Ai aflat că urmează să devii mamă? Atunci este momentul perfect să faci mici schimbări la job, astfel încât să poți continua să lucrezi și să te bucuri pe deplin de perioada sarcinii. Noi suntem aici pentru a te ajuta să-ți cunoști toate drepturile pe care le ai în calitate de femeie insarcinata și să știi ce așteptări să ai de la compania pentru care lucrezi.
Conform art. 2 lit. c) din OUG 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă „salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;” Astfel, este obligatoriu să-ți anunți în scris angajatorul că ești insarcinata. Nu este suficient să îi comunici doar verbal. În plus, atașează la notificarea scrisă și o adeverință de la medic care să ateste că ești însărcinată. Nu ai un termen limită de notificare a angajatorului, oricând te simți tu pregătită.
Ce vrem să reții este că doar din momentul depunerii notificării vei fi protejată de lege și te vei putea bucura de toate beneficiile pe care ți le aduce acest nou statut. Iar acum hai să descoperim care sunt avantajele de care beneficiezi și ce drepturi ai ca femeie insarcinata și viitoare mămică.
După ce ai anunțat oficial angajatorul că ești insarcinata ai dreptul la 16 ore libere pe lună pentru a merge la controalele medicale de urmărire a sarcinii, în cazul în care aceste vizite medicale nu se pot face în afara programului de lucru.
Așadar, scutirea de 16 ore pe lună este un drept necesar al tău ca viitoare mamă. Pentru tați nu există un drept prevăzut de lege pentru a merge la controalele medicale, dar participarea lor atât la ecografii, cât și la cursurile prenatale este benefică. Chiar se spune că unii bărbați manifestă simptome de sarcină, prin simpatie cu partenera lor (Sindromul Couvade), iar implicarea lor în perioada pre-natală îi ajută să înțeleagă mai bine care e misiunea lor.
Completează o cerere către Directorul General înainte de fiecare consult și apoi adu dovada (copie factură, adeverință medic etc). Unele companii îți cer să completezi și o cerere generală în momentul în care anunți că vei începe să lipsești pentru a merge la consultațiile medicale.
Acest concediu de 126 de zile îl poți obține în perioada prenatală dacă mediul de lucru reprezintă un factor de risc pentru buna dezvoltare a copilului. Dar dacă sarcina îți permite să lucrezi până în luna a 9-a, poți lua concediul medical în post natal și apoi să începi concediul de îngrijire copil (CIC). Ca să menții relațiile bune cu angajatorul și în concediul de creștere copil, te invităm să citești următorul articol. Bonus: iată pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a obține indemnizația de creștere a copilului.
Iată în ce condiții poți beneficia de concediul de risc maternal și ce trebuie să faci:
Concediul de risc maternal recomandat de medic se plătește cu 75% din media veniturilor salariale brute din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
Acest drept se acordă la recomandarea medicului, în cazul în care nu poți îndeplini norma întreagă de muncă din motive de sănătate. Este important de știut că veniturile salariale nu vor fi reduse, ci vor rămâne la același nivel, fiind suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
Un subiect intens dezbătut pe grupurile de parenting este: „De la câte săptămâni de sarcină poți cere reducerea programului de lucru și cât timp vei sta la birou: 6 sau 7 ore?” Dacă ai indicație de la medicului de medicina muncii, intri imediat după anunțarea sarcinii la program redus. În ceea ce privește programul, OUG 96/2003 care include normele de protecție a maternității spune că acesta se poate reduce cu o pătrime. Așadar din cele 8 ore sunt reduse 2 ore. Asta înseamnă că în cele 6 ore rămase nu este inclusă pauza de masă de o oră, dar ține de compania în care lucrezi dacă contorizează fiecare minut sau este flexibilă cu timpul.
La fiecare oră de lucru este indicat să iei 10 minute de pauză. În sarcină, chiar este imperativ să ții cont de aceste pauze menționate și în Raportul privind protecția maternității la locul de muncă. Astfel îți asiguri o bună circulație sangvină, un tonus muscular și reduci disconfortul abdominal.
Această nouă etapă din viața ta nu ar trebui să îți pună probleme la locul de muncă ori să vină cu motive de îngrijorare la job, atât timp cât îți cunoști drepturile și te asiguri că îți sunt respectate. Curajul pentru mai bine vine din tine!
Întreabă recrutorul: Să stau doi ani acasă în concediu crestere copil?
