De multă vreme mă gândesc să scriu povestea unui copac care este un exemplu de rezilienta pentru noi toți. Am tot amânat povestirea, însă acum este cu siguranță cel mai potrivit moment să împărtășesc cu voi această întâmplare.
Acum ceva timp am fost cu toții surprinși de o ploaie înghețată. În urma acestui fenomen meteorologic natura a rămas casantă. Vântul puternic din acea perioadă a rupt copacii care erau mai fragili.
În zona în care locuiesc, chiar în fața ferestrei, era un astfel de copac. Tot ce s-a întâmplat în acea perioadă i-a smuls o parte importantă din crengi și din trunchi. Vecinii au propus să îl tăiem, însă câțiva dintre noi am ales să îi dăm o șansă, așa că acest lucru nu s-a întâmplat.
Îmi amintesc că eram în fața laptopului și lucram, când am auzit sunetul unei drujbe. Am ieșit într-un suflet afară. I-am spus celui care era lângă copac să nu-l taie. Din fericire, nu a fost nevoie să-l conving. Venise doar să-i taie crengile și partea din trunchi care se rupseseră și rămăseseră agățate.
Într-o zi din primăvara care a urmat, am fost fascinantă să văd că crengile rămase erau pline de flori, iar din trunchiul copacului răsărise o nouă parte verde, proaspătă.
Am simțit că pentru mine acest copac este o lecție. O lecție despre rezilienta, speranță, putere, frumusețe, adaptare, continuitate, perseverență.
Acum, cu toții trecem printr-o perioadă în care ne simțim poate mai nesiguri și în care este necesar să ne adaptăm la o schimbare pe care nu am preconizat-o.
Se vorbește despre efectele economice care vor urma acestei perioade și mulți dintre oamenii cu care discut îmi spun că se tem de cum îi va afecta profesional tot ceea ce se întâmplă acum.
În orice moment provocator din viața noastră personală sau colectivă avem două variante: să ne lăsăm copleșiți sau să ne adaptăm și să găsim soluții.
Cu siguranță, cea de-a doua variantă este cea utilă și productivă.
Ce putem face pentru a trece cu bine prin această perioadă și pentru a da dovadă de rezilienta? Iată câteva sfaturi utile:
Cel mai contraproductiv lucru pe care îl putem face în această perioadă este să construim scenarii negative. Din păcate, creierul nostru are capacitatea de a construi ipoteze catastrofice. Este bine să ne oprim atunci când vedem că ne zboară gândul în astfel de direcții și să ne ancorăm în prezent.
Dacă vom dedica majoritatea resurselor de timp căutând informații despre coronavirus, acest subiect ne va acapara mare parte din realitatea pe care o trăim. Este justificat faptul că ne dorim să fim informați, însă viața noastră nu se reduce la acest aspect.
În situații dificile este mai important decât oricând să folosim gândirea critică. Atunci când primim o informație este necesar să stabilim în ce măsură are sens pentru noi și să analizăm dacă este argumentată într-un mod coerent.
De asemenea, vă recomand să evitați să purtați discuții ample cu persoane care au tendința de a fi pesimiste. Atât pesimismul, cât și optimismul sunt contagioase.
Pentru cei care în această perioadă lucrează de acasă este important să își exerseze capacitatea de a fi organizați și de a se adapta la noua situație. Aceste două abilități cu siguranță vă vor fi de mare ajutor și după ce această perioadă va rămâne în trecut.
Da, acum poate fi momentul potrivit să te înscrii la un curs online care te ajută în carieră, să începi să-ți îmbunătățești competențele într-o limbă străină, să îți refaci CV-ul sau să îți analizezi parcursul profesional și să-ți faci un plan de carieră.
Nu-i așa că ar fi minunat dacă am ieși cu toții din această perioadă mai bine pregătiți pentru viață?
Asta te va ajuta să-ți exersezi capacitatea de a fi flexibil(ă) și de a te adapta și, mai important decât orice, te va ajuta să ai mai multă încredere în tine. Poți încerca o rețetă nouă de mâncare, poți învăța să pictezi, să faci make-up, să te familiarizezi cu tehnicile design-ului 3D și poți învăța cam orice lucru nou îți propui.
„Mente sana in corpore sano” este un citat actual oricând. În situații provocatoare avem nevoie de o minte lucidă și un corp sănătos, iar sportul este aliatul nostru în atingerea acestui obiectiv de rezilienta.
Există săli de fitness care țin cursuri online la care poți participa. Poți găsi pe internet filmulețe cu exerciții fizice sau poți să faci timp de 15 minute câteva mișcări simple de gimnastică.
Da, este important să vorbim despre emoțiile și gândurile noastre, dar este bine să învățăm să le gestionăm și să lucrăm noi înșine cu ele. Dacă avem anumite griji este productiv să analizăm cât sunt ele de realiste și să facem eforturi pentru a ne liniști. Poți experimenta tehnici de relaxare si de mindfulness.
Cei dragi sunt acolo pentru noi pentru a ne asculta, însă este responsabil să fim atenți și la ei ca să nu-i împovărăm.
Tot ce trăim acum ne poate fi de ajutor ulterior. Ține foarte mult de noi să rămânem echilibrați și să ne dezvoltăm resursele pe care să le putem folosi toată viața de aici înainte.
Și tu poți fi un leader în comunitatea ta. Fii acel om care oferă un exemplu bun, fii acel om de care și tu ai avea nevoie acum.
De asemenea, vă recomand să fiți responsabili față de voi și față de cei din jur. Suntem o comunitate și funcționăm în consecință atât personal, cât și profesional. Tocmai din acest motiv este vital să facem tot ce ține de noi ca situația actuală să rămână sub control și să ieșim bine cu toții la final.
Să ne amintim că nimic nu este permanent, viața este dinamică, totul este în mișcare, schimbarea este singura constantă. Copacul este înflorit din nou și ne transmite un mesaj puternic: vom fi bine!
Sfaturi de la un psihoterapeut: nu lăsa frica să-ți pună viața pe pauză
Buna,caut un loc de munca in domeniul asigurărilor de viata ,remote!
Bună, Florina,
În asigurări sunt disponibile aceste joburi: https://www.ejobs.ro/locuri-de-munca/asigurari/
Încearcă să negociezi cu angajatorul lucrul remote, în funcție de disponbilitățile fiecăruia.