• 4 Nov. 2016
  • 2 min

Întreabă recrutorul: Să stau doi ani acasă în concediu crestere copil?

roxana-andrei-intreaba-recrutorul
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Te gândești să faci un copil sau tocmai ai născut? eJobs și compania de recrutare Adecco România te ajută să înțelegi cum să combini concediul maternal cu jobul.

Echipa eJobs România, jucătorul numărul unu pe piața de recrutare online, continuă rubrica „Întreabă recrutorul”, care vă ajută să clarificați aspecte importante referitoare la statutul vostru de angajați. Una dintre utilizatoarele platformei eJobs ne-a întrebat: „Să stau doi ani acasă și să primesc indemnizatie crestere copil? Mă va afecta profesional?”. Roxana Andrei, HR Manager la Adecco România, ne-a oferit răspunsurile la întrebările candidatei. „În primul rând, cred că este mai curând o decizie personală și abia apoi una profesională. Practic, în acele momente prioritățile se schimbă. Dacă o priviți însă strict din punct de vedere profesional, atunci depinde foarte mult de jobul sau de poziția pe care o aveți și de industria în care lucrați. Sunt joburi și, respectiv, industrii în care apar schimbări într-un timp foarte rapid și, în permanență, trebuie să fii up to date (la zi – trad.) cu ceea ce se întâmplă. Un exemplu ar fi pozițiile din domeniul financiar/contabil sau payroll, unde pot apărea provocări după doi ani, din cauza modificărilor dese de legislație. Dar, sincer, nu cred, totuși, să existe domeniu în care să nu te poți readapta după doi ani de absență. Caz în care depinde doar de dumneavoastră să vă readaptați și să recuperați într-un timp cât mai scurt. De asemenea, legea vă proteajează deoarece chiar dacă angajatorul vă înlocuiește în această perioadă, va fi obligat să vă reintegreze pe poziția de pe care ați plecat în concediul de maternitate”, afirmă Roxana Andrei.

roxana andrei_intreaba recrutorul

Roxana Andrei, HR Manager la Adecco România.

 

În vară a intrat în vigoare o nouă lege referitoare la concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului. Actul normativ a eliminat plafonul maxim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului. În prezent, indemnizația lunară echivalează cu 85% din media veniturilor nete realizate în cele 12 luni finale din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului. Totodată, indemnizația nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară.

„Din experiență practică, am observat că după modificarea legii și introducerea noii formule de calcul a indemnizatiei pentru creșterea copilului, toate colegele mămici au prelungit concediul maternal pe doi ani. Deci, clar a ajutat la consolidarea deciziei de a sta acasă doi ani. Sunt puține companii care au back-up (soluție de rezervă – n.red.) în cazul în care o angajată cu responsabilități devine mămică. De aici apar presiuni suplimentare în anumite cazuri. Firma trebuie să apeleze la un înlocuitor temporar, care evident că are nevoie, la rândul lui, de o perioadă de adaptare. Deci șefii și colegii vă așteaptă <<ca pe o pâine caldă>> să vă întoarceți”, mai spune Roxana Andrei.

Grupul elvețian Adecco, prezent în România prin firmele Adecco România și Adecco Resurse Umane, a avut, anul trecut, un business cumulat de 314,3 milioane de lei (70,7 mil. euro) pe plan local, în creștere cu 30,7% față de 2014.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

A ales să fie propriul șef după concediul de maternitate

A dat corporația pentru un business inspirat din concediu de maternitate

A fost util articolul? 8
concediu de maternitate
  • AvatarSerafim ioana zice

    Buna ziua
    Am și eu nevoie sa știu dacă eu am un an de munca împlinit luna aceasta….
    dar la începutul anului am avut 2 luni de medical neplătit
    Aceste 2 luni de medical fara plată mi se scad din anul de cotizare ……mă afectează cu ceva la prenatal și postnatal ( la creștere copil) ???
    Eu acum am 5 luni de sarcina și eu am nevoie de medical pentru că am sarcină cu risc …….acest medical de risc mă afectează cu ceva la prenatal și la indemnizatia de crestere copil

    • Bună, Ioana,

      Pentru concediu prenatal și postnatal ai nevoie de un stagiu de cotizare de 12 luni și pentru calculul acestuia ți se vor lua în calcul veniturile brute din ultimele 6 luni. Te sfătuim să suni la Casa de Asigurări de Sănătate și să le prezinți situația ta, pentru ca reprezentanții acestei instituții să poată verifica stadiul cotizărilor tale la concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate. În cazul în care îți vor spune că nu ai perioada necesară de cotizare, poți încheia la ei o asigurare prin care să plătești aceste contribuții astfel încât să te încadrezi pentru indemnizația de concediu de maternitate.

