• 20 Mar. 2020
 • 10 min

Codul Muncii: Tot ce trebuie să știi dacă ai un job sau nu ai, dar vrei să obții unul

Codul Muncii

Fie că ești angajat, fie că ești în căutarea unui job potrivit pentru tine, informațiile din Codul Muncii nu trebuie să-ți lipsească. Nu e necesar să înveți Codul Muncii pe dinafară, dar ai putea să te documentezi despre situațiile care te pot impacta direct la locul de muncă sau atunci când semnezi acte necesare angajare. Acum, mai mult ca niciodată ai nevoie să-ți cunoști drepturile și obligațiile.

E important să știi ce semnezi, dar și care sunt modificările din Codul Muncii. De toate aceste cunoștințe ai nevoie pentru a evita anumite situații neplăcute (conflicte cu managerul sau colegii, demisie forțată sau zile libere pe care angajatorul nu dorește să ți le pună la dispoziție), pentru a avea o mai mare încredere în tine, dar te vor ajuta și să te poziționezi corect în relația cu angajatorul. Oamenii care își cunosc drepturile și obligațiile precizate în Codul Muncii știu ce au de făcut și înțeleg când li se încalcă anumite libertăți.

 

Codul Muncii: cele mai importante modificări

Cele mai recente modificări sunt cele ce privesc șomajul tehnic despre care se discută tot mai mult în ultima perioadă, având în vedere că tot mai multe companii, care nu pot să-și continue activitatea au ales să-și trimită angajații în șomaj tehnic.

Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.32/2020 se precizează expres că indemnizația pentru șomaj tehnic poate fi suplimentată de angajator cu sume ce reprezintă diferența de până la minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. Desigur dacă bugetul angajatorului permite acest lucru. Mai multe despre șomaj tehnic poți afla aici!

Citește și despre situațiile în care poți face reclamatie ITM și cum trebuie să procedezi

Te poate concedia angajatorul în caz de forță majoră?

Codul Muncii face referire la forță majoră ca o situație în care poate fi suspendat contractul de lucru. În situația actuală, indiferent de situația în care se află o companie, angajatorul trebuie să țină cont de prevederile din Codul Muncii.  Aceste spune că desființarea locului de muncă trebuie sa fie efectivă și să aibă o cauză reală și serioasă.

Astfel, simpla invocare a forței majore în cuprinsul deciziei de concediere nu este suficientă prin ea însăși, Codul Muncii neprevăzând în mod expres posibilitatea angajatorului de a dispune unilateral încetarea contractului individual de muncă în caz de forță majoră. Află mai multe despre concediere pe motiv de forță majoră!

 

Contractul de angajare: ce spune Codul Muncii?

Dacă în perioada asta îți cauți un job sau vrei să-l schimbi pe cel actual, atunci e important să știi mai multe și despre contractul de lucru. „Contractul de muncă este prin definiție bilateral, atât angajatorul, cât și angajatul au drepturi și obligații. Ca atare, dacă nu vrei să semnezi orbește un angajament, mai bine acorzi un pic de timp subiectului”, spune Raluca Pârvu, business manager în cadrul companiei de consultanță în management și resurse umane, BPI Group, despre momentul în care trebuie să semnezi contractul de muncă. 

E important ca înainte să semnezi o ofertă de muncă să cauți informații relevante ca să înțelegi ce este un contract de muncă și ce mențiuni se găsesc acolo în general. Iar atunci când îl semnezi, să poți pune întrebări informate la momentul potrivit. Recrutorul cu siguranță îți va răspunde la toate nelămuririle, dar pentru asta este de dorit să fii și tu la curent cu tot ce trebuie să conțină un un astfel de document. 

În mod normal, în contract trebuie să regăsești cele discutate cu angajatorul sau condițiile din oferta de muncă pe care ai semnat-o anterior, mai explică Raluca Pârvu.

 

Uite la ce clauze trebuie să fii atent atunci când semnezi contractul de angajare!

