• 23 Apr. 2020
  • 6 min

Preaviz Codul Muncii: când te afli între fostul și viitorul job 

preaviz codul muncii
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

Ai fost concediat, ți-ai dat demisia sau ai în plan să îți cauți un loc de muncă nou? Măcar o dată în viață tot te vei găsi în una din situațiile descrise, de aceea e bine să știi cum stă treaba cu preavizul, cât durează, ce drepturi și obligații mai ai în această perioadă și ce faci după ce ai trecut de preaviz.

Indiferent care îți este statutul, e bine să-ți cunoști drepturile când vine vorba de preaviz codul muncii, ca să te asiguri că nu îți sunt încălcate. Acest articol te va ajuta să treci cu brio peste această perioadă între vechiul job și noul job, iar dacă nu ai un loc de muncă să ți-l găsești pe cel potrivit pentru tine.

Pentru a afla mai multe despre preaviz codul muncii, indiferent dacă este vorba de demisie sau despre concediere, am stat de vorbă cu Anca Vătășoiu, avocat specializat în Dreptul Muncii și Partener Fondator la Your Agile Employment Lawyer. Specialistul ne-a explicat care este procedura de preaviz și ce obligații are atât angajatorul, cât și salariatul, în această perioadă. 

 

Care este procedura de preaviz (codul muncii)? 

În primul rând, preavizul este o formă de protecție, atât pentru tine, cât și pentru angajator. Această perioadă vă ofertă timp amândurora, ție ca să-ți găsești un loc de muncă nou, angajatorului să-și caute un om nou pentru poziția ta. În același timp, termenul de preaviz îți dă ocazia să lași lucrurile în ordine la vechiul job și să predai noului angajat sarcinile de lucru. 

Acum, indiferent de context, angajatorii sunt obligați în principiu să respecte exigențele cerute de Codul Muncii pentru a efectua concedieri sau demisii, dacă acestea se impun, inclusiv să acorde un preaviz de minim 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție. Pentru angajații care ocupă poziții de conducere perioada de preaviz codul muncii este mai mare, adică de 45 de zile lucrătoare. 

Regulile stipulate de Codul Muncii în privința demisiei spun că salariații sunt obligați să respecte preavizul inclus în contractul individual de muncă atunci când au inițiativa încetării unilaterale a relației cu angajatorul. La rândul său, acesta din urmă are posibilitatea de a renunța, total sau parțial la preaviz, putând înceta mai devreme contractul de muncă.

preaviz codul muncii

Un angajator poate concedia un angajat fără ca acesta să treacă prin perioada de preaviz?

Acordarea preavizului de cel puțin 20 de zile lucrătoare este obligatorie în cazul concedierii pentru motive care nu țin de persoana salariatului (poate fi vorba despre desființarea postului), dar și în cazul concedierii pentru inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului sau pentru necorespundere profesională.

Angajatorul nu poate obliga salariatul să renunțe la acest drept și nici nu poate oferi o compensație care să suplinească preavizul prevăzut de lege. Concedierea disciplinară poate fi dispusă fără acordarea unui preaviz, însă în acest caz este necesară parcurgerea unei proceduri obligatorii de cercetare disciplinară prealabilă.

De asemenea, salariatul arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, în condiţiile Codului de procedură penală, poate fi concediat fără acordarea unui preaviz. 

 

Care sunt drepturile și obligațiile unui angajat atunci când vine vorba de preaviz? 

Pe durata preavizului contractul de muncă este activ și produce efectele obișnuite, în sensul că salariatul are obligația de a presta activitate, dar și dreptul de a primi un salariu. Așadar, vei avea aceleași drepturi și obligații prevăzute în contractul individual de muncă ca până la prezentarea cererii de demisie.

Deși Codul Muncii nu prevede expres această posibilitate, nu este exclus ca părțile să convină asupra aplicării unui garden leave care permite salariatului să nu mai desfășoare activitate, fără ca acest lucru să îi afecteze drepturile salariale.

În măsura în care, pe durata preavizului, intervine o cauză de suspendare a contractului de muncă, spre exemplu, concediul medical, acesta va fi suspendat în mod corespunzător și va fi reluat imediat după încetarea cauzei de suspendare.

 

Ce riscă un angajat care este absent în perioada de preaviz? 

În măsura în care părțile nu au agreat în sensul scutirii salariatului de la îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, salariatul care absentează de la locul muncii poate fi sancționat disciplinar, în condițiile Codului Muncii și ale regulamentului intern aplicabil la nivelul angajatorului. În consecință, nu este exclus ca temeiul concedierii să se schimbe, urmând ca salariatul să fie cercetat disciplinar pe durata preavizului și sancționat prin concediere. 