O treime dintre mame spun că au găsit echilibrul între job și familie
Stimulent de inserție 2023 – condiții de acordare și valoarea acestuia
Este atat de pretios si de …induiosator un copil care vine pe lume, incat cu totii ar trebui sa sprijinim cat si cum putem si sa ocrotim, in mod direct sau indirect, o tanara mamica in devenire… Prin claritatea si caracterul lui complet, prin tonusul bun pe care il transfera, un astfel de articol este, la randul lui, o forma de protectie.
Bună seara,
Trec printr o situație care se pare ca este confuza pt toată lumea dar mai ales pt mine.
Lucrez la un birou de credite situat într un centru comercial, vechime 6 ani, sunt Însărcinata în 9 sapt, am anunțat angajatorul printr o adeverința medicala, i am cerut nr de înregistrare, mi l au dat, a doua zi m au informat ca au primit înștiințare de la medicul de medicina muncii ca recomanda urmatoarele: munca la domiciliu (nu este posibil), diminuarea programului (nu cunosc motivele pt care angajatorul nu a acceptat aceasta varianta) si ultima soluție concediul de risc maternal.
M au sunat de la Hr ca trebuie neapărat sa accept concediul de risc astfel suport consecințele, ma include în Comisia de disciplina pt abatere disciplinara, și sunt pasibila de amenzi atât eu cât și angajatorul pt ca în 30 zile de când ei ma vor înregistra la ITM vor veni în control sa vadă dacă sunt respectate normele de protecție. Ei spun ca nu respect legislația în vigoare care s a dat din cauza pandemiei cum ca toate gravidele treb sa stea acasă, dar eu am văzut gravide la serv cu sarcina mult mai avansata decât a mea, angajatorii acestora sa înțeleg ca nu respecta legislația în vigoare? Practic ei îmi spun ca trebuie neapărat sa respecte recomandările venite din partea medicinii munci, ca asa este legea și ma obliga sa stau acasă pe 75% plătiți de stat, atâta timp cât eu nu am nicio probl de saanatate și sunt aptă de munca, sarcina nu este vizibila.
Ce este de făcut în acest sens, credeți ca este ceva legal ceea ce vor ei sa faca? Ma supun legii dar vreau sa vad legi clare și concise mai ales pe anul 2020.
Va mulțumesc!
Buna. In curand voi deveni bunic. Pentru prima oara… De ce postez aici, acum, acest comentariu ?… Deoarece am fost neplacut surprins de lipsa de informare a angajatorului, acolo unde activa fata mea. A fost o intreaga lupta de -l convinge ca o sarcina cu risc maternal nu reprezinta doar o obligatie din partea lui. Angajatorul are si drepturi. Bine… acum depinde si de cat de deschis este respectivul angajator. Cred ca ar fi buna o campanie prin care angajatorii sa fie pusi in posesia unor informatii care sa-i faca sa actioneze cu tact fata de viitoarea mamica. In cazul fiicei mele, din lipsa de informatii, a fost foarte reticent privind drepturile pe care este obligat sa le ofere. De aici a pornit o actiune prin care angajatorul a perceput-o ca o “lupta”, temandu-se de eventuale pierderi financiare. Am fost la un pas de a incepe un conflict juridic cu el. Din acest gen de neintelegeri a avut de suferit o viitoare mamica care, numai de acest tip de stres nu avea nevoie. Pana la urma conflictul s-a incheiat dar,… au ramas urme, cu imposibilitatea reluarii activitatii dupa perioada post-natala. Este simtita nevoia de informatii… Numai bine de la mine.
Buna seara!
Detin un atelier de croitorie cu 7 angajati, 6 croitori si 1 aprovizioner.
Angajata gravida lucreaza pe postul de aprovizioner, ceilalti sunt croitori.
Caut o lege sau un document tipizat in care sa ateste faptul ca ,, angajata gravida, REFUZA concediu medical, concediu de risc pe care medicul ginecolog i la oferit, iar ea l-a refuzat. Eu nu am cum sa-i schimb postul, nu este croitoreasanu, nu am ce alt post sa-i ofer in firma. Ea trbuie sa ridice pachete , role de materiale, sa mearga sa aprovizioneze atelierul cu toate materialele si accesorile necesare.
Mi-a adus un raport de instintare privind drepturile maternitatii , de la medicul de Medicina Muncii prin care atesta ca gravida are riscuri, sa-i reduc programul de munca si sa-i diminuez din sarcini.