 • Încadrarea – adică trebuie să primești o încadrare similară jobului pe care îl vei avea, nu inferioară,
 • Durata contractului de muncă (dacă este pe perioadă nedeterminată sau determinată), depinde de înțelegerea pe care ai avut-o cu angajatorul. 
 • Durata perioadei de probă prin care urmează să treci. Codul Muncii spune că se poate stabili o perioadă de verificare a aptitudinilor angajatului de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție și de cel mult 120 de zile pentru funcțiile de conducere. 
 • Eligibilitatea la bonus, dacă a fost agreată, mai ales dacă te angajezi în vânzări sau ocupi o poziție care presupune îndeplinirea unui target, 
 • Locul unde se prestează munca (dacă poți lucra remote sau este necesară prezența ta fizică la birou), 
 • Timpul de lucru (programul de lucru, dacă este flexibil, cât timp ai pauzele de masă), 
 • Nivelul salarial. „Atenție la menționarea adaosului compensatoriu pentru companiile care încă mai calculează brutul după vechea legislației”, atenționează Raluca Pârvu.
 • Beneficii negociate precum bonuri de masă, mașină, munca de acasă, zile suplimentare de concediu.

De asemenea, atunci când te angajezi, fii atent la informațiile din contractul de muncă, dar și la cele din regulament de ordine interioara, care te pun în temă cu politicile și procedurile companiei. 

„O mai mare atenție aș recomanda celor care semnează contracte de muncă pentru plecarea în străinătate. Dincolo de abuzuri posibile, e important să înțelegi cum vei fi taxat și de ce protecție socială vei beneficia”, mai spune Raluca Pârvu. 

 

Nu respecți obligațiile din Codul Muncii? Ce se poate întâmpla?

„Riscurile sunt legate de aplicarea procedurii disciplinare și în situațiile mai grave, de pierderea locului de muncă. Dar, la nivel filosofic vorbind, contractul de muncă stabilește un echilibru între salariat și angajator și nu e menit să-l protejeze pe unul împotriva celuilalt”, mai spune Raluca Pârvu. 

Pe de altă parte, dacă simți că nu îți sunt respectate drepturile, spre exemplu, nu-ți sunt respectate zilele de concediu sau te simți hărțuit de colegi sau manager, atunci te poți adresa la ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului București). Instituția este în subordinea Inspecției Muncii și controlează aplicarea unitară a legilor și a altor acte normative care reglementează domeniul muncii, relațiile de muncă, securitatea și sănătatea în munca la toate persoanele juridică și fizică din sectorul public, mixt, privat și alte categorii de angajatori, cu excepțiile prevăzute de lege. 

 

Cazuri cu care ai putea să te confrunți! Ce spune Codul Muncii?

 

Discriminarea la job 

Codul Muncii reglementează discriminarea la job, astfel că fiecare angajat trebuie să beneficieze de condiții de muncă adecvate, fără nici o discriminare. Spre exemplu, tuturor angajaților le sunt recunoscute dreptul la negocieri colective, la protecția datelor cu caracter personal, dar și dreptul la protecția împotriva concediilor nelegale. Despre cel din urmă vorbim într-un capitol ulterior. 

„Constituie discriminare directă actele și faptele de excludere, deosebire, restricție sau preferință, întemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevăzute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercității drepturilor prevăzute în legislația muncii”, se arată în Codul Muncii.

Principalele discriminări directe sau indirecte sunt bazate pe: 

 • Sex
 • Orientare sexuală
 • Vârstă 
 • Naționalitate
 • Rasă
 • Culoare
 • Etnie
 • Religie
 • Optiune politică
 • Handicap ș.a.m.d.

 

Ce să faci dacă te simți discriminat la job? 

„Angajatul ar trebui să semnaleze în scris angajatorul cu privire la situația de discriminare și să solicite luarea unei măsuri. De asemenea, trebuie să menționeze modul în care a fost disriminat și cum i-a afectat acea situație activitatea, starea psihică”, spune Eduard Cățoiu, partener în cadrul firmei de avocatură SCA Cozma, Stoica și Asociații.

 

Hărțuirea la locul de muncă

Hărțuirea la locul de muncă e un subiect tabu în România, totuși în ultima vreme tot mai mulți au început să-și solicite drepturile. 

Ce poți să faci dacă ai fost hărțuit la job? Te poți adresa instanței de judecată cu o cerere prin care să soliciți obligarea angajatorului la plata de daune morale.  

Și nu este vorba doar despre hărțuirea fizică, ci și cea morală. Mai exact, distrugerea psihică a angajatului. Aproape fiecare dintre noi a întâlnit cel puțin un coleg sau șef toxic în carieră. Uite cum poți să-l identifici! 

 • Discuțiile cu el te demoralizează,
 • Ideile tale nu-ți sunt apreciate,
 • Sunt agresivi atât fizic, cât și verbal,
 • Ești epuizat după fiecare zi de muncă.

