• 12 May. 2020
  • 7 min

Contract individual de munca – ce trebuie să știi neapărat

contract individual de munca

Felicitări! Ai trecut de ce e mai greu: scrisul CV-ului, aplicatul și mersul la interviuri, iar acum ai ajuns la final. Ai luat jobul și ești la etapa de semnare a unui contract individual de munca. Angajatorul se ocupă de pregătirea lui, iar tot ce trebuie să faci tu acum e să-l citești cu atenție. Întrebarea e: știi la ce trebuie să te uiți? Dacă răspunsul e „nu prea”, e ok. În următorul articol o să găsești toate informațiile de care ai nevoie ca să-ți înțelegi pe deplin contractul.

O să trecem puțin prin Codul Muncii ca să știi ce spune și legislația în vigoare despre ce trebuie să conțină un contract individual de munca, precum și actele de care are nevoie angajatorul de la tine pentru a pregăti documentul. În plus, tot aici o să-ți oferim și niște detalii esențiale pe care nu trebuie să le ratezi înainte de a semna. 

Un nou job înseamnă și noi responsabilități, noi deprinderi, dar și oameni pe care trebuie să-i descoperi. Însă până să ajungi acolo trebuie să treci de etapa de recrutare, iar semnarea contractului de muncă e un element important din acest proces. De aceea, trebuie să-ți cunoști drepturile, să știi ce conține un contract individual de munca, dar și la ce să fii atent atunci când îl semnezi.

Într-adevăr, toți pașii procesului de angajare sunt importanți. Trebuie să ai un CV bun, să lași o impresie bună la interviul de angajare, să nu te subapreciezi sau supraapreciezi. Dar, despre toate acestea am vorbit în diverse articole pe care le găsești pe cariera.ejobs.ro. De data aceasta, ne-am gândit că te-ar ajuta și informațiile despre semnarea unui contract individual de munca. Cu atât mai mult ai nevoie să fii la curent cu aceste informații în această perioadă, în care cele mai multe interviuri de angajare se fac online, iar contractul, în unele cazuri se semnează de la distanță.

Trebuie să mai ții cont că, dacă te duci să semnezi un contract individual de munca în persoană la viitorul tău job, s-ar putea să te simți un pic grăbit să îl parcurgi. Ia-ți, totuși, timp să îl citești cu atenție. Fă-ți chiar o listă în avans cu punctele pe care te interesează să le găsești în document ca să te asiguri că nu ratezi nimic. Și nu ezita să pui întrebări dacă ai vreo nelămurire sau simți că lipsește vreun detaliu negociat la interviu. Ține minte: curajul pentru mai bine vine tine, așa că e important să vorbești deschis cu viitorul angajator dacă ai orice dubiu. Iată ce ar trebui să știi: 

Află în continuare toate aspectele importante legate de un contract individual de munca.

Citește și despre contract de munca pe perioada determinata

Contract individual de munca: ce spune Codul Muncii?

Conform definiției din Codul Muncii, un contract individual de munca este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, mai exact un angajat, se obligă să presteze munca pentru un angajator, în schimbul unei remunerații precum este salariul. Angajatorul este obligat să încheie un contract de lucru cu persoana pe care vrea să o angajeze și trebuie redactat cel târziu în ziua anterioară inceperii activității noului angajat. Dacă o persoană lucrează pentru o companie fără un contract individual de munca, atunci serviciile prestate de către acesta reprezintă muncă nedeclarată, iar angajatorul poate fi sancționat pentru acest lucru. De aceea, contractul se înregistrează în registrul general de evidență a salariaților (REVISAL), care se transmite inspectoratului teritorial de muncă cel târziu în ziua anterioară începerii activității.

Contractul este redactat și semnat în două exemplare, o copie rămâne la angajator, iar a doua trebuie să fie înmânată angajatului.

Contractele de muncă pot fi de mai multe tipuri. Două dintre acestea sunt: cel determinat și nedeterminat.  Contractul de munca nedeterminat este tipul de contract cel mai des întâlnit și nu prevede un moment de încheiere stabilit în avans. Un contract individual de munca pe perioadă determinată, care prevede o perioadă foarte clară de muncă (de exemplu: 6 luni sau 2 ani), apare deseori în astfel de situații:

  • Atunci când noul angajat înlocuiește un salariat a cărui contract a fost suspendat.
  • Dacă structura activității angajatorului este modificată sau este în creștere.
  • Mai poate fi vorba de desfășurarea unor activități sezoniere.
  • Atunci când persoana angajată îndeplinește condițiile de pensionare în termen de 5 ani.
  • Dacă este vorba de un rol în cadrul organizațiilor sindicale, patronale sau al celor neguvernamentale, pe perioada mandatului.
  • De asemenea, dacă este vorba despre angajarea pensionarilor.
  • Mai pot exista și alte cazuri speciale prevăzute în lege.