Am stat de vorba cu gravida, i-am explicat ca are dreptul la concediu medical atat ei cat si sotului ei, iar eu am nevoie de aprovizioner, NU VREA SA STEA ACASA, eu nu vreau sa-mi asum responsabilitatea pt copilul ei, datorita inconstientei lor si din lacomia lor pt bani. Sunt mama a doi copii, dar pt mine copiii au fost mai importanti decat banii, asta este singura explicatie si inteleg ca in concediu , banii sunt mai putini, dar ca angajator trebuie sa-mi pazesc spatele, pt ca oricand poate pierde sarcina sau sa aibe probleme, datorita ridicaturilor.
Va rog , astept un raspuns!
sunt insarcinata in 4 luni si tocmai ce am fost anuntata de patron ca ma va da afara imi va desface contractul de munca spunandumi ca suntem prea multi angajati si va incepe cu mine ca oricum voi ramane acasa peste 3 luni.Este normal asa ceva?unde as putea merge sa ma unteresez?
Bună, Ana,
Ai adus angajatorului un document de la medic care să ateste starea ta de graviditate? Dacă da, este important să fi înregistrat notificarea ta cu număr de ordine. Dacă tu ai urmat acești pași, angajatorul nu are dreptul să te dea afară.
Aceasta este prevederea din Codul Muncii care te poate susține:
Art. 60. [interzicerea concedierii cu caracter temporar]
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
Discută cu un avocat pe această temă.
Buna am și eu o problema , sunt însărcinată in 10 săptămâni ! Am dat șefei dovada după care au trecut 3 4 zile și mi-a tăiat din ore facandu- mi alt contract ! Este normal adică eu pot munci și ceea ce au făcut nu mi se pare corect ! Menționez ca mi-a confirmat ca salariu va fii cel după noul contract ! Nu știu legile și as dori un răspuns ! Mulțumesc
Bună, Alina,
Conform art. 16 din Codul Muncii: (1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului.
Așadar este o încălcare a legii dacă angajatorul a modificat unilateral contractul. Te sfătuim să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii. Poți face și o sesizare la Inspectoraul Teritorial de Muncă.
Eu mi-am anunțat șefii ca sunt însărcinată și replica lor a fost ca pot fi dată a fara de la locul de muncă. Având în vedere ca în momentul de fata suntem dați în șomaj tehnic. Este posibil așa ceva??
Bună, Maria,
Trebuie să discuți cu un avocat. Atât timp cât contractul de muncă este suspendat, angajatorul nu poate lua o decizie unilaterală. După revenirea din somaj tehnic, intri sub această prevedere din Codul Muncii care te protejează:
Art. 60. [interzicerea concedierii cu caracter temporar]
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
Bună ziua. Sunt operator într-o sală de jocuri de noroc și sunt însărcinată în 4 luni. În urma anunțului meu făcut către angajator, am fost trecută pe postul de barman pt. a evita turele de noapte. Problema este că programul meu este de 12h (luni, miercuri, vineri) și cuprins între orele 12:00-00:00. Pe lângă asta, postul de barman este plătit cu 100 lei mai puțin decât cel de operator. Nu mi se pare corect în primul rând faptul că am fost mutată de pe un post pe altul fără să fiu întrebată măcar și pe lângă toate astea mi se scade din salariu. Din câte știu, legea spune că în momentul modificării programului, angajatorul nu are dreptul de a reduce salariul, în ceea ce privește gravidele. Cum ar trebui să procedez în acest caz?
Bună, Anca,
Într-adevăr, conform OUG 96/2003, articolul 19, alineatul (2): În cazul în care sănătatea salariatelor menționate la alin. (1) este afectată de munca de noapte, angajatorul este obligat ca, pe baza solicitării scrise a salariatei, să o transfere la un loc de muncă de zi, cu menținerea salariului de bază brut lunar.
Cel mai potrivit este să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii.
Buna ziua!
Eu mi-am anunțat șefii ca sunt însărcinată și vreau un program de munca mai scurt. Fiindcă 15 ore de lucru sunt foarte obositoare pentru mine. In schimb ei mi-au răspuns ca nu au program de lucru special pentru mine și îmi cer să-mi dau demisia. Cum procedez in cazul asta?
Bună, Diana,
Cel mai potrivit în acest caz este să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii.
Bună ziua sunt însărcinată am aproape doua luni și lucrez la un hotel dar hotelul este închis din cauza virusului. Eu am contract din februarie și stau acasă. Ce pot face în privința asta? Mulțumesc
Bună, Raluca,
Ce surse de venit ai acum?