Hărțuirea la locul de muncă poate fi și izolarea socială. Mai exact, înseamnă un comportament abuziv, care poate provoca un stres psihic și emoțional. 

 

Ce prevede Codul Muncii:

 • Relațiile de muncă se bazează pe principiul consensualității și al bunei-credințe, iar angajatorul trebuie să urmărească îndeplinirea scopului bunei funcționări a companiei. 
 • Totodată, anagajații au dreptul la demnitate în muncă, securitate și sănătate la job, aici este inclusă și sănătatea fizică și psihică.

 

Demisia forțată

Dacă ai fost pus în situația de a demisiona forțat, atunci trebuie să știi că un angajator nu-ți poate impune acest lucru. Ce spune Codul Muncii? „Demisia reprezintă un act unilateral de voință prin intermediul căruia angajatul își informează în scris angajatorul că dorește încetarea contractului individual de muncă după efectuarea unui preaviz”. Mai exact, decizia îți aparține și nu poate fi impusă de angajator. 

„Orice angajat trebuie să conștientizeze faptul că demisia este un act unilateral de voință. În situația în care i s-ar impune să demisioneze angajatul nu ar trebui să semneze actul de demisie, doar în situația în care în sarcina sa se reține o culpă gravă care a afectat în mod direct activitatea societății sau imaginea acesteia”, explică Eduard Cățoiu.

Același lucru este valabil și pentru situația în care ești obligat să rămâi într-o companie. 

Pentru a încheia o relație de muncă angajatorul poate apela la concediere. Dar și aceasta, potrivit legii, poate fi dispusă fie din motive care țin de angajat, dar și abateri grave sau repetate de la disciplina muncii sau de la prevederile din contractul de muncă.

 

Ce spune Codul Muncii despre concedii? 

Fiecare angajat în piața muncii are dreptul la concediu de odihnă, iar durata minimă este de 20 de zile lucrătoare, chiar și în contextul actual. 

Câte tipuri de concedii prevede Codul Muncii?

În momentul de față în România există 14 tipuri de zile de concediu. Cu toate acestea, mulți dintre angajații români nu știu de existența lor. 

Uite care sunt cele 14 tipuri de concedii:

 • De odihnă
 • Fără plată
 • Medical 
 • Risc maternal 
 • De studii
 • De maternitate
 • Paternal 
 • Pentru creșterea copilului
 • Pentru îngrijirea copilului bolnav
 • Pentru îngrijirea copilului cu dizabilități 
 • Medical pentru accident de muncă 
 • Pentru carantină 
 • Pentru evenimente deosebite 
 • De acomodare 

 

Nu-ți sunt respectate zilele de concediu? Uite ce trebuie să știi!

În situația în care angajatorul nu îți respectă concediul de odihnă, poți formula o sesizare către ITM pentru a analiza situația și, ulterior, poți acționa în instanță. „Consider oportun ca angajatul să formuleze o adresă, în scris, către angajator anterior sesizării ITM sau instanței prin care semnalează încălcarea dreptului la un concediu de odihnă, drept garantat de legislație”, spune Eduard Cățoiu.

 

Angajatorul te obligă să-ți iei concediu de odihnă în această perioadă?

Angajatorul nu te poate obliga să-ți iei concediu de odihnă, în contextul crizei coronavirul. Concediu se ia la inițiativa ta cu aprobarea angajatorului. Astfel, Obligarea sau inducerea faptului că un angajat trebuie să-și ia concediu plătit încalcă dreptul angajatului în cauză.

Există o excepție! Atunci când din anul anterior exista report de zile de concediu, angajatorul poate dispune efectuarea acelor zile din report. Însă nu poate obliga la efectuarea acelor zile aferente anului 2020.

Prin urmare, în această perioadă, angajatorul nu te poate obliga să îți iei concediu de odihnă ca să stai acasă, dacă tu nu vrei și dacă nu ai zile libere din anii trecuți.

 

Cele mai frecvente întrebări din Codul Muncii

Câte zile una după alta pot să lucrez? 

Atunci când prestezi un serviciu sau îndeplinești sarcinile și responsabilitățile tale, atunci ești în timpul de muncă. Iar dacă ești angajat full-time, atunci durata normală a timpului de lucru este de 8 ore pe zi, adică 40 de ore pe săptămână. 