      Pentru concediu de creștere copil, din informațiile noastre, la cele 12 luni se iau în calcul și lunile de concediu fără plată. Evident va fi trecut venit 0 și indemnizația va fi ceva mai mică, fiind calculată doar din media lunilor în care ai avut venit. Poți suna în avans la Direcția de Asistență Socială din sectorul/orașul și reprezentanții de acolo îți vor oferi mai multe detalii despre metoda de calcul în cazul tău.

      • AvatarMertesz Adela zice

        Bună ziua!
        Mă aflu într-o situație destul de nesigură și aș aprecia enorm un răspuns din partea dumneavoastră!
        Sunt însărcinată în 4 luni și un pic. Anul acesta am lucrat aproape 5 luni de zile într-o firmă, ulterior mi-am dat demisia neștiind că sunt însărcinată și cu ideea că mă voi angaja cât mai rapid. Au trecut deja două luni de zile și abia acum mi-am găsit un job. Nu am anunțat despre sarcină, dar am de gând să lucrez cât de mult îmi va permite sarcina.
        Credeți că mai pot primi indemnizația pentru creștere copil având în vedere cele două luni de pauză?

        • Bună, Adela,

          OUG 111/2010 precizează în art. 2 că pentru a beneficia de indemnizație de creștere a copilului este nevoie să fi realizat venituri în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori nașterii copilului. Sfatul meu este să ceri îndrumarea reprezentanților Direcției de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești, care îți vor oferi un punct de vedere oficial.

          ART. 2
          (1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
          (2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

      • AvatarDaniela zice

        Bună seara! Mă aflu intr-o situație dificilă și aș avea mare nevoie de ajutor Dumnevoastră!
        Sunt în sarcină in 26 de săptămâni 5 zile! Am fost în concediu material de risc cele 120 de zile , mii sau terminat pe 18 Februarie , am mers la doctor mai mi a dat pana la sfârșit luni.. Și acum ar trebui să intru în prenatal data nașteri ar fi pe 1-4 iunie . Și nu știu dacă mă încadrez în cele 63 de zile .. pana la naștere și 42 după naștere .. pot lua preantalul ? Ce ar trebui să fac ?

        • Bună, Daniela,

          Ar trebui să discuți cu medicul de familie, să vezi exact ce opțiuni ai. Dacă ai și concediu de odihnă îl poți lua pentru a te apropia mai mult de concediul prenatal.

  • AvatarRebecca zice

    Buna ziua,

    Poate sa fie indemnizatia de crestere copil afectata de primirea unor bani din chirii? Adica, se considera ca se depaseste plafonul (85% din salariul brut), daca se incaseaza banii de chirie in timpul concediului de crestere copil?

    Va multumesc anticipat,

    • Bună, Rebecca,

      Ordonanța de Urgență nr. 111/2010 menționează în art. 16.

      (1) Dreptul la indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) încetează cu ziua următoare celei în care:

      #M16
      c) realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, al căror nivel net
      nu depăşeşte de 5 ori cuantumul minim al indemnizaţiei stabilit la art. 2 alin. (2). (6.250 lei)

      • AvatarBuna seara am o întrebare din ce zi poate sa r zice

        Bună seara din ziua nașterii poate sa iese bărbatul in postnatal? Sau trebuie sa mai mearga la lucru? Va rog sa îmi răspundeți, mulțumesc!

        • Bună, Ana,

          Concediul și indemnizația de creștere copil poate fi solicitat de oricare dintre parinţi, după 42 de zile de la nașterea copilului.

          • AvatarAdelina zice

            Bună ziua!
            Ma aflu în situația următoare, în August 2023 , am rămas în medical ,sarcina cu risc ,în luna Februarie am intrat în prenatal , în 11 Aprilie 2024 , am născut bebelușul mort , am stat acasă în prenatal pana în luna Iunie . În Iunie am început lucru , dacă sunt insarcinata și mi se va da sarcina cu risc , ma afectează cu ceva ? Cum se calculeaza? Daca acum o sa merg la lucru 3-4 luni. Se calculeaza cele 3-4 luni lucrate si restu de luni se calculeaza din prenatal? Va rog sa imi raspundeti.Mulțumesc!

          • Steluţa NăstaseSteluţa Năstase zice

            Bună, Adelina,

            La calculul indemnizației de risc se iau în considerare și veniturile din concediul de maternitate. Se va calcula astfel: 75% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni.

Leave a Reply