Eu lucrez în Londra dar nu primesc nimic pt ca să închis hotelul și neau spus ca n-o sa fim dați afară. Eu am lucrat cam o luna
Bună, Raluca,
Pentru a beneficia de indemnizație de maternitate și indemnizație de creștere a copilului din partea statului român este nevoie să lucrezi câteva luni în România.
Dacă ai cetățenie britanică sau dacă lucrezi cu contract de muncă în regulă verifică care sunt condițiile de acordare în UK.
Prietena mea lucreaza de 1 an in abator cu contract acu a aflat ca ieste in sarcinata in 2 luni si firma vrea sa o dea afara ascest lucru ieste legal?
Bună, Ion,
Dacă prietena a anunțat angajatorul că este însărcinată și a dus adeverința de la medic, angajatorul nu o poate concedia după ce a fost anunțat. Încalcă această prevedere din Codul muncii:
Art. 60 . [interzicerea concedierii cu caracter temporar]
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
Buna ziua, eu lucrez la market ca lucrator universal, doar schimbul 1.Dimineata vine multa marfa si in acelasi timp trebuie sa lucrez si la casa,deci fac 8 ore pline de munca,am aflat curand ca sunt insarcinata (de la ultima operatie doctorul mi-a comunicat ca nu mai pot avea copii,am si adoptat intre timp o mica printesa care acum are 6 ani) deci pt mine sarcina e o mare bucurie.Am anuntat la munca despre situatie si sunt si putin la risc dar m-am refuzat sa ma internez sa nu creada colegii ca o fac intentionat sa iau medical.Pe zi ce trece ma simt ffff stresata din cauza colegilor care fac comentarii si ma fac sa ma simt prost, si ami este greu sa mai merg la munca,si nu mai zic ca se ia seful de mine mereu pt orice care pana sa alle de sarcina nu a avut nimic de zis si am fost 3 luni la rand angajatul lunii.Ce ma sfatuiti sa fac,eu din cauza stresului simt ca nu mai am putere si ami este frica sa nu pierd sarcina.O seara placuta!!
Bună, Simona,
Încearcă să strângi echipa și să le spui că nu te simți confortabil, că treci prin anumite stări provocate de sarcină. Odată ce i-ai dus angajatorului și adeverința care atestă sarcina ta, pentru care e important să ceri număr de înregistrare, te bucuri de protecția maternității la locul de muncă. Nu poți fi concediată și merită să te bucuri de drepturile tale, să-ți iei timp pentru controale medicale, pauze.
Poți reduce programul de lucru de la 8 ore la 6 ore și angajatorul e obligat să-ți plătească același salariu ca la 8 ore, poți lua concediu de risc maternal (însă pentru acesta sunt niște pași de urmat, poți citi aici: https://cariera.ejobs.ro/concediul-de-risc-maternal/). De asemenea, folosește-ți și zilele de concediu de odihnă, astfel încât să ai mai mult timp pentru tine și să reduci stresul.
De la 7 luni poți intra în concediul prenatal.
O gravida care solicită program scurtat beneficiaza de acest lucru si daca lucreaza de acasă? Sau doar daca isi desfasoara activitatea de la birou?
Bună, Roxana,
Ai dreptul ca în timpul sarcinii să soliciți reducerea programului de la 8 la 6 ore. Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 96 din 2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, in baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate indeplini durata normală de muncă din motive de sanatate, a sa sau a fătului sau, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de munca, cu menținerea veniturilor salariale
Din informațiile noastre, această prevedere trebuie să fie valabilă și pentru lucrul de acasă, având în vedere contextul actual și starea ta de graviditate.
Buna sunt însărcinată în 10 săptămâni.Locul de munca unde sunt angajata se desființează din motive economice., am anunțat angajatorul cu o adeverință de la medic.Angajatorul vrea sa mă pună în șomaj.,
Ce alta soluții as avea ?, și e corect sa intru în șomaj știind că nu mă va angaja nimeni în situația mea?
Bună, Eszter,
În situația descrisă, șomajul este prima variantă de venituri.
Există și varianta de a-ți lua un job remote: https://www.ejobs.ro/locuri-de-munca/remote/ sau part time: https://www.ejobs.ro/locuri-de-munca/part-time/ până intri în concediu de maternitate.
Este posibil să beneficiezi de indemnizație de maternitate. Există această prevedere: în articolul 39, alineatul 2 din OUG 158/2005: De drepturile prevăzute la alin. (1) beneficiază și femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat. Faptul că pierderea calității de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedește cu acte oficiale eliberate de angajatori sau de asimilații acestora, iar indemnizația se achită din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratei are încheiată convenție.