Dacă însă nu ai 18 ani împliniți, atunci nu poți să lucrezi mai mult de 6 ore pe zi, adică 30 pe săptămână. Dacă te numeri printre cei care au până în 18 ani uite câteva joburi pentru elevi

Codul Muncii arată că repartizarea timpului de muncă este, de regulă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu 2 zile de pauză. 

„În funcție de specificul unității sau al muncii prestate, se poate opta și pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână”, potrivit datelor din Codul Muncii. 

Dacă în compania în care lucrezi se practică munca în ture de 12 ore, atunci acestea trebuie să fie urmate de pauze de 24 de ore. 

Codul-Muncii-intrebari

Cât poate să dureze perioada de probă?

În primul rând, e bine să știi că perioada de probă este calculată în zile lucrătoare și nu în zile calendaristice. Astfel, acestea pot fi de:

 • 5 zile lucrătoare,
 • 15 zile lucrătoare,
 • 30 de zile lucrătoare,
 • 45 de zile lucrătoare (se aplică doar în cazul angajaților care sunt angajați pe poziții de conducere).

 

Cât timp poate o companie să țină un angajat cu contract pe perioadă determinată? 

Contractul individual de muncă ( CIM) pe durată determinată nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mare de 36 de luni. „Daca CIM pe durata determinată înlocuiește un salariat al cărui CIM este suspendat, durata sa va expira la momentul încetării motivelor care au determinat suspendarea contractului de munca al salariatului titular”, explică Eduard Cățoiu.

CIM pe durată determinată poate fi prelungit pentru perioada realizării unui proiect, program sau lucrare, doar cu acordul salariatului. Între cele două părți (angajator-angajat) se pot încheia succesiv cel mult 3 CIM pe durată determinată.

Contractele de munca încheiate în termen de 3 luni de la încetarea unui contract de muncă pe durată determinată sunt considerate contracte succesive și nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare. „Între părți ar putea exista o colaborare de maxim 36 de luni + 12 luni + 12 luni, dacă discutam despre contracte de muncă pe durată determinată, succesive”, spune Eduard Cățoiu.

 

Câte contracte de lucru pot avea în același timp?

Orice persoană se poate ocupa mai multe funcții în același timp, potrivit legislației din România. Legea nu limitează numărul de angajatori la care o persoană poate să lucreze, însă limitează numărul de ore lucrate săptămânal, adică de 48 de ore. 

Dacă totuși vrei să ai două locuri de muncă, poți să alegi un job full-time și unul part-time. 

Există și câteva excepții!

În cazul profesiilor liberale și a sectoarelor publice de activitate. Spre exemplu, un deputat sau un senator nu poate să dețină o funcție publică de autoritate. Sau un medic nu poate poate să lucreze în cadrul unei companii farmaceutice. 

 

Pot să-mi dau demisia fără să stau în preaviz?

Codul muncii prevede faptul că persoanele concediate sau cele care și-au dat demisia, au dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare. Doar în cazul în care te afli în perioada de probă nu trebuie să stai în preaviz. 

„Angajatul nu poate să-și dea demisia fără să stea în preaviz, dar angajatorul poate renunța la această perioadă”, Claudia Praja, HR Manager la Ringier.

 

Ce să fac dacă am fost forțat să demisionez?

Codul Muncii spune că demisia este un act unilateral de voință prin intermediul căruia salariatul își informează în scris angajatorul că dorește încetarea contractului individual de muncă după efectuarea unui preaviz. Mai exact, trebuie să știi că această decizie nu poate fi impusă de angajator. 

Dacă te-ai confruntat cu o astfel de situație, atunci poți să depui o cerere la ITM, instituția care se ocupă de astfel de situații. 

Dacă angajatorul dorește încetarea raportului de muncă, acesta poate apela la concediere care poate fi din mai multe motive precum abateri grave sau repetitive de la disciplina muncii sau de la prevederile din contractul de muncă.

 

Poate fi un angajat concediat prin email?

Unui angajat i se poate comunica decizia de concediere prin intermediul email-ului doar în condițiile în care, anterior aceste situații, între angajat și angajator s-a stabilit că respectiva adresă de email este cea uzuală pentru corespondența dintre părți. „În situația în care acea adresă de email nu este una utilizată pentru comunicarea dintre părți, atunci angajatorul se expune posibilității ca decizia de concediere să fie anulată în instanță, în situația în care este contestată”, explică Eduard Cățoiu.

 

Angajată însărcinată? Ce spune Codul Muncii?