 

Preaviz Codul Muncii: angajații pot să refuze să semneze cererea de demisie? 

Demisia reprezintă un act unilateral al salariatului prin care acesta își manifestă, în mod liber, voința de a înceta raportul de muncă. Prin urmare, salariatul nu poate fi obligat de angajator să recurgă la demisie împotriva voinței sale, evitând, în acest mod, parcurgerea unei proceduri de concediere.

O eventuală demisie înaintată sub presiunea, amenințarea angajatorului poate face obiectul unei contestații în instanță și ar putea fi,  de principiu, anulată de judecător, în măsura în care este dovedit abuzul angajatorului care a determinat vicierea consimțământului la semnarea demisiei.

 

Preavizul este același și în cazul concedierii, și în cazul demisiei? 

În cazul concedierii pentru motive care nu țin de persoana salariatului (spre exemplu, desființarea postului), pentru inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului sau pentru necorespundere profesională, termenul de preaviz codul muncii este de cel puțin 20 de zile lucrătoare. Contractul individual sau colectiv de muncă aplicabil ar putea să prevadă o durată mai mare decât cea reglementată expres de Codul Muncii.

Termenul de preaviz în cazul demisiei este cel stipulat în contractul individual de muncă, dar nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.

 

Ce faci după ce ai trecut de preaviz

Pentru început îți recomandăm să-ți iei câteva zile de vacanță pentru tine, pentru a-ți pune gândurile în ordine și pentru a înțelege exact ce dorești să faci mai departe. Deconectează-te de la rețelele de socializare în această perioadă, amână știrile și încearcă să rămâi conectat cu tine, analizează tot traseul tău profesional, să vezi ce a funcționat, ce nu și de ce. Răspunde-ți la aceste întrebări, căci îți va fi mult mai ușor să iei decizii pe viitor, să știi exact spre ce domeniu dorești să te îndrepți sau spre ce companie. 

 

Primul pas este actualizarea CV-ului!

După ce ți-au pus gândurile în ordine, CV-ul e următorul pas. Dacă nu ai unul trebuie să-l redactezi de la zero, iar dacă ai unul, trebuie să-l actualizezi cu cele mai noi informații în ce privește cariera ta. 

Uite câteva reguli pe care trebuie să le urmezi ca șansele să fii chemat la interviu să crească. 

  • E important ca informațiile din CV să fie cât mai clare. Dacă nu ești sigur de anumite lucruri pe care vrei să le treci în CV, nu le trece doar de dragul de a atrage atenția recrutorului. La interviu cu siguranță îți vor fi cerute detalii despre experiențele sau realizările pe care le-ai trecut în CV și atunci, s-ar putea ca ele să se întoarcă împotriva ta. 
  • Cele mai importante sunt realizările tale anterioare. Menționează tot ce ai reușit să faci la fostele locuri de muncă, orice mică realizare se poate dovedi necesară pentru un nou job. 
  • Nu minți în CV. Sinceritatea e pe primul loc atunci când vine vorba de angajare. Iar dacă alegi să minți, îți furi căciula singur. Dacă spre exemplu, nu cunoști o limbă străină foarte bine, atunci nu o mai trece în CV sau spune exact care este nivelul tău de cunoștințe. S-ar putea ca la noul job să fii nevoit să socializezi în limba respectivă și să te confrunți cu multe provocări în privința asta. 
  • Dacă nu ai foarte multă experiență de muncă, atunci trece și realizările din timpul facultății. Nu ignora această parte a CV-ului.
  • Nu trimite CV-ul angajatorului până nu ești sigur de faptul că nu conține greșeli gramaticale. Acestea îți vor scădea șansele de a fi chemat la interviu. Trimite-l prietenilor, cunoștințelor pentru a-l mai citi o dată, s-ar putea să identifice cu ușurință greșeli pe care tu nu le-ai observat. Nu pentru că nu știi, ci pentru că ai stat prea mult să-l citești.

 

Te poți reprofila oricând!

Nu ar trebui să te sperie ideea de a începe un job într-un domeniu diferit față de cel în care ai activat până acum. Trebuie doar să fii înarmat cu multă răbdare, dar și un plan bine pus la punct. Uite câteva sfaturi pe care le poți urma ca să ajungi acolo unde îți dorești.