Bună! Sunt însărcinată în 4 luni, am vorbit cu sefa dacă se poate sa intru mai repede în risc maternal, pentru ca sunt foarte obosita și numai fac față, e stres ,nervii numai pot. Lucrez ca și casier la profi. Ce pot sa fac, sa obțin acest lucru? Și dacă voi fii plătită?
Bună, Melania,
Concediul de risc maternal este decis de angajator. După ce îl anunți că ești însărcinată, acesta va face o evaluare a condițiilor tale de muncă. Dacă acestea îți pun în pericol sarcina și angajatorul nu te poate muta pe un alt departament sau pe un alt job, atunci îți poate acorda concediul de risc maternal. Certificatul de concediu medical este eliberat de medicul de familie pe baza evaluării angajatorului.
Angajatorul are obligația de a-ți plăti concediul de risc maternal.
Bună, eu mă incadrez in concediul maternal, respectiv concediul de creștere copil daca nu am doar 11luni lucrate înaintea datei nașterii copilului?sau se pune și concediul maternal?mă incadrez la concediul maternal?daca am doar 7luni lucrate înainte și sunt însărcinata in luna 8?
Buna ,
La mine e un caz mai special si nu stiu ce sa fac.M-am angajat la un magazin alimentar nou deschis in orasul unde locuiesc in timp ce eram insarcinata in luna a3-a ,le-am spus asta si au fost de acord sa ma angajeze.A trebui sa merg in training si sa fac naveta din orasul unde locuiesc la Oeadea 60 de km(120km dus intors 2 ore) 7 zile in contiinu fara liber si pe langa asta managerul care ma angajat mi-a spus sa nu le spun celor din Oradea ca sunt insarcinata asa ca am lucrat cot la cot cu ei (ridicat baxuri de suc ,lapte…etc).Din pacate :((( in luna a 4-a am pierdut sarcina ,internata in spitat ,concediu medical neplatit deoarece eram nou angajata si pe langa asta dupa ce am iesit din spital managerul de magazin (cel care ma angajat) a spus ca sa imi contiinui trainingul la Oradea ca ma cazeaza la hotel doua saptamani.Eu am nevoie de afectiune,de familie nu de hotel.Ce pot sa fac in cazul asta?
Buna seara
Am prezentat catre angajator scrisoarea medicala eliberata de medicul specialist pt reducerea programului de lucru si nici acum nu am primit un raspuns de aproximativ 3 saptamani. Ce as putea face in aceasta situatie si daca se pot recupera orele lucrate de la data cand am dus adeverinta? Multumesc.
Bună, Dana,
Este important să discuți din nou cu angajatorul și cu HR-ul pentru a le explica că reducerea programului de lucru este un drept al tău în timpul sarcinii. Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 96 din 2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, in baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate indeplini durata normală de muncă din motive de sanatate, a sa sau a fătului sau, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de munca, cu menținerea veniturilor salariale.
Nu există o prevedere legală referitoare la recuperarea orelor lucrate.
Buna,sunt însărcinată în 12 săptămâni, mai am un copil de 4 ani și sunt în concediu medical că sa îmbolnăvit .Am fost la medicul specialist și mi-a recomandat sa intru in concediu de risc maternal din cauza riscului de avort.Am fost la medicina muncii și mi-a dat formularele necesare să-l completeze angajatorul.Intre timp sa desfiintatlocul de munca unde lucram, și angajatorul nu vrea sa-mi completeze formularele precizând că nu mai exista risc că nu e nici punct de lucru.Mentionez că numai verbal mi sa zis că se va desființa,preaviz nu am primit, și nimic n- am semnat.Oare ce pot sa fac sa beneficiez de risc maternal sau ce alte soluții mai am că sa nu rămân fără venit?
Bună, Esztergom,
Într-adevăr concediu de risc maternal depinde mult de angaajtor și este oferit dacă condițiile de muncă îți pun în pericol sarcina. Te sfătuim să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii și dacă e cazul să raportezi acest caz și la ITM, mai ales că nu ți-au oferit preaviz.
O soluție este să intri în șomaj până în luna a șaptea când poți intra în concediu de maternitate.
Pentru concediu de maternitate te încadrezi la această prevedere din OUG 158/2005, art. 39, alineatul 2: De drepturile prevăzute la alin. (1) beneficiază și femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat. Faptul că pierderea calității de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedește cu acte oficiale eliberate de angajatori sau de asimilații acestora, iar indemnizația se achită din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratei are încheiată convenție.
