• 13 Jul. 2018
  • 2 min

De ce e bine să testezi mai multe joburi cât ești student

mai multe joburi

Te-ai întrebat vreodată dacă este bine să-ți iei un job în timpul facultății sau dacă ți-ar fi de folos să testezi mai multe joburi cât încă mai ești student?

Ce pot să-ți spun este că, nu doar că e bine, ci e foarte important să experimentezi diferite roluri în diverse companii încă de pe băncile facultății. O poți face cu ajutorul programelor de internship, voluntariat sau chiar joburilor part-time dedicate studenților.

De ce? Pentru că aceste experiențe îți vor ușura intrarea în piața muncii după ce vei termina studiile. Și de asemenea, vei avea o imagine mult mai clară asupra activităților din piață, a salariilor oferite de companii și a sectoarelor în care ai dori să lucrezi.

 

Pe scurt, uite de ce e bine să experimentezi mai multe joburi?

Îți dai seama dacă studiile sunt potrivite pentru tine

Dacă tot ești decis să încerci și să vezi cum stau lucrurile în câmpul muncii, atunci testează mai multe joburi atât cu profilul facultății la care studiezi, cât și activități conexe.

Un studiu realizat de Curtea de conturi cu date de la INS și cu participarea a mai multor universități, arăta că doar 35% dintre absolvenții de facultate lucrau în domeniul pentru care se pregătiseră la cinci ani de la absolvire. 32% dintre aceștia aveau un job aflat în sfera mai largă a domeniului pentru care au studiat, în timp ce 39% dintre ei aveau un loc de muncă fără nicio legătură cu ce au studiat la facultate.

Așa îți vei da seama dacă ai început studiile potrivite sau ar trebui să te reprofilezi.

 

Descoperi lucruri la care chiar ești bun

Experimentând mai multe joburi ai putea să descoperi că ești bun într-o activitate la care nu te așteptai. Cu siguranță știi că jobul pe care ți-l alegi trebuie să-ți îndeplinească mai multe cerințe, însă cel mai important este să iubești ceea ce faci.

 

Alegi între corporație sau o firmă locală

Mediul organizațional într-o corporație și într-o companie locală este total diferit. Iar cu toate că antreprenorii încearcă să se adapteze și să se inspire de la marile companii internaționale, mai au de lucrat totuși la acest capitol.

Totuși, sunt oameni care preferă companiile antreprenoriale, pentru că se simt confortabil în aceste medii sau invers. Așa că, încearcă-le pe amândouă”

 

Antreprenor sau angajat și unde vreau să lucrez?

Aceasta este o altă întrebare la care îți vei oferi un răspuns în urma experiențele din diverse companii. Sunt mulți tineri care își dau seama că le-ar plăcea mai mult să devină antreprenori, decât angajați. Iar alții nu-și doresc să-și bată capul cu propria afacere și vor să-și construiască o carieră de succes într-o companie.

 

Pentru că ai mai mult curaj și mai puține responsabilități

Când ești student poți renunța în orice moment la un job care nu-ți place sau la un mediu în care nu te simți bine. Poți să cauți poziții care să-ți ofere salarii mai mari sau colegi mai prietenoși. Diferența dintre această perioadă și cea care urmează după studii este puțin diferită. Atunci nu mai ai atâta curaj, căci poate te muți în chirie și ai nevoie de un venit stabil sau ești implicat în activități care necesită un buget anume.

Acum că ai aflat de ce este bine să experimentezi mai multe joburi încă din timpul facultății, rămâne doar să intri pe www.primul-job.ro și să aplici la internship-ul sau jobul cu care ai vrea să dai startul carierei tale!

 

Citește și:

Cum să alegi între două oferte de muncă?

Ce este un program de trainee și la ce te ajută?

Jobul ideal pentru tine există! Află cum îl poți găsi!

A fost util articolul? 0

Leave a Reply