Pe lângă schimbările majore din viața personală a proaspetelor mămici, și viața lor profesională se schimbă. Uite ce drepturi au angajatele însărcinate, potrivit informațiilor din Codul Muncii.

– Ore libere pentru controale medicale

Ai la dispoziție 16 ore libere pe lună pentru a merge la controalele medicale de urmărire a sarcinii.

– Ai dreptul la concediu medical 

Concediu medical este de 126 de zile și îl poți lua în perioada prenatală, mai ales dacă mediul de lucru prezintă un factor de risc pentru dezvoltarea copilului.

– Concediul de risc maternal 

Acest concediu o angajată însărcinată și-l poate lua în cazul în care starea acesteia nu este prea bună sau lucrează în condiții care ar putea să afecteze starea copilului.

– Program de lucru redus

Acest drept este acordat la recomandarea medicului, în cazul în care salariata angajată nu-și poate îndeplini norma întreagă de muncă.

 

Așadar, o mare parte dintre angajații din România nu-și cunosc drepturile și obligațiile prevăzute în Codul Muncii. Acest lucru duce de multe ori la situații neplăcute, neprevăzute. „Cred că românii nu-și cunosc drepturile și obligațiile în niciun domeniu al vieții în societatea de azi”, spune Raluca Pârvu.

Cât despre drepturile și obligațiile de la job, ea spune că atât munca la negru, cât și alte forme de abuz, sunt încă larg răspândire și nesancționate în societate. Așa că, indiferent dacă ai un job sau urmează să obții unul, atunci nu ezita să te documentezi în ce privește drepturile și obligațiile tale, asta te va scuti de mai multe situații neplăcute.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Ai primit o ofertă de muncă mai bună? Cum îți dai demisia?

Programarea e doar pentru tineri? FALS!

Ce greșeli se comit la primele locuri de muncă part-time?

A fost util articolul? 22
codul munciicodul muncii actualizat
 • AvatarMatei zice

  Ce se întâmplă dacă totuși angajatorul tău te obligă să ți iei zile libere și din anul 2020? Să zicem că tu lucrezi la privat, în fabrică, ai 20 de zile pe anul curent, dar totuși ești,, forțat,, să ți iei liber? Itm ul ce poate să facă? Cum poți proceda? Ți se spune de legea 146 dacă suni la Itm și cam atât. Bani ca să i dai în judecată nu ai… Abuz

  • Bună, Matei,

   Angajatorul nu ar trebui să te oblige să-ți iei zilele libere. Concediul ar trebui să fie făcut conform unei programări făcute în urma consultării cu salariatul.
   Art. 148. [programarea concediului de odihna]
   (1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
   Întreabă un avocat cum poți proceda în acest caz.

   • AvatarIoana zice

    Buna ziua! Ce se intampla daca ai doua joburi la stat? Un caz concret: o persoana care lucreaza In domeniul sanitar, dar vrea sa se angajeze la o parohie doar pe timpul Weekend-ului(vineri seara, sambata si duminica dimineata). Exista vreun impediment? Programele de lucru nu se intersectează.

    • Bună, Ioana,

     Articolul 35. [cumulul de functii] din Codul Muncii este de interes:
     (1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
     (2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii. Este cazul profesiilor liberale si al sectoarelor publice de activitate.

    • AvatarSuzy zice

     Buna seara!Ce se intampla cand ai un contract determinat de 4 ore pe zi respectiv 20 pe saptamana, iar tu lucrezi 8 ore pe zi respectiv 40 pe saptamana. Angajatorul spune ca o sa faca un act aditional in 6 luni pentru 8 ore.Poti sa-mi spui ce am de pierdut,te rog?

     • Bună, Sânziana,

      Din informațiile noastre, contribuțiile la sănătate și pensii sunt mai mici. Este important ca în contract să ai trecute orele pe care le lucrezi.

  • AvatarCristea leonard zice

   De exemplu firma la care muncesc încă nu m-au trimis să-mi fac fișa medicală care mi-a expirat acum 10 zile ce riscuri am dacă pățesc ceva la locul de muncă în mometul de față

   • Bună, Leonard,

    O fisă medicală care nu mai e în termen poate insemna un risc pentru sanatatea ta. Angajatorul nu poate să ia masuri de protejare a ta la locul de muncă, în concordanță cu starea ta actuală de sănătate. Angajatorul este cel care va plăti pentru amânarea actualizării acesteia.