Bună ziua, eu am o problema destul de mare , mi-ar fi de folos dacă m-ați putea ajuta.
Eu lucrez la o covrigărie,un mediu foarte cald,unde depun mult efort,stat în picioare,etc. De curând,mai exact de vreo 4zile, am aflat că sunt însărcinată, în 5-6 săptămâni în evoluție,am grețuri,nu pot sta in picioare, amețesc,. Mi-a venit rău și la muncă,am plecat acasă. Nu mai pot lucra. Am fost la medic, medicul de familie mi-a dat concediu medical,dar angajatorul nu vrea sa mi-l accepte. Ajutați- mă va rog. Angajatorul tot mă amenința că mă dă afară. Are voie să facă asta? Precizez că eu nu lucrez decât de 2 luni la ei. Nu știu cum e legea dar eu înainte am lucrat cu contract doar din 18septembrie2018 până în 20 august 2019,am cotizat la stat . Lămuriți-mă va rog frumos.
Bună, Anca,
Este important să anunți în scris angajatorul de sarcina ta și să soliciți un număr de înregistrare. Astfel intri sub protecția maternității la locul de muncă. În lipsa acestei proceduri, angajatorul poate face ce vrea. Dacă lucrezi cu contract de muncă, pentru a beneficia de concediu medical trebuie să fi cotizat în ultimele 6 luni la sistemul de asigurări sociale de sănătate. Sfatul nostru este să încerci să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii care te poate ghida în relația cu angaajtorul.
Am instiintat angajatorul in scris plus document de la doctor ce atesta sarcina de acum o luna si pana in momentul de fata nu au inaintat nici un demers,nu au facut nimic.Trebuie sa primesc un numar de inregistrare? Cum trebuie sa procedez pentru a ma asigura ca este totul in regula,voi primii drepturile legale?
Bună, Laura,
Da, este important să insiști să-ți dea un număr de înregistrare. Astfel ai dovada că ai înștiințat angajatorul și te poți bucura de protecția maternității la locul de muncă.
Am aflat azi ca sunt insarcinata in 3 saptamani si acum doua zile sefii m au anuntat ca ma dau afara si mi au trimis notificare de preaviz pentru 20 de zile lucratoare. Daca aduc dovada de la medic ca sunt insarcinata, impreuna cu o foaie scrisa de mine ma pot da afara?
Bună, Iulia,
Era nevoie să aduci angajatorului adeverința de la medic și să primești de la acesta un număr de înregistrare. Odată ce aveai acest număr de înregistrare, dovada că angajatorul a luat la cunoștință de starea ta, atunci nu mia putea să decidă întreruperea colaborării cu tine.
Ești în perioada de probă? Dacă nu, ce motiv a invocat pentru demitere? Ar trebui să aibă o cauză reală și serioasă. Poți citi aici despre formele de concediere care au o cauză reală și serioasă: https://cariera.ejobs.ro/concediere-motiv-forta-majora/
Te sfătuim să discuți cun avocat specializat în dreptul muncii.
Buna dimineata,deci sunt insarcinata in 4 luni,doctorita mea mia recomandat sa intru in concediu pentru ca am utere contractat si stau 12 ore in picioare, dar eu mai am 2 luni sa fac un an de munca,ma intereseaza sa stiu daca ma afecteaza la indemnizatie daca intru in concediu medical,eu am stat o luna si jumatate in somaj tehnic apoi o luna si jumatate cu contract de 4 ore ma afecteaza cu ceva?va multumesc frumos.
Bună, Oana,
Vrei să afli dacă te încadrezi pentru concediu de maternitate sau pentru cel de creștere copil? Din informațiile noastre concediul medical și șomajul tehnic se iau în considerare la calcularea ambelor indemnizații, dar, clar, acestea vor fi mai mici decât dacă s-ar socoti cu salarii brute integrale. Poți obține informații despre calcul și condiții de acordare a concediului de maternitate de la Casa de Asigurări de Sănătate, iar pentru indemnizație creștere copil de la Direcția de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești.
Buna, Steluta.
Cele 16 h care se pot lua pe luna includ si investigatiile medicale, cum ar fi analizele?
In acest caz, este suficient sa atasez cererii bonul/factura?
Multumesc frumos.