Citește și despre situațiile în care poți face reclamatie ITM și cum trebuie să procedezi.

 

Ai contract pe perioadă determinată? Uite ce trebuie să mai știi!

În funcție de activitatea pe care o desfășoară o companie, aceasta are posibilitatea să angajeze o persoană, spre exemplu, pentru un proiect care are o dată limită. De aceea, în acest caz angajatorul încheie un contract individual de munca pe perioadă determinată. Și acesta trebuie încheiat în formă scrisă, cu precizarea expresă a duratei pentru care urmează să lucreze angajatul.

De asemenea, un astfel de contract poate fi prelungit, conform Codului Muncii, după expirarea termenului inițial.

Durata unui contract încheiat pe perioadă determinată nu poate fi mai mare de 36 de luni. Spre exemplu, dacă angajatul temporar a fost recrutat pentru a înlocui un salariat al cărui contract individual de munca a fost suspendat din anumite motive, atunci durata acestuia va expira atunci când vor înceta motivele ce au determinat suspendarea contractului salariatului titular.

Perioada de probă pentru angajații cu contract individual de muncă pe perioadă determinată este diferită față de cei cu contract nedeterminat. Mai exact, perioada de probă nu poate depăși:

  • 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;
  • 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni;
  • 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni;
  • 45 de zile lucrătoare în cazul salariaţilor încadraţi în funcţii de conducere, pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni.

Printre drepturile angajaților ce lucrează pe o perioadă determinată, este obligația angajatorului de a-i informa în ce privește joburile vacante sau care vor fi disponibile și se potrivesc cu pregătirea profesională a acestora. Mai exact, angajatorul trebuie să le asigure accesul la aceste joburi în condiții egale cu cele ale celor angajați pe perioadă nedeterminată.

Ce drepturi au angajații cu contract pe perioadă determinată?

Condițiile de muncă și de recrutare ale angajaților cu contract pe perioadă determinată nu ar trebui să fie diferite față de cele ale angajaților cu contract pe perioadă nedeterminată. Ei nu trebuie să fie tratați mai puțin favorabil decât angajații permanenți.

De la ce vârstă se poate încheia un contract individual de munca?

Potrivit legii, o persoană fizică dobândește capacitatea de lucru atunci când implinește vârsta de 16 ani. Cu toate acestea, până la vârsta de 18 ani, persoana respectivă nu poate să lucreze pe un program full time.

Desigur, și un tânăr în vârstă de 15 ani poate să se angajeze, însă acest lucru poate să aibă loc doar cu acordul părinților sau reprezentanților legali. Angajarea persoanelor care nu au 15 ani împliniți este interzisă. Află mai multe despre ce drepturi și obligații ai dacă vrei să te angajezi înainte de 18 ani în acest articol: joburi pentru elevi.

 

De ce acte ai nevoie pentru semnarea contractului de muncă?

Dacă ai trecut deja prin tot procesul de recrutare și a venit acea zi în care trebuie să semnezi contractul, atunci ai de pregătit un mic dosar de acte. Ce trebuie să ai la tine: copia cărții de identitate, copii ale diplomelor de studiu (de preferat cea mai recentă diplomă de studiu), copii ale certificatelor cursurilor de formare, avizul de la medicina muncii, obținut în urma unui controlul medical de specialitate pe care angajatorul e obligat să ți-l pună la dispoziție, și extrasul bancar pentru contul în care se va transfera salariul pe care urmează să-l primești. 

Atenție, uneori va fi nevoie să vii și cu alte documente. Angajatorul poate să-ți ceară și alte acte ce i se par potrivite pentru ca tu să poți să-ți desfășori activitatea. Poate fi vorba despre copie după certificat de naștere, certificat de căsătorie sau decret de divorț (care atestă schimbarea numelui); CV, semnat și datat de angajat, adeverința de la fostul angajator, recomandări de la fostul angajator, copia permisului de conducere, dacă este cazul, dosarul judiciar în original, dar și altele. l, dar și altele. Aceste acte suplimentare depind deseori de natura rolului. În învățământ, spre exemplu, poate fi necesară o evaluare psihologică, iar în sistemul medical se poate cere o asigurare de malpraxis.

contract individual de munca

Ce informație trebuie să-ți pună la dispoziție angajatorul înainte de a semna contractul?