    Legea nr. 319/2006 (art. 13, lit. j) detaliază: angajatorul are obligatia sa angajeze numai persoane care, in urma examenului medical si, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si sa asigure controlul medical periodic si, dupa caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajarii.

    Nerespectarea acestei obligatii de catre angajator constituie contraventie si se sanctionează conform Legii nr. 319/ 2006 art. 39, alin. (4), cu amenda contraventionala de la 4.000 lei la 8.000 lei.

  • AvatarStela Necula zice

   Buna seara!
   Daca am reusit sa obtin o modificare a salariului brut in urma unei greseli de la firma la care am lucrat anterior, pot aduce actele doveditoare firmei la care sunt angajată în mod curent in vederea modificării salariale?
   Va multumesc!

  • AvatarVrancea Rodica zice

   Buna sera!Daca am contrat de 4 ore și vreau sa-mi dau demisia.Trebuie sa mai stau în preaviz daca vreau sa demisionez?
   Vă rog să-mi dati un raspuns cat mai urgent?

   • Bună, Rodica,

    În Codul Muncii, art. 81, alinatul 4: (4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

    Este nevoie să citești contractul individual de muncă sau, după caz, și contractul colectiv de muncă, și să vezi prevederile referitoare la preaviz.

 • AvatarVictoria zice

  Buna ziua!
  Un student la cursuri de zi, se poate angaja la privat full time sau part time? Este vorba de un job de week-end (vineri-duminica).
  Multumesc!

  • Bună, Victoria,

   Nu există nicio restricție legală, poți alege programul de lucru care ți se potrivește.

 • AvatarDiana zice

  Buna ziua. As avea o întrebare. Momentan lucrez cu un PFA de aproximativ 2 ani(am fost angajată de pe somaj), dar din cauza coronavirusului nu mai avem activitate si merg doar câteva zile pe luna. La inceputul lunii iunie m-a angajat pe 1 ora sa nu imi pierd CAS. Săptămâna trecută am fost la un interviu si ieri am aflat ca vrea sa ma angajeze, dar o luna sunt in perioada de probă. Si ca săptămâna viitoare imi va face actele de angajare. Azi m-a contactat un fost coleg de facultate in care mi-a oferit o colaborare. Adica vrea sa ma angajeze cu norma întreaga. Ambii angajatori ma angajeaza cu norma intreaga. Sunt firme diferite. Intrebarea mea este, pot sa ma angajez la ambele firme cu norma intreaga? Nu va fi problema cu Revisal? Adica daca ma angajez prima data la una din ele maine, săptămâna viitoare poate sa ma ia si cealaltă firmă? Nu va apărea eroare sau ceva in sistem ca eu de fapt sunt angajată? Multumesc

  • Bună, Diana,

   Codul Muncii spune orice persoană are dreptul de a presta munca la angajatori diferiți sau la același angajator, dacă legea nu prevede incompatibilități ale cumulului de funcții. În acest sens, salariatul încheie contracte individuale de muncă cu fiecare angajator, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare contract individual de muncă încheiat. Este important de menționat faptul că un salariat angajat cu două contracte individuale de muncă beneficiază de toate drepturile și obligațiile prevăzute de Codul Muncii în raport de fiecare contract individual de muncă încheiat.
   In ReviSal se inregistreaza ambele contracte de munca pentru acelasi salariat, iar in declaratia 112, privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale și impozitului pe venit, raportarea se face prin totalul de sume pentru acelasi CNP.
   În ceea ce privește situația din Revisal, îți recomandăm să suni și la Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru a afla mai multe detalii.

 • AvatarGeorge zice

  Buna ziua!Mi sa zis la locul de munca ca dacă se întâmpla un accident in care ar duce la moarte nu ar fi nimeni vinovat ca,cica eu am semnat ca toate astea sunt pe propria răspundere deși eu nu îmi amintesc sa fi făcut acest lucru!Se poate sa existe așa ceva intr-o fabrica ?

  • BunĂ, George,

   Solicită acele documente pe care angajatorul zice că le-ai semnat. Dacă nu ți le oferă, discută cu un avocat specializat în dreptul muncii.

 • AvatarGeorge zice

  Așa mi-a zis un manager când iam zis ca nu pot lucra in gaze fara echipament !