Bună ziua, sunt însărcinată în 14 săptămâni și sunt în medical ca am probleme cu sarcina. La lucru medicalul mi l au încadrat la 6h deoarece spun ei am program redus la 6h.Concediu medical nu era de 8h?Chiar dacă am programul redus la 6h?Mulțumesc
Bună, Elena,
Te sfătuim să ceri un punct de vedere oficial din partea Casei de Asigurări de Sănătate referitor la încadrarea concediului medical.
Bună, am lucrat la un magazin 2 luni timp in care nu am fost angajată ( mi sa spus ca sunt angajată dar n-am semnat nimic ) intre timp imi era tot rău…si ii cer la șefa o adeverință sa merg la medic si atunci imi spune ca nu poate ca inca nu ma angajat sa aștept 2 zile sa ma angajeze si îmi dă dar nu stie daca ma ajuta cu ceva am zis bine, a trecut mi-a facut angajarea si mia dat adeverința am mers la medic am facut text de sarcina era pozitiv sarcina cu risc mi sa spus ca aveam câteva probleme mi-a dat medical l-am dus la șefa dar nu mi-l plătește. Si sunt in luna a 6 a maternal si nu stiu pe ce motiv nu ma plătește. Dacă mă puteți ajuta cu ceva sfaturi mulțumesc
Bună, Ionela,
Ne ajută să știm ce tip de concediu medical ai primit. Este cel de risc sau cel pentru incapacitate temoprară de muncă?
Insistă să afli de la manager de ce nu îl plătește și dacă cumva lipsa unui stagiu de cotizare este cauza.
Bună ziua. Ma puteți lamuri va rog într-o problema? Am depus dosarul de prelungire pt copii cu handicap. Sunt născute pe 18 11 2018 iar certificatul mi sa eliberat pe 12 11 2020.tatal nu a beneficiat de luna lui. De la primărie mi sa spus ca o sa îl trimită dar ca nu se va mai lua în calcul pt ca trebuia depus în octombrie. De unde mi sa eliberat certificatele cu grad de handicap mi-au spus ca sunt la limita. Multumesc
Bună, Cosmina,
Cum te putem ajuta? Instituția care se ocupă de plăți este Agentia Pentru Plati si Inspectie Sociala din orașul/județul unde locuiești. Te sfătuim să iei legătura cu această instituție și să le prezinți cazul tău, eventual să ceri și o audiere la un director.
Buna ziua nora mea este însărcinată în 5 luni jumate are sarcina cu risc .a anunțat că este însărcinată în luna a 2 si nu a fost probleme ea lucra la un fast food din luna a 3 nu a mai putut merge la lucru a fost la medic specialist si a spus că este riscant sa mai lucreze.Patronul a refuzat să îi plătească concediul medical. A fost la I.T.M a facut sesizare dar acum patronul ia cerut sa isi dea demisia. Ce se poate face in acest caz?Multumesc frumos
Bună, Laura,
Înțeleg situația. E nevoie de un avocat specializat în dreptul muncii care să vă ghideze în această situație.
Buna. Sunt angajata de 4 luni in Romania cu contract nedeterminat(in ultimii 5 ani am muncit in Germania) si tocmai am aflat ca sunt insarcinata in 4 saptamani. Va rog sa-mi spuneti daca voi putea beneficia in aceste conditii de indemnizatia de maternitate si de ingrijire copil dupa nastere.
Cand ar fi ideal sa anunt la servici de sarcina?
Multumesc frumos!
Bună, Ramona,
Dacă ai trecut de perioada de probă, poți anunța angajatorul oricând te simți confortabil să faci asta. E ok să-l anunți până la 4 luni.
Din informațiile noastre se poate se obții indemnizația de creștere copil.
Există această prevedere:
Dacă persoana a realizat activităţi profesionale în România pe perioada dinaintea datei naşterii copilului, atunci potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, se supune legislaţiei române în vigoare. Aceasta poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România, prin totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre UE, SEE sau Elveţia.
Este important să ai contractul de muncă sau, după caz, dovada eliberată de angajatori ori de autorităţile competente străine sau române, tradusă şi legalizată, care să ateste realizarea de venituri profesionale pe baza unor contracte individuale de muncă în străinătate, potrivit acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state, sau după caz, realizarea de venituri profesionale dobândite în urma activităţilor salariale ori independente, inclusiv veniturile provenite din perioada de şomaj şi concedii medicale.
