• 26 Oct. 2023
  • 3 min

Cum să-ți regăsești ambiția în carieră

ambitia

Te-ai gândit când erai mic la întrebarea „Ce vrei să devii când vei fi mare?” și de atunci, ambiția te-a ghidat în construirea carierei pe care o ai astăzi. Ai urmat o facultate, ai aplicat pentru primul job, ai acumulat experiență în domeniul care te pasionează și ai avansat în timp.

Cu toate acestea, pot exista momente când simți că ambiția în carieră lipsește, ori nu mai este atât de puternică. E normal, se întâmplă tuturor la un moment dat în viață.

Dar nu-ți face griji pentru că nu este pierdută pentru totdeauna. Doar așteaptă să fie reaprinsă. Iată 6 modalități prin care-ți regăsești ambiția în carieră:

 

1. Găsește un mentor

Mentorul poate fi un expert în domeniul tău sau o persoană a cărei carieră o admiri. Nu este nevoie să te cunoască personal. Poți să începi cu un simplu follow și un mesaj pe LinkedIn, ca să pornești discuția. Nu te lăsa intimidat de succesul lui. Chiar și oamenii împliniţi profesional au avut îndoieli. Au avut momente în care le-a fost greu să-și găsească direcția sau au simțit că le lipsește motivația. Cu siguranță, ei pot împărtăși cu tine experiențele lor și soluțiile care le-au adus succes.

Cu un mentor alături, poți să descoperi ce te pasionează cu adevărat. Ai ocazia să identifici acele abilități la care mai ai de lucrat. Și să înveți cum să-ți stabilești obiective clare. E simplu – el sau ea poate fi ghidul tău personal în drumul către regăsirea ambiției în carieră. Dar și sprijinul emoțional de care ai nevoie. Nu este niciun dubiu că o astfel de persoană te poate ajuta să-ți depășești limitele.

 

2. Dă-ți timp să te descoperi

Ei bine, dacă simți că ți-ai pierdut ambiția în carieră, nu-ți face griji! Acum este poate cel mai potrivit moment pentru o introspecție. Întreabă-te ce din ceea ce faci ți-a adus cea mai mare împlinire la job. Ce te-a motivat să continui să mergi înainte. Un jurnal poate fi un instrument excelent pentru a-ți nota gândurile și a face ordine în ele. Iar dacă simți că ai nevoie de îndrumare, consultă un terapeut sau un coach. O analiză sinceră a trecutului te va ajuta să-ți planifici viitorul în carieră.

 

3. Vorbește cu un prieten

Gândește-te la prietenii de-o viață, cei care te-au însoțit în toate etapele tale. Cei care știu totul despre tine și îți poartă cu adevărat de grijă. Cine îți vine în minte când te gândești la ei? Ei bine, aceștia sunt oamenii care te pot ajuta să ieși din orice impas. Nu ezita să îi cauți și să le ceri sfatul!

Poate că au trecut și ei prin perioade în care ambiția în carieră părea să lipsească. Ce au făcut pentru a-și recăpăta motivația la job? Întreabă-i! Sigur ai multe de învățat de la ei. Și tot ei știu cel mai bine să-ți reamintească la ce ești bun și să te încurajeze să-ți urmezi pasiunea, chit că nu sunt mentori profesioniști. Discuțiile cu aceștia pot fi cu adevărat terapeutice și te pot ajuta să-ți (re)găsești ambiția la job și în viață.

 

4. Găsește-ți motivația

Răspunde la următoarele întrebări: Ai avut momente când erai mândru de tine, da? Ce făceai? Cine era acolo? În ce context? Astea sunt indicii cu privire la ceea ce-ți dă energie și te motivează. Astfel, vei ști cum poți recrea acea stare. De exemplu, dacă ai simțit mândrie când ai învățat ceva nou la job, fixează-ți obiective de învățare pe termen mediu și lung. Dacă îți vei conecta obiectivele de ceea ce te face fericit, ambiția își va face din nou apariția.

Nu uita nici de realizările personale. Poate e vorba de timpul cu familia. Dacă acest lucru ți-a adus cea mai mare fericire, petrece mai mult timp în mijlocul celor dragi. Menținerea unui echilibru între viața ta personală și cea profesională poate fi cheia pentru a-ți recâstiga ambiția în carieră.

 

5. Stabilește obiective SMART

Poate ai deja niște obiective profesionale, dar dacă le vezi ca niște munți prea înalți de escaladat, s-ar putea să renunți dinainte de a începe. Așa ajungi să-ți pierzi ambiția în carieră, și asta nu este deloc bine.

Ce funcționează: descompune obiectivele mari în obiective mici. Folosește metoda SMART pentru a le trasa cât mai clar. Fiecare obiectiv nou atins te va motiva să îl atingi pe următorul și tot așa. Sfat: Ia-o pas cu pas și sărbătorește fiecare mică victorie!

6. Încearcă lucruri noi

Ieși mai des din zona de confort, chiar dacă sună înfricoșător la început. Schimbarea vine cu emoții și cu frica de eșec, dar aduce și oportunități de creștere.

Iată ce poți face: preia un task nou la locul de muncă, învață să faci ceva complet diferit la job sau ia în calcul chiar o reconversie profesională. Fiecare pas în această direcție te ajută să dezvolți noi abilități, să descoperi interese și pasiuni noi. Toate acestea pot reprezenta combustibilul de care ai nevoie pentru a-ți redescoperi ambiția în carieră.

Privește această provocare ca pe o oportunitate de creștere. Pentru că, de obicei, nu evoluăm atunci când totul este bine. Succesele și momentele bune aduc bucurie, dar creșterea și dezvoltarea reală apar în momentele dificile, când depășim limitele și învățăm din experiențele noastre. Așa că privește această perioadă ca pe o șansă de a crește și de a evolua! Ești pe calea cea bună.

 

 

Ți-a plăcut articolul „Cum să-ți regăsești ambiția în carieră”? Citește și:

Care este cheia succesului în atingerea obiectivelor

Cum îți găsești obiectivul în carieră?

A fost util articolul? 0
ambitia in cariera

Leave a Reply