 • AvatarCostel zice

  Bună ziua, am 1 loc de munca cu norma întreaga, dacă vreau sa mai lucrez part time la un alt loc de munca, la acesta din urma exista condiții ale modului în care sunt plătit? Adică nu primesc bonuri, sau salariu mai mic, etc
  Mulțumesc

  • Bună, Costel,

   Conform Codului Muncii Art. 35. [cumulul de functii]
   (1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

   Este nevoie însă să definești unde este funcția ta de bază și acolo vei avea mai multe beneficii.

   Reține că că legea nr. 40/2011 a elimininat prevederile din Codul Muncii referitoare la obligația salariatului de a informa angajatorul cu privire la funcția pe care o consideră de bază. Chiar dacă în mod oficial nu mai există obligația salariatului de a declara funcția de bază, este totuși important ca acesta să menționeze unde are funcția de bază, deoarece sunt aplicabile în continuare o serie de prevederi care diferențiază unitatea de bază de cea de cumul.

   Astfel, art. 35 din Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, „în cazul cumulului de funcții, tichetele de masă pot fi acordate numai de către angajatorii unde salariații în cauză își au funcția de bază.
   Tichetele de creșă se acordă numai la unitatea de bază;
   Deducerile personale se iau în calcul numai la locul unde salariatul are funcția de bază.

 • AvatarCici zice

  Buna ziua,

  Poti fi angajat la 2 companii diferite cu acelasi program de lucru, fara a avea probleme din punct de vedere legal? Ambele se lucreaza remote la calculator si intre orele 10-18.
  Multumesc

  • Bună, Ramona,

   Da, este posibil. Codul Muncii spune orice persoană are dreptul de a presta munca la angajatori diferiți sau la același angajator, dacă legea nu prevede incompatibilități ale cumulului de funcții. În acest sens, salariatul încheie contracte individuale de muncă cu fiecare angajator, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare contract individual de muncă încheiat. Este important de menționat faptul că un salariat angajat cu două contracte individuale de muncă beneficiază de toate drepturile și obligațiile prevăzute de Codul Muncii în raport de fiecare contract individual de muncă încheiat. Cu toate acestea, problema în cauză comportă obligația de fidelitate: Salariatul este obligat ca pe perioada contractuală să nu desfășoare activități concurente celor desfășurate de angajatorul său, în baza obligației de fidelitate prevăzută la art. 39 alin. 2 lit. d) Codul Muncii.

 • AvatarMihai zice

  Buna ziua. Cum primeste angajatul salariul pentru prima luna, daca la angajare este informat ca zilele de plata sunt 15 si 30 ? Sau dupa cit timp minim lucrat, de la semnarea contractului, stipuleaza codul munci ca angajatul trebuie sa primeasca primii bani din salariu ?

  • Bună, Mihai,

   Dacă ai fost informat că vei primi salariul pe 15 și pe 30 însemană că atunci îl vei primi. Nu contează de cât timp te-ai angajat, datele de salariu comunicate de angajator trebuie să fie respectate.

 • AvatarSamoila Marian zice

  Buna ziua,intrebare,angajatorul te poate pune intr-o alta functie impotriva vointei tale?Vorbesc aici de
  “avansare” dar intr-o functie in care nu ma simt confortabil si poate nici pregatit?

  • Bună, Marian,

   Există aceste prevederi în Codul Muncii:

   Art. 41. [modificarea contractului de muncă]
   (1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.

   (3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
   a) durata contractului;
   b) locul muncii;
   c) felul muncii;
   d) condiţiile de muncă;
   e) salariul;
   f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

 • AvatarCristina Vizauer zice

  Buna ziua,
  Urmează sa fiu angajata la al.2 lea loc.demunca

 • AvatarCristina Vizauer zice

  Buna ziua,

  Urmează sa fiu angajata la al 2 lea.loc de.munca cu norma întreagă. Momentan.sunt angajata cu jamatate de norma.si anume 4 ore pe zi , contract pe durata.determinata pana in luna ianuarie , insa imi va fi prelungit contractul pana in iulie 2021 . Deci voi avea.2 locuri de muncă in total 12 ore pe zi . Oare conform codului muncii voi putea sa fac o exceptie de la cele 40 sau 48 de ore pe zi daca m-aș raporta la o perioada de un an iar contractul meu este pe perioada determinata? Am vazut ca sunt si excepții de la durata normală de munca.

  • Bună, Cristina,

   Conform Codului Muncii Art. 114 . [durata maxima a timpului de munca]
   (1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
   (2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

   Cel mai bine este să întrebi un avocat specializat în dreptul muncii, pentru a evita orice probleme legale.