Înainte de a semna contractul individual de muncă, angajatorul trebuie să-ți prezinte clauzele esențiale pe care urmează să le treacă sau să le modifice din contract. Uite care sunt lucrurile pe care trebuie să ți le transmită angajatorul, potrivit Codului Muncii:

  • Identitatea părților ce semnează contractul.
  • Locul în care urmează să lucrezi. Dacă este vorba de muncă remote sau de la birou. De asemenea, poate fi și un mix între cele două, în regim hibrid.
  • Sediul noului tău job, dacă urmează să lucrezi de acasă atunci va fi precizată adresa de la domiciliu.
  • Rolul pe care urmează să-l ocupi, la care se adaugă fișa postului cu toate viitoarele tale atribuții.
  • Nu vor lipsi nici informațiile despre criteriile de evaluare a activității profesionale, dar și riscurile jobului viitor.
  • Data de la care urmează să intre în vigoare contractul individual de munca.
  • Despre ce tip de contract este vorba, de unul pe perioadă determinată sau nedeterminată.
  • Concediile de odihnă la care are dreptul un angajat trebuie să apare în contractul de muncă. 
  • E necesar să apară și informații despre acordarea preavizului, în cazul în care decizi să părăsești compania.
  • Tot aici e obligatoriu salariul de bază, dar și alte lucruri ce țin de veniturile salariale precum perioada în care se va da salariul.
  • Mare atenție trebuie să acorzi și programului de lucru, ce trebuie obligatoriu să apară în contract. E important să fie programul stabilit în discuțiile anterioare cu angajatorul.

Ce trebuie să mai știi? Dacă unul dintre elementele precizate sunt modificate ulterior, atunci se impune încheierea unui act adițional la contract.

 

La ce să fii atent când semnezi contractul individual de muncă?

Înainte să semnezi contractul de lucru e foarte important să-l citești cu atenție. Iar printre detaliile la care trebuie să fii atent se numără: nivelul salarial, bonusurile, responsabilitățile pe care le vei avea la job. 

Cele trei elemente menționate trebuie să fie cele discutate cu recrutorul anterior. 

Nu în ultimul rând, contractul de lucru mai trebuie să conțină fișa postului din care știi exact ce ai de făcut la job. Altfel, s-ar putea să prestezi niște servicii care nu sunt precizate în responsabilitățile tale. 

La fel de important este și timpul de lucru precizat în contractul individual de muncă, dar și perioada de probă. Cea din urmă nu trebuie să depășească trei luni. 

 

Lucrezi de acasă? Ce conține actul adițional pentru telemuncă?

Angajatorii care recrutează persoane care urmează să lucreze de acasă trebuie să redacteze un act adițional. Acesta trebuie să conțină informații despre perioada sau zilele în care angajatul poate să-și desfășoare activitatea de acasă, locul în care lucrează, dar și programul în cadrul căruia angajatorul are dreptul să verifice activitatea angajatului.

Compania are obligația de a asigura transportul la și de la locul desfășurării activității remote al materialelor de care are nevoie angajatul pentru a-și putea desfășura activitatea.

Ce este munca nedeclarată și cum este sancționată!

Atunci când un angajat prestează anumite servicii fără să aibă încheiat un contract individual de munca, atunci se consideră munca nedeclarată sau muncă „la negru”. Fiecare angajat, conform legii, trebuie să aibă un astfel de contract, înțelegerea verbală nu este suficientă.

De asemenea, munca nedeclarată se sancționează, conform Codului Muncii, cu o amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei.

Mai mult, trebuie să știi că dintr-o astfel de muncă nu ai decât de pierdut, având în vedere că-ți sunt afectate drepturile salariale, asigurările sociale, dar și siguranța materială.

Indiferent de domeniul sau compania pentru care lucrezi, pentru a avea un parcurs profesional de succes, e important să-ți cunoști drepturile. Tocmai, pentru a evita situații neplăcute, dar și pentru a-ți cunoaște drepturile și obligațiile pe care le ai la un job. Descoperă mai jos și alte subiecte de interes:

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Ești mereu în siguranță când aplici prin eJobs 

Ore suplimentare: cum se plătesc și ce trebuie să știi despre ele

Locuri de muncă part time: cum să-ți rotunjești veniturile

A fost util articolul? 7
contract de muncacontract individual de munca

Leave a Reply