Buna ziua, eu lucrez cu carte de munca de 9 luni de zile, daca as ramane gravida as avea dreptul la concediu posnatal/ prenatal si cresterea copilului? Sau ar trebui sa am cotizate 12 luni de carte de munca in momentul cand voi ramane gravida ca pot beneficia? Sau se ia in calcul pana in momentul nasterii sa ai 12 luni lucrate cu carte de munca. Multumesc frumos
Bună, Anca,
Condiția pentru a beneficia de indemnizația de maternitate este de a avea 12 luni lucrate înainte de a intra în acest concediu. Vestea bună este că poți încheia la Casa de Asigurări de Sănătate o asigurare prin care să plătești cotizațiile de care mai ai nevoie astfel încât să te încadrezi pentru indemnizația de maternitate. Îți recomandăm să discuți cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate care te pot ghida.
Reducerea normei este valabilă si pentru profesori? ( norma normala fiind de 18 ore de predare pe săptămână)
Bună, Daniela,
Din informațiile noastre, reducerea normei este valabilă pentru toate femeile însărcinate, indiferent de profesie. Te sfătuim să întrebi și reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate.
buna la mine e un caz mai dificil am lucrat aproape 6 luni fara contract in timpul ista am ramas insarcinat seful mai facut contactul de munca doar dupa ce a aflat ca sunt insarcinata eu lucram cu norma in treaga 8 ore pe zii acuma beneficiez doar de 2 ore nu sunt angazata de mult doar de cateva luni ce pot sa fac in cazul ista sa beneficiez de prenatar se poate sau nu ?
Bună, Nicoleta,
Poți vorbi cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate care te vor ghida în acest caz. Poți încheia la CAS o asigurare prin care să plătești contribuțiile necesare pentru a te încadra la indemnizația de maternitate.
multumesc mult am sa incerc poate se rezolva ceva !
Bună seară ași dori să știu in cazul în care sunt însărcinată și numai pot lucra mi-au dat de la muncă că pot sta acasă și benificiez in continuare de salariu… Din motive personale dacă ași pleca în România ași mai putea lua în continuare acești bani sau pierd tot o dată ce părăsesc Germania?
Bună, Mădălina,
Înțelegem că ești în Germania și acolo beneficiezi de aplicarea legilor germane. În România, din informațiile noastre, doar pentru calculul indemnizației de creștere copil (care se acordă după nașterea copilului) se iau în calcul veniturile realizate în alte țări europene, dar trebuie să aduci dovada că ai lucrat cu acte în regilă. Indemnizatia de concediu de risc maternal este plătită de angajator în urma unei evaluari a conditiilor de munca, iar pentru indemnizatia maternitate trebuie sa ai 12 luni de cotizare la asigurari sociale și de sanatate. Recomandarea noastră este să rămâi în Germania și să beneficiezi de salariu.
Buna ziua! Sunt insarcinata
.Intrebarea mea este ca cate banii o sa primesc daca salarul meu o fost 2500 ron net 5 luni, si 7 luni o fost 3150 ron net.
Bună, Annamaria,
Te referi la banii pe care îi vei primi pe concediu de maternitate sau pe concediu creștere copil?
Buna ziua! Sunt insarcinata patru luni. Am lucrat 12 luni pana acum si angajatorul sa Incheiat contractul pentru ca al fost determinata. Intrebarea este daca salaru brut au fost 4000 RON cat va primesc in concediu de crestere copil.
Bună, Sara,
Indemnizația de creștere copil este calculată astfel: 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului.
Prin urmare, vei primi 3.400 lei/lună.
Buna. Am contract determinat si am 18 luni de sarcina. Am dat tl ului meu adeverința de la. Medicul de familie, lucrez intr o multinațională și voiam sa știu daca pot beneficia de concediu de creștere si de maternitate cu acest tip de contract. Am 2 ani si ceva cotizația la stat fara întrerupere. Mi s a spus ca nu e posibil, insa e discutabil cu hr ul. Din ce știu ai dreptul daca ai 12 luni cotizate indiferent de tipul de contract, nu? Mulțumesc
Bună, Lili,
Într-adevăr, indemnizația de maternitate și cea de creștere a copilului nu depind de tipul de contract.
Aceasta este prevederea din OUG 111/2010:
„Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (…), beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară”.
OUG nr. 158/2005 prevede că valoarea indemnizației de maternitate: 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia asiguratorie pentru muncă.
La cat timp dupa avortul spontan se anunță angajatorul?și la cât timp se revine la munca dupa acesta? Sunt încă în concediu medical cod 01, acesta se întrerupe sau încep serviciul la finalul acestuia? Trebuie sa duc ceva anume ca dovada angajatorului pentru avortul suferit?