 • AvatarGeorge zice

  Buna seara! Sunt angajat ca sofer autovehicule pe comunitatea europeana(40-50zile plecat de acasa cu 10-12 zile pauza). pe contractul individual de munca sunt am salariu minim pe economie plus diurna. Lucrez in aceasta firma de 7 luni de zile si nu as vrea sa mai stau din cauza ca salariu pe tara refuza sa mi-l dea pe motiv ca din el plateste taxe la stat. Inainte sa imi vireze banii trebuie obligat fortat sa semnez toate state de plata plus concediu de odihna pe perioada in care stau acasa. Pe 10 decembrie am ajuns in tara si inainte sa imi vireze banii m-a pus contabila sa semnez concediu de odihna fara plata pana la sfarsitul anului si de pe 1 ianuarie pana pe 13 ianuarie cum ca as fi angajat cu doar o ora pe zi. Sunt zile in care conduc si 17-20 ore. Am zis ca stau deoarece este foarte greu cu job-urile acum dar diurna nu este fixa si nu imi asigura o siguranta financiara. As dori sa imi dau demisia la zi si sa plec in alta tara. Angajatorul poate sa imi faca ceva legal? (dat in judecata, s.a.m.d?) Multumesc!

  • Bună, George,

   Înțelegem situația. Iată prevederile din Codul Muncii referitoare la demisie care îți pot fi utile. Demisia este un act unilateral, din voința ta, iar angajatorul nu-ți poate face nimic din punct de vedere legal.

   Art. 81. [definitia legala, procedura si efectele demisiei]
   (1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
   (2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
   (3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
   (4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
   (5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
   (6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
   (7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
   (8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

   • AvatarFlorin zice

    Buna ziua, trebuie sa semnez contractul cu angajatorul. Intre momentul demisiei de la vechiul loc de munca si momentul interviului am avut doua luni fara job. Angajatorul considera ca inca lucrez si urmeaza preavizul. Cum procedez? Conteaza pentru angajator faptul ca nu am cotizare 2 luni la cas sau cass?
    Mai pot semna contractul?
    Nu am fost intrebat daca acum lucrez, ci a fost cumva subințeles. Numai ca va trebui sa le spun, si nu stiu daca vor mai semna contractul cu mine

    • Bună, Florin,

     Din punctul nostru de vedere, nu ar trebui ca această situație să te impacteze. Faptul că ai o pauză de două luni la plata contribuțiilor te afectează pe tine, nu pe angajator. Acesta nu va sta să investigheze istoricul tău de contribuții, ci din momentul în care tu vei începe să lucrezi pentru el va vira cotizațiile necesare către CAS.

 • Avataranonim zice

  Angajatorul refuza sa ma lase in somaj 75% pentru ingrijire copil in conditiile in care nu am cu cine sa il las, mi se refuza dreptul la telemunca, am fost amenintata ca mi se va desfiinta postul si voi fi data afara, ce este de facut? Toate sunt convorbiri telefonice si nu am nici o dovada scrisa sau inregistrare

  • Bună,

   Trimite o notificare angajatorului prin poștă la care să ceri confirmare de primire. În cazul în care nu vei primi răspuns, tu ai dovada că l-ai notificat de situația încălcării drepturilor.

   Poți face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă. De asemenea, solicită îndrumarea unui avocat specializat în dreptul muncii.

 • AvatarGEORGE zice

  buna ziua am un punct de alimentatie publica.. FASTFOOD …si as dorii sa angajez vanzatori cu contract de colaborare …am intrebat la itm ..unii imi spun ca exista altii ca nu … dar nici unu nu stiu sa imi dea detalii …va rog frumos ma puteti ajuta …multumesc

  • Bună, George,

   ITM-ul te poate ghida pe partea de contracte. Echipa eJobs te poate ghida în crearea anunțului, postarea acestuia pe eJobs.ro. Te rugăm să ne spui dacă ai nevoie să te punem în legătură cu un account.

 • AvatarAna _Maria zice

  Buna
  Sunt angajata la 8 ore si as vrea sa trec la 4 ore se poate daca sunt la facultate si am 30 de ani ? multumesc

  • Bună, Ana Maria,

   Discută cu angajatorul. Decizia depinde de activitatea companiei și de organizarea internă, dar trebuie să ai înțelegere pentru a ajunge la cursuri.

Leave a Reply