și prin anunțarea clienților că vei lipsi de la birou. O bună planificare îți permite să ai și o deconectare adecvată.
Calendarul tău, plin de întâlniri și task-uri de realizat până în sărbători seamănă probabil cu cel al colegilor. Contează mult să aduci atmosfera de sărbătoare în echipă. Să vorbești despre familia ta, despre tradiții, despre planurile de vacanță. Chiar să încurajezi să aveți un meeting pe această temă. Astfel vă puteți oferi suport în realizarea sarcinilor pentru a le finaliza la timp.
Chiar dacă ai vorbit cu toată lumea și ai anunțat cu fermitate de multiple ori perioada în care vei fi în concediu, nu uita de OOO – reply-ul Out of Office. E-mail-ul care se trimite automat în perioada în care nu ești la birou tuturor celor care îți vor scrie în acest interval. Poți menționa data la care te vei întoarce la job și modul în care vei răspunde urgențelor (prin e-mail, prin telefon).
Telefonul tău poate fi o sursă majoră de stres și anxietate în timpul vacanței. Și acesta nu e niciun secret. Contează ceea ce faci pentru a-i limita influența. Pentru a te bucura de timpul în familie sau cu prietenii, oprește notificările sau pur și simplu dezactivează-le cu totul! Astfel vei profita, fără întrerupere, de momentele petrecute cu cei dragi.
Ia în calcul și situația în care ești bine intenționat și vrei să te deconectezi de la job în timpul sărbătorilor, însă modul în care vorbești de acest obiectiv poate determina dacă vei avea sau nu succes. „Mulți oameni nu reușesc să-și schimbe comportamentul pentru că se concentrează mai degrabă pe ceea ce nu vor face decât pe acțiunile pe care le vor întreprinde”, spune Art Markman, autorul cărții Smart Thinking, Smart Change and Habits of Leadership. Să vorbești negativ de un obiectiv: Mi-am propus să fac acest lucru în vacanță, dar timpul nu-mi permite, înseamnă să lași timpul să ia decizii pentru tine. Tu ești managerul timpului tău. Și îți poți face cadou un set de cărți cu mesaje motivaționale care te pot ajuta să crezi în tine și în abilitatea ta de a duce la îndeplinire ce ți-ai propus.
Ai mai multe șanse de a te bucura de timpul liber din perioada următoare dacă discuți cu cei dragi și le povestești despre starea ta și despre așteptările tale de la vacanță. Astfel puteți planifica împreună zilele libere, cu atenție pe ceea ce îți dorești sau puteți gândi momentele în care un membru al familiei poate prelua copiii și tu să faci ceea ce-ți place mai mult, de ex. să citești o carte, să savurezi un cocktail sau să te dedici meditației, pentru a-ți pune ordine în gânduri.
Detașarea înseamnă să ieși din rutina task-urilor și sedințelor online de la job și să-ți trăiești viața offline. Să interacționezi cu oamenii. Găsește acei oameni sau acele activități care te conectează la un scop mai mare în viață, acele conexiuni puternice care îți pot oferi perspectivă în viață. Poate fi vorba de timpul petrecut cu familia, de acte de voluntariat sau de donații, toate te ajută să-ți extinzi gradul de conștientizare și să identifici ceea ce este cu adevărat important.
Te-ai dedicat destul de mult jobului înainte de vacanță și poate ți-ai neglijat viața personală. Acum e momentul să-ți acorzi atenție. Să mergi la petrecerea de Crăciun nu dintr-o obligațíe, ci pentru a te simțí bine. Să te reconectezi cu familia și prietenii sau să-ți stabilești o săptămână de răsfăț. Și pune evenimentele acestea importante pentru starea ta de bine în calendar, pentru a te mobiliza să te dedici lor.
Exercițiile fizice te vor ajuta să rămâi concentrat asupra activității pe care o desfășori și să te detașezi de job. În plus, îmbunătățesc atât sănătatea fizică, cât și cea mintală, oferindu-ți o stare de bine.
După efortul fizic, ia-ți timp și pentru odihnă. Să fii bine odihnit este esențial pentru a te deconecta de la muncă în vacanț. În acest fel vei avea mai multă vitalitate și vei profita de zile mai mult, și mai bine.
Dacă însă îți e foarte greu să renunți complet la muncă cât ești în concediu, mai ales dacă ești antreprenor, asigură-te că ai totuși o strategie de lucru care te ajută să nu simți că muncești în tot acest interval. Poți, spre exemplu, să îți aloci două ore pe zi dimineața sau seara în care să rezolvi sarcinile urgente. Asta îți va permite să te relaxezi în restul timpului, fără a avea stresul că ai putea pierde un contract important.
Relaxarea, chiar și în perioada sărbătorilor, nu mai vine de la sine, având în vedere ritmul în care lucrăm. Așa că e datoria fiecăruia dintre noi să descoperim combinația potrivită pentru relaxare și să ne bucurăm de un concediu în adevăratul sens al cuvântului. Tu ce planuri de detașare de job ai pentru perioada Sărbătorilor?
Articol scris de Iulia Văcăroiu și Steluța Năstase-Lupu