  • Gândește-te bine care sunt domeniile care ți se potrivesc, ce ai vrea să faci. Să alegi între munca de la birou, de acasă sau de pe teren. E important să fii cât mai sigur atunci când decizi că vrei să te reconvertești profesional
  • Analizează piața muncii. Află care sunt cele mai căutate joburi, cei mai atractivi angajatori și care sunt domeniile în care se oferă cele mai mari salarii. Nu te lăsa convins însă doar de un salariu mare, e important să-ți placă ceea ce urmează să faci. 
  • Caută traininguri de specialitate. Dacă știi deja în ce domeniu vrei să lucrezi, atunci începe să cauți cursuri, traininguri, webinarii de specialitate. La început, ai nevoie de un mentor sau cineva care să te ghideze. 

preaviz codul muncii

 

Dacă nu te descurci, sună la (021)9124

Dacă nu știi exact ce trebuie să conțină CV-ul, cum trebuie să arate sau în ce domeniu vrei să lucrezi, trebuie să știi că poți să primești consiliere în carieră gratuită. eJobs îți pune la dispoziție o linie telefonică de consiliere profesională menită să îi ajute pe toți cei care au nevoie de îndrumare în  redactarea unui CV, aplicarea la joburi sau pentru a face o schimbare în carieră. Trebuie doar să suni la (021)9124, oricând de luni până vineri, între 09:00 și 17:00, iar operatorul te va ghida pas cu pas, cerându-ți informațiile necesare pentru a le adăuga în sistem. Mai mult, dacă vrei, consilierul poate aplica la joburi pentru tine

Intră pe eJobs, cea mai mare platformă de recrutare din România, și alege din cele câteva mii de locuri de muncă disponibile varianta ideală pentru tine. Situația de a-ți căuta un loc de muncă nou nu ar trebui să te sperie, ci din contră, să te motiveze să faci eforturi mai mari pentru a obține jobul perfect, salariul pe măsură și colegi pe aceeași lungime de undă cu tine. Mingea e la tine, iar tu trebuie doar să-ți analizezi bine scopurile și să găsești mijloacele potrivite pentru a ți le îndeplini. Și nu uita, curajul pentru mai bine vine din tine! Mult succes!

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Ce faci dacă rămâi fără jobul pe care îl aveai de 15-20 de ani

Cum te ajută consilierea pentru a face o schimbare în carieră

Cinci cărți în engleză care te vor ajuta să găsești jobul ideal

A fost util articolul? 19
  • AvatarDorina zice

    Foarte bun materialul, dar am o intrebare:
    in cazul desființării postului din alte cauze care nu tin de persoana angajatului, pe perioada preavizului acesta trebuie sa se prezinte la serviciu zilnic, pe toata perioada legala de 20 zile, iar conducerea firmei a dispus VERBAL ca nu mai este necesară prezenta la serviciu. Acest lucru nu trebuie specificat IN SCRIS pe notificarea de desfacere înmânată angajatului? Tot ce este informat verbal zboară, iar scrisul rămâne. Cum poti sa stai linistit acasă, toată acea perioadă? Multumesc

    • Bună, Dorina,

      Da, trebuie specificat în scris acest aspect, mai ales că angajatorul este cel poate renunța la termenul de preaviz dat de lege în favoarea sa.
      Altfel, în conformitate cu art. 38 din Codul muncii, salariatul nu poate renunţa la termenul de preaviz.

  • Bună, Diana,

    Ține cont de îndrumarea avocatului Marius-Cătălin Preduț: În cuprinsul deciziei unilaterale a angajatorului prin care se dispune desființarea unui sau a unor locuri de muncă nu este suficient a se invoca starea de forță majoră (chiar dacă aceasta este dovedită printr-un certificat de situație de urgență emis de către autorități), ci este necesar a se motiva că există o legătură de cauzalitate directă între problemele generate de forța majoră și necesitatea desființării locului de muncă ocupat de către salariat, cu alte cuvinte, nu se mai justifică menținerea locului de muncă, prin raportare la problemele economice și financiare ale angajatorului.

    În cazul în care care angajatorul are un motiv obiectiv, concedierea poate avea loc, însă trebuie să respecte prevederile Codului Muncii:

    Art. 65
    (2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.
    1. Între motivele apte să justifice desființarea locului de muncă, în temeiul art. 65 C. muncii, pot fi menționate: reorganizarea activității, reducerea cheltuielilor, inclusiv a celor cu salariile, reducerea activității, retehnologizarea.

    Art. 67. [drepturile salariaţilor concediaţi pentru motive obiective]
    Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

  • AvatarJeny zice

    Dacă sunt în preaviz este normal ca angajatorul să-mi ceara sa lucrez la 200 km distanta de domiciliu?

    • Bună, Jeny,

      Aceste prevederi din Codul Muncii sunt de interes pentru tine:
      Conform articolului 81 din Codul Muncii, alineatul 5: Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
      (7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
      (8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

  • AvatarAdriana Tatomir zice

    Buna ziua,

    Contextul pandemic in care ne aflam a dus la anumite modificari pentru angajatii HORECA. Eu lucrez in domeniul Horeca, astfel din luna Septembrie programul a devenit unul flexibil, anume program de 4h in loc de 8h. Se modifica perioada de preaviz in baza acestui program de 4h?
    Multumesc
    O zi buna

    • Bună, Adriana,

      Conform Codului Muncii, articolul 81, (4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

      În lege nu se face referire la preavizul în cazul unui program de lucru cu jumătate de normă. Dacă nu sunt referiri cu privire la preaviz în contractul colectiv de muncă sau în regulamentul de ordine interioară, atunci se aplică normele din Codul Muncii, menționate mai sus.

  • AvatarCristian Stan zice

    Buna seara,

    Am demisionat de la firma la care lucrez, am primit instiintarea si termenele de preaviz dar in foarte scurt timp mi-am gasit un alt loc de munca. Fostul angajator nu vrea sa-mi elibereze calea renuntand la termenele din preaviz, blocandu-ma astfel. Ce pot face sau ce trebuie sa fac pentru a putea incepe sa lucrez la noul job cat mai curand? Multumesc.

    • Bună, Cristian,

      Acestea sunt prevederile din Codul Muncii referitoare la preaviz. Din păcate, doar printr-un acrod cu angajatorul se poate renunța la preaviz. Angajatorul are dreptul să țină la termenul de expirare al preavizului.

      Art. 81. [definitia legala, procedura si efectele demisiei]
      (1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
      (2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
      (3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
      (4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
      (5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
      (6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
      (7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
      (8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

  • AvatarElena zice

    Buna ziua,

    Am doua intrebari (mai jos) la care nu stiu solutia corecta si m-ar ajuta mult o opinie sau un sfat in acest sens.

    1. In domeniul ingineriei (proiectare), daca imi dau demisia in timpul perioadei de proba, care in CIM este mentionata timp de 3 luni pentru inginerie, si tot in ziua aceea semnez demisia si stabilesc cu agajatorul ca aceea sa fie ultima zi de munca si angajatorul este de acord (motivand ca nu ma simt persoana potrivita pentru acel post), pot aparea anumite efecte negative asupra mea ca viitor candidat in cadrul altor companii din domeniul acesta sau alte domenii?

    2. In cuprinsul CV-ului este obligatoriu sa trec si o astfel de perioda, chiar daca a fost una de doar cateva saptamani? Iar daca aleg sa nu mentionez aceasta perioada de munca, viitorul angajator poate verifica undeva daca am lucrat perioada respectiva? Ideea este ca nu intentionez sa mint viitorul angajator, dar consider ca mentionarea acestei perioade in CV nu prea este vazuta ca un lucru pozitiv, ceea ce ma poate descalifica pentru un viitor job.

    Multumesc.

    • Bună, Elena,

      1. Este normal să ne dăm seama că nu ne potrivim unui rol și să decidem încheierea colaborării. Pentru a nu te afecta în carieră, poți să nu menționezi acel post in CV.
      2. Nu e obligatoriu să menționezi această experiență în CV. Contractele de munca se raporteaza in Revisal, insa fiecare angajator are acces numai la proprii angajati.

      • AvatarMaria zice

        Bună ziua!
        Când intru în preaviz, nu ar trebui ca angajatorul sa.mi dea ceva în scris sa semnez?

        • Bună, Maria,

          Nu este obligatoriu să primești un preaviz în scris. Dacă dvs,. v-ați dat demisia, angajatorul nu are obligația să vă dea un preaviz în scris. Dacă angajatorul a luat decizia de concediere, atunci acesta trebuie să vă dea decizia în scris și să vă comunice și durata preavizului.

          • AvatarMirela zice

            Bună ziua, am primit preaviz cu art 65 pana pe data de 31 martie, acum am primit hârtie cu prelungire preaviz pana la data de 2 mai, este legal?

          • Bună, Mirela,

            În Codul Muncii nu este prevăzută o prelungire a preavizului. Este decizia angajatorului și atât timp cât ai în scris, este în regulă.

Leave a Reply